Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Διαρθρωτικές αλλαγές

Με διαρθρωτικές αλλαγές θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 6,6 δισ. δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Οχι με περικοπές μισθών και συντάξεων. Πώς όμως αυτές οι εύηχες διαρθωτικές αλλαγές θα αποφέρουν 6,6 δισ. στα δημόσια ταμεία; Μήπως με νέο κύμα φόρων, άμεσων και έμμεσων; Μήπως με περαιτέρω μείωση του ήδη απομειωθέντος κατώτατου μισθού; Με ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες για υγεία και παιδεία; Μα ακριβώς τέτοιες διαρθωτικές αλλαγές ταπείνωσαν το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων, όσων έχουν ακόμη δουλειά, έως και 50%.

Δυστυχώς, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Πώς να πιστέψουμε το ΔΝΤ και τις εκτιμήσεις του, όταν έχουν πέσει έξω τόσες πολλές φορές, κι όταν μάλιστα εκ των υστέρων αποκαλύπτουν ότι γνώριζαν τις αδυναμίες του εφαρμοζόμενου προγράμματος και ότι υιοθετούσαν εσκεμμένως λανθασμένες παραδοχές. Αφενός. Αφετέρου, η πικρή πείρα των παρελθόντων ετών υποδεικνύει ότι μόνο περικοπές εφαρμόζονται, τυφλές, οριζόντιες, καταστροφικές για τον πληθυσμό και τον παραγωγικό ιστό.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας είχε υποσχεθεί να καταθέσει το καλοκαίρι εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Τίποτε. Ο επενδυτικός νόμος σέρνεται ακόμη ατελής στα συρτάρια του κ. Χατζηδάκη, όπως τον παρέλαβε από τον προηγούμενο υπουργό. Οι ποικίλοι πόροι για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων λιμνάζουν αδιάθετοι, ενώ οι επιχειρήσεις κλείνουν.

Και ιδού μια διαρθρωτική αλλαγή, εξόχως αναπτυξιακή και ανακουφιστική ανέργων και αναξιοπαθούντων: το κράτος φορολογεί αγροτεμάχια, κτίσματα χωρίς ηλεκτροδότηση, ερείπια, βοσκοτόπια, περιουσιακά στοιχεία που δεν αποφέρουν καμία απολύτως πρόσοδο στους ιδιοκτήτες. Δεν περικόπτονται ευθέως μισθοί και συντάξεις, απλώς τσακίζονται όσοι διαθέτουν οποιοδήποτε ακίνητο, δηλαδή όλοι όλοι οι Ελληνες.

Αλίμονο σε όποιον χρεώθηκε να φτιάξει ένα σπίτι, και τρισαλίμονο σε όποιον κληρονόμησε πατρογονικά ερείπια στο χωριό, γέρικες ελιές, χέρσους αγρούς, κόπους παππούδων και προπάππων. Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα τον αποτελειώσουν. Χωρίς περικοπές μισθών και συντάξεων.

vlemma.wordpress.com

http://tvxs.gr/

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στην Ιταλία η κηδεία του ναζί ΠρίμπκεΡώμη, Ιταλία
Η κηδεία και η ταφή του ναζιστή εγκληματία πολέμου Έριχ Πρίμπκε, ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή στη Ρώμη σε ηλικία 100 ετών, προκαλεί σωρεία αντιδράσεων στην Ιταλία.

Η αποστασία των διανοουμένων

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ιστορικού, διδάσκοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Με αφορμή το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «Η αποστασία των διανοουμένων», που κυκλοφόρησε πρόσφατα (Εναλλακτικές Εκδόσεις), είναι καιρός να μιλήσουμε για μια σοβαρή εκτροπή της μεταπολιτευτικής περιόδου: για τη διακοπή των σχέσεων μεταξύ λαού και διανοουμένων.

Ο όρος «λαός» δεν είναι βεβαίως της μόδας διότι θυμίζει συντεταγμένο πολιτικό σώμα, κοινότητα ανθρώπων με συνείδηση καταγωγής. Και οι πολιτικοί μας τον αποφεύγουν, ακολουθώντας τη θρυλική ατάκα του Μαυρογιαλούρου, ο οποίος διαβάζοντας το λόγο του αναφώνησε: «Πώς μου ξέφυγε και έχωσα και λαό;»! Αντ' αυτού, χρησιμοποιούν τον όρο «πολίτες», ο οποίος χαρακτηρίζει κάποιον μόνον ως προς τα πολιτικά του δικαιώματα. Επίσης ο όρος «λαός» θυμίζει και τον εξίσου εξοστρακισμένο λαϊκισμό.

Γιατί όμως αυτό το μένος εναντίον του λαϊκισμού; Μήπως δεν είναι ο λαϊκισμός το πολιτικό περιεχόμενο της Γαλλικής Επανάστασης; Η καρδιά της φιλοσοφίας της; Στο λαό και το λαϊκισμό δεν αφιέρωσε ο Ρουσό τις καλύτερες σελίδες του; Ο Ρουσό δεν είναι αυτός που έθεσε το λαό πάνω από την πολιτική τάξη, πάνω από τους αντιπροσώπους του; «Πρέπει να ερευνήσουμε προσεκτικά την πράξη με την οποία ο λαός γίνεται ένας λαός, γιατί η πράξη αυτή, που προηγείται αναγκαστικά, αποτελεί τα πραγματικό θεμέλιο της κοινωνίας».

Επομένως, η εκχώρηση της ελευθερίας του λαού στο κράτος και τους αντιπροσώπους του είναι ανακλητή. Υποχρεωτική μεν για την πολιτική του ελευθερία, αλλά υπό τον απόλυτο έλεγχό του. Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί πάνω από τη λαϊκή βούληση, καμία εξουσία. Βουλή και κυβέρνηση βρίσκονται υπό την απόλυτη εξουσία της γενικής βούλησης. Ο λαϊκισμός είναι το περιεχόμενο της αληθινής δημοκρατίας. Γιατί τον αποφεύγουμε;

Διότι, λένε υποκριτικά οι πολιτικοί μας, πρέπει να λέμε την αλήθεια στο λαό και όχι να τον κολακεύουμε! Ποιος το λέει αυτό; Αυτός που λέει μονίμως ψέματα, αυτός που για να εκλεγεί λέει 3 Ζάππεια ψέματα! Αυτός ακριβώς καταγγέλλει το λαϊκισμό. Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Διότι, ποιος είναι αυτός που γνωρίζει την αλήθεια και δεν την γνωρίζει ο λαός; Και γιατί εξελέγησαν στη Βουλή; Για να λένε τη δική τους αλήθεια ή τη δική μας; Ποιον ακριβώς εκπροσωπούν;

Αυτά όλα, τα οποία ξεχνούν οι φωστήρες της πολιτικής, έρχεται τώρα να τα ξαναθέσει στο τραπέζι η αποστασία των διανοουμένων. Διότι αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός είναι πολιτικά και πνευματικά ακέφαλος. Αφενός, η πολιτική τάξη έχει πάψει προ πολλού να τον εκπροσωπεί, διότι εκπροσωπεί τις τράπεζες και την Ε.Ε. -ώστε να επιβιώνει πολιτικά- και, αφετέρου, οι διανοούμενοι, εξαρτημένοι συνήθως από την κρατική και πολιτική ομπρέλα, που τους παρέχει αξιώματα και εισοδήματα, δεν εκπροσωπούν φυσικά το λαό, αλλά το εξαρτημένο πολιτικό σύστημα. Και τα Μνημόνιά του.

Το βλέπουμε από τις στάσεις των περίφημων οικονομολόγων στα τηλεοπτικά πάνελ: ούτε η Μέρκελ δεν δείχνει τέτοια βεβαιότητα για τα προγράμματά της. Αλλοι διανοούμενοι, πάλι, πρώην νεο-ορθόδοξοι και νυν νεο-φιλελεύθεροι, αποδίδουν όλα τα εκκρεμή μας προβλήματα στην πνευματική μας καθυστέρηση!

Το βιβλίο του Καραμπελιά, που ονομαστικά περιγράφει όλες τις θλιβερές πτυχές της Μεταπολίτευσης, είναι ένα ερέθισμα για να απαντήσουμε στους κουτοπόνηρους πολιτικούς μας. Είμαστε όλοι λαϊκιστές. Και, ευκαιρίας δοθείσης, θα σας μαυρίσουμε καταλλήλως.

http://www.enet.gr/

Ο Σαμαράς αντιμέτωπος με την επόμενη μέρα

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η όψιμη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να εξαρθρωθεί η Χ.Α. δεν αντέστρεψε την πορεία καθήλωσης και φθοράς του κυβερνητικού σχήματος και προσωπικά του Σαμαρά. Παρά τη δικαιολογημένη ανακούφιση για τη σύλληψη της χρυσαυγίτικης συμμορίας, η κοινή γνώμη δεν παραγράφει τις πολιτικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. για την πολύχρονη ατιμωρησία της εγκληματικής συμμορίας. Η αξίωση για διεύρυνση της δημοκρατίας περνά μέσα από την εγκατάλειψη της στρατηγικής της έντασης, που ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει ως έσχατο σωσίβιο. Η αξίωση αυτή διαπερνά και τη Ν.Δ., καθώς προβεβλημένα φιλελεύθερα στελέχη της αμφισβητούν ανοιχτά την ιδεολογική μετάλλαξη της Ν.Δ. σε ΠΟΛ.ΑΝ.

Η οικονομική κρίση και η χρεωκοπία του Μνημονίου παραμένουν οι ισχυροί παράγοντες διαμόρφωσης των πολιτικών εξελίξεων. Το ελληνικό δράμα αποτελεί κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο, με τον Σαμαρά να παρακολουθεί αμήχανος και να περιμένει τη γραμμή από τη Μέρκελ. Την ίδια ώρα ο Στουρνάρας και ο Προβόπουλος βγαίνουν μπροστά ως εντεταλμένοι των πιστωτών για την πιστή τήρηση του Μνημονίου. Και προκαλούν (για διαφορετικούς λόγους) τις αντιδράσεις τόσο των καραμανλικών βουλευτών όσο και των βουλευτών της λαϊκής Δεξιάς.

Ο Σαμαράς βρίσκεται αντιμέτωπος με την επόμενη μέρα. Επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις μνημονιακές δεσμεύσεις του και στο ένστικτο της πολιτικής του αυτοσυντήρησης, που τον σπρώχνει να δημιουργήσει εικονική διαπραγμάτευση εν όψει εκλογών, ώστε να μοιράσει προεκλογικά "μεταμνημονιακές ελπίδες". Η αποτυχία της πολιτικής του όμως δεν του επιτρέπει να κινηθεί χωρίς τις πλάτες του Βερολίνου. Σε αυτό χρωστά ότι έγινε πρωθυπουργός και απ' αυτό προσδοκά βοήθεια για την προσωπική του διάσωση μέσα στο διαγραφόμενο εκλογικό ναυάγιο της μνημονιακής παράταξης.

Η δημόσια αμφισβήτηση από τους καραμανλικούς αντανακλά, λοιπόν, ένα ανυπέρβλητο όριο για τον Σαμαρά και προσημειώνει εξελίξεις για την επόμενη μέρα, που, κατά τα φαινόμενα, ουσιαστικά ήδη έχει αρχίσει. Καταλύτης, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, που, παρά την εξηγήσιμη κοινωνική αμηχανία, παραμένει ο ισχυρός εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης, δύναμη δημοκρατικής ανατροπής και κοινωνικής ελπίδας. Παρά τις αδυναμίες του, ο ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφει δυναμική αυτοδυναμίας, που δεν ανακόπτεται από τη στρατηγική της έντασης, δηλαδή την αποσταθεροποίηση της πολιτικής ζωής που απεργάζεται το σύστημα Μαξίμου. Η αποσταθεροποίηση ιστορικά έχει αποδειχθεί μήτρα εκτροπών, σκευωριών και προβοκάτσιας. Η δημοκρατική επαγρύπνηση και η λαϊκή κινητοποίηση αναδεικνύονται και πάλι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την αριστερή - προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Πηγή: avgi.gr

Απήχθησαν έξι μέλη του Ερυθρού Σταυρού σε επαρχία της ΣυρίαςΔαμασκός, Συρία
Ένοπλοι απήγαγαν στη βορειοδυτική Συρία έξι εργαζόμενους  στον Ερυθρό Σταυρό και έναν ντόπιο εθελοντή της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Γνώση και ευθύνη

photo: Jens Rydén@flickr
Αντώνης Παπαγιαννίδης

Έγινε στην Αθήνα το καθιερωμένο Προ-Προεδρικό Συνέδριο, που πριν κάθε Προεδρία οργανώνεται στην πρωτεύουσα της χώρας που πρόκειται να προεδρεύσει το ερχόμενο εξάμηνο. (Η ιδέα είναι να εκτεθούν προς την Κυβέρνηση της αυριανής Προεδρίας οι εκτιμήσεις ξένων Ινστιτούτων και άλλων κατεστημένων φορέων, ως προς τις προτεραιότητες του εξαμήνου. Αλλά και στην Κυβέρνηση και τους αντίστοιχους φορείς της χώρας, η ευκαιρία να διαχύσει προς τα έξω τις δικές της εκτιμήσεις προτεραιοτήτων).

Στην διοργάνωση – από Ελλάδα υπεύθυνο το ΕΚΕΜΕ, από Ευρώπη το δίκτυο TEPSA – καλύφθηκαν πολλά ζητήματα, άλλα πιο πολιτικά, άλλα τεχνικά. Πώς, π.χ., η κρίση οδήγησε σε ανομολόγητη αλλά πελώρια μεταρρύθμιση των Κοινοτικών μηχανισμών λήψης αποφάσεων – και πού πάμε, που μπορεί/που πρέπει να πάμε τώρα. Ή , πάλι, το περιεχόμενο μπορεί να έχει μια οριζόντια Ευρωπαϊκή «Πολιτική Θαλασσών», μέσα στην οποία η κάθε χώρα βάζει όσα  θέλει/ελπίζει/εύχεται κατά προτεραιότητα – εμείς την διάσταση ΑΟΖ, οι Ιταλοί την ανάσχεση της μετανάστευσης, οι Βορειότεροι τις επενδυτικές ευκαιρίες… Και ούτω καθεξής.

Δίνουμε παρακάτω μια σύνοψη των προτεραιοτήτων που πρότειναν οι ξένοι προς την Ελλάδα του 2013. Ήδη όμως μια λέξη για μια στιγμή, για ένα στιγμιότυπο της διοργάνωσης, που αξίζει αληθινά να συγκρατήσει κανείς γενικότερα για παρόμοιες υποθέσεις. Γινόταν η συζήτηση για τα ενεργειακά. Με τον Ντίνο Μανιατόπουλο να εξηγεί πόσο δύσκολα η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπέρασε τις επιφυλάξεις και αγκυλώσεις και μπόρεσε να αρχίσει να καταπιάνεται με τα ενεργειακά. Με τον Χρήστο Ροζάκη να επενδύει τον πάντα σαφή λόγο του στο τι είναι και τι δεν είναι η ΑΟΖ, πού βρίσκεται και πού δεν βρίσκεται η συζήτηση. Με τον Γιάννη Μανιάτη να παρουσιάζει τι μπορεί να είναι όχι μόνο η αναζήτηση των υδρογονανθράκων (αποφάσεις της επόμενης 2ετίας/3ετιας θα προδιαγράψουν τα 40 επόμενα χρόνια) , αλλά και η δημιουργία του «Ενεργειακού διαδρόμου» Ισραήλ-Κύπρου Ελλάδας και η συνολική ενεργειακή ματιά της Ελλάδας . Οπότε…

…Οπότε, απαντώντας σε ερωτήσεις , ο Γ. Μανιάτης είπε κάτι που άξιζε από μόνο του να κρατηθεί. Ότι, δηλαδή, σε πολύπλοκα και «βαριά» θεσμικά και τεχνικά ζητήματα σαν αυτά που συζητούνταν στο διήμερο προ-Προεδρικό, καλό είναι ο λόγος να συγκεντρώνεται «σε όσους έχουν γνώση και ευθύνη». Η βουή των άλλων, όσων δηλαδή έχουν άποψη, απόψεις, γνώμη, μαχητική ανάγκη έκφρασης κοκ. ασφαλώς και αποτελεί – λέμε εμείς – απαράγραπτο δικαίωμα (φορές-φορές απερίγραπτο!) . Όμως, πολύ συχνά, αποπροσανατολίζει, ακόμη και βουλιάζει την συζήτηση.

Ήθελε, στα χρόνια που ζούμε, πολιτικό θάρρος για να το πει κανείς αυτό το να μιλούν όσοι έχουν γνώση ή πάλι ευθύνη. Και μάλιστα να το πει με ήρεμο, χαμηλών τόνων τρόπο. Γι αυτό και το καταγράφουμε...

Κατά τα άλλα, για όσους τυχόν ενδιαφέρονται για τα Ευρωπαϊκά υπό συνθήκες τέλους του 2013, ιδού μια σύνοψη των προτάσεων TEPSA προς την Ελλάδα (ελαφρά σχολιασμένες):

Σημαντικό ρόλο προσλαμβάνει το αίτημα να διασαφηνιστούν οι έως τώρα προτάσεις για «γνήσια Οικονομική και Ευρωπαϊκή Ένωση» και να αναπτυχθεί προς την κατεύθυνση «μιας πρόσθετης δημοσιονομικής ικανότητας» (Αν διαβλέπετε κάποιο στοιχείο μοιρασμένης/συλλογικής ευθύνης για το χρέος, καλά κάνετε! Όμως, η γερμανική κυριαρχία – ναι! – στα πλαίσια και της TEPSA, εξηγεί την εξαιρετικά επιφυλακτική διατύπωση…). Το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει ένας «μακροοικονομικός σταθεροποιητής», με κανόνες και προϋποθέσεις για όποια Κράτη μέλη αντλούν πόρους του. (Γενίκευση της λογικής της «Ελληνικής διάσωσης»; Μάλλον).
Όσον αφορά το θερμό μέτωπο της ανάπτυξης/απασχόλησης και της ανεργίας των νέων, έμφαση δόθηκε στην «ευθύνη της Ελληνικής Προεδρίας να αναπτύξει μιαν στρατηγική προσέγγιση στο θέμα αυτό» . Αναγνωρίζεται ότι «η επίτευξη κατάλληλου επιπέδου κοινωνικής συνοχής δεν αποτελεί μόνο σημαντικό παράγοντα των δημοκρατικών δομών της Ευρώπης, αλλά και θεμέλιο για την μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας». Έχει μεγάλη σημασία αυτή η ανάγνωση της ανταγωνιστικότητας του Ευρωπαϊκού μοντέλου, μέσα δηλαδή από την συνοχή. (Βέβαια, το πράγμα ελάχιστα προχωρεί παραπέρα από την σοφή αυτή επισήμανση και την διατύπωση ευχών…).
Στο πεδίο των Θαλασσίων Υποθέσεων (όπου εμείς θέτουμε λίγο-πολύ ως προτεραιότητα κάτι σαν κίνηση προς την κατεύθυνση μιας «Ευρωπαϊκής ΑΟΖ»), η προσέγγιση ΤΕPSA αναγνωρίζει την σκοπιμότητα να αναπτύξει η ΕΕ «μια πρωτοβουλιακή/protective στρατηγική θαλασσών», με την δημιουργία συνεργείων της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Θαλασσών, των διαφόρων στρατηγικών για θαλάσσιες ζώνες καθώς και «πλευρών της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας» (Η ιδιαίτερα προσεκτική/επιφυλακτική, και εδώ, διατύπωση ,μαζί με παραδοχή της διεθνούς τάσεως για «εδαφοποίηση» των θαλασσών, δείχνει τα όρια των δυνατοτήτων που θα αντιμετωπίσει η Ελληνική Προεδρία. Ό,τι και να κάνει επικοινωνιακά ο Βαγγέλης Βενιζέλος, δε).
Στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, με την αναγνώριση των προβλημάτων «μεγάλου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα») στην Νότια Ευρώπη και ιδίως Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, γίνεται επισήμανση ότι πρόκειται για «υψηλή θέση στην ατζέντα». Όμως, αυτό δεν πάει πολύ πέρα από την «ευαισθητοποίηση των πολιτών στην κατάσταση των μεταναστών» και την «καλύτερη κατανομή βαρών μεταξύ χωρών μελών της ΕΕ».
Όσον αφορά την (περαιτέρω) διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, η TEPSA αναγνωρίζει το «σημαντικό βήμα» που είχε γίνει στην Κορυφή της Θεσσαλονίκης, όμως μάλλον πρόκειται για έκκληση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «να εντείνουν τις προσπάθειες τους, σε ατομική βάση, για να πετύχουν στις μεταρρυθμίσεις. Μάλλον ανταποδοτικά, δε, θεωρείται ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει «πρόσθετους μηχανισμούς», ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος σ’ αυτό το μέτωπο.
Χρήσιμα, αλλ’ όχι καθοριστικά.

http://www.protagon.gr/

Ενισχυμένες ιταλικές δυνάμεις στη Μεσόγειο για τη σωτηρία μεταναστών

Ρώμη, Ιταλία
Τις ναυτικές και αεροπορικές στρατιωτικές περιπόλους ενισχύει από τη Δευτέρα η Ιταλία στη νότια Μεσόγειο, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τον θάνατο κι άλλων μεταναστών που ναυαγούν προσπαθώντας να φτάσουν στο έδαφός της.

Νόμος-δίκοπο μαχαίρι

Θέμα ωρών είναι η κατάθεση του νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως τριών ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ όσοι υποκινούν δημόσια το ρατσιστικό μίσος και τη βία. Ιδιες ποινές θα επιβάλλονται και σε όσους εγκωμιάζουν δημόσια ή αρνούνται κακόβουλα τα εγκλήματα πολέμου ή γενοκτονίας και το Ολοκαύτωμα.

Το νομοσχέδιο δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης το δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμο έως 100.000 ευρώ και αποκλεισμό από κρατικές επιδοτήσεις-επιχορηγήσεις στα πολιτικά κόμματα και γενικά στα νομικά πρόσωπα που διαπράττουν τα παραπάνω εγκλήματα. Επίσης, πρώτη φορά ποινικοποιούνται τα συσσίτια μόνο για κάποιες ομάδες του πληθυσμού, που καθιέρωσε η Χρυσή Αυγή, ενώ προστατεύονται τα θύματα ρατσιστικής βίας.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έως πρόσφατα αρνούνταν να προωθήσει νέο αντιρατσιστικό νόμο στη Βουλή. Επειτα από αρκετές παλινωδίες, αρκετά προβεβλημένα στελέχη της υποστήριζαν ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ήταν επαρκές. Οι ίδιοι δεν δικαιολογούσαν όμως γιατί τα θύματα ρατσιστικών εγκλημάτων πολλαπλασιάζονταν με γεωμετρικούς ρυθμούς, ενώ την ίδια στιγμή οι δράστες αυτών των επιθέσεων παρέμεναν διαρκώς στο απυρόβλητο.

Η αλήθεια είναι ότι για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των νεοναζιστών εγκληματιών δεν χρειάστηκε κάποιος ειδικός αντιρατσιστικός νόμος. Μόνο η πολιτική βούληση έλειπε. Και όταν αυτή βρέθηκε, μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία κινήθηκαν αστραπιαία. Μέσα σε δέκα μέρες έκαναν όσα δεν είχαν κάνει σε είκοσι χρόνια.

Από την άλλη, είναι βάσιμη η ανησυχία πολλών, ιδίως στην Αριστερά, για το πώς μπορεί η εξουσία να χρησιμοποιήσει τόσο ισχυρά νομικά όπλα. Ο κίνδυνος να διωχθούν ιδέες και φρονήματα, αντί για πράξεις βίας και εγκληματικές συμπεριφορές, ελλοχεύει. Δικαίως φοβάται το ΚΚΕ, και ένα κομμάτι της άλλης Αριστεράς, ότι με τις προβλεπόμενες διατάξεις ανοίγει ο δρόμος για την ποινικοποίηση ακόμη και των ιστορικών απόψεων ή τη δίωξη οργανώσεων, στις οποίες θα αποδοθούν παρόμοιες προθέσεις και μάλιστα με απλή υπουργική απόφαση!

Η μεταφορά της αντιρατσιστικής νομοθεσίας είναι κοινοτική υποχρέωση στο πλαίσιο της Ε.Ε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ρατσισμός, τα κηρύγματα μίσους και τα εγκλήματα βίας που υποκινούνται από κίνητρα μισαλλοδοξίας είναι καταδικαστέα και πρέπει να τιμωρούνται. Το ερώτημα είναι εάν χρειάζεται η καθιέρωση «ιδιώνυμου» ρατσιστικού εγκλήματος, για να αποτραπούν όλα αυτά. Η πικρή εμπειρία της Χρυσής Αυγής απέδειξε πως όχι.

http://www.enet.gr/

Ακροδεξιά επίθεση του Αντώνη Σαμαρά που προσπαθεί να ενσωματώσει τους Καραμανλικούς

* Όποιος διαφωνεί με την πολιτική του Μαξίμου υπονομεύει τη χώρα!.

Του Θόδωρου Μιχόπουλου

Συντονισμένες ενέργειες για αλλαγή ατζέντας επιχειρεί η κυβέρνηση. Ο Αντ. Σαμαράς έχοντας στις αποσκευές του την υπόθεση της Χρυσής Αυγής –ανεξάρτητα κάτω από ποιες πιέσεις προχώρησε στη δίωξή της, κυρίως του εβραϊκού λόμπυ, και ανεξάρτητα από την κατάληξη της υπόθεσης- με σκληρή ακροδεξιά και επικίνδυνη γλώσσα επιχειρεί να διαφοροποιήσει το πολιτικό τοπίο της χώρας. Και να απομονώσει πολιτικά τον ΣυΡιζΑ, αποκτώντας την ηγεμονία στην κοινωνία –όχι απαραίτητα για να προχωρήσει τώρα σε εκλογές. Και τον εμπλέκει ευθέως με τον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές και τους νεκρούς της Marfin.


Στόχος και ο ΣυΡιζΑ

Η επίθεση κατά του ΣυΡιζΑ δεν έχει στόχο μόνο αυτόν –προέχει η κοινωνία. Το Μαξίμου προσπαθεί:

** Να αλλάξει τη μονοθεματική οικονομική/αντιμνημονιακή ατζέντα που κυριαρχεί στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Τα δύσκολα, όμως, για την οικονομία έρχονται.

** Να στριμώξει πολιτικά τον ΣυΡιζΑ με την προσπάθεια εξίσωσής του με την ΧΑ μέσω των συνεχών αναφορών του στον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές –«οι παραβιάσεις της νομιμότητας και οι εγκληματικές πράξεις στις Σκουριές είναι τάχα “καλές”, επαινετές και ηθικές γιατί πρόκειται, τάχα, για “λαϊκούς αγώνες”», ενώ το δεξί του χέρι, ο Ν. Δένδιας, δηλώνει [Νέα, 12.10.13] ότι «ο ΣυΡιζΑ να απομονώσει και να αποβάλλει τα ακραία στοιχεία που υπάρχουν στο εσωτερικό του». Ο τελευταίος, μάλιστα, σε συνέντευξή του αφήνει να αιωρείται ότι στο χώρο του ΣυΡιζΑ υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα σε πρόσωπα του αντιεξουσιαστικού χώρου με αξιόποινη δράση και στελέχη του ΣυΡιζΑ! Και δεν διαψεύδει τη φημολογία ότι στην έρευνα για τις Σκουριές εμπλέκονται στελέχη του ΣυΡιζΑ –«δεν θα μπορούσα να σχολιάσω το παραμικρό για μία εν εξελίξει δικαστική έρευνα», απαντά σε σχετική ερώτηση [Νέα].

** Να χρεώσει στον ΣυΡιζΑ την τραγωδία στη Marfin με ρητορικές ερωτήσεις –«δεν πρέπει άραγε να τιμωρηθούν και οι υπαίτιοι της Marfin;»- λες και δεν είναι αυτός στην κυβέρνηση που [πρέπει να] ελέγχει την αστυνομία, λες και ο «άνθρωπός» του, Ν. Δένδιας, δεν είναι υπουργός Δημ. Τάξης, λες και ο ΣυΡιζΑ δεν καταδίκασε το γεγονός!


Πολιτικά επικίνδυνοι

Το Μαξίμου συνεχίζοντας τη στρατηγική της έντασης, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, επιχειρεί να ισοσκελίσει και τις εντυπώσεις από την καθυστερημένη αντίδρασή του απέναντι στις εγκληματικές ενέργειες της ΧΑ. Προσπαθεί, μάλιστα, να δώσει την εντύπωση ότι κάνει και «αυτοκριτική» για την έλλειψη πολιτικής βούλησης να χτυπήσει τη ναζιστική βία –«μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι η Πολιτεία έδειξε ένα πρόσωπο πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι ως πρόσφατα […] Και τώρα δείξαμε ότι υπάρχει πλέον πολιτική βούληση». Έπρεπε, λοιπόν, να δολοφονηθεί έλληνας για «δείξει πολιτική βούληση». Φαίνεται ότι οι δολοφονίες και οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς δεν αρκούσαν…

Το [ακροδεξιό] επιτελείο του Αντ. Σαμαρά εκτιμά, παράλληλα, ότι ο ΣυΡιζΑ μπορεί να εγκλωβιστεί και σε εσωκομματικές διεργασίες, αν περάσει η προβοκάτσια που στήνεται εναντίον βουλευτών και στελεχών του με στόχο την αριστερά και τα κινήματα. Κάθε αντίδραση της κοινωνίας –ομάδας, κατοίκων, κομμάτων, μεμονωμένων ατόμων- απέναντι στα μέτρα/αποφάσεις της κυβέρνησης θα χαρακτηρίζεται «εγκληματική ενέργεια». Το ακροδεξιό και επικίνδυνο σχέδιο του Αντ. Σαμαρά θεωρεί ότι δεν χρειάζονται ούτε μάρτυρες υπεράσπισης στα δικαστήρια -«πηγαίνουν μάρτυρες υπεράσπισης σε δίκες δολοφόνων», υποστηρίζει-, πιθανόν γιατί ομάδες προθύμων στο δικαστικό σώμα θα αναλαμβάνουν να καταδικάσουν και να χαρακτηρίσουν ως «εγκληματική οργάνωση» κάθε κίνημα αντίστασης, κάθε ενέργεια των πολιτών. Οι ίδιοι οι δικαστές ας θυμίσουν τον Βολταίρο [«διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»] στον κ. Σαμαρά, ας του επισημάνουν τι σημαίνουν και σε τι χρησιμεύουν οι μάρτυρες –«είστε επιφορτισμένοι με την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών», είπε, μόλις χθες, ο Κ. Παπούλιας στους νέους δικαστές.


Ακύρωση της δημοκρατίας

Τα αυτονόητα μιας δημοκρατίας προσπαθεί να ακυρώσει η ακροδεξιά ομάδα του Μαξίμου –προσπαθεί να στήσει ένα κράτος έκτακτης ανάγκης. Γι’ αυτό και είναι επικίνδυνοι, με το πρώτο τον κ. Σαμαρά που, ως Πολιτική Άνοιξη, έχει δώσει δείγματα γράφης. Τα δικά του παιδιά, άλλωστε, έχουν τοποθετήσει τον ΣυΡιζΑ εκτός συνταγματικού τόξου [Χρ. Λαζαρίδης], έχουν προειδοποιήσει ότι κρατούν τις σφαίρες τους για τον ΣυΡιζΑ [Φ. Κρανιδιώτης], ότι «όσοι υποτίμησαν τη δύναμη του κράτους, σύντομα θα διαπιστώσουν ότι εξετίμησαν λάθος τα δεδομένα» [Μ. Βορίδης].

Ο Αντ. Σαμαράς προσπαθεί να βάλει στο ίδιο «τσουβάλι την εγκληματική δράση της ΧΑ και τις προβοκάτσιες με τις δίκαιες εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις» [ΚΚΕ]. Δεν φαίνεται, όμως, να ενεργεί μόνος του, να είναι δική του η πρωτοβουλία επίθεσης στον ΣυΡιζΑ που μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό, να τροφοδοτήσει ανεξέλεγκτη πολιτική αποσταθεροποίηση –όπως την εννοεί Μαξίμου και Βρυξέλλες, να «φουσκώσει» τον ΣυΡιζΑ. Το Μαξίμου στο όνομα της νομιμότητας θα προσπαθήσει να επιβάλλει την πολιτική του, την οποία εξωραΐζει με ψεύτικες ελπίδες.


Διαψεύδουν τον Σαμαρά

Η ομιλία του, στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, βρίθει ανακριβειών: «Η ύφεση ξεπερνιέται. Και πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε ανάκαμψη […] Η ανεργία ανακόπτεται […] Η λαθρομετανάστευση έχει ανακοπεί […] Το χρέος το ελέγξαμε».

Κανένα χρέος, βέβαια, δεν έχει ελεγχθεί. Ήδη, σύμφωνα με τα Νέα [12.10.13], «κάποιες δυνάμεις στο εσωτερικό της τρόικας εκφράζουν επιφυλάξεις για το πρωτογενές πλεόνασμα», ενώ «άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αμφισβητείται η προβλεπόμενη ανάπτυξη του 2014». Η έκθεση του ΔΝΤ επιμένει για κούρεμα του χρέους, ενώ η Κρ. Λαγκάρντ προσδιόρισε για τα μέσα του 2014 τις διαβουλεύσεις με στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Το ΔΝΤ μιλάει για τα λεφτά των άλλων», ήταν το σκληρό σχόλιο του Γεργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ με τον επίτροπο Όλι Ρεν να προσθέτει ότι δεν είναι αναγκαίο ένα νέο κούρεμα αλλά «η έμφαση πρέπει να δοθεί στα επιτόκια και στον χρόνο ωρίμασης». Πιο «ευθύς» ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο να καταφέρει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της από τις αγορές το 2014 δεν φαίνεται πιθανό και επανέλαβε τη θέση του ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης! «Το ΔNT αμφιβάλλει για τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας», τιτλοφορείται δημοσίευμα στο ηλεκτρονικό Spiegel, ενώ την εκτίμηση του ότι μια νέα ελληνική κρίση είναι πιθανή μέσα στο 2014 εκφράζει το Bloomberg.


Και μέτρα και κούρεμα

Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, μάλιστα, εκτιμά ότι «μια νέα δανειακή σύμβαση για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού [σ.σ. 5,5 δισ. ευρώ μόνο για το 2015] δίνει μόνον προσωρινή λύση για ένα-δύο χρόνια και αναβάλλει την αντιμετώπιση του […] χρέους», ενώ θεωρεί ότι «το χρέος δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει “βιώσιμο” ως το 2020 ή 2022 αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες αποταμίευσης (=δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και ιδιωτικοποιήσεις), χωρίς οποιαδήποτε αναδιάρθρωση (=νέο “κούρεμα”) ή και αναδιάταξη (=επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής χρεών) και άλλες διευκολύνσεις».

Όλες αυτές οι εκτιμήσεις οδηγούν και σε νέα μέτρα, πιθανόν, όχι οριζόντια. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι τρόικα και κυβέρνηση προετοιμάζονται για μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ [2 έως 3 δισ. ευρώ για το 2014] ανεξάρτητα από τις περί του αντιθέτου δηλώσεις -«όχι» σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς στο ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων το 2014, λέει σε συνέντευξή του [Επενδυτής 12.10.13] ο Γ. Στουρνάρας. Το Μαξίμου, πάντως, «άδειασε» τον υπουργό Οικονομικών που εμφανίστηκε να μην γνωρίζει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας είχε αποστείλει αίτημα στην τρόικα για μείωση κατά 15% του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο –πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα απάντησε «όχι». Οι αποφάσεις, πάντως, για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν στο Eurogroup του Νοεμβρίου ή, το αργότερο, σ’ αυτό του Δεκεμβρίου, με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται την άνοιξη του 2014 με δικαιολογία το… πρωτογενές πλεόνασμα.


Οι Καραμανλικοί

Στο Μαξίμου, και στη ΝΔ γενικότερα, η κατάσταση δεν είναι ρόδινη. Η κυβέρνηση βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί –και πολιτικά και οικονομικά- με μια μεγάλη ομάδα βουλευτών και στελεχών να διαφωνούν με τη θεωρία των δύο άκρων. Ανάμεσά τους οι Ντ. Μπακογιάννη, Ευρ. Στυλιανίδης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Πρ. Παυλόπουλος, Δ. Αβραμόπουλος κ.ά. Διαφωνίες εκφράζει και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης που βρίσκει συνεχώς απέναντί του, τους Χρ. Λαζαρίδη, Τ. Μπαλτάκο και Γ. Μουρούτη [ο τελευταίος ήθελε να αναλάβει τη δημιουργία της νέας ΕΡΤ με τον Αντ. Σαμαρά να επιλέγει τελικά τον Π. Καψή]. Κατηγορούν, μάλιστα, τον Δ. Σταμάτη ότι «τα έχει βρει με το… ΠαΣοΚ», καθώς του χρεώνουν οτιδήποτε παραχωρείται στον εταίρο της συγκυβέρνησης!

Δημόσια τις διαφωνίες τους εκφράζουν και πρώην στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή. Ο Ευ. Αντώναρος με συνεχή tweet του ενημερώνει ότι «αρχίζουν τρεις ενδιαφέρουσες εβδομάδες με (όπως προβλέπω) πολλές ανατροπές. Θα τις διαβούμε μέρα μέρα –από την Κυριακή» [11.10.13] και «ευτυχώς που υπάρχουν στο τόπο νηφάλιες και λογικές δυνάμεις που θα στήσουν αναχώματα στους αρχιτέκτονες των διχαστικών προσεγγίσεων» [11.10.13]. Ο Πρ. Παυλόπουλος επεσήμανε [Real FM] ότι «είναι αστείο να κουβεντιάζουμε» τη θεωρία των δύο άκρων, διευκρινίζοντας, όμως, ότι τα όσα γράφονται για διαφωνίες του δεν ισχύουν, ενώ ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος ζήτησε [Στο Κόκκινο, 105,5] να διεξαχθεί ΕΔΕ στην ΕΥΠ προκειμένου να διαπιστωθεί «αν κάποιοι παραβαίνουν τον όρκο τους». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, πάντως, τηρεί σιγή ασυρμάτου, ενώ πληθαίνουν οι διαρροές ότι δεν τον εκφράζουν οι συγκεκριμένοι βουλευτές, ότι δεν συνομιλεί μαζί τους. Ο Αντ. Σαμαράς, άλλωστε, προσπαθεί τελευταία να συσπειρώσει τους καραμανλικούς. Κάτι που φάνηκε και στην ομιλία του. Και, μάλλον, φαίνεται ότι τα «βρήκαν» σε ακροδεξιά, πάντως, γραμμή πλεύσης...

Πηγή: epohi.gr

http://left.gr/

Κλειστός από τη Δευτέρα ο ένας κλάδος της σήραγγας Αρτεμισίου

Αθήνα
Κλειστός θα παραμείνει, από αύριο, Δευτέρα στις 9:00 το πρωί έως την Παρασκευή στις 4:00 μετά το μεσημέρι, ο κλάδος της σήραγγας Αρτεμισίου, επί του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Τρίπολης, με κατεύθυνση προς Τρίπολη, για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, εντός της σήραγγας.

Κυβέρνηση: Πλήρης η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στον Γ.ΣτουρνάραΑθήνα
«Τα όσα γράφονται για τον πρωθυπουργό και τον κ. Στουρνάρα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού».

Άλλο επιλογή και άλλο ανάγκη

Photo: Sinistra Ecologia Libertà/Flickr
του Κώστα Αργυρού

Η αλήθεια είναι ότι πάντα ήθελα να βρεθώ στη μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο, αυτή της Φρανκφούρτης. Απλά θα προτιμούσα να γινόταν με κάποια άλλη αφορμή. Την περασμένη Παρασκευή πήρα μέρος στον χώρο της έκθεσης σε μια συζήτηση με τίτλο "Νεολαία της Ευρώπης. Διέξοδοι από την κρίση;". Καλό είναι να προσέξετε το ερωτηματικό γιατί βεβαίως κανείς από τους μετέχοντες αλλά φυσικά ούτε και οι διοργανωτές, που ήταν η έκθεση και το Ινστιτούτο Γκαίτε, δεν είχαν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να δώσουν απαντήσεις διεξόδου στους νέους από τη Νότια Ευρώπη, που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με δείκτες ανεργίας πάνω από 50%. Και κανείς από τους μετέχοντες δεν τόλμησε να κάνει μια πρόβλεψη για το πότε θα μπορούσε να ξεπεραστεί αυτή η κρίση, που πλησιάζει πια να κλείσει πενταετία.

Ο λόγος που με προσκάλεσαν ήταν οι εκπομπές ("Brain Drain" πριν από δύο χρόνια και "Gastarbeiter 2.0" πέρσι) που είχα κάνει για το φαινόμενο της μετανάστευσης νέων, ταλαντούχων και με υψηλό επίπεδο μόρφωσης Ελλήνων προς τη Γερμανία και συγκεκριμένα προς το Βερολίνο. Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας και απασχολεί τελευταία ολοένα και περισσότερο ακόμα και ανθρώπους, που προτιμούσαν στον τηλεοπτικό τους χρόνο να ασχολούνται με πιο ανάλαφρα θέματα lifestyle. Ηταν άλλωστε και για μένα απρόβλεπτες οι αντιδράσεις και το ενδιαφέρον που προκάλεσε αυτή η θεματολογία στο ελληνικό κοινό.

Στη συζήτηση πήρε μέρος και η ισπανίδα συνάδελφος Κριστίνα Μανθάνο, η οποία τρέχει με δυσκολίες ανάλογες των αντίστοιχων ελληνικών την ενημερωτική ιστοσελίδα esglobal.org και ένας Πορτογάλος πολιτικός μηχανικός ο Μπρούνο Λόπεζ, που ζει και εργάζεται εδώ και ένα περίπου χρόνο στη Φρανκφούρτη.

Τα προβλήματα στις τρεις χώρες ακούστηκαν πολύ "όμοια"¨μεταξύ τους αν και κάποιοι είπαν ότι πιο απαισιόδοξη μοιάζει η κατάσταση στην Ελλάδα. Οπως και οι Ελληνες, πολλοί Ισπανοί ξεκινούν για τη Γερμανία με βάρκα την ελπίδα, χωρίς να γνωρίζουν ούτε τι τους περιμένει, ούτε τι ακριβώς χρειάζονται (όπως είναι κυρίως η γλώσσα). Παρόμοια με Ελλήνων νεομεταναστών ήταν για παράδειγμα και η απάντηση του Μπρούνο, όταν τον ρώτησαν αν ξέρει πού θα βρίσκεται σε πέντε ή δέκα χρόνια. Πιθανότατα εκεί που θα έχει χτίσει μια καριέρα και ίσως και οικογένεια και θα αμείβεται καλύτερα. Και αυτό το "εκεί" μάλλον δεν θα είναι στις όχθες του Ατλαντικού.

Αλλά όλοι συμφώνησαν ότι κοινή στάση και αντιμετώπισή από τις χώρες του Νότου δεν υπάρχει και αυτό είναι ίσως το πιο λυπηρό. Το ενθαρρυντικό ήταν τουλάχιστον το ενδιαφέρον πολλών Γερμανών, που ήρθαν στην εκδήλωση ακριβώς για να ακούσουν από πρώτο χέρι για την κατάσταση της νεολαίας στην Ελλάδα και όχι να την "μάθουν" από κίτρινα πληκτρολόγια. Οι ίδιοι οι Γερμανοί, που μετείχαν στο πάνελ παραδέχτηκαν ότι ουσιαστικά αυτή η αιμορραγία για τις χώρες του Νότου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και συστηματικά "αφαίμαξη" από τη Γερμανία που συγκεντρώνει τους καλύτερους, πιο ταλαντούχους και πιο μορφωμένους νέους ανθρώπους για να τους αξιοποιήσει είτε σε επίπεδο έρευνας και επιστημών, είτε σε επίπεδο παραγωγής στη βιομηχανία της. Θυμάμαι κάθε φορά που ασχολούμαι με το θέμα το κείμενο του Τάσου Γιαννίτση που είχε γράψει κάποτε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε χώρα γερόντων και ανικάνων, αφού όλοι οι υπόλοιποι θα έχουν "εξαφανιστεί".

Δεν υπάρχει λόγος να πολυλογεί κανείς. Ισως πιο τραγικό μεσοπρόθεσμα και από τη διαρροή κεφαλαίων στις ξένες τράπεζες να είναι το φαινόμενο της διαρροής μυαλών, το οποίο πάντως κανείς δεν δείχνει να θέλει να κάνει κάτι για να το αναστρέψει. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καν πολιτικές που θα έδιναν τουλάχιστον στους νεομετανάστες τη δυνατότητα να διατηρούν μια σχέση με την Ελλάδα (μέσω κάποιων διακρατικών ερευνητικών-εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παράδειγμα). Ό,τι γίνεται, γίνεται σποραδικά και μόνο για να απορροφηθούν προσωρινά κάποια "κουτοφραγκικά" κονδύλια, αν υπάρχουν. Φυσικά και δεν υπάρχει και καμιά σοβαρή ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα. Κάτι που πρέπει να συμβεί, γιατί προφανώς η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε (διά)-θέση να κάνει κάτι από μόνη της.

Απλά να κλείσω με μια εξήγηση προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Φυσικά και είμαι υπέρ της κινητικότητας των νέων στην Ευρώπη. Φυσικά και το θεωρώ θετικό να ζήσεις κάποια χρόνια σε κάποια άλλη χώρα, είτε για σπουδές, είτε για έρευνα, είτε για δουλειά. Αλλά πρέπει να το θες. Είναι διαφορετικό να φεύγεις από επιλογή και διαφορετικό να φεύγεις από ανάγκη.

*Ο Κώστας Αργυρός είναι δημοσιογράφος.

http://www.protagon.gr/

«Νταβατζήδες»...

Ντορίτα Λουκίσσα

Με δεδομένο ότι ο χρόνος για τη μετάβαση της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή τελειώνει και η τρόικα πιέζει, η κυβέρνηση αποφάσισε να «βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο» με μια διάταξη που ουσιαστικά νομιμοποιεί όσα κανάλια βρίσκονταν στον αέρα στις 31 Αυγούστου και δίνει αβάντα στο δικό τους ψηφιακό πάροχο, την Digea. Μία ακόμη κυβερνητική άνευ όρων παράδοση στη διαπλοκή των καναλαρχών. Βέβαια, την επόμενη ημέρα η κυβέρνηση -διά στόματος Κεδίκογλου- «διευκρίνισε» πως αυτή η διάταξη είναι «προσωρινή» και δεν αποτελεί «μόνιμη αδειοδότηση» των εν λόγω σταθμών... Αλλά ποιος την πιστεύει;

Ουδέν μονιμότερον

Η επίμαχη διάταξη (άρθρο 18) μέσα σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας (!) κατ' αρχάς αντίκειται στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι τωρινές άδειες είναι παράνομες και αντισυνταγματικές. Παρ' όλα αυτά, επιτρέπει σε όσους εξέπεμπαν την 31η Αυγούστου με προσωρινές άδειες να έχουν και ψηφιακή παρουσία, εφ' όσον υπογράφουν συμβάσεις με τους παρόχους δικτύου, τις εταιρείες δηλαδή που θα πάρουν τις ψηφιακές συχνότητες. Κι αυτό χωρίς να ελεγχθεί η τεχνική και οικονομική επάρκεια των καναλιών αυτών, το προσωπικό και το περιεχόμενο των εκπομπών τους, η βιωσιμότητα, ή οι οφειλές τους προς το Δημόσιο. Το άρθρο αυτό παρακάμπτει και τη διαδικασία αδειοδότησης, την οποία προβλέπει ο νόμος Ρουσόπουλου, σύμφωνα με την οποία το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών.

Ολη αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει πως το σχέδιο της κυβέρνησης να βγάλει από το παιχνίδι την ΕΡΤ στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία δεν ήταν διόλου τυχαίο. Από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοί της είχαν καταγγείλει ότι το λουκέτο σχετιζόταν με ένα ευρύτερο σχέδιο συνεργασίας της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών σταθμών, για την πλήρη χειραγώγηση της ψηφιακής πλέον τηλεόρασης. Το timing ήταν ευνοϊκό, λόγω της πίεσης από την τρόικα να διατεθεί στη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας μέρος των μέχρι σήμερα τηλεοπτικών διαύλων, το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα.

Εν δόξη και τιμή

Ετσι, η κυβέρνηση πρώτα εξέδωσε ΚΥΑ που προβλέπει την οριστική παύση της αναλογικής εκπομπής της τηλεόρασης την 1η/10/2014. Μετά άλλαξε τον τρόπο διορισμού της διοίκησης της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), της (υποτίθεται) ανεξάρτητης Αρχής. Η θητεία της έληξε στις 3/9/13 και, ενώ μέχρι τώρα η διοίκηση διοριζόταν από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, στο εξής θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και τον αρμόδιο υπουργό. Τώρα ετοιμάζεται με δόξα και τιμή να προκηρύξει, μέσω ΕΕΤΤ, το διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου, ευνοώντας εμφανώς την Digea, την οποία αποδέχεται ως πάροχο δικτύου, ενώ αποτελεί κοινοπραξία παρόχων περιεχομένου (ανήκει στους ιδιοκτήτες-καναλάρχες των MEGA, ΑΝΤ1, ALPHA, STAR, ΣΚΑΪ) και με μετακύλιση μεγάλου κόστους, που θα έπρεπε να επιβαρύνει τον ανάδοχο, στους δήμους, δηλαδή στους Ελληνες φορολογουμένους.

Εν κατακλείδι, το 23χρονο καθεστώς της διαπλεκόμενης ανομίας θα περάσει αναίμακτα στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης. Οι καναλάρχες, με ελάχιστο οικονομικό τίμημα, θα πάρουν μέσω Digea (μετά την αναλογική και) την ψηφιακή κυριαρχία, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της τρόικας, αποκλείοντας νέους ανταγωνιστές.

Μέσα και Media (enet.gr)

http://nonews-news.blogspot.gr

Καλεντερίδης: Αυτοί είναι οι λόγοι που η Χρυσή Αυγή κρατάει υψηλά ποσοστά!!!

Άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη στην εφημερίδα “Δημοκρατία” που εξηγεί τους λόγους της πολιτικής δίωξης, αλλά και γιατί δεν πέφτουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

Παρά την επιχείρηση αποδόμησης, τις φυλακίσεις και τον χαρακτηρισμό της ως εγκληματικής οργάνωσης, σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης παραμένει συσπειρωμένο γύρω από τη Χρυσή Αυγή. Τα ποσοστά 7% και 8% που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, χωρίς αναγωγές, σε μια περίοδο που ασκείται τεράστια ψυχολογική πίεση στην κοινή γνώμη, είναι τεράστια και μιλούν από μόνα τους.
Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ερμηνεία της στάσης σημαντικής μερίδας Ελλήνων πολιτών απέναντι σε αυτό που λέγεται πολιτικό σύστημα, οι οποίοι, παρά τις αποκαλύψεις και παρότι δεν έχουν απολύτως καμία ιδεολογική σχέση, συνεχίζουν να στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή, γιατί προφανώς θεωρούν ότι τα άλλα κόμματα -και ειδικά εκείνα που κυβερνούν- είναι χειρότερα ακόμα και από το κόμμα του προφυλακισμένου κ. Μιχαλολιάκου.
Μερικές από τις -πιθανές- αιτίες: Πρώτον, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΔΝΤ κατά την οποία αποφασίστηκε το πακέτο «διάσωσης» της Ελλάδας, πάνω στο οποίο βασίστηκε το θανατηφόρο για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες Μνημόνιο, είπε ότι «η λεγόμενη ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη». Δηλαδή, το Μνημόνιο που υπέγραψε ο αλήστου μνήμης ΓΑΠ δεν είχε ως στόχο τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά της ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε να θυσιαστούν η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, για να σωθεί η ευρωζώνη. Και για να γίνει αυτό, «μαγειρεύτηκαν» τα στοιχεία στην ΕΛ.ΣΤΑΤ., από έναν εγκάθετο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, τον υπόδικο κ. Γεωργίου.

Μέχρι στιγμής το λεγόμενο πολιτικό σύστημα και εκείνοι που κυβερνούν και εκείνοι που υποτίθεται ότι ασκούν αντιπολίτευση, δεν κάνει τίποτε για να διερευνηθούν οι αιτίες που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο και να βρεθούν αλλά και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Ίσα ίσα, ο ΓΑΠ, ως επιβράβευση για το έργο που προσέφερε στους εντολείς του, δίνει διαλέξεις σε ξένα πανεπιστήμια και ο κ. Γεωργίου συνεχίζει να προΐσταται της ΕΛ.ΣΤΑΤ.!

Δεύτερον, ένα άλλο «σίριαλ» που είδαμε να παίζεται στις οθόνες μας, σε προηγούμενη τηλεοπτική σεζόν, είναι αυτό της περίφημης «λίστας Λαγκάρντ». Εκεί μια ομάδα πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, και όχι μόνον ο κ. Παπακωνσταντίνου, δρώντας στην ουσία ως εγκληματική συμμορία, έκανε ακριβώς αυτά που έπρεπε για να μην πληρώσει κανείς το τίμημα των παράνομων πράξεών του. Το λεγόμενο πολιτικό σύστημα αντέδρασε και παρέπεμψε μόνον τον κ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς να είμαστε σίγουροι αν τελικά θα τιμωρηθεί ή όχι.
Πάντως, οι μήνες περνούν και μέχρι στιγμής, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του κράτους από τους εγγεγραμμένους στη «λίστα Λαγκάρντ», τη στιγμή που άλλα κράτη έβαλαν στα ταμεία τους πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από τις αντίστοιχες λίστες!
Το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έγινε ακόμα τίποτα ενισχύει τις υποψίες ότι υπάρχει ένα αόρατο χέρι που συγκαλύπτει το σκάνδαλο και τους ενόχους!
Ο κατάλογος με τις αιτίες είναι μακρύς, όμως θα αναφερθούμε στην τρίτη, που είναι χαρακτηριστική.
Ένας από τους ισχυρισμούς των ιδεολογικών καθοδηγητών της Χ.Α. είναι η επιρροή που υποτίθεται ότι ασκούν στην Ελλάδα οι Εβραίοι. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, η Ελλάδα…

εβραιοκρατείται. Όταν πριν από μερικούς μήνες ήλθε στο προσκήνιο η ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, απαλείφθηκε η πρόβλεψη η οποία τυποποιούσε ως ποινικό αδίκημα τον «εγκωμιασμό», την «κακόβουλη άρνηση» και την «εκμηδένιση» της σημασίας εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, καθώς και των εγκλημάτων ναζισμού.

Τότε, με κινητοποίηση της κυρίας Ρεπούση και άλλων δυνάμεων του… σοσιαλπροοδευτικού σκότους, το άρθρο απαλείφθηκε και παρέμενε ως αξιόποινη πράξη μόνο η άρνηση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, αφήνοντας το πεδίο ανοικτό στους αρνητές της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Θράκης και της Μικράς Ασίας! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εκδήλωση της Χρυσής Αυγής για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Μενίδι, να συγκεντρώσει χιλιάδες αγανακτισμένους Ποντίους, ίσως περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση στην Ελλάδα!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, το ελληνικό κράτος λίγους μήνες μετά έδωσε άδεια να μετατραπεί σε μουσείο το σπίτι του δασκάλου του Χίτλερ, διεστραμμένου φονέα Κεμάλ, στη Θεσσαλονίκη!

Αυτές είναι μόνο τρεις από τις αιτίες που ρίχνουν νερό στον μύλο της Χρυσής Αυγής, με τους Ποντίους να περιμένουν να δουν αν το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο επαληθεύσει τους ιδεολογικούς καθοδηγητές των Χρυσαυγιτών!

http://aienaristeyein.com/

Δεμένη κοπέλα σε κυπαρίσσι στο νεκροταφείο της Φραγκαβίλας

Δεμένη κοπέλα σε κυπαρρίσι στο νεκροταφείο της Φραγκαβίλας σε άθλια κατάσταση ήταν η εικόνα που αντίκρυσε υπάλληλος που το επισκέφθηκε πρόσφατα και σοκαρίστηκε από το θέαμα. Με τέτοιες  εικόνες που σοκάρουν και θυμίζουν ταινίες θρίλερ έρχονται αντιμέτωποι το τελευταίο διάστημα εργαζόμενοι στο κοιμητήριο καθώς και  συγγενείς και φίλοι θανόντων που επισκέπτονται το νεκροταφείο Φραγκαβίλας.

Πόσα λεφτά έχουν πάρει οι εταιρίες δημοσκοπήσεων από το Δημόσιο

Του Νίκου Σβέρκου

Δεκάδες συμβάσεις με το Δημόσιο και κονδύλια εκατομμυρίων συνθέτουν το σκηνικό της σχέσης του κράτους με τις μεγαλύτερες δημοσκοπικές εταιρείες στην Ελλάδα. Οκτώ εταιρείες, διάσημες στο κοινό για τις πολιτικές δημοσκοπήσεις, που συχνά πραγματοποιούν για λογαριασμό μεγάλων μέσων ενημέρωσης, έχουν αναλάβει τα τελευταία τέσσερα χρόνια 60 έργα από τον στενό δημόσιο τομέα και δημόσιους φορείς, με αντάλλαγμα περίπου 4,8 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία άλλωστε είναι αμείλικτα και η ανεύρεσή τους απαιτεί ημέρες «περιπλάνησης» στον γραφειοκρατικό μηχανισμό του ελληνικού Δημοσίου. Και η «περιπέτεια» δεν σταματά εκεί, καθώς δεν λείπουν περιπτώσεις έργων που προκαλούν πρόσθετα ερωτήματα τόσο για τη διαδικασία ανάληψής τους όσο και για τη χρησιμότητά τους.

Στοιχεία από τη Διαύγεια

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για την τετραετία 2010-2013 δίνουν μια πρώτη εικόνα για το συνολικό οικονομικό μέγεθος των έργων που ανέλαβαν οι εταιρείες ALCO, GPO, ΚΑΠΑ RESEARCH, MARC, METRON ANALYSIS και MRB από το Δημόσιο. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαύγειας και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, η κάθε εταιρεία εισέπραξε ή δέσμευσε τα ποσά που φαίνονται στον πίνακα από πόρους του ελληνικού Δημοσίου και του ΕΣΠΑ.

Από τα στοιχεία του πίνακα φαίνεται ότι η ΚΑΠΑ RESEARCH αναδεικνύεται μακράν «πρωταθλήτρια», ενώ ακολουθούν η MRB, η GPO και η METRON ANALYSIS, που οι έρευνές τους υπόκεινται σε πληρωμή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Πιο πίσω φτάνουν η MARC, η ALCO, η VPRC και η Public Issue με εισπράξεις, πραγματοποιηθείσες ή επικείμενες, που φτάνουν τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Με αυτή τη σειρά θα παραθέσουμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις έργων που αναλαμβάνει η κάθε εταιρεία.

ΚΑΠΑ RESEARCH

Η εταιρεία στην παραπάνω κατάταξη εμφανίζεται πρώτη, κυρίως λόγω του έργου με τίτλο «Υγειονομικός Χάρτης: Διοικητική και συντονιστική υποστήριξη» που της ανατέθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 21 Απριλίου 2010. Η τιμή για την αποπεράτωση του έργου ανήλθε στα 3 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο του οποίου η χρηματοδότηση ξεκίνησε το 2006 επί υπουργίας Αβραμόπουλου και είχε σκοπό να καταδειχθούν οι ανάγκες του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η «Εφ.Συν.», με ρεπορτάζ στις 9 Ιουλίου 2013 για τον Χάρτη, τόνιζε ότι «επτά ολόκληρα χρόνια και έξι εκατ. ευρώ καταναλώθηκαν για τη δημιουργία υγειονομικού χάρτη αλλά δεν τον είδαμε ακόμα. Αποτέλεσμα, να σχεδιάζονται στο πόδι οι αλλαγές στο ΕΣΥ και να υποχρηματοδοτούνται τα δημόσια νοσοκομεία».

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανέθεσε τον Δεκέμβριο του 2010 στην εταιρεία τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου 1520, με πρόχειρο διαγωνισμό και ετήσιο αντίτιμο 30.000 ευρώ. Τελευταίο έργο εμφανίζεται η ανάθεση για «Ερευνα Ικανοποίησης Πελατών» των ΕΛΤΑ στις 5 Ιουλίου του 2013 με αντίτιμο 36.900 ευρώ.

MRB

685.580 ευρώ κοστίζει για το ελληνικό Δημόσιο, και συγκεκριμένα τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η έρευνα διάρκειας ενός έτους με τίτλο «Πρόγραμμα για τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας στην Ελλάδα», που ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου του 2012 και ανατέθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία. Ωστόσο, στον σχετικό ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης, το έργο φαίνεται να έχει προϋπολογισμό 864.120 ευρώ, ενώ αναφέρεται και πρόσθετος ανάδοχος η εταιρεία System Συμβουλευτική Α.Ε., χωρίς περαιτέρω πληροφορίες για τον ρόλο της.

Πέραν αυτού, η MRB ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2012 από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου την «Ερευνα κατανάλωσης ευρύαλων Μεσογειακών ειδών ιχθυοκαλλιέργειας στην ελληνική αγορά» αντί του ποσού των 101.192 ευρώ, ενώ η Ελληνική Αστυνομία τής ανέθεσε την 1η Φεβρουαρίου του 2013 «Πανελλαδική Ερευνα αναφορικά με την εικόνα της ΕΛ.ΑΣ. και έρευνα μεταξύ του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της αναδιοργάνωσης του Σώματος» αντί 55.350 ευρώ.

GPO

Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι «πρωταθλήτρια» στον αριθμό των έργων που έχει αναλάβει με κόστος (στη συντριπτική πλειονότητά τους) κάτω των 60.000 ευρώ. Ανάμεσα στα 13 έργα βρίσκονται τέσσερα που ανατέθηκαν από το υπουργείο Παιδείας από το 2010 μέχρι πρότινος με αντίτιμο πάνω από 200.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η εταιρεία, προκειμένου να πραγματοποιήσει την ίδια έρευνα για το επίπεδο υγείας και τις ανάγκες αναμόρφωσης των σχετικών υπηρεσιών, «χρέωσε» την Περιφέρεια Θεσσαλίας 19.680 ευρώ, ενώ περίπου επτά μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2011, είχε υπογράψει σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ύψους 51.660 ευρώ. Σημειώνεται ότι το τελευταίο έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε τρεις μέρες. Παραμένει άγνωστο το τι συντέλεσε στην τόσο μεγάλη απόκλιση τιμών.

METRON ANALYSIS

Εξίσου πολλά έργα και με διεσπαρμένα αντίτιμα εμφανίζονται στις εργασίες που έχει αναλάβει η METRON. Ωστόσο, σε δυο έργα που ανατέθηκαν από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων, κόστους 7.995 και 7.380 ευρώ, δεν αναφέρεται το αντικείμενο παρά μόνον υποστηρίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν 1.000 τηλεφωνικές και 300 προσωπικές συνεντεύξεις!

Η εταιρεία, για δύο διαφορετικές πανελλαδικές έρευνες κοινής γνώμης, μία για την άποψη των Ελλήνων για τα κλειστά επαγγέλματα και μία για τις «κοινωνικές ομάδες με ξενοφοβικές τάσεις», «έκλεισε» συμβάσεις ύψους 9.840 και 55.960 ευρώ σε διάστημα τριών μηνών.

MARC

Σαφώς λιγότερα ποσά από το κράτος περιλαμβάνει η δραστηριότητα της MARC, με «ακριβότερο» έργο να αναδεικνύεται αυτό που ανέλαβε από το υπουργείο Εργασίας για την έρευνα κοινής γνώμης για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το έργο κόστισε 45.264 ευρώ.

ALCO

Σαφώς μικρότερα ποσά καταγράφονται και στην εν λόγω εταιρεία, με τις αποδοχές της να «εκτινάσσονται» από τη διεξαγωγή exit poll για τις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, έργο που το κόστος του ανήλθε σε 30.000 ευρώ.

VPRC και Public Issue

Η εταιρεία VPRC ανέλαβε την έρευνα «κατανάλωσης κατεψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά» με απόφαση του ΟΠΕ – Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου αντί 55.500 ευρώ. Η εταιρεία Public Issue ανέλαβε την περάτωση έργου σχετικά με τη διά βίου μάθηση στην Ελλάδα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, αντί του ποσού των 36.900 ευρώ στις 5 Οκτωβρίου 2010.

Η επισκόπηση των έργων, που ανέλαβαν οι έξι δημοσκοπικές εταιρείες, οδηγεί σε ορισμένα λογικά συμπεράσματα.

Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι για την πραγματοποίηση ανοιχτού και δημόσιου διαγωνισμού ενός φορέα του Δημοσίου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το κόστος του εκάστοτε έργου να υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, πραγματοποιούνται πρόχειροι διαγωνισμοί με απευθείας αναθέσεις, με πλημμελείς ή ανύπαρκτους ελέγχους. Με άλλα λόγια, στο πεδίο των αναθέσεων έργων σε εταιρίες δημοσκοπήσεων ο νόμος παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για να επικρατεί «θολό τοπίο» για τις συνθήκες υπογραφής των συμβάσεων.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με τους γνώστες της «αγοράς» των εταιρειών δημοσκοπήσεων, τα τελευταία χρόνια η τιμή για μια πανελλαδική έρευνα ανέρχεται περίπου στις 10.000 ευρώ, τιμή η οποία «πέφτει» υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας. Σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως λόγω του σύνθετου χαρακτήρα των ερευνών, τα ποσά αυτά κυμαίνονται αρκετά πάνω από τις 10.000 ευρώ και προσεγγίζουν τις 60.000 ευρώ.

Πέραν αυτών, καταγράφονται 12 περιπτώσεις στις οποίες τα έργα που ανατίθενται έχουν άμεση σχέση με την άσκηση πολιτικής του στενού δημόσιου φορέα (Υγεία, Παιδεία, Ασφάλεια), καθώς εκπορεύονται από τις κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων ή γενικές γραμματείες τους.

Αυτό που απομένει είναι να ξεκαθαριστεί αν είναι δυνατόν να τηρούνται οι προβλεπόμενοι από τον νόμο κανόνες για τον έλεγχο των δημοσκοπήσεων, προκειμένου να διαλυθεί κάθε υποψία που αφορά την ίδια την αποπεράτωση των έργων, τη χρησιμότητα των ερευνών, αλλά και τις «σκιές διαπλοκής» που μπορεί να απλώνονται στο φόντο των πολιτικών δημοσκοπήσεων που επηρεάζουν αντικειμενικά την κοινή γνώμη.

Υποτυπώδεις έλεγχοι

Η Ελεγκτική Εταιρεία Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης έχει συσταθεί προκειμένου να ελέγχει τις δημοσκοπήσεις που ανατίθενται από το Δημόσιο, τα κόμματα και τα ΜΜΕ, ενώ ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς είναι επιφορτισμένος με τη διασφάλιση της τήρησης των κωδίκων δεοντολογίας. Η Ελεγκτική, ωστόσο, εμφανίζεται εντελώς «απονευρωμένη», αν αναλογιστεί κανείς ότι τα στελέχη και οι εργαζόμενοί της μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Παράλληλα, η Ελεγκτική αναλαμβάνει τον έλεγχο των δημοσκοπήσεων μόνο έπειτα από αίτημα προσώπων, ενώ η απαιτούμενη διαδικασία «αποθαρρύνει» όσους προσφεύγουν σε αυτήν και εν τέλει αποσύρουν τα αιτήματά τους. Ενδεικτικό είναι ότι για τον έλεγχο μιας έρευνας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταβολή περίπου 500 ευρώ, ενώ τελικά η Ελεγκτική καταλήγει να ερευνά την αξιοπιστία μόνο μιας έρευνας τον χρόνο.

Πηγή: efsyn.gr

http://www.koutipandoras.gr

ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ανατροπή έχει γίνει ήδη, ΔΕΝ υπάρχει επιστροφή!

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχει επιβιώσει ΤΙΠΟΤΑ από τα παλαιά... 

ΜΑΘΕΤΕ ότι ήδη η "προοπτική" που είχαμε μέχρι χθες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πλέον.
"Αυτοί" έκαναν την αρχή... Δεν έχουν αφήσει ΤΙΠΟΤΑ όρθιο!

Μένει απλά το να επιβιώσουμε εμείς και να προχωρήσουμε ΜΠΡΟΣΤΑ!
Διαβάστε ΟΛΗ την αλήθεια παρακάτω...

Μήπως πιστεύετε ακόμα, ότι κάποια στιγμή σύντομα θα υπάρξει ανάκαμψη;

Μήπως πιστεύετε ότι οι Πολιτικοί μας απλά κάνουν κάποιο λάθος ή είναι άσχετοι και αρκεί απλά μιά μικρή αλλαγή μέσω εκλογών;


Μήπως νομίζετε ότι το "λίπος που υπάρχει ακόμα" θα καθυστερήσει την ολική κατάρρευση;


Μήπως ελπίζετε ότι δεν θα χρειαστεί ο Λαός να πάρει τα πράγματα στα χέρια του;


Μήπως πιστεύετε ότι η πολυεθνική στην οποία τυχόν δουλεύετε δεν έχει κανένα πρόβλημα;


Μήπως σας φαίνεται δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας με συμβατικούς τρόπους;


Ας δούμε ΟΛΕΣ τις αλήθειες που δεν λένε και γιατί η ολική ανατροπή έχει ήδη γίνει και αυτό που μένει είναι να καταλάβουμε ότι ο μόνος δρόμος είναι μπροστά προς μια ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ!

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΛΟΣ.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Δεν έχουμε Δημοκρατία. Το μόνο που έχει μείνει είναι η ελευθερία έκφρασης και οι εκλογές. Η ελευθερία έκφρασης, όσο σημαντική και να είναι, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Οι εκλογές, όσο σημαντικές και να είναι, ΔΕΝ ΕΓΓΥΟΥΝΤΑΙ το κράτος του Δήμου. Οι πολιτικοί μας, κάνουν ότι τους πουν, όποτε τους πουν, με όποιον τρόπο τους πουν. Οι πολιτικοί μας, βάζουν ΑΨΗΦΙΣΤΟΥΣ στις πιό σημαντικές θέσεις. Έχουμε βουλευτές που έχουν πάρει 1500 ψήφους από τα 9+ εκατομμύρια!!! Η Εξουσία του Λαού, είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ. Ο Λαός δεν αποφασίζει ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΕΛΟΣ.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Το Σύνταγμα έχει καταλυθεί ΚΑΤΑΦΩΡΑ... Η εξουσία δεν πηγάζει από τον Λαό. ΟΙ πολίτες ΔΕΝ καλούνται να πληρώσουν φόρους κατά δύναμη. Οι πολίτες ΔΕΝ είναι ίσοι μπροστά στον Νόμο. Οι ειρηνικές συναθροίσεις καταστέλλονται με την βία. Το Σύνταγμα αυτοαναιρείται. Το κράτος δουλεύει πλέον για τους δανειστές και δεν το απασχολεί η Συνταγματική υποχρέωσή του που είναι η ευημερία του Λαού.

ΕΥΡΩΠΗ ΤΕΛΟΣ.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Δεν υπάρχει ΕΥΡΩΠΗ, ούτε των Λαών, ούτε των κρατών. Δεν υπάρχουν εταίροι... Δεν υπάρχει Ευρωπαική "βοήθεια". Αυτό που έχει μείνει είναι απλά μια λέξη. Αυτό που υπάρχει είναι μια δικτατορία, που θέλει να μετατρέψει όλη την Ευρώπη σε ένα απέραντο φέουδο. Δεν τους απασχολούν οι πολίτες. Δεν τους απασχολούν τα δικαιώματά μας. Αυτό που τους απασχολεί, είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να μετατρέψουν την Ευρώπη σε ομοσπονδία όπου κράτη και χώρες ΔΕΝ θα υπάρχουν.

ΤΑΞΕΙΣ ΤΕΛΟΣ.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Στο φέουδο της Ευρώπης, υπάρχουν ΜΟΝΟ δύο τάξεις: Οι αψήφιστοι που κυβερνούν μαζί με το κεφάλαιο με αρχηγούς τις Τράπεζες, και οι Λαοί που θα ακολουθούν τις εντολές και τις επιταγές των πρώτων. Αν θέλετε αυτήν την τραγική στιγμή να διαχωρίζετε τον Λαό σε οποιεδήποτε άλλες τάξεις, ήδη χάσατε το παιχνίδι.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΤΕΛΟΣ.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Στο φέουδο της Ευρώπης, υπάρχει μόνο άκρατη και φανερή πλέον απατεωνιά. Αυτό που γίνεται τώρα είναι πλουτοκρατικός φασιμός. Αν θέλετε αυτήν την τραγική στιγμή να νομίζετε ότι φταίει η οποιοδήποτε "αγορά", όσο κακή και αν ήταν όταν υπήρχε, ήδη χάσατε το παιχνίδι.

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΕΛΟΣ.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Δεν υπάρχει πλέον μεταπολίτευση. Αυτό που υπάρχουν σήμερα στην Βουλή είναι ένα παροδικό μωσαϊκό από κόμματα, που ΟΛΑ τους αποτελούν το αποτέλεσμα πανικόβλητων επιλογών από τον πολίτη μετά από ψυχολογικό πόλεμο. Το τέλος τους έχει ήδη παρέλθει...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΕΛΟΣ.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τις εντολές της τρόικα. Καμιά απολύτως σημαντική απόφαση δεν γίνεται από το κράτος. Γκαουλάιτερ παντού, επίτροποι παντού... Κοινωνικό Κράτος πουθενά. Προοπτική για ανάπτυξη πουθενά. Το Κράτος έχει πεθάνει. Δεν υπάρχει πια. Αυτά που υπάρχουν, είναι μέτρα, φόροι, απολύσεις, αδιαφορία, δωσιλογισμός και ανεργία.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΕΛΟΣ.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ! ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ θέλουν να λύσουν το πρόβλημα μέσα στην Ευρώπαϊκή Ένωση. Μερικοί το θέλουν ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ. Ο ένας με μνημόνιο, ο άλλος με "διαπραγμάτευση", δεν έχει καμία σημασία. Και το θέλουν ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ, γιατί δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ για να αλλάξει η κατάσταση εκεί ακριβώς που πρέπει. Το εργαλείο της καταστροφής όμως, που είναι το Ευρώ και οι "φορείς" από τους οποίους πηγάζει, το αγαπούν και το θέλουν όλοι. Το αποδεικνύουν αυτό ΚΑΘΕ Μέρα. Οι επί μέρους ιδεολογίες τους, στην πράξη, έχουν εξαφανιστεί. Το ΚΚΕ δεν θέλει τίποτα τώρα, αλλά σε μερικές εκατοντάδες χρόνια, όταν ο Λαός θα είναι έτοιμος και ΝΕΚΡΟΣ, τότε μπορεί...

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΕΛΟΣ.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Αστυνομία παντού. Προσαγωγές παντού. Δικαστές νομιμοποιούν τα μνημόνια, την κλοπή των πάντων και την καταστροφή. Δικαστές δικαιώνουν τους δανειστές. Πλούσιοι δεν πληρώνουν ΤΙΠΟΤΑ, φτωχοί και συνταξιούχοι δέχονται εξοντωτικές μειώσεις... Ο πολίτης δεν έχει πουθενά όπου μπορεί να βρει το δίκιο του. Αν δεν είναι αυτό ο ορισμός της απουσίας δικαιοσύνης τότε τι είναι;;; ΜΑΤ, Αστυνομία κάνουν προσαγωγές χωρίς λόγο, και βιαιοπραγούν ενάντια σε αυτόν που κανονικά πρέπει να υπηρετούν...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΕΛΟΣ.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Τα Μαζικά Μέσα Αποτέφρωσης συνειδήσεων, παραπλανούν, κάνουν αντιπερισπασμό, πλύση εγκεφάλου και δίνουν ψεύτικες ελπίδες. Οι μεγάλες εφημερίδες, τα ίδια. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ξέρει ΑΚΡΙΒΩΣ πόσα χρωστά η Ελλάδα. Είστε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι είναι 320-350δις;;; ΚΑΝΕΝΑΣ μας δεν ξέρει τι ΑΚΡΙΒΩΣ συζητά η "κυβέρνηση" με τους δανειστές. ΚΑΝΕΝΑΣ μας δεν ξέρει τι λένε πίσω από τις κλειστές πόρτες. ΚΑΝΕΝΑΣ μας δεν ξέρει ποιοί, πότε και πού συναντιούνται για να καταστρώσουν τα σχέδια ολοκληρωτικής εξόντωσης μας.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΛΟΣ.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Σε αυτό το σκηνικό ερήμου, δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση ανάπτυξης... Αυτοί που θα μείνουν για να "αναπτυχθούν" είναι οι γύπες του κεφαλαίου, που θα τραφούν σύντομα πάνω στο πτώμα της Ελληνικής οικονομίας...

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΛΟΣ.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Εκτός και αν θέλετε να παραδώσετε ΟΛΑ τα δικαιώματά σας και να παίρνετε ψίχουλα, ΞΕΧΑΣΤΕ την εργασία. Οι μεγάλες εταιρίες φεύγουν, οι μικρότερες κλείνουν. Το κράτος έχει πτωχεύσει. Μόνη διέξοδος είναι καμιά Ειδική Οικονομική Ζώνη όπου θα δουλεύουν για ένα πιάτο φαί 6 μέρες 13 ώρες την ημέρα... Όσοι έχετε ακόμα εργασία, περιμένετε λίγο ακόμα...

Τι μένει λοιπόν;;;
Τι μένει να τελειώσουν;;;
...
...
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΕΛΟΣ.
...Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;;;ΤΟ ΧΘΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΑΥΤΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!
ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΟΡΟΥΣ!
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ!

Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Ο Ρ Γ Α Ν Ω Θ Ε Ι Τ Ε!
Σ Η Κ Ω Θ Ε Ι Τ Ε!
Π Ρ Ο Ε Τ Ο Ι Μ Α Σ Τ Ε Ι Τ Ε!
Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Τ Ε!
Α Ν Τ Ι Σ Τ Α Θ Ε Ι Τ Ε!

Μας ψεκάζουν: Ναι απαντά το 33,3%

Σε ποσοστό 33,3 % οι ερωτηθέντες σε έρευνα της Metron Analysis για το Έθνος της Κυριακής, απαντούν πως.. μας ψεκάζουν.

Η Metron Analysis διενήργησε δημοσκόπηση σχετικά με τους αεροψεκασμούς, ένα ζήτημα που έχει τεθεί ακόμα και στη Βουλή.

Στην ερώτηση «Ορισμένοι πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη αυτή;», οι απαντήσεις προκαλούν έκπληξη:

Το 33,3% συμφωνεί
Το 58,4% διαφωνεί
Το 9% επιλέγει το «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ».

http://tvxs.gr/

Τορίνο-Παρίσι. Σχεδόν 800 χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό με το Fiat 500L

Ένα Fiat 500L Living 1.6 MultiJet II των 105 ίππων με σύστημα common Rail της Bosch, κάλυψε την απόσταση των 800 χλμ. με 27 λίτρα καυσίμου κατά μέσο όρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 30 χιλιόμετρα στο λίτρο. Ο νέος τούρμπο ντίζελ κινητήρας εξασφαλίζει οδηγική απόλαυση, χαμηλό κόστος χρήσης και περισσότερα χιλιόμετρα ανάμεσα στα σέρβις.

Ποδόσφαιρο: Η Γαλλία έριξε έξι... φιλικά γκολ στην Αυστραλία

«Ξέσπασε» εναντίον της Αυστραλίας η Γαλλία, σε φιλικό ματς που έγινε στο Παρίσι και το «Παρκ ντε Πρενς».
Οι «τρικολόρ» επικράτησαν 6-0 με σκόρερ τους Ριμπερί (8΄πεν.), Ζιρού (16΄,27΄), Καμπάιγ (29΄), Ντεμπισί (47΄) και Μπενζεμά

Το όψιμο πνεύμα εξοικονόμησης του Βενιζέλου

«Τα τανκς δεν είναι για επιδείξεις αλλά για άμυνα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για την απόφασή του να ξαναπαρελάσουν τα άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη του ελληνικού στρατού στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Τα τελευταία τρία χρόνια κατόπιν απόφασης του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου παρελαύνουν μόνο πεζοπόρα τμήματα των Σωμάτων Ασφαλείας με το σκεπτικό της εξοικονόμησης χρημάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μέμφεται λοιπόν τον κ. Αβραμόπουλο κοντολογίς διότι είναι σπάταλος με τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου σε μία τόσο κομβική δημοσιονομική συγκυρία. Χωρίς καμία διάθεση να δικαιωθεί η μία ή η άλλη πλευρά, αυτομάτως ανασύρονται από τη μνήμη και επανέρχονται στο μυαλό ορισμένα από τα επιτεύγματα του κ. Βενιζέλου, τότε που ήταν πιο κιμπάρης, που λένε και στην πατρίδα του.

Ο κ. Βενιζέλος, ενω είχε αποχωρίσει από το υπουργείο Οικονομικών, καταλάθος πήρε μαζί του ένα στικάκι, το οποίο συμπτωματικά έτυχε να είναι η λίστα Λαγκάρντ. Το κράτησε στην κωλότσέπη του παντελονιού του αρκετούς μήνες, χωρίς να έχει καμία απολύτως θεσμική ιδιότητα, καθώς πλέον ήταν ένας απλός βουλευτής. Όταν το HOT DOC αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ και αφού ο Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός πλέον Οικονομικών σε συνέντευξή του σε αμερικανικά μέσα είχε πει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για την ύπαρξη της επίμαχης λίστας, έσπευσε να παραδώσει το στικάκι στο Μέγαρο Μαξίμου. Χωρίς καμία διάθεση παρεξήγησης ή προκατάληψης, τόσο καιρό που ο κ. Βενιζέλος παράνομα κατείχε ένα δημόσιο έγγραφο, καθιστώντας αδύνατη τη διενέργεια των απαραίτητων φορολογικών ελέγχων που θα μπορούσαν να έχουν αποφέρει έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο, δεν νοιαζόταν να κάνει οικονομία για τον κρατικό κορβανά; Οι συνθήκες πάντως ήταν ακριβώς οι ίδιες…

Ο κ. Βενιζέλος είναι ο «πατέρας» του νόμου που ρύθμισε τα χρέη των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών. Κατ” αυτόν τον τρόπο τα χρέη από χιλίων ειδών κομπίνες μεγαλοπαραγόντων του ποδοσφαίρου ήρθαν και έπεσαν πάνω στις πλάτες των φορολογουμένων.

Ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε τον Ιούνιο του 2011 να δώσει από τα κρατικά ταμεία στον νυν προφυλακισμένο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη 100 εκατ. ευρώ για την ProtonBank για τη «συστημική ευστάθεια των τραπεζών» όπως την ονόμασε. O τότε υπουργός Οικονομικών ωστόσο είχε ενημερωθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι μία τέτοια κίνηση ήταν παράνομη. Παρόλα αυτά προχώρησε στην εκταμίευση του κονδυλίου και εν συνεχεία δημιούργησε έναν άλλο νόμο (Ν. 4002/2011) για να αυτοαμνηστευθεί αναδρομικά.

Ο κ. Βενιζέλος είναι ο υπουργός που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του το 2010 στην παραχώρηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην ABOU DHABI MAR της οποίας εξασφαλίστηκαν απευθείας αναθέσεις συμβάσεων ύψους 3 δισ. Ευρώ με αποτέλεσμα ο νέος ιδιοκτήτης Ισκαντάρ Σάφα να έχει καθυστερήσει να παραδώσει τα παραγγελθέντα υποβρύχια και να κρατά ομήρους τους πλήρωτους εργαζόμενους και τα ναυπηγεία να είναι ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο. Εκτός αυτού, ο κ. Βενιζέλος αγόρασε προκαταβάλοντας σχεδόν 1 δισ. ευρώ δύο από τα υποβρύχια που τελικά… έγερναν. Η υπόθεση αυτή έχει χαρακτηριστεί από την αξιωματική αντιπολίτευση ως μεγαλύτερο σκάνδαλο από αυτό του Άκη Τσοχατζόπουλου για το οποίο πρόσφατα δικάστηκε σε 20ετή φυλάκιση.

Η λίστα με τα έργα και της ημέρες του Ευάγγελου Βενιζέλου και τις δηοσιονομικές επιπτώσεις που είχαν το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να αποτελέσει ολόκληρο σύγγραμα, αν όχι τριλογία. Δεν έχει κάποιο νόημα να απαριθμηθούν όλα.

Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί με την κόντρα που άνοιξε με τον υπουργό Άμυνας για 2-3 εκατ. ευρώ που θα κοστίσουν οι παρελάσεις (τα οποία όντως πρέπει να εξοικονομηθούν) να πείσει τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να τον εμπιστευθει, διότι κοιτά το καλό της χώρας, του κρατικού κορβανά και συμπάσχει στις καθημερινές δυσκολίες με τον κόσμο που οι νόμοι και οι υπογραφές του έχουν «κατακρεουργήσει» οικονομικά.

Υ.Γ. Ποτέ δεν είναι αργά να αναθεωρεί κανείς. Αλλά μπορεί να χαλαρώσει, διότι δεν θα έχει πρόβλημα εισόδου στη Βουλή. Ένα 3% αρκεί.

http://www.koutipandoras.gr/

Να ανακτήσουν την BlackBerry σκέφτονται δύο εκ των ιδρυτών της

Δύο από τους ιδρυτές της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρείας του χώρου των smartphones, BlackBerry, εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για την αγορά της εταιρείας.
Οι Μάικ Λαζαρίδης και Ντάγκλας Φρέγκιν επιβεβαίωσαν στην SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) μέσω συμπλήρωσης ειδικής φόρμας ότι ενδιαφέρονται να υποβάλουν προσφορά για την εταιρεία την οποία οι ίδιοι ίδρυσαν το 1984. Και οι δύο μαζί κατέχουν ποσοστό 8% της BlackBerry.

Χτύπημα στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία...

Συνελήφθη σήμερα το πρωί ο έγκριτος και ανεξάρτητος δημοσιογράφος του ΠΑΣΟΚ και των «Νέων», Γιώργος Παπαχρήστος, μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που υπέβαλε εναντίον του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο Γιώργος Παπαχρήστος συνελήφθη σε ξενοδοχείο στα Γιάννενα. Μάλλον σκόπευε να διαφύγει στην Αλβανία, όπου θεωρείται αξιοσέβαστο πρόσωπο.

Με τη σύλληψη του Γιώργου Παπαχρήστου, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πως τελείωσαν οι συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής και ξεκίνησαν οι συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυλής.

(Ελπίζω η έγκριτη δημοσιογράφος Ηλία να μη με μαλώσει αυτή τη φορά.)

pitsirikos.net

http://nonews-news.blogspot.gr/

Η «γύμνια» του Αντώνη Σαμαρά

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/FosPhotos
Της Μαρίνας Βήχου

Μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας να προανήγγειλε ήδη από την Νέα Υόρκη ότι θα " χτυπηθεί" και το άλλο άκρο, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ευρύτερα την Αριστερά. Μπορεί ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας να απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ να θέσει υπό έλεγχο τις συνιστώσες του. Μπορεί ηγαλάζια μονταζιέρα της Συγγρού και του Μαξίμου να προσπαθήσει να εμπλέξει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τους προφυλακισμένους με τηνκατηγορία για την "καταδρομική" επίθεση στις Σκουριές. Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί πλέον να κρύψει είναι "το πόσο γυμνός είναι ο Αυτοκράτορας", δηλαδή ο ίδιος.

Η ιστορία με την προφυλάκιση του Μιχαλολιάκου και των παρ'αυτώ, με τον τρόπο τουλάχιστον που τη διαχειρίστηκε ο σκληρός πυρήνας της ΝΔ, δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη δεξιά παράταξη. Όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, μείωση μεν του ποσοστού της ΧΑ αλλά αύξηση του ποσοστού των αναποφάσιστων και παράλληλα και το πιο τραγικό απ' όλα δείχνουν ένα 20-25% των ψηφοφόρων να μην έχει πειστεί ότι η ΧΑ αποτελεί "εγκληματική οργάνωση" .

Δεν πάει να προβαίνουν καθημερινά τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια -αυτά που πρόσφατα "νομιμοποιήθηκαν" με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο- σε καταιγισμό πληροφοριών και φημών σχετικά με όσα καταθέτουν οι λεγόμενοι "προστατευόμενοι μάρτυρες" για τον τρόπο δράσης και λειτουργίας της ΧΑ ,το 20 με 25% των ψηφοφόρων δεν δείχνει να πείθεται. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό στην πραγματικότητα τόσο για τη ΝΔ όσο είναι ανησυχητικό για την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα. Η ΝΔ -όσο κι αν κόπτονται τα στελέχη της κυβέρνησης ότι διεξάγουν "αμείλικτο αντί ναζιστικό αγώνα" δεν πείθει για τον αντιναζισμό της και στο επίπεδο αυτό τελικά καταλήγει να αυτόγελοιοποιείται και να γελοιοποιεί το ίδιο το περιεχόμενο του αντιναζισμού.

Αν ήθελε πράγματι να διεξάγει "αντί ναζιστικό" αγώνα έπρεπε να είχε αντιδράσει πολύ νωρίτερα και να μην έχει επιτρέψει με την πολιτική που εφαρμόζει στη ναζιστική συμμορία να φθάσει εκεί που έχει φθάσει, χάρη στην αγαστή συνεργασία με σημαντικό τμήμα της ελληνικής αστυνομίας. Η ΝΔ είναι που επέστρεψε "στο αυγό του φιδιού να σπάσει" και το επέτρεψε για να το χρησιμοποιήσει. Σε αυτή την περίπτωση το κράτος επέτρεψε στο παρακράτος να σηκώσει πάλι κεφάλι, προκειμένου να εμποδιστεί η πιθανότητα να έρθει η Αριστερά στην εξουσία. Τη στιγμή που άρχισε να νιώθει ότι το παρακράτος - εν προκειμένω η ΧΑ - κινδυνεύει να της βγει μπροστά, παίρνοντας αυτό πια τη σκυτάλη - επιχειρεί τώρα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Με δεδομένο ότι οι οπαδοί της που είχαν "γοητευθεί" από την ΧΑ δεν δείχνουν να επιστρέφουν "στο μαντρί " ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου: υπονόμευση του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα της Αριστεράς. Κι αυτό όχι βέβαια γιατί πιστεύουν στη Συγγρού και στου Μαξίμου ότι οι ψηφοφόροι της Αριστεράς θα στραφούν προς τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, γιατί αν έχουν φθάσει στο σημείο να πιστεύουν κι αυτό θα πρέπει να ζουν πραγματικά σε άλλο πλανήτη.

Αντίθετα, μια τέτοια επίθεση στην αριστερά το πιθανότερο είναι να φέρει πιο κοντά την Κουμουνδούρου με τον Περισσό, πολύ περισσότερο από ότι οι όποιες εκκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Άρα το πιθανότερο σενάριο στο οποίο ποντάρουν ο Σαμαράς και η ακροδεξιά του πτέρυγα είναι ότι με την επίθεση στην Αριστερά θα πείσουν τους νυν αναποφάσιστους, πρώην συμπαθούντες της ΧΑ, να επανακάμψουν. Για άλλη μια φορά όμως τους περιμένει η απόλυτη διάψευση

Οι άνθρωποι αυτοί στράφηκαν προς την ΧΑ, παρασυρμένοι από τον δήθεν τσαμπουκαλίδικο "αντισυστημισμό" της , σε μια εποχή , που η ΧΑ δεν είχε ακόμα κάνει την ανοιχτή της στροφή κατά της Αριστεράς, πριν το Πέραμα και το Κερατσίνι. Η αντίθεση τους είναι με τη Μνημονιακή ΝΔ και όχι με την Αριστερά. Αν η ΝΔ επιχειρήσει να "χτυπήσει " την Αριστερά και μάλιστα για την υπόθεση με τις Σκουριές θα οδηγηθεί κατά πάσα πιθανότητα σε αυτογκόλ. Ένα τμήμα των σημερινών αναποφάσιστων να στραφεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, απλά και μόνο επειδή τον χτυπά η ΝΔ.

Αυτό ίσως διαισθάνονται και στην καραμανλική πτέρυγα της παράταξης και σπεύδουν να διαφοροποιηθούν. Ότι δηλαδή ο Σαμαράς υπό την επήρεια των ακροδεξιών του συμβούλων θα οδηγήσει την δεξιά παράταξη στον δρόμο, που οδήγησε ο Γιωργάκης το ΠΑΣΟΚ, σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.

Ό, τι και να πούμε, η απόφαση απ' ότι φαίνεται έχει ληφθεί και το σίριαλ θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Αν η Κουμουνδούρου δεν "κιοτέψει" και αντίθετα βγει στη σέντρα, το παιχνίδι το έχει σε αυτή τη φάση δικό της. Η πολύ φιλολογία περί βίας από μια κυβέρνηση, που καθημερινά "βιάζει" τη βούληση του ελληνικού λαού για να κρατηθεί στην εξουσία έχει καταντήσει άπειρα βαρετή κι όσο κι αν τα νέο-νομιμοποιημένα ιδιωτικά κανάλια επιχειρήσουν να την προωθήσουν δεν έχουν μείνει πια παρά ελάχιστοι για να τους πιστέψουν. Εδώ πια δεν ισχύει το παλιό "πες, πες, πες όλο και κάτι θα μείνει" αλλά το ακριβώς αντίθετο.

http://tvxs.gr

Δημόσιο: Η τρόικα ζητά νέες απολύσεις, η κυβέρνηση αναζητά νέες "δεξαμενές"

Νέες δεξαμενές για απολύσεις αναζητά, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η κυβέρνηση καθώς αφενός η τρόικα ζητά, πλέον, εδώ και τώρα περαιτέρω μείωση του Δημοσίου και αφετέρου όσες αποχωρήσεις έχουν καταγραφεί δεν γίνονται αποδεκτές από τους δανειστές μας και άρα δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα.
«Δεξαμενές υπάρχουν, αρκεί να ληφθεί η απόφαση από το Μέγαρο Μαξίμου», τονίζει στην aftodioikisi.gr κυβερνητικός παράγοντας που εμπλέκεται στις διαδικασίες και είναι σε θέση να γνωρίζει την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί και τις (ασφυκτικές) πιέσεις της τρόικας για μικρότερο Δημόσιο.

Οι σπόγγοι «αφανείς ήρωες» για τους κοραλλιογενείς υφάλους

Οι σπόγγοι παίζουν το ρόλο των «αφανών ηρώων» στην επιβίωση των κοραλλιογενών υφάλων, επιτρέποντάς τους να αναπτύσσονται ακόμη και σε συνθήκες «ερήμου» για τα... θαλάσσια δεδομένα, αποκάλυψε ομάδα ολλανδών επιστημόνων.

Το άλλο Άκρο

Μην περιμένεις, κυβερνήτα, να βρεις το Άκρο που ψάχνεις ανάμεσα σε κόμματα, παρατάξεις και ιδεολογίες. Όταν τελειώσεις και αυτό το επικοινωνιακό σου παιχνίδι με την “αριστερά” που κάθεται και συνομιλεί ακόμα μαζί σου, θα νιώσεις ποιο είναι το άλλο Άκρο που θέλεις να βρεις αλλά με τίποτε δεν μπορείς να το ταυτοποιήσεις.

Έπαιξες ωραία το ρόλο σου με τους κομπάρσους του ναζισμού δημιουργώντας πρώτα εσύ το δήθεν Άκρο που κατέστειλες για να μην φανεί ότι το πραγματικό Ναζιστικό Άκρο δεν ήταν κανένας άλλος παρά εσύ, οι εντολείς σου και οι συγκυβερνήτες σου(οι τραβεστί σοσιαλιστές και βέβαια δεν ξεχνάμε και τον τραβεστί αριστερό που μέχρι πριν λίγους μήνες έβαζε υπογραφές υποταγής και παράδοσης με χέρια και με πόδια). Με τις κινήσεις σου φανέρωσες το ένα Άκρο του εμφυλίου που σκάρωσαν οι χρηματοδότες σου και θέλησες να υποστηρίξεις με τόσο πάθος. Το ένα Άκρο, λοιπόν, είστε εσείς. Τώρα ψάχνεις για το άλλο Άκρο και στήνεις ιστορίες ότι θα το βρεις ανάμεσα σε αυτούς που μόνο κουβέντες έμαθαν να κάνουν στην ζωή τους και να συμμετέχουν σε κοινωνικούς αγώνες με πλακάτ στα χέρια. Ψάχνεις μέσα στα πρόβατα να βρεις τον ταύρο που ξέρεις ότι υπάρχει και αυτό σε κάνει να ιδρώνεις.

Τους αναλώσιμους κομματικούς “αγωνιστές” τους κρατάς σίγουρα με στοιχεία, όπως και το δήθεν Άκρο που δημιούργησες και καταδίκασες μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσεις. Θέλεις να δημιουργήσεις και το άλλο Άκρο, αλλά καταβάθος ξέρεις ότι δεν είναι αυτό που επικοινωνιακά έχεις βάλει ως στόχο. Δε μπορεί να πιστεύεις ότι το άλλο Άκρο είναι τόσο φιλήσυχο και τόσο φιλοδημοκρατικό! Δε μπορεί να θεωρείς ότι το Άκρο που ψάχνεις πηγαίνει σαν νοικοκύρης στις κάλπες και ρίχνει την συνείδησή του σε μία κάλπη σε εποχές Κατοχής! Αλήθεια θεωρείς ότι τόσο φιλειρηνικό εχθρό έχεις; Εσύ που μέχρι τώρα έχεις στραγγίξει από ζωντανούς τόσο αίμα και ιδρώτα; Τόσο μικρή είναι τελικά η αυτοεκτίμησή σου;

Σου έχω νέα. Το άλλο Άκρο είμαι εγώ. Δεν έχω κόμμα, δεν έχω σπίτι, δεν έχω όνειρα, δεν έχω πλέον τίποτε που να με δένει συναισθηματικά και υλικά με τίποτε από αυτά που εσύ θεωρείς Κράτος. Επέλεξες την πλευρά του Κράτους, άρα αναγκαστικά επέλεξα τον εχθρό του Κράτους: Την Ελευθερία. Το Κράτος σου το έχεις πια δοσμένο, το έχεις υποθηκευμένο για τα επόμενα 200 χρόνια, το έχεις αποδεκατίσει από το εργατικό του δυναμικό, το έχεις ρημάξει κυριολεκτικά. Εμένα όμως, δεν θα με δεις ούτε με κιάλι. Είμαι ένα κάστρο απροσπέλαστο από στρατούς και όπλα, από νόμους και διαταγές. Είμαι τόσο ακονισμένο Άκρο που ματώνω κάθε βράδυ τα ροζ όνειρά σου. Δεν έχω ένα πρόσωπο, αλλά ούτε μία καρδιά. Είμαι το Άκρο που ακόμα δεν έχει μιλήσει. Και δεν πρόκειται να ακούσεις την φωνή του. Κουβέντες αυτό το Άκρο με δυνάστες και τρομοκράτες της Ελευθερίας δεν κάνει. Πράττει! Μην ψάχνεις για καμία ομάδα που δουλειά δεν έχει να κάνει και στήνει ιστορίες για να σε τρομοκρατήσει σε γιάφκες και υπόγεια αντί μεροκάματου και να γράφει προκηρύξεις σταλμένες σε δημοσιογραφικά γραφεία τα οποία λειτουργούν ως δικά σου Γραφεία Τύπου. Έχει νοημοσύνη αυτό το Άκρο.

Άκου να σου πω, Δημοκράτορα, την πατρίδα εγώ δεν την έχω για χόμπι. Δεν την φέρνω για κουβέντα μέσα σε καφενεία και κομμωτήρια, δεν είμαι όψιμος υπερασπιστή της. Δεν με πλήρωσε ποτέ, αλλά της απέδωσα όσα μου αναλογούσαν για να την βλέπω Ελεύθερη. Το Κράτος σου όχι μόνο δεν το πληρώνω, αλλά κάθε μέρα γράφω και τους ημερήσιους τόκους που μου χρωστά εδώ και 5 χρόνια αλλά και για όσο θα κρατήσουν οι μπίζνες που στήσατε σε τούτο το κομμάτι γης. Το γινόμενο θα σε τρομάξει: Όσα κάθε μέρα χάνει η Ελευθερία μου βάλτα εις την νιοστή. Και θα μου τα πληρώσεις μέχρι δραχμής.

Τράβα όσο μπορείς το σχοινί από το δικό σου Άκρο. Όσο το τραβάς τόσο πιο κοντά σου με φέρνεις. Θα νιώσεις την ανάσα της καταπιεσμένης οργής, το χνώτο του άδειου στομάχου, την μυρωδιά του σαπισμένου ονείρου. Και το τραγικό για σένα είναι ότι δεν θα με βλέπεις. Ούτε εγώ με βλέπω πια στον καθρέπτη κάθε πρωί. Βλέπω χιλιάδες μάτια, βλέπω χιλιάδες μορφές, νεκρές, παρούσες και αγέννητες.
Αφού θέλετε να γράψετε την Ιστορία του μέλλοντος ως νικητές θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι τα κεφάλαια της κάθε Ιστορίας που γράψατε, τα δημιουργούσαν πάντα τα νικημένα Άκρα. Εκείνα που για δεκαετίες και αιώνες θέλετε να εξαφανίσετε, μα ως ανεπίδεκτοι μαθήσεως ηλίθιοι, πάντα οι ίδιοι τα δημιουργείτε.

simplemangreek

http://aienaristeyein.com/

Οι 22 αλλαγές στο ασφαλιστικό σε συντάξεις, όρια ηλικίας και εφάπαξ

Αλλαγές με 22 τουλάχιστον ρυθμίσεις που επηρεάζουν συντάξεις, όρια ηλικίας, επιδόματα ανεργίας, εφάπαξ, ασφαλιστικές κρατήσεις αλλά και τους μισθούς 3 εκατ. εργαζομένων φέρνει η εφαρμογή ψηφισμένων διατάξεων που μπαίνουν σε ισχύ από την 1/1/2014, αλλά και μια σειρά νέων παρεμβάσεων που δρομολογούνται για τη βιωσιμότητα των Ταμείων προκειμένου να καλυφθούν τα υψηλά ελλείμματα που αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς τους για την επόμενη χρονιά.

Κολύμβηση: Παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα πρόσθιο η Μεϊλουτίτε

Η 16χρονη, Ρούτα Μεϊλουτίτε, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα πρόσθιο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μόσχας, σε πισίνα των 25 μέτρων, με χρόνο 1:02:36. ΤΟ προηγούμενο ρεκόρ, κατείχε η Αμερικανίδα Ρεμπέκα Σόνι, με χρόνο 1:02:70, το 2009.
Η νεαρή Λιθουανή, μετά τα παγκόσμια

Στ’ άρματα, στ’ άρματα…

Πρέπει να δείχνουν (Σαμαράς και Βενιζέλος), ότι και κάπου, διαφωνούν. Και η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη, ως θέμα προσφερόταν.

Το ΠΑΣΟΚ - έβγαλε μάλιστα και ανακοίνωση - δεν θέλει τα άρματα στους δρόμους. «Τα άρματα δεν είναι για επίδειξη, αλλά για άμυνα».

Καταπληκτικό ήταν το σχόλιο του παρουσιαστή του MEGA Ν. Στραβελάκη, μόλις τέλειωσε την εξιστόρηση του γεγονότος της «διαφωνίας» ο Χασαπόπουλος: «Το ότι συγκυβερνούν δεν σημαίνει, ότι δεν μπορούν να διαφωνούν κιόλας»…


Το καθεστώς, είναι εδώ…

http://nonews-news.blogspot.gr/