Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Κολύμβηση: Πάει για πρώτος στον κόσμο ο Γιαννιώτης!

Υποψήφιος για να αναδειχθεί κορυφαίος αθλητής των Μεγάλων Αποστάσεων στον κόσμο για το 2013 είναι για ακόμη μία φορά ο Σπύρος Γιαννιώτης.
H Fina συμπεριέλαβε τον Έλληνα πρωταθλητή, χρυσό Παγκόσμιο πρωταθλητή το περασμένο καλοκαίρι στη Βαρκελώνη στα 10 χλμ και αργυρό στο Ομαδικό,

Μπάσκετ: Πρωταθλήτρια στην Ευρώπη η ομάδα των Ελλήνων αστυνομικών

Τη πρώτη θέση κατέκτησε για δεύτερη συνεχή φορά η ομάδα Καλαθοσφαίρισης της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος στο 7ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Αστυνομικών.
Το πρωτάθλημα διοργανώθηκε από

Τροφές που λειτουργούν και σαν... καλοριφέρ - Τα τρόφιμα που κρατούν το σώμα ζεστό [λίστα]

Δεδομένου ότι η θερμοκρασία έχει ήδη αρχίσει να πέσει, τα πρώτα μεγάλα κρύα πλησιάζουν και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα και αρχίζει το ψάξιμο για την ανεύρεση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης πρέπει, παράλληλα, να αναζητηθούν και άλλοι σύμμαχοι που θα μας βοηθήσουν να διατηρηθούμε ζεστοί τις κρύες νύχτες του χειμώνα που έρχεται. Ενας από αυτούς και η σωστή διατροφή που περιλαμβάνει ομάδες τροφών που αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Εμπρός της Γης οι κολασμένοι

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

«Lasciate ogne speranza, voi ch' intrate», τουτέστιν «Όσοι εισέρχεσθε εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα», έγραφε στην είσοδό της η περίφημη Κόλαση του Δάντη. Το έγραψε αυτό ο Δάντης διότι για λόγους καθαρά τεχνικούς δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον Στουρνάρα και τη δική του Κόλαση, που, όπως μας ανακοίνωσε ο Ιωάννης από του φοβερού ΒΗΜΑΤΟΣ, θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Αν γνώριζε ο Αλιγκέρι τα πάθη του Στουρνάρα, θα την άλλαζε την επιγραφή: «Όσοι εισέρχεσθε εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα και τις παντελώς αποτυχημένες προβλέψεις σας για την κρίση, που λέγατε ότι άμα απελευθερωθεί το επάγγελμα του φορτηγατζή το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% και το επάγγελμα απελευθερώθηκε, αλλά το ΑΕΠ έπεσε κατά 25%».

Έτσι την αντιλαμβάνεται την Κόλαση ο κ. Στουρνάρας, ως μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση με τους γραβατωμένους της τρόϊκας. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι γραβάτες χαλαρώνουν, τα πουκάμισα με την κεντημένη υπογραφή υγραίνονται, οι φρέντο ζεσταίνονται, το σούσι ψήνεται. Αυτή κι αν είναι Κόλαση! Ειδικά ο εκούσιος βρασμός του σούσι είναι μαρτύριο τόσο ανυπόφορο, που αν το είχε υποστεί ο Ιώβ, θα έστελνε τον Κύριό του από εκεί που ήρθε.

Όταν παρατηρείς τη ζωή αφ' υψηλού, η Κόλαση μετατίθεται στο βάθος του χωροχρόνου. Βλέπεις την Κόλαση του Ιουνίου και δεν βλέπεις την Κόλαση του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου. Δεν βλέπεις τους 50.000 λογαριασμούς των μικροκαταθετών που άνοιξε με τσαμπουκά η εφορία για να πάρει τα χρωστούμενα, δεν βλέπεις το 86% του πληθυσμού που δεν θα πάρει επίδομα θέρμανσης, δεν βλέπεις τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ λόγω αλλαγής κλιμακίου, δεν βλέπεις τα Ειδικά Σχολεία που υπολειτουργούν, αναγκάζοντας τους γονείς να κρατούν στο σπίτι τα παιδιά τους.

Να επιστρέψουμε όμως στη «Θεία Κωμωδία», όπου ο ποιητής Βιργίλιος ξεναγεί τον Δάντη στην Κόλαση, μέσα από εννέα κύκλους αμαρτωλών. Στον τρίτο κύκλο βρίσκονται οι λαίμαργοι, οι οποίοι κατασπαράσσονται από τον Κέρβερο. Στον τέταρτο κύκλο βρίσκονται οι άπληστοι και οι φιλάργυροι, οι οποίοι κυλούν μεγάλα βάρη με στήθη τους. Στον έβδομο κύκλο βρίσκονται οι βίαιοι, που βράζουν σε ένα βάλτο αίματος.

Στον όγδοο κύκλο περιφέρονται οι λογής απατεώνες, οι οποίοι τυγχάνουν διαφορετικών τιμωριών, αναλόγως με το ποιόν τους: Οι αποπλανητές μαστιγώνονται, οι κόλακες είναι βουτηγμένοι στις ακαθαρσίες, οι δωροδοκούμενοι και οι δωροδοκούντες είναι κρεμασμένοι ανάποδα μέσα σε λάκκους και φωτιές, οι μάγοι και οι ψευδοπροφήτες έχουν τα κεφάλια τους τοποθετημένα ανάποδα, ώστε να βλέπουν μόνο το πίσω μέρος τους, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί καίγονται σε καυτή πίσσα, οι υποκριτές είναι κουκουλωμένοι με κάπες από μόλυβδο, οι κλέφτες κυνηγιούνται από φίδια και μετά μεταμορφώνονται σε φίδια, οι κακοί σύμβουλοι καίγονται σε φλόγες,

Πάσα ομοιότης με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική.

Πηγή: avgi.gr

Το πρόσωπο της Μέδουσας

Του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι πράγματι ηρωισμός σήμερα να ρισκάρει κανείς και να επιμένει να βγάζει περιοδικά κυρίως λογοτεχνικά. Το «Διαβάζω» έκλεισε, η «Λέξη» έκλεισε, το «Δέντρο» ηρωικά πού και πού ξεμυτίζει χάρη στο πείσμα των δύο φανατικών εκδοτών του.

Η «Νέα Εστία», ύστερα από 75 συνεχή χρόνια κυκλοφορίας, έκλεισε για να επανεκδοθεί με άλλο περιεχόμενο. Τα άξια περιοδικά της περιφέρειας «Περίπλους», «Πόρφυρας», «Μανδραγόρας», «Εμβόλιμον», «Εντευκτήριο», «Παλίμψηστο» ακροβατούν στο χρόνο. Υπάρχουν μερικά που στηρίζονται σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους και είναι παρηγοριά ειδικά των νέων δημιουργών που βρίσκουν εκεί καταφύγιο.

Αντέχει ακόμη το καθαρά λογοτεχνικό περιοδικό «Λογοτεχνικά θέματα» του Γκοβόστη με διευθυντή τον καθηγητή Χρήστο Αλεξίου, που τα τελευταία χρόνια αφιερώνει πολυσέλιδα τεύχη σε σημαντικούς Ελληνες λογοτέχνες.

Το τελευταίο τεύχος του, που είναι το υπ' αριθμ. 50-51, είναι αφιερωμένο στην πεζογραφία του Γιώργου Μιχαηλίδη. Ενα χορταστικό τεύχος 300 σελίδων, όπου τρεις δεκάδες Ελληνες κριτικοί και πανεπιστημιακοί αναλύουν τη γενναία προσφορά του Μιχαηλίδη και στη μεταπολεμική μας πεζογραφία. Ο Μιχαηλίδης για λόγους ανεξήγητους έχει ως συγγραφέας αποσιωπηθεί από τη λεγόμενη θεσμική κριτική. Λες και τον θεωρούν παρείσακτο στο εσνάφιο λόγω της σημαντικής θεατρικής του σταδιοδρομίας ως μείζονος σκηνοθέτη.

Κι όμως το έργο του, επικό, πολιτικό και άκρως διαλεκτικό, στέκεται ισάξια δίπλα στις λογοτεχνικές πινακοθήκες του Πετσάλη, του Αθανασιάδη, του Καραγάτση, του Τσίρκα, διότι οι μύθοι του και τα πάθη των ηρώων του εγγράφονται στα καβδιανά δόρατα της ιστορικής τραυματικής ελληνικής ελευθερίας.

Μήπως οι ενοχές μας εμποδίζουν να δούμε το πρόσωπο της Μέδουσας;

http://www.enet.gr

Πάτρα: Οι ελεγκτές του Υπουργείου Υγείας πήγαν στον "Άγιο Ανδρέα"-Τι ζήτησαν και προκάλεσαν οργή;

Την περασμένη εβδομάδα, λίγες ώρες πριν οι ελεγκτές δημόσιας Υγείας, προπηλακιστούν στην Κέρκυρα, επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας". Ανάμεσα στα άλλα και ενώ το Νοσοκομείο βρισκόταν σε μεγάλη εφημερία παρατήρησαν οτι είναι πολλοί οι τρεις τραυματιοφορείς

Πλάι στη βία, η επιβολή

Αντώνης Παπαγιαννίδης

Τώρα, λοιπόν, την ανακαλύψαμε όλη τη βία ως «κακόν πράγμα» - και ως επικίνδυνο και καταδικαστέο κ.λπ. Και ζούμε την ευρύτερη συστράτευση κατά της βίας («η βία δεν έχει χρώμα»/ «δεν υπάρχει καλή και κακή βία»/ «κάθε βία απαράδεκτη, απ’ όπου κι αν προέρχεται»), αν και με αμφίβολη την εσωτερική ειλικρίνεια – είναι π.χ. εξαιρετικά χρήσιμο να αναζητά κανείς το πότε ακριβώς ο καθένας την ανακάλυψε τη βία…

Χρήσιμο, όμως και το να προχωρήσουμε λίγο παραπέρα. Και να δούμε πλάι στη βία – ή, πίσω από την πληθωρική συζήτηση για τη βία – η επιβολή. Εξηγούμαστε: πάτε πίσω, να διαβάστε το ζυγιασμένο και σώφρον κ.λπ. κείμενο των 58 ( ή όσοι είναι τελικά) για την Κεντροαριστερά και τις προσδοκίες μετεξέλιξής της. Θα ανακαλύψετε – στο κείμενο αυτό που πάει να ανοίξει προοπτικές, εντάξει; – τον ξορκισμό του «νεοκομμουνισμού και εθνολαϊκισμού». Εκεί, δηλαδή, που πήγαινε να δει κανείς ένα άνοιγμα, ένα άπλωμα χεριού, ανακαλύπτει μιαν επιβολή, μιαν «άνωθεν» υπαγόρευση του ορθού με βάση αποκλεισμό/αποκλεισμούς. (Πέραν του μικρομεγαλισμού – tail wags dog).

Ή πάλι δει την κωμικοτραγική επίθεση της τριγωνικής σχέσης Τσίπρα (στον αθώο δήθεν ρόλο ερωτώντος στη Βουλή) – Αβραμόπουλου (στον πονηρότερο ρόλο ανθρώπου που, αθώα-αθώα κι αυτός, εκθέτει τους προκατόχους του στο Αμύνης για χειρισμούς στον χώρο των αμυντικών προμηθειών) – Βενιζέλου (προς στιγμήν στον ρόλο αμυνόμενου, ως κατεξοχήν εκτεθειμένου προκατόχου, ύστερα καταφρονητικά καπελωτικού, «ο Πρωθυπουργός κι εγώ δώσαμε εντολή» και «δουλειά των υπουργών δεν είναι…») Πάλι η επιβολή σε θαυμαστή απογείωση.

Όμως, μήπως και η πρωθυπουργική ρήση «δεν εκβιαζόμαστε, δεν εκβιάζουμε», τι άλλο αφήνει να διαφανεί παρά επιβολή; Δεν δεχόμαστε την επιβολή της Τρόικας, άντε, θα της τη χαρίσουμε και δεν θα ασκήσουμε δική μας επιβολή («δεν εκβιάζουμε»)! Συνολικά, όλο το κλίμα των υπαινικτικών και όχι-και-τόσο-υπαινικτικών βολών κατά της Τρόικας και των «εταίρων» μας (που ο Θεός να τους κάνει εταίρους τεκμαρτής ισότητας και - πώς το λένε αυτό; - αλληλεγγύης) σε ένα αποβλέπει: να αποκαλύψει τη διάσταση επιβολής των κακών, μοχθηρών, αναξιόπιστων ξένων απέναντι στην αγνή, μικρή, αδύναμη αν και πιστή Ελλάδα .

Όταν όμως αυτή η εικόνα επιβολής κυριαρχήσει παντού, τι ανάγκη θα την έχουμε τη βία/ vis compulsiva στο τέλος;

http://www.protagon.gr/

Απόλλων: Φτηνότερα εισιτήρια θα ισχύσουν με τον Κολοσσό

Με ανακοίνωσή του ο Απόλλων γνωστοποίησε ότι από αύριο Τετάρτη 23 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσουν τα εισιτήρια του παιχνιδιού με τον Κολοσσό και μάλιστα με μειωμένες τιμές. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Απόλλωνα έχει ως εξής:
«Ξεκινάει από την Τετάρτη η προπώληση

Καλύπτει ο Κεδίκογλου γλεντάει ο Βενιζέλος

Πλήρη κάλυψη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, παρείχε με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Ο κ. Κεδίκογλου για μία φορά ακόμα καθίσταται υπόλογος στον ελληνικό λαό και την κοινή γνώμη καθώς έκανε λόγο για «ανυπόστατη και ωμά συκοφαντική επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που στόχο έχει την κυβέρνηση». Παράλληλα έκανε λόγο για «στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η αξιωματική αντιπολίτευση, παραβλέποντας και αποσιωπώντας το αδιέξοδο που έχει μπροστά του ο κυβερνητικός συνασπιμός, με το μέτωπο της οικονομίας να είναι διάτρητο από παντού και τη ΝΔ να καλείται για δεύτερη φορά μέσα σε μία κοινοβουλευτική περίοδο να καλύψει τον κ. Βενιζέλο (λίστα Λαγκάρντ) και να τον προστατεύσει από το να συρθεί σε Εξεταστική Επιτροπή για το μείζον σκάνδαλο των υποβρυχίων και της σύμβασης για την παραχώρησή τους στον Ισκαντάρ Σάφα.

Ο κ. Κεδίκογλου έφτασε στο σημείο να αναφερθεί σε «συνθήκες διαφάνειας» κάτω από τις οποίες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τότε έλυσε το γόρδιο δεσμό που είχε δημιουργηθεί λόγω των κακών αρχικών συμβάσεων. Με λίγο λόγια υιοθέτησε πλήρως τους ισχυρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου, πάνω στους οποίους βασίστηκε η σκανδαλώδης νομοθεσία, παραπέμποντας για τυχόν ευθύνες εμμέσως πλην σαφώς στον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Η αναγκαστική κάλυψη που παρέχει η ΝΔ στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ωστόσο δεν περνά ασχολίαστη από στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, που αφενός βλέπουν το Μαξίμου να καλύπτει πλήρως μία υπόθεση για την οποία οι ίδιοι πριν από ενάμισι χρόνο έκαναν λόγο για «οσμή σκανδάλου» και αφετέρου να υπόκεινται σε… ενδοκυβερνητικό μασάζ για την υπερψήφιση των νέων μέτρων που έρχονται, παρά το σκηνικό σύγκρουσης που καλλιεργείται μέρες τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των στελεχών της ΝΔ που έκαναν λόγο για σκανδαλώδη ρύθμιση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο νυν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο τότε τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Πώς εκτέθηκε για μία ακόμη φορά ο Κεδίκογλου και το Μαξίμου

«Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα κατά του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού είναι ανυπόστατη και ωμά συκοφαντική με μόνο στόχο την κυβέρνηση και την εξυπηρέτηση της τυχοδιωκτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει περιέλθει σε στρατηγικό αδιέξοδο και δεν έχει τίποτα ουσιαστικό και υπεύθυνο να πει για την πορεία της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οι παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2010-11 έγιναν υπό συνθήκες διαφάνειας και σε εκτέλεση ειδικού νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή προκειμένου να αντιμετωπισθεί ένας γόρδιος δεσμός που είχε δημιουργηθεί λόγω των κακών αρχικών συμβάσεων. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το ποια άποψη είχε κάθε κόμμα την εποχή εκείνη για την μία ή την άλλη επιλογή. Το βέβαιο είναι ότι οι επιλογές έγιναν με απόλυτη διαφάνεια από την ίδια τη Βουλή προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική λύση- υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες- για τα συμφέροντα του δημοσίου και της εθνικής οικονομίας», πρόσθεσε ο κ.Κεδίκογλου.

«Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα εμπλεκόμενα μέρη είναι δύσκολη. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι οι συντονισμένες ενέργειες όλων των συναρμοδίων υπουργείων που ακολουθούν την ενιαία αυτή γραμμή, θα αποδώσουν σύντομα αποτελέσματα χάριν της εθνικής ναυπηγικής υποδομής, των εργαζομένων και των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού», συνέχισε ο κ.Κεδίκογλου, καταλήγοντας: «Επισημαίνουμε στον κ. Τσίπρα πως αυτή την ώρα κάθε απόπειρα διάσπασης του εσωτερικού μετώπου απέναντι στην ιδιοκτησία των ναυπηγείων τροφοδοτεί εκούσια ή ακούσια με επιχειρήματα τους αντιδίκους του ελληνικού δημοσίου. »

http://www.koutipandoras.gr/

Πιο κοντά σε Κουβέλη-Λοβέρδο ο Καστανίδης

Τις φήμες που τον θέλουν να βρίσκεται πολιτικά κοντά στο εγχείρημα του Φώτη Κουβέλη και του Ανδρέα Λοβέρδου επιβεβαίωσε ο Χάρης Καστανίδης, δίνοντας το “παρών” σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Γκάζι η Δημοκρατική Αριστερά, με παρόντα πολλά μέλη της Συμφωνίας

Η ιστορία του κ. Απόστολου Κ...

Τίποτα δεν αλλάζει στην Ελλάδα παρά μόνον προς το χειρότερο. Ακόμα κι εκείνοι που λένε πως το Μνημόνιο «είναι ευτυχία» (Πάγκαλος) ή ότι είναι το...σοβαροτεροσοφότερο κείμενο που γράφτηκε ποτέ (Στουρνάρας), ουδέποτε το χρησιμοποίησαν ως αναγκαίο έστω κακό, που θα μπορούσε να παραγάγει ένα τόσο δα μικρούλικο καλό κάπου, αλλά την παλιά παθολογία σε νέα χειρότερη πλάθουν με τα χεράκια τους.

Η ιστορία του Απόστολου Κ. (σ.σ.: δεν θα επαναλάβω πλήρες το όνομά του, διότι ενίοτε μόνον κακό μπορεί να εισπράξει ο άνθρωπος ακόμα κι απ’ τις καλές προθέσεις) - η ιστορία λοιπόν του Απόστολου Κ. είναι γνωστή και συνεπώς ξεχασμένη. Γνωστή για τις πέντε ημέρες δημοσιότητας που δικαιούνται τα ανθρώπινα (δράματα και κωμωδίες) όταν έρχονται στο φως και ξεχασμένη μέσα στο χάος δεκάδων χιλιάδων τέτοιων ιστοριών - που βασανίζουν τον βίο των ανθρώπων μια ζωή, απασχολώντας την κοινότητά τους μόνον για κάποιες στιγμές, για κάποιες μέρες, ή και καθόλου.

Καθώς λοιπόν είχε δημοσιευθεί στον «Ναυτίλο» τότε της «Ελευθεροτυπίας», το 2008, ο κ. Α.Κ. είχε προσληφθεί στο «Αμαλία Φλέμινγκ» ως ξυλουργός.

Φιλόπονος άνθρωπος αλλά και φιλομαθής, χωρίς να παραμελεί τη δουλειά του, σπούδαζε. Πήρε πτυχίο στην Ιστορία. Πτυχίο στην Αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης. Κι έκανε μεταπτυχιακό (με άριστα) στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Ζήτησε λοιπόν ο ξυλουργός που έγινε επιστήμονας από την υπηρεσία του να του αναγνωρίσει την πρόοδο και να τον χρησιμοποιήσει αναλόγως - ας πούμε στη Βιβλιοθήκη του νοσοκομείου ή όπου αλλού η υπηρεσία θα έκρινε σκόπιμο. Τον έγραψαν. Γράψαμε κι εμείς (δυο-τρεις φορές στο διάστημα 2008-2010), μας έγραψαν. Διόλου παράδοξο, εμείς γράφαμε για το ονόρε, πες για το καλό, πες για την επιβράβευση - τρίχες! ο κ. Απ. Κ. υπέστη την αδιαφορία, την κακία, τα τερτίπια ενός συστήματος που απεχθάνεται το ωραίο, διότι του χαλάει την ασχήμια.

Παρ’ ότι κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ευαισθητοποιήθηκαν, παρ’ ότι κάποιοι πολιτικοί το πήραν πάνω τους, ώστε μέσα απ’ τους θεσμούς να αναγνωρισθεί και να επιβραβευθεί η προσπάθεια, η υπόθεση αυτή λίμνασε εκεί που «έπρεπε» να λιμνάσει, στα στάσιμα και δηλητηριώδη νερά του πελατειακού κράτους - πού πας, βρε αφελέστατε, αν δεν έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη»; πού πας; - σε διαθεσιμότητα πας!

Ναι, καλά το μαντέψατε. Ο κ. Απ. Κ. είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα - ευκαιρία, θα μου πείτε, να του αλλάξουν ειδικότητα και να τον αξιοποιήσουν αναλόγως! - πού ζείτε; Ο άνθρωπος εντέλλεται να πάει ως ξυλουργός στον «Αγιο Σάββα» κι αν δεν πάει, θα απολυθεί.

Αυτή είναι σε μια μικρή σύνοψη η μικρή ιστορία της Ελλαδίτσας μας τα τελευταία χρόνια κατά το ένα δεκάκις εκατομμυριοστό των προσώπων που συναπαρτίζουν τον λαό. Ο κάθε Ελληνας έχει να αφηγηθεί μια τέτοια ιστορία. Αλλά και μιαν αντίθετη: λαμογιάς και καταισχύνης κάποιου «επιτυχημένου». Κάποιου από ’κείνους που θεωρούν τον κ. Απ. Κ. «λούζερ».

Μικρές ιστορίες μεγάλης διάρκειας. Που κρατούν μια ζωή. Η δική σου ιστορία, φίλε μου Απόστολε, λάμπει στα μάτια του γιου σου. Είναι η ιστορία ενός νικητή. Ουδείς μπορεί να σου αφαιρέσει όσα έμαθες και την απόλαυση όσων θα μάθεις, διότι είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσεις αεί διδασκόμενος και ταυτοχρόνως διδάσκων. Διότι το κατόρθωμά σου δεν πάει χαμένο. Οχι μόνον για τους άλλους, όσους το έχουν αντιληφθεί (και είναι πολλοί), αλλά και για σέναν τον ίδιο. Είναι άλλο πράγμα να περπατάς κάτω απ’ τον ήλιο και να λάμπεις κι άλλο να μη θέλεις να θυμάσαι τι έχεις κάνει, πόσους έχεις αδικήσει, όχι για να μη σε φάνε οι τύψεις, αλλά για να αδικήσεις κι άλλο! αχόρταγος για ματαιότητα, ανθεκτικός στη βρωμιά που παράγεις, σαν κατσαρίδα.

Απ’ το 2008 που γράφτηκε κάτι μικρό για τη μεγάλη προσπάθειά σου ώς το 2013, τίποτα δεν έγινε καλύτερο για σένα, όπως και για εκατομμύρια άλλους των οποίων οι προσπάθειες μάς είναι άγνωστες. Απ’ το 2008 έως το 2013 τίποτα καλύτερο δεν έγινε για την πατρίδα και οι ίδιοι που τη λεηλατούσαν τη λεηλατούν και τώρα, ακόμα πιο άγρια. Είναι λοιπόν σήμερα σαν να ανταλλάξαμε ένα γράμμα. Που όμως το διαβάζουν τώρα πολλοί πολίτες, πολλοί άνθρωποι. Και σκέφτονται! Να το συμπεριλάβεις λοιπόν κι αυτό, πολύ σε παρακαλώ, στο κατόρθωμά σου...

Στάθης

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΝΕΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ Στοχευμένες περικοπές σε ασφαλιστικά ταμεία

Περικοπές συντάξεων και παροχών σε «ευγενή ταμεία» (ΔΕΚΟ, τράπεζες) με την εφαρμογή γενικευμένου μοντέλου ΙΚΑ προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, έκανε λόγο για «κατάργηση των κοστοβόρων εξαιρέσεων στο ασφαλιστικό σύστημα» φωτογραφίζοντας τις νέες παρεμβάσεις με στόχο την περικοπή δαπανών.

Σταύρος Αβδούλος: Η ζωή στα μέτρα του

photo: Bahman Farzad@Flickr
Γιάννης Αναστασάκος

Τα ξημερώματα της Κυριακής έφυγε ο προτελευταίος από τους έξι θείους μου, στα ενενήντα έξι του. Στον ύπνο, με ένα βιβλίο του Π. Αυγερινού δίπλα του. Έφυγε όπως έζησε, δηλαδή όπως ήθελε.

Έζησε με βεβαιότητες. Τον γαλούχησε η μεγάλη Ιδέα και τον θέσπισε η Αντίσταση. Τον στοίχειωσαν μέχρι το τέλος του.

Κόκαλο μιας άλλης εποχής. Φυλακισμένος στο Χαϊδάρι από τους Γερμανούς, εξορισμένος στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη και χρόνια μετά στη Γυάρο από τους Έλληνες.

Δεν ήταν ποτέ στέλεχος οργανωμένο στην Αριστερά. Ήταν συνηθισμένος άνθρωπος. Με την ιδιαίτερη ατομική διαδρομή όσων επιβίωσαν από τη γενιά του. Αγωνιστής.

Μικρότερος από οχτώ αγόρια, τον μικρό που τα ‘παιρνε τα γράμματα τον έφεραν στον Πειραιά και τον σπούδασαν τα αδέλφια του. Δικηγόρος, ανθυπολοχαγός στην Αλβανία, ΕΑΜ, ξερονήσια. Ήταν, όπως έλεγε, τυχερός. Εκτοπίστηκε το '45, δεν πρόφτασε να μισήσει και να σκοτώσει.

Ζούσε τη ζωή επιλέγοντας. Στην κατοχή ήταν αντιστασιακός. Στον εμφύλιο εξόριστος. Από το 1953 μέχρι το '67 οικογενειάρχης, δικηγόρος, στην οροφή του χώρου του, εντός του κύκλου του. Στα θέματα της Αριστεράς πάντα στην πλευρά της ανανέωσης. Από το ΚΚΕ εσωτερικού μέχρι τη ΔΗΜΑΡ. Άμα διαλέγεις, έλεγε, τα υπόλοιπα είναι απλά.

Ήταν γελαστός άνθρωπος. Του άρεσε πάντα να διηγείται αστείες ιστορίες. Και για τα πιο τραγικά.

Ήταν τυραννισμένος ακόμη και στην ιδιωτική του ζωή και αυστηρός σε όποιον ακουμπούσε το οικοδόμημά του. Έφερνε τη ζωή στα μέτρα του. Άκαμπτα, σοβαρά, σταθερά με συνέπεια καθημερινής μηχανικής. Αγωνιστής.

Ήταν μια μεγάλη παρέα στον Πειραιά. Γιατροί, δικηγόροι, λίγο πολύ πετυχημένοι κι Αριστεροί. Παραδοσιακοί άνθρωποι, κανονικοί σε όλα κι ιδιαίτεροι στην αλληλεγγύη τους. Μεταξύ τους και με όποιον θεωρούσαν πως είχε ανάγκη. Αθόρυβα κι αυτονόητα.

Μας μεγάλωσαν με το όνειρο της πίκρας τους και το ήθος των επιλογών τους. Να ξεφύγουμε, να μη ζήσουμε κι εμείς άτυχα χρόνια. Να διακρίνουμε και να διαλέγουμε πάντα το στρατόπεδο με το δίκιο. Να αγωνιζόμαστε πρώτα απ΄ όλα. Στη δικτατορία κατέρρευσαν, ηττήθηκαν. Μετά το Πολυτεχνείο, με ασύμμετρη ευχέρεια μας παρέδωσαν τα κλειδιά. Δεν ήθελαν να τους μοιάσουμε. Αγωνιστές.

Ήξερε να ελίσσεται, άλλωστε δικηγόρος ήταν, αλλά όχι να ταξιδεύει. Οι αντιφάσεις και οι εναλλαγές δεν χωρούσαν στον κόσμο του. Όταν για να σπουδάσεις κοιμάσαι δυο τρεις ώρες, στα 20 πολεμάς και μέχρι τα 35 φυλακίζεσαι κι εκτοπίζεσαι μετά, από τη ζωή λίγα μπορείς να πάρεις και ακόμη λιγότερα να μάθεις. Την έχεις αφήσει πίσω και την έχεις φέρει στα μέτρα σου.

Ήταν αγωνιστής. Τη ζωή τη φέρνεις στα μέτρα σου σημαίνει πως στο τέλος επιλέγεις πώς θα γεράσεις. Εικοσιπέντε χρόνια περπατούσε. Πεζοπορώντας καθημερινά, αναδιφώντας στην εθνική Αντίσταση συστηματικά. Ήθελε να τεκμηριώσει τα πάθη του. Έτσι αντιλαμβανόταν την Ιστορία.

Επέλεξε απολύτως αυτονόητα και πώς θα φύγει. Σύντομα, άκοπα για τους γύρω, ξεκάθαρα για τον ίδιο.

Τα γράφω γιατί χρωστάω ένα μνημόσυνο. Στους γονείς μου, στους θείους μου, στην παρέα τους. Τα γράφω γιατί έχω αρκετή ζωή πίσω μου ώστε να βλέπω τα παιδικά μου χρόνια μαζί με τη δική τους ωριμότητα.

Ήταν άτυχοι άνθρωποι. Ο σύντομος 20ός αιώνας τούς πέτυχε στη μέση. Ο κόσμος των αβεβαιοτήτων που ακολούθησε τους απομάκρυνε.

Μας κληροδότησαν μια μέθοδο σκληρής ζωής. Αγώνα και δίκιο.

Το δημοσιεύω γιατί στον στοχασμό του γεγονότος ξορκίζω έναν φόβο.

Μια νέα χαμένη γενιά σήμερα. Καθηλωμένη στις σχηματικές, αυτάρκεις βεβαιότητες που κυριαρχούν στον δημόσιο λόγο. Πνιγμένη σε δόγματα και δανεική σκέψη που δεν την αφορούν. Σε πείσμα ενός κόσμου νέου, περίπλοκου, αβέβαιου, ρευστού. Αλλιώτικου, που ζητά καινοτόμους όχι μόνο τολμηρούς, κριτικούς όχι μόνο καταγγελτικούς, ανοιχτόμυαλους όχι μόνο επιδεκτικούς. Αγωνιστές και γενναιόδωρους, χαμογελαστούς ανθρώπους.

http://www.protagon.gr/

«Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητορεύεις»!

Του Νίκου Μπογιόπουλου

Τους λες ότι τα ναζιστικά αποβράσματα – εκείνα που αν ήταν λίγο «σοβαρότερα» θα τα έκαναν κυβερνητικούς εταίρους (!) – έχουν βγει στους δρόμους και δολοφονούν. Κι εκείνοι σου απαντούν: Ναι, αλλά και οι άλλοι διαδηλώνουν και παρακωλύουν την κυκλοφορία…

Τους λες ότι η ανοχή τους συνιστά εκτροφείο Ταγμάτων Εφόδου μαχαιροβγαλτών κι εκείνοι απαντούν: Ναι, αλλά και οι άλλοι «διασαλεύουν τη νομιμότητα» διότι… απεργούν!

Τους λες ότι «ο νόμος και η τάξη» τους ισοδυναμεί με βιασμό μιας ολόκληρης κοινωνίας και μάλιστα με βιασμό που συντελείται την ίδια στιγμή που η κοινωνία βουλιάζει κάπου ανάμεσα στην φτωχοποίηση, στην καταστροφή, στην κατάθλιψη και στην αυτοκτονία. Κι εκείνοι σου απαντούν: Ναι, αλλά και οι άλλοι πετούν γιαούρτια…

Οι αρχιτέκτονες της θεωρίας των «δυο άκρων» δεν είναι βέβαια τόσο αφελείς ώστε να μην αντιλαμβάνονται το άτοπο οποιουδήποτε συσχετισμού ανάμεσα στον τάχα μου «αντισυστημικό» φασίστα δολοφόνο και στον απεργό. Γνωρίζουν την συκοφαντία και την αθλιότητα που διαπράττουν κάνοντας τέτοιους συσχετισμούς. Ποντάρουν, όμως, σε εκείνα τα δύο άκρα που, ταυτόχρονα με τον κνούτο, τα αξιοποιεί μονίμως ο γκαιμπελισμός για να κατισχύσει: Την βλακεία και την αμάθεια.

Ως εκ τούτου φτάνουν στο σημείο να βαφτίζουν σύμβολο της βίας το… γιαούρτωμα ή τη μούντζα. Απορούμε πως και δεν έχουν συλλάβει ακόμα τον… Σαββόπουλο, που από τη δεκαετία του ’70 τραγουδάει στον «πονηρό πολιτευτή»:

«Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητορεύεις/
εκεί που με χειροκροτάς χωρίς να το πιστεύεις/
παίρνεις την αλήθεια μου και μου την κάνεις λιώμα/
απ’ το πόδι με τραβάς βαθιά μέσα στο χώμα».

Ας δοκιμάσουμε, όμως, να μιλήσουμε στους κατηγόρους που λένε ότι «καταγγέλλουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» ακολουθώντας τη δική τους λογική που (καμώνονται ότι) δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη βούρτσα από τη μούντζα. Ρωτάμε τις αθώες ψυχές τους:

Να σου έχουν λεηλατήσει το μισθό.
Να σου έχουν στερήσει τη σύνταξη.
Να σου λένε ότι η ανεργία σου δεν είναι δυστυχία, αλλά κάτι σαν εκδρομή στο λούνα παρκ της «εργασιακής εφεδρείας», της «διαθεσιμότητας» και της «κινητικότητας».
Να σου λένε ότι στόχος τους είναι στην οικογένειά σου να υπάρχει… ένας εργαζόμενος και τελικά να μην υπάρχει ούτε ο ένας.
Να σου λένε ότι δίπλα στα υπόλοιπα έξοδα για τη «Δημόσια και Δωρεάν» Παιδεία θα πρέπει να πληρώσεις και για τα… βιβλία – φωτοτυπίες των παιδιών.
Να σου δίνουν τα ψίχουλα των 300, των 400, των 500 ευρώ για μηνιάτικο και να σου ζητάνε – γι” αυτά τα ψίχουλα – να πληρώσεις φόρο εισοδήματος.
Να σου κόβουν το μεροκάματο στο μισό και ταυτόχρονα να σου έχουν διπλασιάσει τις τιμές στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα τρόφιμα με απανωτές αυξήσεις στους έμμεσους φόρους. Να έχει εκδώσει η ΔΕΗ το 2010 (πριν από τα μνημόνια) 1,16 εκατομμύρια (!) διαταγές διακοπής ρεύματος κι αυτοί να έρχονται να σου επιβάλουν από πάνω και χαράτσι με συνέπεια στην Ελλάδα των «φώτων του πολιτισμού», μετά το χαράτσι, η ΔΕΗ, κάθε μέρα που περνάει, να κόβει το ρεύμα σε 1.000 οικογένειες και επιχειρήσεις.
Να σου λένε ότι θα βγάλουν στον πλειστηριασμό το σπίτι που στο έχουν φορολογήσει χίλιες φορές, που το πληρώνεις τοκογλυφικά στην τράπεζα μια ζωή και που ζεις με την ελπίδα ότι κάποτε θα το ξεχρεώσουν τα… παιδιά σου.
Να σε υποχρεώνουν να ζεις εσύ, τα παιδιά σου και οι γέροντες γονείς σου στο κρύο και στη νύχτα χωρίς ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης.
Αλήθεια, οι κάθε λογής ευαίσθητοι της «δημοκρατίας», οι πάσης φύσεως εισαγγελείς που βαφτίζουν «βία» τις λαϊκές διαμαρτυρίες, αυτοί που «καταγγέλλουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» (συνεπώς είναι ειδικοί να ξεχωρίσουν τι είναι βία), τι έχουν να πουν:

Αυτά είναι ή δεν είναι «βία»;
Να απειλείς τον χρεοκοπημένο, τον απολυμένο, τον άνεργο, τον κατεστραμμένο, τον λεηλατημένο (αυτόν που εσύ λεηλάτησες) με αφανισμό, εκδίδοντας από πάνω και χοτζέτια με οδηγίες «καλής συμπεριφοράς»
αυτό είναι ή δεν είναι «βία»;
Προφανώς, είναι περισσότερο από «βία». Είναι «πόλεμος». Αυτή τη λέξη, άλλωστε, χρησιμοποιούν οι… πολέμαρχοι «σωτήρες» μας εδώ και τρία χρόνια. Η χώρα, μας λένε, βρίσκεται σε «πόλεμο».
«Πόλεμος», πράγματι.

Μόνο που σ” αυτόν τον «πόλεμο» το θύμα είναι ο «εσωτερικός εχθρός»: Ο λαός! Πρόκειται για εκείνον τον ανελέητο και αμείλικτο ταξικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει ενάντια στο λαό οι «φίλοι του λαού».

Αλλά όπως συμβαίνει σε κάθε πόλεμο έτσι και σε αυτόν το ιστορικό δίλημμα που τίθεται στο λαό είναι ένα:
“Η θα διαλέξει τις «αλυσίδες» του, θα υποκύψει στη βία που του ασκούν οι «σωτήρες» του και θα αποδεχτεί τον αφανισμό του, ή θα σπάσει τις αλυσίδες. Θα τις σπάσει! Ακόμα κι αν τον κατηγορήσουν ότι είναι «βίαιο» πράγμα να σπάει τις αλυσίδες του. Οι οποίες – παρεμπιπτόντως – με μούντζες δεν σπάνε.
Παρένθεση:
Δηλώνουμε προς τον κ.Δένδια, τον κ.Γεωργιάδη, την κυρία Σώτη Τριανταφύλλου και λοιπούς «Ιαβέρηδες»:

Απεταξάμην το γιαούρτωμα! Και όχι για λόγους καθωσπρεπισμού. Ούτε μόνο διότι οι «γιαουρτωμένοι» βγαίνουν, ενίοτε, κι από πάνω. Ο λόγος είναι ότι τα πολιτικά, τα κοινωνικά, τα οικονομικά προβλήματα είναι από εκείνα τα σύνθετα ζητήματα που δεν λύθηκαν ποτέ και πουθενά ούτε με το «γιαούρτωμα» ούτε με τη «μούντζα». Όταν το συναίσθημα να θέλεις να βγάλεις το «άχτι» σου υπερισχύει ως αντίδραση, όταν υπερκαλύπτει την ανάγκη της συνειδητοποίησης ότι πρέπει να αγωνιστείς, με επιμονή και αποφασιστικότητα, τότε το δικαίωμα να διεκδικήσεις το δίκιο σου μπορεί να υποβιβαστεί σε «γινάτι» που η ικανοποίηση του είναι πάντα εφήμερη. Και ατελέσφορη. Έχει αποδειχτεί πως όταν τα χέρια με τα απλωμένα δάκτυλα δεν κάνουν όλη την κίνηση, όταν τα δάκτυλα δηλαδή δεν κλείνουν για να μετατραπούν τα χέρια σε γροθιές, σε χιλιάδες και εκατομμύρια γροθιές, τότε η πολιτική που βιάζει, που εκβιάζει και βασανίζει μένει στο απυρόβλητο. Και τότε το «γιαούρτι» και η «μούντζα» γυρίζουν πίσω. Ενίοτε μετατρέπονται και σε μπούμερανγκ.

Συνεπώς, η άποψη του Αριστοτέλη στα «Ηθικά Νικομάχεια» αξίζει πάντα της προσοχής μας:
«Ο καθένας – έλεγε – μπορεί να θυμώσει. Αυτό είναι εύκολο. Αλλά, το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό και τη σωστή στιγμή, για τη σωστή αιτία και με τον σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι εύκολο».
(Κλείνει η παρένθεση).

Α1 ΕΣΚΑ-Η: Η 5άδα συνεχίζει στην κορυφή και αήττητη μετά και την 3η αγωνιστική

Αμετάβλητη έμεινε η 5άδα της κορυφής στην Α1 ΕΣΚΑ-Η μετά και την 3η αγωνιστική, αφού όλοι νίκησαν και μάλιστα με σχετική ευκολία, εξαιρουμένου του νεοφώτιστου Σπόρτιγκ, που μετά από ντέμρπι πήρε το "ροζ" φύλλο (60-58). 
Με τον τελευταίο όμως να αποτελεί

Το διάβασμα βιβλίων κάνει καλό στην υγεία: Πώς επιδρά στο μυαλό και το σώμα [εικόνα]

Εκτός από τη βελτίωση του λεξιλογίου σας, το διάβασμα ενός βιβλίου μπορεί να τονώσει τη δημιουργικότητα σας, ενώ η ανάγνωση έχει πολλά άλλα οφέλη για το μυαλό και το σώμα. Τα οφέλη αυτά επισημαίνει η Διεθνής Εκστρατεία Ανάγνωσης σε ένα έξυπνο σχεδιάγραμμα.

Αχ, Μαρία!

Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης

Η υπόθεση της μικρής Μαρίας που συγκλονίζει το πανελλήνιο και απασχολεί τα εγχώρια και ξένα μέσα ενημέρωσης φέρνει στο φως και μιαν άλλη παράμετρο, αυτήν ενός κράτους διαλυμένου, όπου ο καθένας δήλωνε – εκτός από όσα διπλώματα γούσταρε, όσες συντάξεις ήθελε, ό,τι μισθό επιθυμούσε – και όσα παιδιά μπορούσε να έχει στην «οικογένειά» του προκειμένου να εισπράττει τα επιδόματα τέκνων. Σε μια κοινωνία όπου η κατανάλωση έγινε εθνική παράκρουση, η αξία της ζωής ενός παιδιού που μπορούσε να παρέχει στους επιτήδειους ένα παραπάνω εισόδημα, ήταν αμελητέα. 

Τα πιστοποιητικά γέννησης μπορούσε, καθώς φαίνεται, να τα προμηθευτεί κανείς απρόσκοπτα από το… περίπτερο! Εύλογα μπορεί να αναλογιστεί κάποιος που διαθέτει στοιχειώδη κοινή λογική γιατί αντιδρούν σήμερα στους ελέγχους, για παράδειγμα, των πλαστών πτυχίων ή στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων του κράτους… Τόσο κακό πράγμα είναι να γνωρίζει το κράτος πόσους υπαλλήλους απασχολεί ή πόσους πτυχιούχους διαθέτει; Είναι κακό το κράτος να ελέγχει τα επιδόματα γέννας – για παράδειγμα, στο ΙΚΑ Καλλιθέας –, ώστε να μη λαμβάνει κάποιος σε δύο έτη πέντε επιδόματα τοκετού; Είναι κακό να ελέγχονται οι πάσης φύσεως υπηρεσίες αυτού του τόπου για το αν πράττουν ή όχι σωστά τη δουλειά τους; Γιατί έπρεπε να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας για να δεχτούμε υπό την αφόρητη πίεση των περιστάσεων κάποιους αυτονοήτους ελέγχους;
Η μοίρα της Μαρίας – πέρα από την κακή της τύχη – καθορίστηκε και από την ευκολία των αρμόδιων υπηρεσιών να παρέχουν διάφορα πιστοποιητικά με κλειστά (;) τα μάτια, από την αρνητική μας διάθεση σε κάθε έλεγχο, από την απελπιστική μας εμμονή ενάντια στη νομιμότητα και από την κλίση μας στη δοσοληψία που εστιάζει στο μικροσυμφέρον.

http://www.topontiki.gr/

Τσίπρας: Επιμένουν στο παραμύθι του success story για να κερδίσουν χρόνο

Αθήνα
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εργαζόμενους του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «επιμένει στο παραμύθι του success story για να κερδίσει χρόνο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι όταν ο πρωθυπουργός ζητάει στήριξη από την τρόικα δεν καταθέτει καμία εναλλακτική πρόταση ή προοπτική. Στην πραγματικότητα ζητάει χρόνο. «Χρόνο μπορεί και να του δώσουν, αν αυτό θεωρηθεί ότι είναι το καλύτερο, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν για να υλοποιηθούν οι εγκληματικές επιλογές» είπε.

Hλεία: Ανοίγει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις των πληγέντων του Φεβρουαρίου του 2012

Η αποκατάσταση των πληγέντων επιχειρήσεων από τις πλημμύρες της 4ης και 5ηςΦεβρουαρίου 2012 φαίνεται ότι παίρνει τον δρόμο της έπειτα από την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα. Πρόκειται για απόφαση που αφορά περισσότερες από 75 μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού Ηλείας.

Η ληστεία των πολιτών

Το κράτος της αυθαιρεσίας και της παρανομίας ξαναχτύπησε. Και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αφαιμάξει οικονομικά τούς πολίτες. Αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο. Τους ζητά να ξαναπληρώσουν πρόστιμα που είχαν ήδη πληρώσει για να υπαχθούν σε νομοθετική ρύθμιση, που εκείνο ψήφισε, αλλά ακυρώθηκε ως αντισυνταγματική.

Η ιστορία δείχνει τη συνολική πορεία του τόπου τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση, αφού ανέχθηκε επί δεκαετίες την αυθαίρετη δόμηση, αποφάσισε, εξαιτίας και της κρίσης, να τη ρυθμίσει. Με δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, το 2010 και το 2011, υπήγαγε σε καθεστώς νομιμοποίησης και εξαίρεσης από την κατεδάφιση τόσο τα αυθαίρετα κτίσματα όσο και τους ημιυπαίθριους χώρους, που είχαν γίνει πλέον καθεστώς σε όλα τα κτήρια. Ειδικά για τους ημιυπαίθριους, τις περισσότερες φορές οι πολίτες δεν είχαν ευθύνη, αφού αυτοί κλείνονταν με πρωτοβουλία των εργολάβων.

Οι πολίτες, στη πλειονότητά τους, εφάρμοσαν το νόμο. Υπήχθησαν στη ρύθμιση και άρχισαν να καταβάλλουν τα παράβολα και τα πρόστιμα που εκείνος απαιτούσε. Ομως στη συνέχεια υπήρξε εμπλοκή. Το Συμβούλιο της Επικρατείας κήρυξε αντισυνταγματικές τις διατάξεις περί νομιμοποίησης, γιατί απαιτεί συνολικό χωροταξικό σχέδιο πριν από κάθε απόπειρα ένταξης στο σχέδιο πόλης. Γι' αυτό και δεν δέχεται ως νόμιμα τα αυθαίρετα που χτίστηκαν πριν από το 1983, οπότε και τέθηκε σε ισχύ ο περίφημος «νόμος Τρίτση» (με το γνωστό μότο «αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις»).

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έμεινε εκεί. Για να παρακάμψει τη δικαστική εξέλιξη, βρήκε άλλο μονοπάτι. Ψήφισε νέο νόμο, με τον οποίο καθιέρωσε νέα κριτήρια νομιμοποίησης-εξαίρεσης από την κατεδάφιση, συμβατά με τις απαιτήσεις της δικαστικής απόφασης. Καλά ώς εδώ. Ομως απαίτησε το ανήκουστο: ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των ημιυπαίθριων χώρων να πληρώσουν νέα αυξημένα πρόστιμα, εκτός από εκείνα που είχαν ήδη πληρώσει!

Αντί να τα συμψηφίσει με τα ήδη καταβληθέντα πρόστιμα, αντί να έρθει σε συνεννόηση με τους ανθρώπους που υπήχθησαν στη νόμιμη διαδικασία, χωρίς να έχουν πάντα εκείνοι την ευθύνη, τους υποχρεώνει να ξαναβάλουν -και μάλιστα βαθιά- το χέρι στην τσέπη.

Πρόκειται για ακόμη μία πράξη τιμωρίας των πολιτών. Το κράτος τούς αντιμετωπίζει μονίμως ως υπηκόους που είναι υποχρεωμένοι να το υπηρετούν πιστά. Το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να εισπράττει, πάση θυσία, φόρους και χαράτσια. Είναι ένα κράτος-αφέντης που αδιαφορεί προκλητικά για το λαό και τα προβλήματά του. Είναι η Ελλάδα υπό οθωμανικής νοοτροπίας ζυγό και μάλιστα από γενίτσαρους.

http://www.enet.gr/

Την Τετάρτη η δίκη Παπαγεωργόπουλου

Την Τετάρτη η δίκη Παπαγεωργόπουλου
Αύριο θα ξεκινήσει τελικά η δίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου κι άλλων τεσσάρων κατηγορουμένων για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Στίβος: Γιατί η Τζαμάικα καθυστερεί τον έλεγχο ντόπινγκ στους αθλητές της;

Ερωτήματα προκύπτουν με τη στάση της Τζαμάικα, η οποία καθυστερεί την έλευση των παραγόντων του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), οι οποίοι πρόκειται να ελέγξουν τους αθλητές.
Η στάση της Τζαμάικα είναι ύποπτη,

Προσοχή στη στροφή κύριε Σαμαρά

Γράφει ο Θανάσης Καρτερός

Πόσες μοίρες επιτρέπεται να στρίβει κάθε φορά ένας πολιτικός που κρατάει στα χέρια του τη μοίρα μιας χώρας, για να μην κατηγορηθεί για επικίνδυνος, αναξιόπιστος και τελικώς… τιριτόμπας; Το ερώτημα αναφέρεται στον Αντώνη Σαμαρά, στον οποία αρέσει να εμφανίζεται ως άνθρωπος αρχών, πιστός στις δεσμεύσεις του, που ξέρει τι λέει και φροντίζει όσα κάνει να είναι σε αρμονία με όσα λέει. Και που ξέρει τι του γίνεται, πού θα οδηγήσει τη χώρα και πώς.

Λοιπόν:

Ο Σαμαράς όχι μόνο κατάγγειλε το πρώτο μνημόνιο ως λαθεμένο και καταστροφικό, αλλά στάθηκαν κι αυτός και το κόμμα του βράχος στη Βουλή και το καταψήφισαν.

Ύστερα ζήτησε συγνώμη για την απρέπειά του αυτή μπροστά στη Μέρκελ που χαμογελούσε με κατανόηση για τον άσωτο.

Ο Σαμαράς στις θορυβώδεις εμφανίσεις του Ζαππείου μας παρουσίαζε τις πηγές από τις οποίες θα αντλούσε χρήματα, ούτως ώστε να μη χρειάζονται ούτε μνημόνια, ούτε άλλες θυσίες για τους φτωχούς, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Οι τελευταίοι μάλιστα σχεδόν του προκαλούσαν δάκρυα στα μάτια.

Ύστερα πήρε τόσα μέτρα ώστε να ξεπεράσει τον Παπανδρέου και τον Παπαδήμο μαζί.

Ο Σαμαράς κατέβηκε στις εκλογές με βασικό σύνθημα και βασική δέσμευση την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Ύστερα μας έβαλε τόσο βαθιά στο δρόμο του… αδιαπραγμάτευτου μνημονίου, ώστε σήμερα η Ελλάδα του Σαμαρά να είναι χώρα των δανειστών -εκείνοι κανονίζουν τα πάντα, μέχρι και την ποσότητα του χαρτιού υγείας στα υπουργεία.

Προσέξτε τώρα:

Ο Σαμαράς και το κόμμα του πέρασαν γενεές δεκατέσσερις τον Βενιζέλο για το Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια. Μιλούσαν -πριν τρία χρόνια, όχι πριν τριάντα- για σκάνδαλο, για σκανδαλώδη σύμβαση, για σύμβολο πολιτικής διαφθοράς. Αν ανατρέξει κανείς στα λόγια τους την εποχή εκείνη μπορεί και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτά που λέει σήμερα η αντιπολίτευση είναι χλωμά μπροστά σ” αυτά που έλεγε η ΝΔ του Σαμαρά τότε.

Τι θα κάνει λοιπόν αυτός ο Σαμαράς των αρχών τώρα που στη Βουλή θα έρθει το ζήτημα της εξεταστικής με κατηγορούμενο τον Βενιζέλο;

Τι θα κάνει με το σύμμαχο μαζί με τον οποίο έχει αναλάβει να σώσει τη χώρα και στον οποίο έχει αναγνωρίσει ως φαίνεται το δικαίωμα να επαναλαμβάνει συνεχώς «εγώ και ο πρωθυπουργός»;

Θα τον δούμε να κάνει άλλη μια μεγαλοπρεπή στροφή;

Θα τον καλύψει και με τα υποβρύχια, όπως και με τη λίστα Λαγκάρντ, δίνοντας άλλη μια σφαλιάρα στους πολίτες που ακόμα τον πιστεύουν, και άλλη μια κλωτσιά στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος που υποτίθεται ότι ήρθε να αποκαταστήσει;
Θα δώσει στον Βενιζέλο για άλλη μια φορά το φιλί της ζωής για να δώσει κι εκείνος με τη σειρά του το φιλί της ζωής στην πρωθυπουργία του;

Και αν συμβεί αυτό πόσοι κι πόσο ηλίθιοι -κατά τον Πολύδωρα- θα απομείνουν να πιστεύουν ότι με τέτοιο αξιόπιστο πρωθυπουργό και τέτοιο αξιόπιστο σύμμαχό του, είναι δυνατό να πάει η χώρα μπροστά και να απαλλαγεί επιτέλους από τον εφιάλτη που ζει;

Θα δούμε. Πάντως ένα είναι που φαίνεται να αγνοεί ο Σαμαράς; Ότι οι πολλές, γρήγορες και απότομες στροφές γεννούν καταστροφές, είτε πρόκειται για οδηγούς αυτοκινήτων, είτε για οδηγούς χωρών και λαών.
Συνεπώς, όσον αφορά στην υπόθεση Βενιζέλου και υποβρυχίων, μπορεί κανείς να του πει: Προσοχή στη στροφή κύριε Σαμαρά…

http://www.koutipandoras.gr

ΗΠΑ: Καταφεύγουν στις online γνωριμίες

Οι Αμερικανοί παραδέχονται πλέον ευκολότερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν ότι επισκέπτονται τακτικά ιστοτόπους γνωριμιών και ολοένα και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι...
γνώρισαν την "αδελφή ψυχή τους" στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συνολικά, το 11% των Αμερικανών χρηστών του Διαδικτύου -δηλαδή το 9% των ενηλίκων- δήλωσε ότι επισκέπτεται τέτοιους ιστοτόπους. Το 2008 μόλις το 3% παραδεχόταν ότι κάνει χρήση των υπηρεσιών αυτών, αναφέρει η δημοσκόπηση του κέντρου ερευνών Pew.

Η έρευνα αυτή δείχνει επίσης ότι το 66% των ανθρώπων αυτών βρήκαν σύντροφο χάρη σ' αυτούς

Γερμανία: Δύσκολη γέννα ο σχηματισμός κυβέρνησης

Του Ζήση Παπαδημητρίου

Η χειραγώγηση του εκλογικού σώματος στην προεκλογική περίοδο φαίνεται πως αποτελεί διεθνώς συνήθη πρακτική των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους στα κατά τα άλλα υποβαθμισμένα κοινοβούλια της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Πραγματικό ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού των ψηφοφόρων έδωσε η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άγκελα Μέρκελ, αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος(CDU), στις ομιλίες της ενόψει των εκλογών  στις 22 Σεπτεμβρίου, στις οποίες, αν και αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του κόμματος, δεν κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU). Συνεπής εκπρόσωπος του γερμανικού κεφαλαίου, δήλωνε απερίφραστα πως η περαιτέρω φορολόγηση του μεγάλου πλούτου θα οδηγούσε σε αύξηση της ανεργίας, γιατί οι επιχειρήσεις, όπως τόνιζε, θα περιόριζαν δραστικά τις επενδυτικές τους δραστηριότητες, λες  και επενδυτικό κριτήριο είναι  η δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι το κέρδος των επιχειρήσεων.

Όσον κι αν ξενίζει, οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι, δεδομένου ότι πρόκειται για μια κατεξοχήν εξαγωγική οικονομία που επηρεάζεται ιδιαίτερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τα ανοίγματά της προς τις  αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία) και τη Ρωσία δεν φαίνεται να αποτελούν μακροπρόθεσμα λύση, καθώς οι χώρες αυτές διεκδικούν σθεναρά τον επαναπροσδιορισμό των γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών σχέσεων, γεγονός που επιβαρύνει τις όποιες οικονομικές σχέσεις με τις βιομηχανικές χώρες της Δύσης.

Είναι αλήθεια, πως η Γερμανία, εφαρμόζοντας  ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 πολιτικές λιτότητας και βαθμιαίας αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, με αποκορύφωμα την «Ατζέντα 2010» και τα προγράμματα «Χάρτς VΙ» που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους γενικά και τους ανέργους ειδικότερα να δέχονται οποιαδήποτε υποβαθμισμένη και χαμηλά αμειβόμενη εργασία, καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να δουλεύουν κάτω από επισφαλείς συνθήκες εργασίας, πέτυχε να σταθεροποιήσει την οικονομία της, σε μια περίοδο που οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, μηδέ εξαιρουμένων των ΗΠΑ, βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Την επιτυχία της αυτή οφείλει η Γερμανία στο γεγονός ότι, σε αντίθεση π.χ. με τις ΗΠΑ που επικέντρωσαν από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 και εντεύθεν την επενδυτική τους δραστηριότητα στο χρηματοπιστωτικό τομέα με στόχο το εύκολο και γρήγορο κέρδος, συνέχισε να επενδύει, αν και επιλεκτικά, στην πραγματική οικονομία.

 Την πολιτική λιτότητας στη Γερμανία εγκαινίασε πρώτη η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων υπό τον καγκελάριο κ. Γκέρχαρντ Σρύντερ, πολιτική την οποία συνέχισε να εφαρμόζει και η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ, ενισχύοντας έτσι την ηγεμονική θέση της Γερμανίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης και την κατάρρευση των οικονομιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η Γερμανία, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων δανεισμού της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, επωφελήθηκε χρηματο-οικονομικά κατά 42,2 δισ. ευρώ!

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, 16,1 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες, δηλαδή το 19,9% του πληθυσμού, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με βάση βέβαια τα ισχύοντα στη χώρα αυτή κριτήρια. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων έχει διευρυνθεί σημαντικά, καθώς ο πλούτος συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερα στα χέρια των ολίγων.

Το πολυδιαφημισμένο σύστημα υγείας της Γερμανίας, το οποίο από το 2010 μέχρι σήμερα ενισχύθηκε με τρις χιλιάδες Έλληνες γιατρούς που μετανάστευσαν στη χώρα αναζητώντας εργασία, την εποχή που το ελληνικό σύστημα υγείας καταρρέει, αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα, καθώς στα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας οι όροι υγιεινής λόγω περικοπών στους προϋπολογισμούς, δεν τηρούνται, ενώ κυκλοφορούν επικίνδυνοι ιοί, ανθεκτικοί στην αντιβίωση, που έχουν μολύνει χιλιάδες ασθενείς, με συχνά θανατηφόρες συνέπειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ασθενείς από τη Γερμανία που σκοπεύουν να επισκεφτούν νοσοκομεία και κλινικές στην Ολλανδία, είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από καραντίνα, προς αποφυγή διάδοσης των συγκεκριμένων ιών!

Αν και έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες από τις γερμανικές εκλογές, ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει ζητούμενο. Οι διαπραγματεύσεις της κ, Μέρκελ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και με το κόμμα των «Πρασίνων» (DIE GRÜNEN) δεν έχουν αποδώσει ακόμη καρπούς, καθότι ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών επιμένει στη σκληρή νομισματο-οικονομική πολιτική που εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει η Γερμανία με πρωταγωνιστές την  κ. Μέρκελ και τον υπουργό οικονομικών κ. Σόϊμπλε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, πάλι, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το αδιέξοδο, θέτοντας επί τάπητος μια σειρά από αιτήματα όπως η φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, προκειμένου να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος υγείας και η ανάγκη αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής  σε ό,τι αφορά  την κρίση γενικά και την αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας ειδικότερα, θέμα ζωτικής σημασίας και για τη χώρα μας που βρίσκεται ήδη στο χείλος του γκρεμού.

Στις διαπραγματεύσεις με το Κόμμα των Πρασίνων δύσκολα θα βρεθεί σημείο επαφής, καθώς η κ. Μέρκελ, δηλώνοντας, μετά το πυρηνικό  στη Φουκοσίμα της Ιαπωνίας, πως μέχρι το 2020 η Γερμανία θα καταργήσει τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντικαθιστώντας τα με άλλες εναλλακτικές ήπιες μορφές κάλυψης των αναγκών της χώρας σε ενέργεια, πέτυχε θανάσιμο χτύπημα στην οικολογική πολιτική των Πρασίνων που αποτελεί, ως γνωστόν, το επίκεντρο του πολιτικού τους προγράμματος.

Τίθεται,λοιπόν, το ερώτημα : Θα υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού και ποιά θα είναι αυτή ή θα προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές, με την ελπίδα ότι ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, ενδεχομένως σε συνεργασία και με το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), αν βέβαια μπεί ξανά στη Βουλή, θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία;

Προς στιγμήν φαίνεται πώς τόσο η κ. Μέρκελ όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες βάζουν νερό στο κρασί τους επισπεύδοντας τις διαδικασίες εξεύρεσης λύσης για το σχηματισμό κυβέρνησης «Μεγάλου Συνασπισμού», πρακτική που εφαρμόζει κατά καιρούς το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας ήδη εδώ και πολλά χρόνια, αρχής γενομένης με την κυβέρνηση συνασπισμού Γκέοργκ Κίσσινγκερ/Βίλι Μπράντ το 1969. Οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν σθεναρά τα Υπουργεία Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, δεν επιμένουν ωστόσο στην επί πλέον φορολόγηση των πλουσίων, ζητώντας από την κ. Μέρκελ να δηλώσει επισήμως, πως σκοπεύει να εξασφαλίσει τα αναγκαία χρήματα για την υλοποίηση απαραίτητων επενδυτικών προγραμμάτων στο χώρο της εκπαίδευσης, της υγείας κλπ. που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, αν δεν αυξηθούν οι φόροι για τα υψηλά εισοδήματα.

Μπρος «γκρεμός και πίσω ρέμα» για τους Σοσιαλδημοκράτες, γιατί, αν δεν δεχθούν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού, θα κατηγορηθούν από το εκλογικό σώμα για ευθυνοφοβία, αν πάλι συμμετάσχουν και δεν ανταποκριθούν στις προεκλογικές τους εξαγγελίες, κινδυνεύουν να καταβαραθρωθούν πολιτικά όπως το δύσμοιρο ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη χώρα μας.

Για ιστορικούς κυρίως λόγους αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες ποντάρουν στο πρόσωπο του κ. Βενιζέλου. Δεν  είναι τυχαίο το γεγονός ότι στον εορτασμό για τα 150 από την ίδρυση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στη Λειψία, το αδελφό κόμμα του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να το εκπροσωπήσει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και όχι ο πάλαι ποτέ αρχηγός του κόμματος και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γ. Παπανδρέου!

Για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υπάρχει μόνον μια λύση. Κάνοντας κάποιες εκχωρήσεις απέναντι στην κ. Μέρκελ στο θέμα της φορολόγησης των πλουσίων, να επιμείνει, ει δυνατόν, στα θέματα  συνθηκών εργασίας, κοινωνικής πολιτικής κλπ.. Σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να επιβληθεί, η μοναδική λύση για την πολιτική του επιβίωσή  θα είναι η αποχώρηση από την κυβέρνηση συνασπισμού, τουτέστιν πολιτική κρίση και προκήρυξη νέων εκλογών.

Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και του  Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), όμως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, έχοντας εφαρμόσει το ίδιο νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο παρελθόν, όσο ασκούσε εξουσία, αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με την Αριστερά.

* Ο Ζήσης Δ. Παπαδημητρίου είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

http://tvxs.gr/

Love is in the air

Θεολόγος Αλεξανδράτος

Οι σεξουαλικές προτιμήσεις των ανθρώπων ποικίλλουν. Δεν αρέσουν σε όλους οι ξανθιές, για παράδειγμα, όπως δεν προτιμούν όλες τους καλογυμνασμένους κοιλιακούς (ή, τουλάχιστον, έτσι λένε).

Αυτό που επίσης διαφέρει είναι τα μέρη που ο καθείς προτιμά ώστε να εκτονώσει τους χυμούς του. Άλλοι επιλέγουν την κρεβατοκάμαρα, άλλοι το μπάνιο, άλλοι πάλι πιο πολυσύχναστα μέρη.

Πολλοί στοχεύουν να ερωτοτροπήσουν σε αεροπλάνο. Από τις ένδοξες μέρες της θρυλικής «Εμμανουέλα» έχει γίνει σαν φετίχ το να κάνεις σεξ στον αέρα. Το θέμα όμως είναι να μην σε πάρουν χαμπάρι γιατί παραβιάζεις κάμποσους νόμους με την πράξη αυτή.

Ο Κρίστοφερ Μάρτιν και η Τζέσικα Στρομπλ, από το Όρεγκον των ΗΠΑ, πήγαιναν τον περασμένο Ιούνιο με το αεροπλάνο στο Λας Βέγκας. Στην πόλη της αμαρτίας ισχύει το «ότι γίνεται στο Βέγκας, μένει στο Βέγκας» αλλά το ρητό δεν περιλαμβάνει την πτήση προς την πόλη.

Το ζεύγος, είτε επειδή το είχε δει σαν πρόκληση, είτε επειδή δεν κρατιόταν, άρχισε της θωπείες εν πτήσει. Τα χάδια έγιναν σύντομα πιο τολμηρά και λίγο μετά η Τζέσικα αποφάσισε να κάνει στοματικό έρωτα (sic) στον Κρίστοφερ.

Οι επιβάτες γύρω τους κοιτούσαν απορημένοι και όλο και κάποιος σεμνότυφος βρέθηκε να παραπονεθεί. Οι αεροσυνοδοί έκαναν αρκετές παρατηρήσεις στο ζεύγος που όμως δεν συμμορφώθηκε αφού δεν ήθελαν να αφήσουν τη δουλειά στη μέση. Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Λας Βέγκας η αστυνομία συνέλαβε τους θερμόαιμους εραστές και τους κατηγόρησε για απρεπή συμπεριφορά.

Στη δίκη που ακολούθησε την Παρασκευή, οι δύο τους παραδέχτηκαν την ενοχή τους, ζήτησαν συγγνώμη και τελικά την γλίτωσαν με ένα πρόστιμο των 250 δολαρίων.

Χαλάλι τους…

Ο Κρίστοφερ Μάρτιν και η Τζέσικα Στρομπλ


http://www.topontiki.gr/

ŠKODA Rapid Spaceback. Στην αγορά τον Δεκέμβριο

Ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του «μεγαλύτερου αδελφού», του Rapid, η ŠKODA επανέρχεται για να προσθέσει έναν ακόμη εκπρόσωπό της στην κατηγορία των μεσαίων αυτοκινήτων. Στην πορεία της για την επίτευξη πωλήσεων 1,5 εκατομμυρίων αυτοκινήτων ετησίως, το νέο Rapid Spaceback αποτελεί ένα μοντέλο στρατηγικής σημασίας αφού καλύπτει ένα σημαντικό μέρος όχι μόνο της ευρωπαϊκής αλλά και της ελληνικής αγοράς όπου μέχρι τώρα η Μάρκα δεν είχε εκπρόσωπο.

Το Μαξίμου καλύπτει πλήρως Βενιζέλο για τον Σκαραμαγκά

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos
Στην πλήρη κάλυψη του Ευάγγελου Βενιζέλου για το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά προχωρά το Μαξίμου μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ωμά συκοφαντική» επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις κύκλων της Κουμουνδούρου για το θέμα. Εκτός από το να καλύπτει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όμως, το Μαξίμου «αδειάζει» παράλληλα, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος προ ημερών άφησε ακάλυπτο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται δε να δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που δεν είχε ψηφίσει τη σύμβαση του 2010 και η οποία έφερε την υπογραφή Βενιζέλου. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει εκ νέου γκρίνια για το γεγονός ότι η ΝΔ παίρνει πάνω της τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τις δηλώσεις των γαλάζιων στελεχών που εκθέτουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι ο Γιάννης Μιχελάκης τον Απρίλιο του 2012, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, δήλωνε για την υπόθεση των ΤΟR Μ1 και την σκανδαλώδη υπόθεση των υποβρυχίων μεταξύ άλλων:

«Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά. Είναι, άλλωστε ο ίδιος (σ.σ. Ευ.Βενιζέλος) που - το 2010 - αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους».

Η ανακοίνωση Κεδίκογλου

«Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα κατά του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού είναι ανυπόστατη και ωμά συκοφαντική με μόνο στόχο την κυβέρνηση και την εξυπηρέτηση της τυχοδιωκτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει περιέλθει σε στρατηγικό αδιέξοδο και δεν έχει τίποτα ουσιαστικό και υπεύθυνο να πει για την πορεία της χώρας.

Οι παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2010-11 έγιναν υπό συνθήκες διαφάνειας και σε εκτέλεση ειδικού νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή προκειμένου να αντιμετωπισθεί ένας γόρδιος δεσμός που είχε δημιουργηθεί λόγω των κακών αρχικών συμβάσεων.

Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το ποια άποψη είχε κάθε κόμμα την εποχή εκείνη για την μία ή την άλλη επιλογή. Το βέβαιο είναι ότι οι επιλογές έγιναν με απόλυτη διαφάνεια από την ίδια τη Βουλή προκειμένου να επιτευχθεί  μια συνολική λύση - υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες- για τα συμφέροντα του δημοσίου και της εθνικής οικονομίας.

Γι’ αυτό και τώρα η θέση της κυβέρνησης έχει ως βάση το νόμο του 2010. Στόχος μας είναι η διάσωση των ναυπηγείων και η ολοκλήρωση και παραλαβή των υποβρυχίων, που με βάση το νόμο αυτό έχουν περιέλθει στην κυριότητα του δημοσίου.

Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και τα εμπλεκόμενα μέρη είναι δύσκολη. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι οι συντονισμένες ενέργειες όλων των συναρμοδίων υπουργείων που ακολουθούν την ενιαία αυτή γραμμή, θα αποδώσουν σύντομα αποτελέσματα χάριν της εθνικής ναυπηγικής υποδομής, των εργαζομένων και των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού.
Επισημαίνουμε στον κ. Τσίπρα  πως αυτή την ώρα κάθε απόπειρα διάσπασης του εσωτερικού μετώπου απέναντι στην ιδιοκτησία των ναυπηγείων τροφοδοτεί εκούσια ή ακούσια με επιχειρήματα τους αντιδίκους  του ελληνικού δημοσίου».

ΣΥΡΙΖΑ: «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»

Η Κουμουνδούρου απαντώντας στον Σίμο Κεδίκογλου τονίζει πως «για δεύτερη φορά μετά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ η Ν.Δ. κάνει πλάτες στον εταίρο της και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ χάριν της μνημονιακής αλληλεγγύης και της παραμονής της στην κυβέρνηση. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

«Σήμερα», συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βάλθηκε να μας κάνει να ξεχάσουμε τις δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της Ν.Δ., όταν ήταν στην αντιπολίτευση, που κατήγγειλαν τον κ. Βενιζέλο για τις τεράστιες ευθύνες του γύρω από την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, χαρακτηρίζοντάς  τον ως συνήγορο του Α. Τσοχατζόπουλου».

«Το μόνο που επιτυγχάνουν σήμερα είναι να εμπεδώνουν την αντίληψη που έχει ο κόσμος για αυτούς, ότι από κοινού ευθύνονται για τη διαφθορά, τη διάχυτη ανομία και τις μίζες που υπήρξαν τα βασικά χαρακτηριστικά του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτιθέμενο στην κυβέρνηση, ενώ στα περί «απόπειρας διάσπασης του εσωτερικού μετώπου έναντι των αντίδικων του ελληνικού δημοσίου» που είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολίασε ότι «ο ελληνικός λαός δεν έχει δει κανένα μέτωπο της κυβέρνησης απέναντι στους αντιδίκους του ελληνικού δημοσίου και καμία σχετική πρωτοβουλία, ενώ αντίθετα οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως στόχο να επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία, να διαφυλαχτούν οι θέσεις εργασίας και να παραληφθούν τα υποβρύχια».

http://tvxs.gr/

Πώς να μην χαθείς!

Άθλιο δεν είναι μόνο το οδικό δίκτυο της Εύβοιας, αλλά και η σήμανση. Οι πινακίδες είναι μουντζουρωμένες, κρυμμένες πίσω από δέντρα κι άλλες φορές ανύπαρκτες.

Προς ...παρηγοριά των Ευβοέων, το πρόβλημα με την οδική σήμανση είναι πανελλαδικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σημείο του δρόμου που οδηγεί στα Τζουμέρκα, βόρεια της Άρτας (φωτό).

Εκεί, οι πινακίδες κάνουν ...πάρτι και το γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου. Είναι η μια πάνω στην άλλη και στην καλύτερη περίπτωση ο

Διπλωματικό θρίλερ στις Βρυξέλλες: Ανεπισήμως εκφράζεται δυσαρέσκεια για το ελληνικό "όχι" σε νέα μέτρα

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του ελληνικού προγράμματος το 2014, υπογράμμισαν, σήμερα από τις Βρυξέλλες, πηγές της ΕΕ.
Όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, ορισμένα κράτη-μέλη είναι δυσαρεστημένα από το μήνυμα «όχι άλλα μέτρα» που εκπέμπει η ελληνική πλευρά. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα, αφενός να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2014 και αφετέρου να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014.

Πως η εισαγγελέας ανακάλυψε τη μικρή Μαρία

Ο εντοπισμός της μικρής Μαρίας οφείλεται στην παρατηρητικότητα της αντιεισαγγελέως Λάρισας, Χριστίνας Φασούλα, αναφέρει σχετικο δημοσίευμα της εφημερίδας “Κόσμος”.

Η κα Φασούλα είχε μεταβεί μαζί με την πταισματοδίκη Ματίνα Γκαρά, στην πολύκροτη επιχείρηση της αστυνομίας το πρωί της 16ης Οκτωβρίου στα Φάρσαλα. Τις λεπτομέρειες της επιχείρησης μετέφεραν στην εφημερίδα αστυνομικοί που πήραν μέρος.

«Φτάσαμε στον καταυλισμό γύρω στις επτά παρά το πρωί, και αρχίσαμε αμέσως τους ελέγχους, όπως είχαμε εντολή από την Διεύθυνση», λέει ένας εκ των ανδρών που πήραν μέρος στην επιχείρηση.

«Τους βρήκαμε στον ύπνο και αρχίσαμε να ζητάμε εξηγήσεις για ότι μας κινούσε την υποψία ότι είναι παράνομο. Έγινε εξαιρετική δουλειά απ΄όλους μας, σκουπίσαμε τα πάντα, σύμφωνα με τις εντολές που είχαμε…».

- Και το παιδί πού ήταν;

«Όταν φτάσαμε, στο τρίτο ή το τέταρτο σπίτι, μπήκαμε μέσα και τους βρήκαμε όλους να κοιμούνται στρωματσάδα. Ήταν ένα μεγάλο σαλόνι χωρίς έπιπλα, όλοι κάτω. Η μάνα άρχισε να τσαμπουκαλεύεται, τα παιδιά απομακρύνθηκαν και εμείς στραφήκαμε στην κουζίνα και σε μια αποθήκη έξω από το σπίτι όπου είχε μέσα εργαλεία κ.λ.π. Στο δωμάτιο έμεινε η εισαγγελέας».

- Ποια εισαγγελέας;

«Η ξανθιά» (σ.σ. η κ. Φασούλα)

- Και μετά;

«Αυτή είδε ένα μικρό παιδάκι να συνεχίζει να κοιμάται κάτω από τις κουβέρτες, αφού τα άλλα είχαν φύγει. Όταν σηκώθηκε και το πρόσεξε στο πρόσωπο, της κίνησαν την περιέργεια τα κατάξανθα χαρακτηριστικά του κοριτσιού και φώναξε αμέσως τη μάνα του…».

-Η υποτιθέμενη μάνα του κοριτσιού τι της είπε;

«Όπως μας εξήγησε, αργότερα, η εισαγγελέας, η μάνα του κοριτσιού έπεφτε διαρκώς σε αντιφάσεις. Την πρώτη φορά είπε ότι παιδί το βάψανε ξανθό για να είναι όμορφο. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι το είχε ξώγαμο με έναν… Καναδό. Κάποια στιγμή μάλιστα, ένα από τα αδέρφια της μικρής, παρουσίασε μια φωτογραφία μιας ξανθιάς γυναίκας, λέγοντας ότι είναι η αδερφή του, η οποία ζει στη Θεσσαλονίκη, και ότι το παιδί είναι δικό της…Ήταν φανερό ότι μας έλεγαν ψέματα γι΄αυτό φέραμε τους γονείς και τη μικρή στη Λάρισα…».

Δε χρειάστηκε να καταγράψουμε άλλα. Από την άφιξη της μικρής στη Λάρισα και μετά πήρε φωτιά το σύμπαν, οπότε όλα όσα ακολούθησαν είναι, λίγο ή πολύ, γνωστά. Μένει τώρα να δούμε αν θα επαληθευτεί ο ισχυρισμός του συντρόφου της σαραντάχρονης τσιγγάνας, όπως τον κατέθεσε ο ίδιος χθες στην ανακρίτρια: Ότι δηλαδή γνωρίζει και μπορεί να φέρει σε επαφή τις αρχές με τους φυσικούς γονείς του παιδιού.

http://www.koutipandoras.gr

ΚΟΕ: Έκαναν έξωση στην Κολυμβητική Ομοσπονδία

Η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας ήρθε αντιμέτωπη με την «έξωση» από τα γραφεία στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο και καλείται να αποχωρήσει άμεσα.
Μάλιστα απειλείται με κυρώσεις από την εταιρεία που διαχειρίζεται τους χώρους

54 χώρες εμπλέκονται στις παράνομες απαγωγές της CIA!

Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/FosPhotos
Του Ν. Χρυσόγελου

Μετά από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αρκετές εκατοντάδες ύποπτοι τρομοκρατίας εκτιμάται ότι έχουν απαχθεί και κρατούνται από την Αμερικάνικη Υπηρεσία CIA. Οι ύποπτοι κρατήθηκαν για μήνες σε μυστικές φυλακές σε απομόνωση, όπου βασανίστηκαν και ανακρίθηκαν. Αυτές οι ενέργειες συνιστούν πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης και του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής.


Όταν οι αναφορές σχετικά με την ευρωπαϊκή συνενοχή στα παράνομα προγράμματα της CIA και τα μυστικά κέντρα κράτησης έγιναν πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το 2005, η είδηση συγκλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη. Στις αρχές του 2006, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε μια προσωρινή εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει το ρόλο της Ευρώπης στην παράνομη μεταφορά και κράτηση ατόμων. Η έκθεση της προσωρινής επιτροπής τόνισε το γεγονός ότι το πρόγραμμα της CIA είχε εφαρμοστεί στην Ευρώπη με τη συμμετοχή τουλάχιστον 12 κρατών μελών, ενώ κατονόμασε περισσότερα από 20 θύματα των έκνομων μεταγωγών και περισσότερες από 1000 ύποπτες πτήσεις που χρησιμοποίησαν τον Ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Ένα χρόνο μετά την έκθεση της Πράσινης Ευρωβουλευτού Hélène Flautre σχετικά με την ευρωπαϊκή συνενοχή στην εικαζόμενη μεταφορά και παράνομη κράτηση ατόμων από την CIA, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κατά την πρώτη Σύνοδο της Ολομέλειας του Οκτωβρίου 2013 το σχετικό ψήφισμα, πρωτοβουλία της Ομάδας των Πράσινων, παρά την καταψήφισή του από τους περισσότερους ευρωβουλευτές που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Συντηρητικούς Μεταρρυθμιστές και τους ακροδεξιούς.

Όπως προκύπτει και από το ψήφισμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο κρύβονται πίσω από μια υποτιθέμενη έλλειψη νομικών αρμοδιοτήτων και είναι πλέον σαφές ότι δεν έχουν ενεργήσει για τη διερεύνηση της συνεργασίας των εθνικών κυβερνήσεων και υπηρεσιών με τη CIA. Τα κράτη μέλη στρουθοκαμηλίζουν και αυτή η προσέγγιση παραμένει κυρίαρχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν ένα χρόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την ΠΓΔΜ για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ότι αφορά την έκτακτη έκδοση του Khaled El - Masri και βρίσκεται σε ετοιμότητα να αποφασίσει για άλλες υποθέσεις που αφορούν στην Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Ιταλία.

Θύματα παράνομων απαγωγών και κρατήσεων έχουν κάνει καταγγελίες στη Λιθουανία και την Πολωνία, ενώ τα ιταλικά δικαστήρια έχουν ήδη καταδικάσει πράκτορες της CIA και Ιταλούς πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών στη βάση έρευνας που ξεκίνησε στη Φινλανδία. Υπό το πρίσμα αυτό, καθίσταται σαφής η υποχρέωση των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουν την αναζήτηση της αλήθειας και της απονομής δικαιοσύνης. Δεδομένης της αδιαμφισβήτητης και σοβαρής εμπλοκής της Λιθουανίας σε αυτή την υπόθεση, η Λιθουανική Προεδρία είναι ευκαιρία να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη λογοδοσία, τις αποζημιώσεις των θυμάτων και την απόδοση ευθυνών.

Το ζήτημα της παράνομης προσαγωγής, μεταφοράς και κράτησης εκατοντάδων υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες από τη CIA με τη βοήθεια πολλών μυστικών υπηρεσιών από διάφορες χώρες, απασχόλησε και την ελληνική κοινή γνώμη πριν μερικά χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχουν αποδοθεί ευθύνες στην τότε Κυβέρνηση για το ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτή την πολύ σημαντική υπόθεση που βρίθει σωρείας παραβάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από το Open Society Foundation, η CIA είχε βοήθεια στις απαγωγές υπόπτων χωρίς να τηρηθεί καμία νόμιμη διαδικασία από 54 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος. Περισσότεροι από 136 άνθρωποι “εξαφανίστηκαν” και παραδόθηκαν στις Αμερικάνικες αρχές, περνώντας από τις δύο χώρες. Σύμφωνα με Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 64 προσγειώσεις αεροσκαφών της CIA και στην Κύπρο 57 για τη μεταφορά υπόπτων τρομοκρατίας.

Το κλίμα ατιμωρησίας επιτρέπει τη συνέχιση των παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αποκαλύφθηκε περαιτέρω με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ και με τις δραστηριότητες των υπηρεσιών παρακολούθησης διαφόρων κρατών μελών.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πρωτοβουλία της Ομάδας των Πράσινων δίνει ένα ηχηρό μήνυμα στις κυβερνήσεις των κρατών μελών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδείξουν ότι η τελευταία μπορεί να κάνει τη διαφορά όσον αφορά στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Άλλωστε, η αποτελεσματικότητα των αντιτρομοκρατικών μέτρων και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα πρέπει να είναι αντικρουόμενες έννοιες, αλλά συμπληρωματικοί στόχοι. Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταξύ άλλων το Ευρωκοινοβούλιο με το ψήφισμά του επαναλαμβάνει συγκεκριμένες συστάσεις του προς την Κομισιόν να διερευνήσει, μεταξύ άλλων, εάν, με τη συνεργασία με το πρόγραμμα της CIA, έχουν παραβιαστεί διατάξεις  που αφορούν το άσυλο και τη δικαστική συνεργασία και να διευκολύνει και να υποστηρίξει τη σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα αμοιβαία δικαστική συνδρομή και δικαστική συνεργασία μεταξύ των ανακριτικών αρχών καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των δικηγόρων που συμμετέχουν στο έργο της απόδοσης ευθυνών στα κράτη μέλη. Επίσης, ζητάει από το Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, να ζητήσει συγνώμη για το γεγονός ότι αποπειράθηκε να αποκρύψει πληροφορίες από το Ευρωκοινοβούλιο, να υποστηρίξει τις διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα για αποκάλυψη της αλήθειας, να εισηγηθεί ασφαλιστικές δικλείδες για να εξασφαλίσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανταλλαγή πληροφοριών και τον σαφή διαχωρισμό ρόλων μεταξύ των δραστηριοτήτων ανταλλαγής πληροφοριών και επιβολής του νόμου, προκειμένου οι υπηρεσίες πληροφοριών να μην έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν εξουσίες σύλληψης και κράτησης.

Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από τα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά την προσχώρησή τους στη «Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία όλων των ατόμων από βίαιη εξαφάνιση», με εξαίρεση τη Λιθουανία η οποία κύρωσε τη σύμβαση τον Αύγουστο του 2013. Καλεί τα 21 κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη κυρώσει τη σύμβαση αυτή, να προβούν κατεπειγόντως στις απαραίτητες ενέργειες, ενώ καλεί το Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία να κυρώσουν το προαιρετικό πρωτόκολλο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων (OPCAT) ως ζήτημα προτεραιότητας.

* Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο

http://tvxs.gr

Ζευγάρι πουλούσε τις κόρες του για γυρίσματα πορνό!

Στη σύλληψη ενός ζευγαριού προχώρησαν αστυνομικοί του Τένεσι των ΗΠΑ. Πρόκειται για τη 40χρονη Connie Sue McCall, και τον 61χρονο Ronnie Lee McCall οι οποίοι κατηγορούνται ότι... πουλούσαν τις κόρες τους για γυρίσματα παιδικής πορνογραφίας!

Τα κορίτσια έχουν ηλικία από 5 έως 17 έτη. Η δράση των γονιών έγινε γνωστή, μετά τη σύλληψη τους, αφού αποκαλύφθηκαν οι άθλιες συνθήκες διαμονής των παιδιών. Τα κορίτσια είχαν χαλασμένα δόντια και ψείρες, ενώ μέσα στο σπίτι υπήρχαν περιττώματα ζώων.

Κάνε μου λιγάκι... κλικ

Αντώνης Μποσκοΐτης

Η τύχη ενός τραγουδιού δεν κρίνεται απαραίτητα από το χειροκρότημα, αλλά από τα... κλικαρίσματα. Νέοι, αλλά και παλιότεροι καλλιτέχνες, από τη Νατάσσα
Μποφίλιου έως τον Γιώργο Νταλάρα, «ρίχνουν» τα καινούργια τους κομμάτια πρώτα στο Διαδίκτυο

Κάποτε το κοινό ήταν ο κριτής ενός τραγουδιού.  Το στούντιο και η ηχογράφηση ήταν το δεύτερο βήμα. Με την είσοδο στη δεκαετία του 1990 το ρόλο του promo ενός δίσκου έπαιζαν τα λεγόμενα cd-singles, δηλαδή η ψηφιακή έκδοση των μικρών δίσκων 45 στροφών. Με μία βασική διαφορά: σκοπός των εταιρειών ήταν να ρίξουν στην αγορά δύο - τρία τραγούδια που θα έκαναν τον επερχόμενο μεγάλο δίσκο να «τσουλήσει».

Σήμερα έχουμε περάσει σε μία τελείως διαφορετική συνθήκη. Ο αφανισμός της δισκογραφίας, η επέλαση του Ίντερνετ, ακόμη και η θεμιτή φιλοδοξία των καλλιτεχνών να παραμείνουν στην επικαιρότητα, οδήγησε στα digital-singles και περισσότερο στα αυτοσχέδια βιντεάκια του YouTube.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σπανίως πια φτάνουν στα χέρια των μουσικοκριτικών δίσκοι κανονικοί. Το e-mail τους κατακλύζεται από μηνύματα μουσικών με την προτροπή: «Download my new track» («Κατεβάστε» το νέο τραγούδι μου»).
Η Νατάσσα Μποφίλιου επέλεξε το YouTube για να μας γνωστοποιήσει – με βιντεοκλίπ με τα όλα του κιόλας – την πολυαναμενόμενη συνεργασία της με τον Στάμο Σέμση στη μουσική και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο στους στίχους.

Το ίδιο έκαναν και ο Λόλεκ με τον Θάνο Ανεστόπουλο για τις μελοποιήσεις τους στην Κατερίνα Γώγου. Του μεν Λόλεκ το ένα τραγούδι εντάχθηκε στο βιβλίο - cd «Πάνω - κάτω η Πατησίων», του δε Ανεστόπουλου τα κομμάτια εξακολουθούν να αιωρούνται στο Διαδίκτυο από εμφανίσεις του σε μπουάτ και σε μουσικές σκηνές.

Πρόσφατα ακόμη το συγκρότημα των Pop Eye ανέβασε στο YouTube μία απρόβλεπτη ηλεκτρονική διασκευή στο τραγούδι του Νίκου Ξυδάκη «Στο εστιατόριο που τρών’ τα συνεργεία». Αφενός πήραμε μια γεύση από τη νέα δουλειά τους, αφετέρου επέλεξαν μ’ αυτόν τον τρόπο να προμοτάρουν την πρόσφατη συναυλία του Ξυδάκη, στην οποία συμμετείχαν. Ακόμη και ο Vassilikos, μετά τη μεγάλη επιτυχία του αγγλόφωνου «Vintage», θέλησε να μοιραστεί με τους φαν του στο παντοδύναμο Ίντερνετ ορισμένα κομμάτια που είχαν μείνει εκτός άλμπουμ.
Δεν είναι, όμως, οι νέοι ή οι νεότεροι μόνο που δοκιμάζουν το υλικό τους διαδικτυακά. Αρκετοί ακολουθούν τη νέα τακτική του lyric video: ένα υποτυπώδες βίντεο, με τους στίχους του τραγουδιού να περνούν εν είδει trailer από την οθόνη του υπολογιστή.

Στους παλαιότερους, λοιπόν, συμπεριλαμβάνονται ο Γιώργος Νταλάρας με το «Δίλημμα» των Λάκη Ορφανίδη - Πάρη Μήτσου, ο Φίλιππος Πλιάτσικας με το ανέκδοτο «Daybreak», η Ελένη Πέτα με το «Να μείνεις εδώ» σε μουσική - στίχους Γιάννη Χριστοδουλόπουλου, η Γλυκερία με το «Σ’ αγαπάω» που της έγραψε ο σύζυγός της Στέλιος Φωτιάδης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη με το «Ζήσε» – κομμάτι από τίτλους τηλεοπτικού σίριαλ – αλλά και η Ελένη Τσαλιγοπούλου με «Τα σπίτια των φίλων» του σταθερού συνεργάτη της Κώστα Λειβαδά.

http://www.topontiki.gr

«Ποιάν αγαπάς; Κάποια τσιγγάνα. Πώς τη λένε; Φάτα Μοργκάνα»

της Μαρίας Τριαντοπούλου

Όταν ήμουνα μικρή ζήλευα τους τσιγγάνους και πάντα οι καταυλισμοί τους είχαν για μένα μια ιδιαίτερη γοητεία. Μου φαινόντουσαν, και μου φαίνονται ακόμα, άνθρωποι ελεύθεροι και υπερήφανοι. Στο μυαλό μου τους περιέβαλλε ένας μύθος γεμάτος ρομαντισμό. Η νομαδική ζωή, η μουσική, τα όμορφα φανταχτερά τους ρούχα, ο τρόπος που λίκνιζαν οι γυναίκες το σώμα στον χορό και η ευθυτένεια των ανδρών με παρέπεμπαν στα μυθιστορήματα των Ευρωπαίων ρομαντικών συγγραφέων και πάντα αναρωτιόμουν για τη καθημερινότητα της ζωής τους σήμερα, στα περίχωρα της Αθήνας, στην Δ. Πελοπόννησο, στη Λάρισα και σε τόσα άλλα μέρη της Ελλάδας που έχουν εγκατασταθεί ανάλογα με τις ανάγκες.

Είναι σίγουρο ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και τόσο ρομαντικά όσο τα έβλεπα εγώ μικρή. Είναι αλήθεια ότι οι Ρομά, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, έχουν κυνηγηθεί όσο λίγοι: από την εκκλησία, από τα κράτη στα οποία ζούσαν, από το ναζιστικό καθεστώς (που τους έστειλε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στους φούρνους). Είναι επίσης σίγουρο ότι οι σχέσεις των Ελλήνων με τους Ρομά που ζούνε στη χώρα μας είναι το λιγότερο τεταμένες και εύθραυστες και τα συναισθήματα του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας κυμαίνονται από την απλή καχυποψία στον απόλυτο ρατσισμό. Σε πρώτη ευκαιρία «γύφτους» τους ανεβάζουμε και «ζητιάνους» τους κατεβάζουμε, φορτώνοντας τους όλων των ειδών τις κατηγόριες και πολλά φυλετικά ελαττώματα. Τα ήθη και τα έθιμα των Ρομά αλλά και ο τρόπος ζωής τους μας τρομάζουν και έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη είμαστε πάντα έτοιμοι να τους περιθωριοποιήσουμε και να τους κατακρίνουμε.

Σε ακραίες καταστάσεις, όπως αυτές στις οποίες πολλές φορές ζουν οι πλανόδιοι Ρομά, όχι οι εγκατεστημένοι, η εγκληματικότητα είναι νομοτελειακά αυξημένη, όπως άλλωστε και σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα που μόνιμα διώκεται και εκδιώκεται. Δεν θέλω να μπω λοιπόν σε κάποια διεξοδική ανάλυση των γεγονότων και των εικασιών γύρω από την μικρή Μαρία που τόσο έχει απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης - εδώ και στο εξωτερικό. Μιλάνε για αρπαγές παιδιών, για αγοραπωλησίες παιδιών, για εκμετάλλευση παιδιών και άλλα πολλά. Κανείς δεν ξέρει ακόμα τι θα βγει από αυτήν την υπόθεση και που θα οδηγήσει τελικά η έρευνα των Αρχών, σε τι εγκληματικά κυκλώματα και σε τι νέες αποκαλύψεις ώστε να μένει, εκτός των άλλων, και σε εγρήγορση το φιλοθέαμον κοινό. Αυτά που εμένα μου έχουν εντυπωθεί από την ως τώρα εξέλιξη της ιστορίας είναι τα εξής:

Η Μαρία έμεινε ξαφνικά χωρίς γονείς (αυτούς που εκείνη ήξερε ως γονείς τουλάχιστον) και ένας τεράστιος πανικός έχει ξεσπάσει πάνω από το κεφάλι της με διάφορα πορίσματα, ιστορίες συνωμοσίας και παρατραβηγμένα σενάρια κάθε λογής.

Τα ΜΜΕ για άλλη μια φορά έδωσαν ρεσιτάλ ρατσισμού και προκατάληψης γεγονός το οποίο μετά - και όταν είναι πια ήδη πολύ αργά και η ζημιά έχει γίνει - κάπως αντιλαμβάνονται και πάνε στο άλλο άκρο έχοντας το θράσος να μας κάνουν και μαθήματα πολιτικής ορθότητας.


Στην Ελλάδα το ευκολότερο πράγμα είναι να εξαπατήσεις το κράτος και να παίρνεις σωρό τα επιδόματα γιατί προφανώς ή κανείς δεν ενδιαφέρεται να ελέγξει τίποτα ή κάποιοι επιτήδειοι έχουν στήσει μια καλή κομπίνα και τα παίρνουν από δεξιά κι από αριστερά. Τώρα το πως κατάφερε μια αγράμματη Ρομά από τα Φάρσαλα να εξαπατήσει ολόκληρη την γραφειοκρατική διαδικασία θα έπρεπε μάλλον να ανησυχήσει τις Αρχές για το πόσο σαθρό είναι το σύστημα παρά για οτιδήποτε άλλο.

Τέλος, για άλλη μια φορά, στοχοποιήθηκε μια ολόκληρη μερίδα ανθρώπων από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ή από τους σχολιαστές και την «νομοταγή» κοινωνία γενικότερα που έσπευσε να χλευάσει, να κατηγορήσει και να κινδυνολογήσει χωρίς διάκριση, χωρίς μυαλό και κυρίως χωρίς αιδώ...

«Πουθ’ έρχεσαι; Από τη Βαβυλώνα. Που πας; Στο μάτι του κυκλώνα»!

http://tvxs.gr/

Ποια είναι τα 4 αγνοούμενα Ελληνόπουλα στη λίστα της Interpol

Κανένα από τα αναζητούμενα πρόσωπα από την Interpol δεν σχετίζεται με τη μικρή Μαρία, που βρέθηκε να ζει σε καταυλισμό τσιγγάνων, στα Φάρσαλα.
Σύμφωνα με τις κεντρικές υπηρεσίες της διεθνούς Αστυνομίας, μεταξύ των 606 αναζητούμενων προσώπων αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 4 παιδιά ελληνικής καταγωγής, ηλικίας σήμερα, μεταξύ 7 έως 8 ετών.

Κλάπηκε ο εγκέφαλος του Τζον Κένετι!

Πάνε πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, και ένα νέο βιβλίο έρχεται να αναστατώσει τα νερά με μια απίστευτη ιστορία. Λέει συγκεκριμένα ότι ο Ρόμπερτ Κένετι έκλεψε τον εγκέφαλο του αδελφού του Τζον.

Το βιβλίο του Τζέις Σουάνσον «End Of Days: The Assassination Of John F. Kennedy».κυκλοφόρησε λίγο πριν από την συμπλήρωση 50 ετών από τη δολοφονία του Τζον Κένεντι.

Όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, μετά το θάνατό του JFK στις 22 Νοεμβρίου 1963, η σορός του μεταφέρθηκε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Βηθεσδά στην Ουάσινγκτον ώστε να γίνει αυτοψία. Ο εγκέφαλός του αφαιρέθηκε και

Όλι Ρεν: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014

Για ενθαρρυντικές ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και επιστροφή στη θετική ανάπτυξη το 2014 κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ, σε δήλωσή του με αφορμή τη δημοσιοποίηση της 5ης έκθεσης της Task Force για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη δήλωση του αντιπροέδρου Όλι Ρεν, αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ: