Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Ποδόσφαιρο: Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στην Πάτρα, Παναχαϊκή-Παναιγιάλειος

Η Λίγκα Β' Εθνικής ενημέρωσε τον ΟΠΑΠ για το πρόγραμμα της 8ης και 9ης αγωνιστικής στη Β' Εθνική.
Με βάση την ενημέρωση, το ντέρμπι Παναχαϊκή-Παναιγιάλειος θα γίνει την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο και το μόνο

Κικίλιας: Θέλουν κλειστά και τα “παράθυρα” στον κόσμο

Μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, o βουλευτής Α’ Αθηνών Βασίλης Κικίλιας σχολίασε την κριτική που δέχτηκε η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για Wi-Fi παντού.

“#Σαμαράς “Wi-Fi παντού” Όχιιιι,κάποιοι θέλουν κλειστά Πανεπιστήμια,κλειστά

Πεκίνο: Υποψήφιο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2022

Η πόλη του Πεκίνου θα είναι υποψήφια για να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2022.
Αυτό ανακοινώθηκε από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία έχει στόχο να επαναλάβει την Ολυμπιακή εμπειρία μετά τους Αγώνες που διοργάνωσε η πρωτεύουσα

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Πάτρα και Αίγιο αύριο το πρωί

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Αχαΐας αναφέρει:
"ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 24ωρη ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΜΕ
ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 10.30 π.μ
ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΓΩΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 10.30 π.μ

Πόσο θα κοστίζει ένας «κολοβός» ΕΟΠΥΥ;

photo: Panayiotis Tzamaros@fosphotos.com
Βασίλης Βενιζέλος

Οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί! Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας θα αλλάξει ριζικά ως προς τη δομή, τη λειτουργία και, οσονούπω, τη χρηματοδότησή της. Οι προτάσεις της Task Force Greece έχουν υιοθετηθεί από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, παρά τις αντιρρήσεις του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα και του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Δημήτρη Κοντού. Ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας από το δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα Υγείας.

Εν αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων εκ μέρους του Άδωνι Γεωργιάδη, μέσα στην τρέχουσα ή την ερχόμενη εβδομάδα, ο προβληματισμός σχετικά με το κόστος και τη λειτουργικότητα ενός ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα είναι μόνον αγοραστής υπηρεσιών Υγείας κορυφώνεται.

Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι αγοραστής υπηρεσιών Υγείας υπήρξε επίσης ο πάλαι ποτέ Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ο οποίος κατέρρευσε ολοκληρωτικά υπό το ασήκωτο βάρος των ανεξέλεγκτων δαπανών του, είναι ακόμη ότι όλες οι σχετικές μελέτες έχουν δείξει πως το κόστος της αγοράς υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι δυσθεώρητο σε σχέση με την παροχή των ιδίων υπηρεσιών από έναν φορέα όπως ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία για τα έτη 2009, 2010 και 2011, τα οποία έχει ήδη καταθέσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων (ΠΣΕΥ) - ΕΟΠΥΥ στη στατιστική υπηρεσία του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, στην νομαρχιακή μονάδα Υγείας Πειραιά του ΕΟΠΥΥ, ΙΚΑ τότε, διενεργήθηκαν 1.262.069, 1.232.508 και 1.094.965 βιοπαθολογικές εργαστηριακές αναλύσεις αντίστοιχα. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν για τα ίδια έτη 38.800, 38.700 και 37.500 αιμοληψίες αντίστοιχα.

- Προκειμένου να διενεργηθούν 1.094.965 βιοπαθολογικές αναλύσεις και 37.500 αιμοληψίες (έτος 2011, δηλαδή), δαπανήθηκαν 1.433.905,075 ευρώ για αντιδραστήρια και αναλώσιμα υλικά.
- Το μισθολογικό κόστος των υπαλλήλων, δηλαδή οι ακαθάριστες αποδοχές τους, το ενοίκιο, η αμοιβή για το συνεργείο καθαριότητας, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και τα κοινόχρηστα ανέρχονται σε 956.940,64 ευρώ.
- Το συνολικό κόστος της λειτουργίας του εργαστηρίου ανέρχεται σε 2.390.845,765 ευρώ.
- Η οικονομική επιβάρυνση (85% του συνολικού κόστους) του ΕΟΠΥΥ για ένα μόνον βιοπαθολογικό εργαστήριο για ένα έτος, με βάση την επιλογή της ανάθεσης των εξετάσεων σε ιδιώτη ανέρχεται σε 9.374.925,67 ευρώ.
- Το κοινωνικό κόστος είναι υψηλό, καθώς οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν με ποσοστό 15%, το οποίο αντιστοιχεί σε 1.654.398,64 ευρώ.
- Από την πλήρη και συνεχή λειτουργία, λοιπόν, ενός δικού του βιοπαθολογικού - μικροβιολογικού εργαστηρίου, ο ΕΟΠΥΥ ωφελείται κατ' έτος κατά 6.984.079,905 ευρώ!

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη στατιστική μελέτη του ΠΣΕΥ - ΕΟΠΥΥ διενεργήθηκε σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή κακός εξοπλισμός, πολλές επαναλήψεις, καθώς και λογής - λογής απώλειες οι οποίες είναι γνωστές σε όλους τους εργαστηριακούς υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ.

http://www.protagon.gr/

Διαλεκτικά

Του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Εχω εδώ και χρόνια γράψει ένα ποιητικό κείμενο ως σενάριο ενός ορατορίου που το έχει μελοποιήσει ο Μίμης Πλέσσας. Το είχαμε προτείνει τότε την αλήστου μνήμης εποχή της Πολιτιστικής Ολυμπιάδος, που απεδείχθη για πολλούς φαγάνα, αλλά προτιμήθηκαν συναυλίες ενώπιον αντί κοινού κενού στη Δήλο π.χ. Το θέμα είναι άλλη μια φορά το προμηθεϊκό πνεύμα, αλλά με διαλεκτική ματιά. Εν πρώτοις ο κλασικός μύθος δίπλα στον Προμηθέα τοποθετεί τον Επιμηθέα και αυτό αξιοποιήθηκε σ' αυτή τη σύνθεση. Διότι για να βασιστούμε στα βαθιά ελληνικά Προμηθέας είναι η Πρόνοια και Επιμηθέας η Επίνοια. Λέμε λοιπόν συνήθως και μάλλον ανιστόρητα πως ο Προμηθέας ως πολιτισμικό σύμβολο είναι εκείνος που προίκισε τον άνθρωπο με εργαλεία υλικά και πνευματικά.

Ο Αισχύλος, που καταλογογραφεί την προσφορά του, τον θεωρεί εφευρέτη της οικοδομικής τέχνης, της μεταλλουργίας, της ναυτιλίας, της αστρονομίας, αλλά και της αριθμητικής, της γραφής, της μαντικής.

Επίσης της αίσθησης του ιστορικού χρόνου και της συνείδησης.

Αλλά οι προθέσεις του Προμηθέα νοθεύτηκαν, αλλοιώθηκαν από τις ανόητες πρωτοβουλίες του επιπόλαιου Επιμηθέα.

Ναι, ο Προμηθέας μάς χάρισε το δημιουργικό πυρ, αλλά δυστυχώς υπάρχει και η πυρκαγιά και τα φλογοβόλα όπλα. Ο Προμηθέας μάς χάρισε τα φάρμακα, αλλά ο κόσμος γέμισε φαρμάκια και ουσίες. Ο Προμηθέας μάς προίκισε με τον αποδεικτικό λόγο, αλλά ο κόσμος συχνά ναρκώθηκε από τη ναρκωτική πολιτική ρητορική.

Ο Ηράκλειτος μας ειδοποίησε, αλλά ποιος τον άκουσε; Οδός άνω και κάτω, μία και η αυτή. Είτε δηλαδή ανηφορίζει είτε κατηφορίζει ο δρόμος είναι ο ίδιος. Οπου οδός βάλε μέθοδος.

http://www.enet.gr/

Το απόγευμα των γεμάτων περιστρόφων

photo: TomKlerks.nl@flickr
του Γιώργου Κτενά

Σταθερή βάση των θρησκειών αποτελεί η επικοινωνία που έχουν οι άνθρωποι με το Θείο. Η γέννηση και ο θάνατος κορυφώνουν αυτή την επικοινωνία, με τους οικείους να βιώνουν αφόρητο πόνο στη δεύτερη περίπτωση. Στις περισσότερες γνωστές θρησκείες, π.χ. Χριστιανισμός, Ισλαμισμός κ.λπ., υπάρχει η βεβαιότητα ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν πάντοτε αν πράττουν καλώς ή κακώς, έντιμα ή άτιμα κ.λπ. Ασχέτως από το αν οι ίδιοι άνθρωποι είναι πολιτισμένοι, μορφωμένοι, έντιμοι ή αγράμματοι, διεφθαρμένοι κ.ο.κ. Για να εξηγηθεί αυτό το γενικό φαινόμενο από τους θεολόγους, προσφεύγουν στη θεία έμπνευση: στον Αλλάχ που τύφλωσε τον Αγά και ήθελε να κάψει τη Λυκόβρυση (σ.σ. Ο Χριστός ξανασταυρώνεται-Ν. Καζαντζάκης), στον Κύριο που επιβάλλεται να υπάρχει εμπιστοσύνη στο θέλημά Του, γιατί έχει προνοήσει με ειδικό σχέδιο μέχρι τη Δεύτερη Έλευσή του κ.λπ. Στην περίπτωση των δύο δολοφονημένων μελών τής Χρυσής Αυγής, θα ήταν μάλλον ανόητο να αναφερθούμε στις άγνωστες βουλές του Κυρίου, που οδήγησαν κάποιους να σκοτώσουν. Αλλά ας αναλογιστούμε το δράμα των οικογενειών τους.

Το πρώτο που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι πως λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία, είχε ήδη βγει το πόρισμα από κορυφαία μέλη της οργάνωσης: «Οι νεκροί είναι δικοί μας και οι δολοφόνοι Αριστεροί τρομοκράτες που τους άφησε ελεύθερους το πολιτικό σύστημα». Όταν ακόμα και μέρες μετά τον θάνατο του Παύλου Φύσσα, καμώνονταν ότι δεν γνώριζαν τον δολοφόνο-μέλος τους. Αλλά να δούμε και την απίστευτη ψυχραιμία που έδειξαν από την πλευρά της Χ.Α. μετά το περιστατικό, χωρίς να μας έχουν συνηθίσει σε παρόμοια συμπεριφορά. Να σημειώσουμε εδώ, για όσους δεν το γνωρίζουν ή τους διαφεύγει, ότι το πολιτικό μήνυμα των ναζιστών προέρχεται από το αίμα. Χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός αν μιλάμε για αίμα εχθρών ή φίλων-συνεργατών. Και αυτή είναι η ποιοτική διαφορά τού ναζισμού από τον φασισμό, τον εθνικοσοσιαλισμό και τα υπόλοιπα ρεύματα του πολιτικού περιθωρίου. Για να μεγαλώσουμε ιστορικά το κάδρο που παρατηρούμε το περιστατικό των δύο δολοφονιών, να θυμίσουμε τη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών στη Γερμανία (30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου 1934). Όταν ο Χίτλερ προχώρησε σε μαζικές δολοφονίες συντρόφων του (και άλλων Δεξιών), ανοίγοντας τα μάτια σε φίλους και εχθρούς για το μέχρι πού είναι ικανοί να φτάσουν οι Ναζί.

Και κάτι τελευταίο: Οι άτυποι κανόνες μίας πολιτικής οργάνωσης, ακόμα και ένοπλης, στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο, επιτάσσουν να μην αποκηρύσσουν τα μέλη τους (η Χ.Α. το έκανε με τον δολοφόνο του Φύσσα) και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεών τους. Ένας γενικός κανόνας που, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει -ούτε τυπικά- να βρίσκει ανταπόκριση στην περίπτωση των δύο δολοφονιών έξω τα γραφεία της Χ.Α.

*Ο Γιώργος Κτενάς γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1985 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Βρίσκεται στον χώρο της δημοσιογραφίας από το 2007. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στις εφημερίδες «Αυγή», «Δρόμος», «Εποχή», στο περιοδικό «Βαβυλωνία» και στις ιστοσελίδες «rproject», «sportdog», «gazzetta» και «othersidefootball».

http://www.protagon.gr/

Παρ’ ολίγον πυρηνικός πόλεμος στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Ένα βήμα πριν τον πυρηνικό πόλεμο βρέθηκε ο κόσμος τον Νοέμβριο του 1983, όπως αποκαλύπτεται από απόρρητα βρετανικά έγγραφα, τα οποία επικαλείται ο Observer. Αιτία ήταν μια νατοϊκή στρατιωτική άσκηση τόσο ρεαλιστική που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση της Σοβιετικής Ένωσης. Το τέλος της κρίσης του '83 αποτέλεσε και την αρχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η Μάργκαρετ Θάτσερ αναθεώρησε τη πολιτική της και πίεσε την Ουάσιγκτον να αλλάξει επίσης στρατηγική.

Στα απόρρητα έγγραφα υπάρχουν εμπιστευτικές αναφορές και σημειώματα προς το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας και σύμφωνα με αυτά το Νοέμβριο του 1983 έγινε μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ που ονομαζόταν «Επιχείρηση: Ικανός Τοξότης». Σε αυτή συμμετείχαν 40.000 στρατιώτες και βασιζόταν στο σενάριο ότι οι δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας θα έστελναν στρατό στη Γιουγκοσλαβία για να καταπνίξουν μια πολιτική αναταραχή. Σύμφωνα με το σενάριο η εισβολή των Σοβιετικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στη Γιουγκοσλαβία θα οδηγούσε σε μια κλιμάκωση και θα ακολουθούσε εισβολή του Κόκκινου Στρατού στη Φιλανδία, τη Νορβηγία και στην Ελλάδα.

Λόγω του πλήθους των δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση και τη ρεαλιστικότητα των κινήσεων η Σοβιετική Ένωση πίστεψε πως πρόκειται για προετοιμασία επίθεσης και κινητοποίησε άμεσα τις δικές της δυνάμεις. Υποβρύχια με πυρηνικούς πυραύλους αναπτύχθηκαν στην Αρκτική και πάνω από 12 αεροσκάφη με πυρηνικές βόμβες ήταν έτοιμα για επίθεση σε ευρωπαϊκές πόλεις. Παράλληλα με τις στρατιωτικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν και οι μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες γρήγορα κατάλαβαν πως πρόκειται για στρατιωτική άσκηση. Την ίδια ώρα οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ενημερώθηκαν για τις κινήσεις των Ρώσων από τον πρώην αρχηγό της Eπιτροπής Κρατικής Ασφάλειας στη Βρετανία, Όλεγκ Γκορντιέφσκι.

«Τα έγγραφα καταγράφουν ένα κομβικό σημείο στη σύγχρονη ιστορία, είναι η στιγμή που η κυβέρνηση της Θάτσερ συνειδητοποίησε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έπρεπε να τελειώσει και άρχισε τις διαδικασίες για να πείσει τους Aμερικανούς συμμάχους για αυτό», ανέφερε στον Observer ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πυρηνικών Πληροφοριών, Πίτερ Μπερτ.

http://tvxs.gr/

Η άσκηση βελτιώνει τον εσωτερικό μας κόσμο;

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμφάνισή σας, αλλά δεν έχετε σκεφτεί και κάτι ακόμη, το πόσο θετικές αλλαγές επιφέρει και στον εσωτερικό σας κόσμο! Ίσως βέβαια ξεχνάτε αυτά τα οφέλη, επειδή δεν μπορείτε να... τα δείτε ή να τα αγγίξετε!

Ώρα για φόρους

Τάσος Τέλλογλου

“Taxing times” («Ώρα για φόρους») λέγεται η μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2013. Θεωρεί ότι οι χώρες με μεγάλος χρέος θα πρέπει να προχωρήσουν (και) σε άλλες έκτακτες φορολογίες ώστε να εκκινήσουν ξανά τις οικονομίες τους. Το ερώτημα της μελέτης είναι: «Μπορούν οι χώρες να φορολογήσουν περισσότερο, καλύτερα και δικαιότερα;». 

Για την Ελλάδα η μελέτη αναφέρει ότι θα χρειασθεί αύξηση στα έσοδα της φορολογικής διοίκησης που θα ισοδυναμούν με 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2016 (6,5 δισ. ευρώ). Όλες οι οικονομίες σε κρίση (Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) αύξησαν τους φορολογικούς συντελεστές για τους πλουσιότερους μέχρι και 8 μονάδες. Εξάλλου, εκείνοι ήταν που κέρδισαν από την άμβλυνση της προοδευτικότητας της φορολογίας. Και μετά στη σελίδα 49 της μελέτης η «βόμβα»: ένα χαράτσι για να ξεπερασθεί το πρόβλημα του χρέους στις χώρες με μεγάλο πρόβλημα. Ένας φόρος που θα επιβληθεί σε ύψος 10% επί των κεφαλαίων του καθενός ώστε να μειωθούν τα χρέη στα επίπεδα του 2007.

Δηλαδή, μία γενίκευση του bail in της Κύπρου με τη μορφή του φόρου. Στο ίδιο μήκος κύματος, τα κόμματα που σχηματίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό αποφάσισαν ότι σταματάει η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τους φορολογούμενους. Σε αυτό το πλαίσιο αρχίζει σήμερα η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

http://www.protagon.gr/

Ο άρπαγας των καταθέσεων

Μ' ένα νέο εξελιγμένο σύστημα τραπεζικού «Μεγάλου αδελφού» επιχειρεί η κυβέρνηση να βάλει στο στόχαστρο τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων. Σκοπός του νέου εγχειρήματος, όπως λέγεται, είναι θεωρητικά ο εντοπισμός δραστών των εγκλημάτων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Στην πράξη, όμως, αυτές που κινδυνεύουν άμεσα είναι οι τραπεζικές καταθέσεις εκατομμυρίων πολιτών (όσες έχουν απομείνει ακόμη) οι οποίοι χρωστάνε στο Δημόσιο. Και έμμεσα των υπολοίπων.

Εάν το κράτος ήθελε πράγματι να πιάσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα που συντελείται εδώ και χρόνια μπροστά στα μάτια του, θα το είχε κάνει. Αλλά, ακόμη και τώρα, τα τελευταία τρία χρόνια του Μνημονίου και της αιματηρής λιτότητας, που έχει επιβληθεί στο λαό, οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν ασχοληθεί για τα μάτια με τον εντοπισμό αυτής της τόσο πολύτιμης για τα δημόσια έσοδα φορολογητέας ύλης.

Οι εκπρόσωποι αυτής της πολιτικής τάξης κάνουν ενσυνείδητα ό,τι μπορούν για να μην ελέγξουν, να μην εντοπίσουν και να μη φορολογήσουν τους μεγαλόσχημους της λίστας Λαγκάρντ και των υπόλοιπων λιστών (Λουξεμβούργου, Λονδίνου, Λιχτενστάιν). Αν πραγματικά ήθελαν να τους βρουν, θα τους είχαν ήδη εντοπίσει και φορολογήσει. Αλλωστε όσοι βγάζουν μαύρα χρήματα από παράνομες δραστηριότητες ή έχουν αδήλωτα εισοδήματα, δεν τα φυλάνε στο καταρρέον ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ξέρουν αυτοί.

Κάποιοι στην κυβέρνηση επιμένουν να ισχυρίζονται πως ξαφνικά τους έπιασε δήθεν ο πόνος και βάζουν μπροστά την εφαρμογή του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών. Ομως εδώ η φάβα έχει ένα πολύ μεγάλο λάκκο.

Είναι οι καταθέσεις του συνόλου των πολιτών, που ουσιαστικά μπαίνουν στο μικροσκόπιο του ειδικού τμήματος του ΣΔΟΕ και της online παρακολούθησης. Και υπάρχει λόγος γι' αυτό. Εδώ και κάμποσο διάστημα έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα ύπουλο, απαράδεκτο σχέδιο κρυφής υφαρπαγής ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου.

Το φαινόμενο των τυφλών κατασχέσεων σε καταθέσεις πολιτών, που χρωστάνε στην Εφορία και τα Ταμεία, γίνεται μάλιστα και σε λογαριασμούς όπου κατατίθενται μισθοί, συντάξεις, ακόμη και τα επιδόματα τα οποία είναι εκ του νόμου ακατάσχετα. Γίνεται αφού περάσουν 24 ώρες από την πληρωμή και οι λογαριασμοί βαφτιστούν καταθετικοί!

Το κράτος, με τον πιο ανάλγητο τρόπο, στρέφεται ακόμη μία φορά σε βάρος του πολίτη. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής γίνεται πάλι ένα πρόσχημα για να βάλει, ανενόχλητο, χέρι στις καταθέσεις μας. Το αν οι αναλήψεις ποσών αυξηθούν από τις τράπεζες, δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν. Είναι επικίνδυνοι και αδίστακτοι.

http://www.enet.gr

Τάκης Τσαγκρώνης: Στην Κρήτη για την υποψηφιότητα του 2015

Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ Παναγιώτης Τσαγκρώνης και ο τεχνικός διευθυντής της FIBA Λιούμπομιρ Κοτλέμπα αναχώρησαν για το Ηράκλειο προκειμένου να επιθεωρήσουν τα γήπεδα της Κρήτης

Ερωτηματικά για το νέο πίνακα στο γραφείο του Σαμαρά!

Ο πίνακας με την εικόνα του Αγίου Cαμάριου που συμπτωματικά, μοιάζει ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό!
Νίκος Ζαχαριάδης

Μια αγιογραφία, με πολλές συμβολικές προεκτάσεις, εμφανίστηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του πρωθυπουργού στη θέση που βρίσκονταν μέχρι πρότινος ο πίνακας «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη!

Μια αγιογραφία που θυμίζει πολύ τη γνωστή εικόνα του Αγίου Γεωργίου, που σκοτώνει τον δράκο, δέσποζε χθες πίσω από τον Αντώνη Σαμαρά, όση ώρα έδινε συνέντευξη στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη «Ανατροπή».

Στην παραλλαγή της συγκεκριμένης αγιογραφίας στο πρωθυπουργικό γραφείο, απεικονίζεται ο Άγιοc Cαμάριοc» που, σύμφωνα με την παράδοση, σκότωσε το τέρας του «Συριζαϊσμού» και λύτρωσε τους πιστούς από τη δυναστεία χρόνων και τους έδωσε ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi!

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, τη συγκεκριμένη σπάνια αγιογραφία, που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, τη δώρισε στον Αντώνη Σαμαρά ομάδα συμβούλων του για τα γενέθλιά του, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ολόψυχη αφοσίωσή του στη μάχη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον μύθο, ο Άγιοc Cαμάριοc, την ώρα που κάρφωνε τον δράκο, φέρεται να λέει «καταδικάζω τη βία από όπου κι αν προέρχεται».

(Σημείωση: Το κείμενο αυτό και η φωτογραφία που το συνοδεύει, αποτελούν προϊόν επινόησης με στόχο τη σάτιρα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καταναλώστε τα υπεύθυνα)

http://www.protagon.gr/

Χρήσιμα κόλπα στην κουζίνα: Φτιάξτε μαγειρικούς κύβους μυρωδικών στο λεπτό!

Αν θέλεις να φτιάξεις τέλειους μυρωδικούς σπιτικούς κύβους, σου έχουμε τον τρόπο! Τα μόνα που θα χρειαστείς είναι παγοσκύστες, μυρωδικά, λαδάκι και ζωμό από κρέας ή λαχανικά... Βάλε σε κάθε θήκη μυρωδικά, όπως ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, δυόσμο, άνηθο ή όποιο άλλο βότανο επιθυμείς, συμπλήρωσε με ελαιόλαδο και λίγο ζωμό και βάλε την παγοκύστη στην κατάψυξη.

Φοβόταν μην εκτεθεί στη Βουλή, το κατάφερε στο MEGA

Το γύρο του διαδικτύου κάνει η «ατάκα» του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για το WiFi. Η συγκεκριμένη δήλωση εκ στόματος πρωθυπουργού , δηλαδή ότι το έχει μελετήσει και δεσμεύεται μέσα στον επόμενο χρόνο ότι όλη η Ελλάδα θα έχει ελεύθερο WiFi, ήταν απάντηση σε ερώτηση του Γιάννη Πρετεντέρη για τους τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων που έχει φτάσει το 60%! Αυτό που πραγματικά εννοούσε ο Αντ. Σαμαράς ήταν ότι θα η κυβέρνηση θα παρέχει διευκόλυνση στους νέους μέσα από το δωρεάν WiFi να γίνουν με τη σειρά τους οι νέοι Μαρκ Ζούκερμπεργκ για να φέρουν την ανάπτυξη στη χώρα και να βγουν οι ίδιοι από την ανέχεια και τη φτώχεια.

Από το ατόπημα του πρωθυπουργού μπορεί να καταλήξει κανείς σε δύο βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα πώς να βοηθήσει τους νέους που μαστίζονται από την ανεργία και την ανέχεια, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθίζεται και να κοιτά τη νεολαία της να προσπαθεί να γατζωθεί από ένα… ρούτερ και ένα μάτσο καλώδια για να μην πνιγεί. Το δεύτερο και δυστυχώς πιο ανησυχητικό είναι ότι παρά το γεγονός ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει ουσιαστικά καταργήσει τον πολιτικό διάλογο και τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς σε μία προσπάθεια να μην «στριμώχνεται» πολιτικά, αφού έχει ξεχάσει το δρόμο προς τη Βουλή, κατάφερε να εκτεθεί στο πανελλήνιο μέσα από το φιλικό και προστατευμένο περιβάλλον του MEGA, το οποίο επέλεξε για να αποφύγει τη σκληρή κριτική και τις «απαγορευμένες» ερωτήσεις.

Υ.Γ. Όχι βέβαια ότι ο κ. Πρετεντέρης δεν στρίμωξε ανελέητα στα σχοινιά τον πρωθυπουργό…

Άλλο μνημόνιο κι άλλο μνημονικό

Photo: Council of EE
του Κώστα Αργυρού

Δεν ξέρω γιατί, αλλά ο Μάρτιν Σουλτς μού θύμισε σήμερα τον Ότο Ρεχάγκελ. Τότε που, έπειτα από επιτυχίες, ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας έβγαινε πρώτα στη γερμανική τηλεόραση και εξηγούσε πώς κατάφερε να μετατρέψει τους «ατάκτους» σε ομάδα και μετά έκανε δηλώσεις και στην ΕΡΤ. Η φρασεολογία του είχε αυτό το μίγμα υπεροψίας και συγκατάβασης και ήταν φυσικά διαφορετική αναλόγως του ακροατηρίου. Αλλιώς τα διατύπωνε σε μας, αλλιώς στους Γερμανούς.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος το 2014 και για πρόεδρος της Κομισιόν έχει την ίδια συγκατάβαση και τα όσα όμορφα και γεμάτα κατανόηση μας λέει, προορίζονται αποκλειστικά για τα δικά μας αυτιά. Γιατί στο γερμανικό ακροατήριο, στο οποίο και πρωτίστως στοχεύει παρά τις διακηρύξεις για έναν πρόεδρο της επιτροπής «για όλη την Ευρώπη», προφανώς και χρειάζεται να τα πει λίγο διαφορετικά. Στους Γερμανούς δε μιλάς για απομείωση του χρέους και άλλα τέτοια περίεργα, που μπορεί να τους βάλουν υποψίες ότι θα απειληθούν (ξανά) οι αποταμιεύσεις τους.

Αλλά ακόμα κι αυτά τα «όμορφα», που παρουσίασε σαν καινούριες προτάσεις τα έχουμε ακούσει τόσες πολλές φορές στην Ευρώπη, που τα έχουμε πια μπουχτίσει. Αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, έλεγχος των τραπεζών, ενίσχυση των επενδύσεων. Τα ακούμε αλλά δεν τα βλέπουμε.

Σήμερα λοιπόν καταλάβαμε ότι η προεκλογική περίοδος άρχισε για τα καλά. Και θα συνεχίσουμε να τα ακούμε ξανά και ξανά. Γιατί οι πολιτικοί αρχίζουν να θυμίζουν και πάλι τους προέδρους μικρομεσαίων ομάδων, που υπόσχονται πρωταθλήματα, κύπελλα, τρανταχτές μεταγραφές και σύγχρονα γήπεδα αλλά στην τσέπη δεν έχουν μία. Μέχρι που κάποιοι στιγμή οι οπαδοί αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, η λαϊκή δημοκρατία εγκαθίσταται για λίγες ώρες έξω από το προπονητικό κέντρο, για να εμφανιστεί ο επόμενος Μεσσίας.

Ο Σουλτς δεν είναι Μεσσίας. Μπορεί να του στρώσαμε χαλιά και να του... ανοίξαμε το Μέγαρο για να μας τα πει, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί πραγματικά να αλλάξει κάτι. Όχι μόνο γιατί οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη λένε ότι ένας σοσιαλδημοκράτης δεν έχει ελπίδες να κερδίσει την προεδρία της Κομισιόν. Όχι μόνο γιατί αυτή η πολυγλωσσία των υποσχέσεων αναλόγως της εθνικότητας του ακροατηρίου μυρίζει από μακριά αναξιοπιστία. Αλλά και γιατί είναι νωπές στη μνήμη οι αναμνήσεις της στάσης των γερμανών συντρόφων του, με πρώτο και καλύτερο τον Στάινμπρουκ, που αφού έσωσε τις τράπεζες ως υπουργός Οικονομικών, επικέντρωσε την κριτική του στην Άνγκελα Μέρκελ στο ότι αυτή λέει ψέματα στους γερμανούς μικροκαταθέτες και ρισκάρει το κομπόδεμά τους. Στην ουσία σε κάποιες φάσεις υπήρξαν μερκελικότεροι της Μέρκελ. Αποκορύφωμα βεβαίως η πλήρως απαξιωτική στάση τους απέναντι στην Κύπρο και τους πολίτες της, που παρουσίαζαν σε κάποια φάση περίπου ως εκ γενετής απατεώνες.

Τώρα ο κ. Σουλτς λέει ότι κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τους Έλληνες. Ποιους ακριβώς εννοεί; Μήπως και τους συντρόφους του; Μήπως δεν ήταν ο ίδιος που στήριζε απόλυτα την ελληνική κυβέρνηση του... Καστελόριζου; Αλλά προφανώς αυτά ξεχνιούνται. Άλλο μνημόνιο κι άλλο μνημονικό. Το μόνο που ίσως είναι κοινό τους σημείο, ότι και τα δύο είναι αχρείαστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

*Ο Κώστας Αργυρός είναι δημοσιογράφος.

http://www.protagon.gr/

Ξεθώριασε η «κόκκινη γραμμή» της ΔΗΜΑΡ για τη Δημόσια Τηλεόραση

Κάτι περισσότερο από δύο μήνες κράτησε η… κόκκινη γραμμή που χάραξε η Δημοκρατική Αριστερά για τις παρουσίες βουλευτών της στις εκπομπές της Δημόσιας Τηλεόρασης. Παράλληλα, στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου φροντίζουν να τονίσουν ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μεγάλο λάθος, αλλά αφού η Βουλή νομιμοποίησε τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης με την ψήφιση νέου νόμου για τη ΝΕΡΙΤ, αίρουν το «εμπάργκο».

Μετά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος με τη συμμετοχή και μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι ο κίνδυνος για νέα μέτρα με την επωνυμία των «διαρθρωτικών» ή των «στοχευμένων» είναι ορατός, ενδεχόμενο που θα έχει μοναδική συνέπεια την περαιτέρω απομείωση των εισοδημάτων.

«Η κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει απολύτως σαφές στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ότι η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί τη λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων, με όποια επωνυμία επιχειρηθεί να επιβληθούν» τονίζει.

Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε επίσης να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα πρόταση νόμου για τη διαφάνεια του πολιτικού χρήματος.

http://www.koutipandoras.gr/

Πρωτιά ποιότητας της ελληνικής σημαίας στις ΗΠΑ

Την πρώτη θέση στα πλοία με τα πιο υψηλά στάνταρ ασφαλείας ναυσιπλοΐας (safety) και πλοίου (security) κατέχουν τα ελληνικά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Αμερικανικής Ακτοφυλακής (USCG).

Στην εν λόγω έκθεση, για τα πιο ποιοτικά πλοία του κόσμου, η ελληνική σημαία διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, ανάμεσα στα ελάχιστα πλοία παγκοσμίως που καταφέρουν να διακρίνονται.

Όταν η συζήτηση είναι μάταιη

Photo: Rafa from Brazil/Flickr
Σπύρος Κιτσινέλης

Ξέρω πολύ καλά πως σε αυτή τη δημοκρατική χώρα, όπου ο κάθε πολίτης θα έδινε τη ζωή του για να υπερασπιστεί ακόμα και την αντίθετη προς αυτόν άποψη, το να πεις ότι δεν θες να ανοίξεις συζήτηση σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαράδεκτο. Ο μόνος τρόπος για να σε συγχωρέσει το πνεύμα του Βολταίρου που ζει μέσα σε κάθε Έλληνα είναι να ανοιχτείς και να συνομιλήσεις με όσους θεωρείς ότι δεν μπορούν να είναι σε συντονισμό μαζί σου ακόμα και αν αυτό σε βγάζει εκτός εαυτού... ίσα-ίσα, ακόμα καλύτερα, διότι στόχος είναι να αποτινάξεις τον απόλυτο εαυτό σου.

Αλλά μου είναι δύσκολο σε κάποιες περιπτώσεις, συμπατριώτες, και γι’ αυτό ζητώ τη συγχώρεσή σας. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ στις προσκλήσεις όλων των ανθρώπων που μου ζητούν να σχολιάσω και να απαντήσω στις θέσεις τους. Φιλτράρω πλέον τους συνομιλητές μου ώστε να γλιτώνω χρόνο και τον εκνευρισμό που προκαλεί η πρόκληση στη λογική. Μάλιστα, τα χρόνια που έχω περάσει συζητώντας με οδήγησαν σε δύο βασικούς κανόνες τους οποίους όσο μπορώ ακολουθώ. Λέω όσο μπορώ διότι όταν η πλειοψηφία των συζητήσεων γίνεται σε φοιτητικά σπίτια ή ταβέρνες με το κρασί να ρέει άφθονο, όλοι οι κανόνες καταρρέουν και η μανία να υπερασπιστείς τα αυτονόητα σε παρασέρνει.

Ο πρώτος κανόνας φιλτραρίσματος είναι να αποφεύγω συζητήσεις με εκείνους που πιστεύουν με πάθος στα μεταφυσικά ή αυθαίρετα και απλά θέλουν να υποστηρίξουν τα πιστεύω τους. Ένας καλός διάλογος για να τον ευχαριστηθούν και οι δύο πρέπει να διέπεται από επιχειρήματα και λογική. Όταν κάποιος θέλει να υποστηρίξει το τυφλό πιστεύω του σε θεούς, φαντάσματα, πνεύματα, αύρες, βασκανία, ζώδια κτλ τότε δεν θα ακούσεις κανένα αξιόλογο επιχείρημα εφόσον αυτά τα πεδία βρίσκονται εκτός λογικής και αποδείξεων. Οπότε η προσπάθεια να μιλήσετε με διαφορετικές γλώσσες είναι μάταιη. Ξοδέψτε τον χρόνο σας με ανθρώπους που είναι ανοιχτοί και διερευνητικοί και όχι με όσους πιστεύουν ακράδαντα σε υποθέσεις χωρίς βάση. Μου είναι επίπονο να βλέπω την ανθρωπότητα να τραβά μπροστά και εδώ να κάνουμε τη χάρη σε κάποιους να συζητάμε τα παραμύθια τους και ό,τι άλλη ανοησία σερβίρεται από τον έναν στον άλλον.

Ο δεύτερος κανόνας φιλτραρίσματος που έχω είναι με όσους προσπαθούν να δείξουν ότι είναι ουδέτεροι και ανοιχτοί αλλά χαρακτηρίζουν την επιστήμη ως μια νέα θρησκεία. Εφόσον δεν μπορούν να κατανοήσουν τη διαφορά της επιστημονικής σκέψης (λογική, επαγωγή, επαλήθευση) από την τυφλή πίστη σε παραμύθια τότε δεν θα μπορέσετε να κάνετε καμιά σοβαρή κουβέντα. Θα χάσετε τον χρόνο σας με όσους δεν βλέπουν τι έχει προσφέρει η επιστήμη και εξισώνουν το «σκέψου αν έχει λογική και αποδείξεις κάτι πριν το υιοθετήσεις» με το «πίστευε αυτό διότι το λέει η τάδε πίστη».

Τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις έχουν μεταφερθεί στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter. Εκεί, πάντα στο πνεύμα του Βολταίρου, κυριαρχεί η επιθετικότητα και η αγένεια κάνοντας τον όρο κοινωνική δικτύωση να ακούγεται άκυρος. Ίσως θα ήταν πιο κατάλληλο να τις αποκαλούσαμε σελίδες κοινωνικού ξεγυμνώματος.  Έτσι λοιπόν υιοθέτησα έναν τρίτο κανόνα που είναι να αποφεύγω άτομα που κάνουν έστω και έμμεσες προσωπικές επιθέσεις. Όσο δεν πηγαίνουμε σε «τοίχους» προσώπων για να γράψουμε «μα τι ανόητος που είσαι για να πιστεύεις σε τέτοια παραμύθια» τόσο δεν θα πρέπει να ανεχόμαστε τον θυμό κανενός για το ότι δεν παίρνουμε στα σοβαρά όσα απορρίπτει η δυτική επιστήμη.

Όσο για την κριτική που ίσως κάποιος έχει να κάνει για τη δυτική επιστήμη έχω να πω δύο πράγματα. Η δυτική επιστήμη ξέρει πολύ καλά πόσο ατελής είναι και αυτό αποτελεί το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της. Αυτό που κάνει δηλαδή τη δυτική επιστήμη το σημαντικότερο εργαλείο που ανέπτυξε η ανθρωπότητα είναι ακριβώς ότι βρίσκεται συνεχώς σε διαδικασία αυτοαμφισβήτησης, βελτίωσης, αλλαγών και προσαρμογής σε νέα δεδομένα, πράγμα που δεν χαρακτηρίζει κανένα από τα μεταφυσικά που αναφέρω πιο πάνω τα οποία έχουν μείνει αναλλοίωτα στις χιλιετίες δίχως συμβολή στην πρόοδό μας. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι μακάρι να έβλεπα την ίδια αμφισβήτηση απέναντι σε κάθε αστρολόγο ή παπά που πουλά το ίδιο παραμύθι χρόνια τώρα δίχως αποδείξεις και δίχως τα πρακτικά αποτελέσματα των επιστημόνων που τόσο εύκολα κριτικάρονται.

Στη χώρα που τόσο συχνά διάφοροι επικαλούνται πρόσωπα του διαφωτισμού για να αναδείξουν το επίπεδό τους, ας αναρωτηθούν -επιτέλους- αν η στάση ζωής και τα πιστεύω τους συνάδουν με αυτόν!

http://www.protagon.gr/

Α1 ΕΣΚΑ-Η: Τρεις ομάδες συνεχίζουν αήττητες στην κορυφή

Ματς θρίλερ έγινε στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της Α1 ΕΣΚΑ-Η μεταξύ Κεραυνού Αιγίου και Παναχαϊκής στο Αίγιο. 
Οι γηπεδούχοι επικράτησαν τελικά με 59-58 και παρέμειναν αήττητοι μετά και την 5η αγωνιστική, εν αντιθέσει με την πατρινή ομάδα που έχασε για πρώτη φορά. 
Παιχνίδι δραματικό που κρίθηκε

Πλάκα κάνεις! Ο Πούμπουρας ξεπέρασε τον Σαμαρά

«Πλάκα κάνεις Αντώνη;» Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά στο MEGA και τον Γιάννη Πρετεντέρη, η οποία καταποντίστηκε στα νούμερα τηλεθέασης της AGB, βρέθηκε πολύ πίσω από την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο STAR και στον «Ενικό» και κινδύνεψε να μείνει πίσω και από τις δύο χιουμοριστικές εκπομπές του ΑΝΤ1, η μία εκ των οποίων μάλιστα, μεταδιδόταν σε επανάληψη.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο MEGA δεν έτυχε ανταπόκρισης από το τηλεοπτικό κοινό και σημείωσε μέσο όρο τηλεθέασης 19,3%, την ώρα που η εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο STAR, ξεπερνούσε σε μέσο όρο το 24%. Σημειωτέον ότι η εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με καλεσμένο τον Αλέξη Τσίπρα πριν από περίπου 20 μέρες, είχε ξεπεράσει το 33% και την είχαν παρακολουθήσει σχεδόν ένα εκατ. άνθρωποι.

Ας δεχθούμε όμως ότι στην μεταξύ Πρετεντέρη και Χατζηνικολάου «κόντρα» ο δεύτερος υπερτερεί αφού είναι πιο δημοφιλής. Τι συνέβη όμως όταν ακόμη η εκπομπή «Στον Ενικό» δεν ήταν στον αέρα και αντίπαλοι των Πρετεντέρη-Σαμαρά, ήταν μια ξένη ταινία και δύο χιουμοριστικές εκπομπές;

Η ξένη ταινία που μετέδωσε το STAR, ξεπέρασε το 20% και φυσικά την «Ανατροπή». Η εκπομπή του ANT1 «Πλάκα κάνεις» με τους Σάββα Πούμπουρα και Δημήτρη Βλάχο, την ώρα που ο πρωθυπουργός σημείωνε 19,3%, έφθανε το 18,7%, ενώ η δεύτερη χιουμοριστική εκπομπή του ίδιου καναλιού «Κράτα γερά» με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιανό, η οποία μεταδιδόταν σε επανάληψη, έκανε μέσο όρο 17,1%.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού οριακά ξεπέρασε το εύπεπτο προϊόν του αντίπαλου καναλιού. Καταδείχθηκε έτσι το περιορισμένο ενδιαφέρον του κόσμου. Ακόμη και ο Σάββας κόντεψε να περάσει τον Αντώνη.

http://www.koutipandoras.gr/

Απεργιακό μπλακ-άουτ την Τετάρτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Παραλύει αύριο, Τετάρτη, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, εξαιτίας της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στις 11:00 το πρωί είναι προγραμματισμένο το συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως, ενώ το ραντεβού του ΠΑΜΕ έχει οριστεί για τις 10:30 στην Ομόνοια.

Μεγάλο – μεγάλο – μεγάλο σκάνδαλο…

Με έναν κατηγορούμενο…

Την ερχόμενη Δευτέρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, θα είναι μια μεγάλη μέρα για τη δικαιοσύνη, θα δικασθεί για το...μεγάλο -μεγάλο -μεγάλο σκάνδαλο της Ζίμενς, με τόσα χρόνια ανακρίσεις, άλλες αντί άλλων προφυλακίσεις και χωρις άλλους που έγιναν καπνός, στο εξωτερικό, ο εξής ένας, Τάσος Μαντέλης, ο μοναδικός που ομολόγησε.

Και εφ' όσον πήγε στην Επιτροπή της Βουλής και είπε ότι η δωροδοκία της Ζίμενς, ήταν ...χορηγία και μιλάμε για 450.000 γερμανικά μάρκα, έ, να δικασθεί για να μη παραγραφεί. Για τους άλλους ψάχνουμε ακόμη, οι πληροφορίες πάντως λένε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα τελειώνει η ανάκριση για τα ψηφιακά......

Πάντως ο Μαντέλης έχει καταδικασθεί ήδη σε 3 χρόνια φυλάκιση για ανακριβή δηλωση πόθεν έσχες, γιατί τότε ως υπουργός Μεταφορών δεν είχε δηλώσει τα χρήματα της χορηγίας...Ετσι τώρα προσέφυγε στον Αρειο Πάγο για ν' αναιρέσει εκείνη την απόφαση, πάντως ο εισαγγελέας Βασ.Πλιώτας στην εισήγησή του ηταν απορριπτικός. Ας δούμε πώς θα πάει η δίκη την Δευτέρα....


Crimenet.gr

http://nonews-news.blogspot.gr/

Κυριάκος ο Κυνικός!

Πόσο απέχει ο κυνισμός από τον ρεαλισμό; Φαίνεται ότι ο μεταρρυθμιστής Κυριάκος Μητσοτάκης έχει γονιδιακή τάση προς τον κυνισμό.

Όχι, δεν είναι ωμός ρεαλισμός να αναφέρεσαι σε στρατιωτικό νόμο όταν μιλάς για την καταστροφή της ζωής χιλιάδων ανθρώπων. Μιλώντας τις προάλλες σε βελγική εφημερίδα, φορώντας… όπλα, παλάσκες και κράνη, είπε ξεκάθαρα ότι όποιος χάνει τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα θα χάνει αυτόματα τη δουλειά του, αδιαφορώντας προφανώς για τον νομικό πολιτισμό της χώρας, που επιβάλλει μια οριστική δικαστική κρίση για όλα τα ζητήματα πριν εφαρμοστεί οτιδήποτε.

Αμέσως μετά την κατακραυγή φρόντισε να διαψεύσει ότι τα είπε ακριβώς έτσι. Το τραγικό γι αυτόν είναι πως όλοι το πίστεψαν ότι τα είπε έτσι όπως δημοσιεύτηκαν…

http://www.topontiki.gr/

Άγγελος Τσιγκρής: «Όσο η κοινωνία θα υποφέρει, τα κρούσματα βίας θα αυξάνουν…»

«Δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία. Στις μέρες μας, όμως, η κατάσταση είναι σαφώς βεβαρημένη. Όσο για τη χώρα μας, η βία έχει καταστεί μια θλιβερή καθημερινότητα.

«Ανατροπή» με τον… Ν. Μαστοράκη…

Δεν άντεχε τις ερωτήσεις του Πρετεντέρη ο Σαμαράς. Ζήτησε τάιμ άουτ τρεις φορές.

Το συγκλονιστικότερο που είπε ήταν ότι…θα βάλει το πλεόνασμα στο μαντήλι, καλαματιανό εννοείται.

Καλά, μας δουλεύουν; Τόση οικειότητα Σαμαρά – Πρετεντέρη, η εκπομπή θα ‘πρεπε να λεγόταν «Στον ενικό».

Όλη τη μέρα χτες κουβαλούσαν την βιβλιοθήκη για την βάλουν ντεκόρ πίσω από τον Σαμαρά.

Διακρινόταν μόνο το βιβλίο του Χρύσανθου Λαζαρίδη «η θεωρία των δύο άκρων»…

Λάκης Μπέλλος (efsyn.gr)

http://nonews-news.blogspot.gr/

H Yamaha FJR 1300ES αλλάζει πρόσωπο

Μετά από χρόνια αδράνειας, η Yamaha φέτος προχώρησε σε σημαντική ανανέωση των περιφερειακών του GT της, δηλαδή της FJR1300, προσθέτοντας ένα σωρό ηλεκτρονικά βοηθήματα. 

Ανάμεσά τους ξεχώριζαν οι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, που όμως τοποθετούνταν μόνον στο μοντέλο με το αυτόματο κιβώτιο, το FJR1300AS.

Ο Ευριπίδης Παναγίου Τάφου!

Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης

Διαβάζουμε στο σημερινό φύλλο της «Ελευθεροτυπίας» ότι βρέθηκαν σε έναν παλίμψηστο κώδικα του 9ου - 11ου αιώνα στη βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (κώδικας Παναγίου Τάφου 36) έργα του Ευριπίδη. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε η παλαιότερη καταγραφή των έργων του Ευριπίδη «Άλκηστις», «Μήδεια», «Ιππόλυτος», «Ορέστης» και «Φοίνισσες». Πολύ σωστά η εφημερίδα το προβάλλει ως σημαντικότατη είδηση στο εξώφυλλο, για να ξεκινήσουμε από τα ενθαρρυντικά. 

Ωστόσο διαβάζοντας κάποιος τη συνέχεια της είδησης ανακαλύπτει ότι αυτή η ερευνητική εργασία διενεργείται από το Πανεπιστήμιο Georg-August του Γκέτινγκεν και το Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας, τη δε τιμή των όπλων μας τη διαφυλάσσει η συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας. Μέσα στην αδιέξοδη μελαγχολική πανεπιστημιακή πραγματικότητα που ζούμε σκεφτόμουν πόσο διαφορετική θα ήταν η χώρα αν διέθετε ένα πανεπιστήμιο που να μπορούσε να αναλάβει το βάρος μιας τέτοιας έρευνας. Να δείξει έμπρακτα την προσήλωσή του στον ελληνικό πολιτισμό και το ιστορικό παρελθόν της χώρας. Ενδεχομένως τότε να μην είχε αντίκρισμα ο πατριωτισμός του Καρατζαφέρη, της Χρυσής Αυγής, του Άνθιμου και του Ψωμιάδη, και όλου αυτού του πολύχρωμου και θορυβώδη θίασου των περιφερόμενων γραφικών ελληνολατρών. Ίσως τότε η χώρα μας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με περισσότερη αξιοπρέπεια την κρίση. Ωστόσο, εμείς εδώ μαζί με τις λοιπές προοδευτικές δυνάμεις μένουμε σταθερά και αμετακίνητα προσηλωμένοι στους αγωνιστές τύπου Φωτόπουλου, που μας τυφλώνουν με τα θολά τους φώτα. Σχετικά με τον Ευριπίδη και ό,τι συμβολίζει εξακολουθούμε να μένουμε βαθύτατα νυχτωμένοι, παρά τις θερινές επιδαύριες εξάρσεις.

http://www.topontiki.gr/

ΠΑΟΚ: Γερμανός διαιτητής στο παιχνίδι της Πέμπτης με τη Μακάμπι Χάιφα

Τον 32χρονο Γερμανό διαιτητή Φέλιξ Τσβάιερ όρισε η UEFA για να διευθύνει τον αγώνα της Πέμπτης ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τη Μακάμπι Χάιφα στο Ισραήλ, για την 4η αγωνιστική του Γιουρόπα Λιγκ.
Ο Τσβάιερ θα έχει βοηθούς

Πρώτοι σε τσιπούρα και λαβράκι

Την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού συνεχίζει να κατέχει εδώ και δύο δεκαετίες η Ελλάδα, η οποία παραμένει και το 2013 πρώτη με σημαντική...
διαφορά από τη δεύτερη παραγωγική χώρα Τουρκία, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών.

Βάσει των στοιχείων της νορβηγικής εταιρείας Kontali Analyse, τα οποία επικαλείται ο ΣΕΘ, το 2013 η συνολική παραγωγή της Ελλάδας ανέρχεται στους 123.000 τόνους, ενώ η παραγωγή της Τουρκίας στους 94.000 τόνους. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τον ΣΕΘ ανατρέπει

Οι Λετονοί ευχαριστούν την Ελλάδα για το ευρώ

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα θα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ, η Λετονία θα γίνεται το 18ο μέλος της Ευρωζώνης, ενώ του χρόνου τέτοια εποχή η Προεδρία της ΕΕ θα περνά στην κυβέρνηση της Λετονίας. Αυτά ανέφεραν, μεταξύ άλλων, προς τους δημοσιογράφους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ευ. Βενιζέλος και Ε. Ρίνκεβιτς, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αθήνα.

Νέες σοκαριστικές φωτογραφίες από τον «Ευαγγελισμό»

Προσπάθεια να κρύψει τα ράντζα και την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στον «Ευαγγελισμό» κάνει η διοίκησή του, μετατρέποντας τα δωμάτια από...
εξάκλινους σε οκτάκλινους.

Η νέες φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ειδικευόμενοι γιατροί του σοκάρουν, αφού οκτώ ασθενείς είναι στοιβαγμένοι σε εξάκλινο δωμάτιο, ενώ δεν υπάρχει χώρος ούτε για να εισέλθουν γιατροί.

Η εικόνα με τα οκτώ κρεβάτια σε ένα θάλαμο απεικονίζει με τον πιο παραστατικό τρόπο τις άθλιες

Όχι άλλοι νεκροί φτάνει με την ομοφοβία

Ο ανταποκριτής του Alpha στη Ρώμη Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης με άρθρο του στην "Εφημερίδα των Συντακτών" αποκαλύπτει πως είναι ομοφυλόφιλος με στόχο να κινητοποιήσει την κοινωνία ενάντια στον ρατσισμό και την ομοφοβία. Το άρθρο γράφτηκε μετά την αυτοκτονία ενός ακόμα νεαρού ομοφυλόφιλου -τρεις μέσα σε ένα χρόνο- στην Ιταλία.

του Θ. Ανδρεάδη Συγγελάκη

Η είδηση της αυτοκτονίας του Σιμόνε ξεπέρασε τα ιταλικά σύνορα. Ένας νέος είκοσι ενός ετών αυτοκτόνησε με μια βουτιά στο κενό, πριν από πέντε μέρες, από την ταράτσα ενδεκαώροφης πολυκατοικίας σε περιφερειακή συνοικία της Ρώμης. Σπούδαζε, ήθελε να γίνει νοσοκόμος και είχε καλή σχέση με τους γονείς του, αλλά δεν άντεξε την κοινωνική πίεση και την ηλιθιότητα κάποιον συνομηλίκων του και όχι μόνο. Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελάκη.

Τον χλεύασαν και τον απομόνωσαν επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, υιοθέτησαν τη στάση που χαρακτηρίζεται πλέον με το ουσιαστικό «ομοφοβία».“Η Ιταλία είναι μια δημοκρατική χώρα, αλλά όχι στον βαθμό που θα έπρεπε, διότι υπάρχει η ομοφοβία. Ο καθένας ας βρεθεί αντιμέτωπος με τη συνείδησή του” έγραψε ο Σιμόνε στο τελευταίο του σημείωμα. Είναι η τρίτη αυτοκτονία νεαρού ομοφυλόφιλου μέσα σε ένα χρόνο. Σε ό,τι αφορά τα επίσημα, καταγεγραμμένα στοιχεία, διότι υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να είναι πολλές περισσότερες.

Γράφω το γράμμα αυτό την ώρα που ο Σιμόνε κηδεύεται σε εκκλησία της Αιώνιας Πόλης. Χθες βράδυ πήγα σε κινητοποίηση, δίπλα στο Κολοσσαίο, με σύνθημα “όχι άλλοι νεκροί, φτάνει με την ομοφοβία”.

Γράφω αυτό το γράμμα κυρίως διότι θεωρώ ότι πολλά πράγματα που ελέχθησαν, που ισχύουν για την Ιταλία, αφορούν άμεσα και τη χώρα μας. Μέχρι πότε δεν θα υπάρχει –τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα– ένας νόμος που να τιμωρεί ομοφοβικές φραστικές και σωματικές επιθέσεις, που θα δείχνει ότι όλοι οι πολίτες είναι όντως ίδιοι για το κράτος στο οποίο γεννήθηκαν ή διάλεξαν για να ζήσουν;

Μέχρι πότε δεν θα αναγνωρίζονται –τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα– τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών που συζούν, που μοιράστηκαν άγχη, χαρές, εξώσεις, ανεργία και τόσες και τόσες πιέσεις και προκαταλήψεις ανεγκέφαλων συμπολιτών τους; Μέχρι πότε δεν θα δίνουμε αποστομωτικές απαντήσεις στα νεοναζιστικά παραληρήματα που συνεχίζουμε ν’ ακούμε;

Στην Ιταλία έγινε πολύς λόγος γι’ αυτή τη νομική αναγνώριση. Ακόμη όμως δεν ψηφίστηκε τίποτα στη Βουλή. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Παπανδρέου, και Σαμαρά στη συνέχεια, “μελέτησε, ανέλυσε και ανέλυσε ξανά” αν, πώς και πότε θα μπορούσαν να επεκταθούν τα “σύμφωνα συμβίωσης” και στους ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανσέξουαλ πολίτες.

Η αυτοκτονία του Σιμόνε όμως μας λέει κάτι πολύ βαθύτερο. Ο καθένας, και η κοινωνία στο σύνολό της, πρέπει να σταθεί μπροστά στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί για το αν έπραξε ορθά. Για το τι σημαίνει σήμερα ατομική ελευθερία και δικαίωμα στην ευτυχία. Το μήνυμα που πρέπει να περάσει να είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ακούσαμε μέχρι τώρα. Το να είσαι στρέιτ ή γκέι είναι ακριβώς το ίδιο. Είναι ένα από τα χίλια χαρακτηριστικά της ζωής μας, σημαντικό, αλλά όχι το μοναδικό. Είναι η οντότητα πάνω στην οποία έχει δικαίωμα ο καθένας να χτίσει τη ζωή του. Με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, διότι δεν υπάρχουν γενικεύσεις.

Στην Ιταλία ο τραγουδιστής Τιτσιάνο Φέρο είπε στους φαν του ότι είναι γκέι και συνέχισε, χαλαρά και με επιτυχία, να τραγουδά και να ερωτεύεται. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας ποδοσφαιριστής, ένας πολιτικός, ένας δημοσιογράφος, που να έχει το ίδιο θάρρος; Που να μπορεί να προσφέρει ένα θετικό παράδειγμα σε έναν νέο που ζει στην επαρχία και θα μπορούσε να βρεθεί στην ίδια τραγική θέση του νεαρού Ιταλού που κηδεύεται σήμερα;

Χρειάζεται περισσότερο θάρρος, για να μπορέσει και η χώρα μας να αποκλείσει τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τους βάρβαρους χλευασμούς των ανεγκέφαλων. Ένας δημοσιογράφος, ανταποκριτής από τη Ρώμη, κάνει την αρχή, αψηφώντας τυχόν κριτικές και εκπλήξεις. Δεν είμαι ήρωας. Ζητώ να αλλάξουμε, επιτέλους, την ψυχή και τη σκέψη μας.

tvxs.gr

Πώς θα εισπράττεται ο φόρος ακινήτων από τους Δήμους

Σκέψεις κατά καιρούς υπάρχουν πολλές. Για τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων και, φυσικά, τον τρόπο διάθεσής τους. Μία από αυτές τις ιδέες, η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση, επανήλθε στη διάρκεια της συνέντευξης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Να διατίθεται δηλαδή ο φόρος ακινήτων, υπέρ των δήμων, ως μοναδική πηγή εσόδων και πρακτικά να αποκοπεί η τοπική αυτοδιοίκηση από την κρατική επιχορήγηση μέσω του προϋπολογισμού.

Για ένα κουτάκι αναψυκτικό

Θεολόγος Αλεξανδράτος

Στην αστυνομία, όπως και σε κάθε επάγγελμα, υπάρχουν καλά και κακά παραδείγματα. Κάποιοι έχουν ως μόνο στόχο την υπηρεσία του συμπολίτη τους και την προστασία του από τα κακοποιά στοιχεία. Άλλοι προτιμούν να κάνουν επίδειξη ανόητης δύναμης και κατάχρηση εξουσίας.

Το θέμα είναι να μην βρεθείς στο λάθος μέρος, την λάθος στιγμή και με τους λάθους ανθρώπους. Όπως, για παράδειγμα, η Κάθριν Σάϊρους. Η 24χρονη κοπέλα είχε πάει τον Φεβρουάριο του 2012 σε ένα παντοπωλείο στο Μπρούκλιν. Αγόρασε ένα κουτάκι αναψυκτικό και βγαίνοντας από το κατάστημα είδε δύο αστυνομικούς να την περιμένουν. Της ζήτησαν την ταυτότητά της και τους την έδωσε. Της ζήτησαν να ελέγξουν την τσάντα της και βρήκαν μέσα μόνο το κουτάκι του αναψυκτικού. Στη συνέχεια της ζήτησαν να φύγει από την περιοχή.

Η Σάϊρους, εμφανώς αιφνιδιασμένη, αρνήθηκε αφού δεν είχε κάνει τίποτα και ήθελε να κάτσει στο κοντινό πάρκο να πιεί το αναψυκτικό της.

Οι αστυνομικοί την συνέλαβαν με την κατηγορία της απρεπούς συμπεριφοράς και της αντίστασης κατά της αρχής. Η κοπέλα πέρασε πέντε μέρες στο κρατητήριο και όταν οδηγήθηκε σε δίκη η υπόθεση κατέρρευσε αφού η δικαστής χαρακτήρισε τις ιστορίες των αστυνομικών «ψευδείς και απίστευτες».

Και τώρα ήρθε η ώρα της αποζημίωσης. Η Σάϊρους έκανε μήνυση στον δήμο της Νέας Υόρκης και ζητά να αποκατασταθεί για την παράνομη κράτησή της και την ταλαιπωρία που πέρασε. Ώστε την επόμενη φορά οι αστυνομικοί να μην είναι τόσο «μάγκες».

http://www.topontiki.gr

Δ.Ο.Ε.: Ο Πάπας ανάβει αύριο τη δάδα της χειμερινής Πανεπιστημιάδας

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα ανάψει αύριο τη δάδα της 26ης χειμερινής Πανεπιστημιάδας, σε τελετή που θα λάβει χώρα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη.
Η διοργάνωση έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Τρεντίνο της Ιταλίας,

Τις Κυριακές τα μαγαζιά θα μένουν ανοιχτά

Το καλοκαίρι προεκτείνεται αλλόκοτα μες στον Νοέμβριο. Στους δρόμους της πόλης άλλοι κυκλοφορούν με κοντομάνικα και μαύρα γυαλιά κι άλλοι με καμπαρντινάκια και μπότες. Η διχοστασία δείχνει τους ποικίλους δισταγμούς, μια ψευδαίσθηση πολλών επιλογών, τις πολλές παράλληλες στρατηγικές επιβίωσης· ο καθείς κοιτάει πώς να βολευτεί, πώς να διαπλεύσει τον πολλαπλώς ανησυχητικό χειμώνα του 2014 χωρίς καίριες απώλειες.

Η πολύμορφη, πλην καχεκτική, ατομικότητα εκδηλώνεται στους δρόμους. Ο φθινοπωρινός ήλιος φωτίζει από χαμηλά τα πρόσωπα και τα δείχνει σχεδόν πέτρινα, σμιλεμένα σε πάγο. Η αιθρία μαλακώνει τη δυσθυμία, αλλά μέχρι εκεί· δεν κατορθώνει να απογειώσει τα αισθήματα, τη λαχτάρα για ζωή. Υπό άλλες συνθήκες… Υπό άλλες συνθήκες, τα ραδιόφωνα θα παπαγάλιζαν από όρθρου βαθέος “καλά να περνάτε”. Υπό τις παρούσες συνθήκες, τα ράδια αναλύουν τους φόρους ακινήτων, κι όσοι έχουν ακόμη δουλειά και εισόδημα λογαριάζουν τους φόρους· οι άλλοι δεν νοιάζονται για φόρους, λογαριάζουν μόνο πόσο κοστίζουν δυο τσάντες στο σούπερ μάρκετ.

[Τα παιδιά του γυμνασίου φέρονται πιο ώριμα, σε κοιτάνε στα μάτια, είναι πιο μελαγχολικά, άλλαξαν τα τελευταία χρόνια, μου έλεγε φίλη καθηγήτρια στο Θησείο, έμπειρη και ευαίσθητη λειτουργός. Πιο ώριμα στα δεκατρία, δεκατέσσερα, τα υπερχαϊδεμένα και κακομαθημένα παιδιά της υπογεννητικής υπερχρεωμένης Ελλάδας. Ξεδιάλεγα αντιβιοτικά στο τραπέζι της κουζίνας και στ’ αυτιά μου αντηχούσε η λιτή περιγραφή της ωρίμανσης στα δεκατρία-δεκατέσσερα.]

Τα τραπεζάκια καταλαμβάνουν άπληστα τους πεζόδρομους, αλλά είναι τόσο πολλά τα καφενεία που δεν γεμίζουν ποτέ. Παρ’ όλ’ αυτά, διεκδικούν με πείσμα τον δημόσιο χώρο και τον κερδίζουν, τον καταπατούν. Οι διαβάτες ελίσσονται αυτοματικά σε στενούς διαδρόμους, πάνω από ποτήρια φρέντο. Περπατούν ξεκούρδιστα, μηχανικά.
Στα φτηνομάγαζα Tiger οι κυρίες της Ερμού βομβούν συγκρατημένα. Δανέζικο ντιζάιν και κόνσεπτ, ένα Ικέα τσέπης, όλα σελφ σέρβις, κανένας πωλητής, οι αγοραστές τριγυρνάνε σαν θηρευτές ευκαιριών, όλα ημιχρήσιμα, όλα ημικαλαίσθητα ημιορεκτικά, ορισμένως όλα να φαίνονται φτηνά, να γεμίζεις μια τσάντα με δέκα-είκοσι ευρώ για μια shopping therapy καθολικά made in China, υπόκωφα απεγνωσμένη. Στις ουρές η ευρωστωικότητα ραγίζει, τα ψώνια των ολίγων ευρώ έχουν εξαντλήσει ήδη το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα. [Η Γερμανοαθηναία Σουζάνε μου είχε περιγράψει προ ετών την έκπληξή της όταν είδε ότι οι συμπατριώτες της μικρομεσαίοι Γερμανοί, μετά την Ατζέντα 2000 του Σρέντερ, μπορούν πια να ψωνίζουν μόνο από τα κινέζικα.]

Σε τέτοια μαγαζιά με περιττά φτηνά κινέζικα θα πάνε να ψωνίσουν κυριακάτικα οι νεόπτωχοι. Αντί για τη Θεία Λειτουργία ή τον καφέ με εφημερίδες, αντί της εκδρομούλας με ταβέρνα, αντί του οικογενειακού γεύματος, θα σπεύσουν να διασκεδάσουν τη φτώχειά τους με ψώνια, να βουτηχτούν στην ειρωνεία: να αγοράσουν ό,τι δεν πρόλαβαν όλη την εργάσιμη εβδομάδα ― όσοι έχουν ακόμη εργασία.

Το πάρτυ της αφθονίας είναι ανάμνηση θαμπή, ματαιωμένη βουλιμία. Στο τεράστιο σούπερ μάρκετ, ζητάνε φρέσκια ρικότα, η υπάλληλος χαμογελά με συγκατάβαση “πάνε αυτές οι εποχές, τώρα φέτα…” Σ’ έναν όροφο πολυκαταστήματος της Ιπποκράτους, εκεί που πρόπερσι συνωστίζονταν οι πελάτισσες ανάμεσα σε κατάμεστα ράφια, τώρα ερημιά. Όλα τα ράφια άδεια· τα λιγοστά προϊόντα, τα ίδια και τα ίδια, είναι απλωμένα στους πάγκους, αραιά, στολισμένα για να δείχνουν πολλά. Σε τέτοια άδεια μαγαζιά θα πάνε, λέει, οι νεόπτωχοι να σουλατσάρουν τις Κυριακές της Ύφεσης. Θα βγουν από τα δανεικά επισφαλή σπίτια και θα μπαινοβγαίνουν σε φούρνους που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιακό με πρώην υψηλό ενοίκιο, θα προσπερνούν μισοάδεια καφενεία και βιτρίνες, σαν τα ζόμπι του Ρομέρο στο ανωφελές mall.

Εικόνες από το παρελθόν των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, εικόνες από το χρεοκαπιταλιστικό παρόν. Η ενδόρρηξη μάς συνδέει υποδόρια με τη Ρωσία του Γέλτσιν. Ένας κόσμος ραγισμένος βυθίζεται εντός του, χωρίς φωνή, χωρίς λυγμό. Υπόκωφα, σχεδόν βουβά, η ενδόρρηξη έρπει στους ηλιόλουστους δρόμους, γεμίζει τα αστικά διάκενα, ορίζει τις συμπεριφορές. Στα μουδιασμένα χείλη διαβάζεις ίδια μουρμουρητά “δεν πάει άλλο έτσι”, “να βρω τη δόση”, “ευτυχώς είμαι κοντά στο μετρό”, “ήρθε η ΔΕΗ”, “καλά που δεν πιάσανε τα κρύα” “έχει υπόλοιπο ο λογαριασμός μισθοδοσίας;” “γιατί μου το ‘πε αυτό;” “θα προλάβω το εφάπαξ;” “τις Κυριακές τα μαγαζιά θα μένουν ανοιχτά”.

Πηγή: Το Βλέμμα

http://tvxs.gr/

Λευκάδα: Βούτηξε στη θάλασσα για να μην τον συλλάβουν

Καίριο χτύπημα πέτυχαν οι Αρχές στην μεταφορά 526 κιλών χασίς από την Πρέβεζα στη Λευκάδα. Συγκεκριμένα συνελήφθη ένα άτομο σήμερα το πρωί στην περιοχή του ...Αγ. Νικήτα στη Λευκάδα, ο οποίος θα αποτελούσε τον προπομπό του οχήματος που θα μετέφεραν τα ναρκωτικά.

Οι αστυνομικοί αξιοποιώντας κατάλληλα πληροφορίες, είχαν θέσει σε διακριτική παρακολούθηση την ποσότητα ναρκωτικών που άγνωστοι είχαν αφήσει στην περιοχή.

Πανηλειακός: Αποδεκατισμένος στο ντέρμπι της Πελοποννήσου με την Παναχαϊκή

Συνεχίζονται οι απουσίες για την ομάδα του Πανηλειακού μετά και το Κυριακάτικο παιχνίδι με τον Φωκικό.
Ενόψει του πελοποννησιακού ντέρμπι που ακολουθεί με την ομάδα της Παναχαϊκής, ο Πέτρος Δημητρίου θα στερηθεί τις υπηρεσίες των Καραπέτσα και Κωνσταντινίδη που είναι εδώ και καιρό

Συγκλονιστικό Video της διπλής δολοφονίας στο Ν. Ηράκλειο

Ένα αποκαλυπτικό video της στιγμής της διπλής δολοφονικής επίθεσης κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο δημοσιοποίησε απόψε το zougla.gr.

Στο video φαίνεται καθαρά η παρέα τεσσάρων ατόμων να βρίσκεται στο πεζοδρόμιο όταν ένα ένοπλος με κάλυψη στο κεφάλι πλησιάζει και πυροβολεί εν ψυχρώ, αρχικά από μερικά μέτρα και στη συνέχεια εξ επαφής.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ.
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα η Αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα video από άλλη κάμερα ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ το video που αναρτήθηκε στο zougla.gr δεν δόθηκε από την Υπηρεσία.

http://www.topontiki.gr

Ο προϋπολογισμός στο επίκεντρο Στουρνάρα - τρόικας

Στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2013 επικέντρωσαν την προσοχή τους οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματθίας Μορς (ΕΕ) στην πρώτη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη.

Ο Μ.Καρχιμάκης αποκτούσε για το ΠΑΣΟΚ την απόρρητη ενημέρωση του Κ.Καραμανλή

Άλλο ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Καρχιμάκης (πρώην υπουργός, πρώην ΓΓ, και επιστήθιος φίλος του Γ.Παπανδρέου) θα παρουσιαστεί ενώπιον, της Δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα του 4ου τακτικού ανακριτή, κ. Δημήτρη Φούκα για να απολογηθεί...
την Παρασκευή, για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση μυστικών της Πολιτείας (κακούργημα), "δείχνοντας" και τον πρώην πρωθυπουργό Γ,Παπανδρέου, για τον οποίο αναλάμβανε τις "ιδιαίτερες" αποστολές.

Πρόκειται για την περίοδο 2005 - 2007, περίοδο πρωθυπουργίας του Κ. Καραμανλή, κατά την οποία υπάρχουν σαφείς ενδείξεις λειτουργίας

Φτιάχνουν το σκίτσο του δολοφόνου των δύο νεαρών

Η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία προσπαθεί να σχεδιάσει το σκίτσο του εκτελεστή των δύο νεαρών έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.
Βάση για τη σχεδίαση είναι οι περιγραφές των αυτόπτων μαρτύρων και η κατάθεση του τέταρτου άνδρα που βρέθηκε εκεί και κατάφερε να σωθεί, αφού απέφυγε τον πυροβολισμό σκύβοντας και κατόπιν, μπαίνοντας μέσα στο κτίριο όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Τσάμπιονς Λιγκ: Ο... τελικός του Ολυμπιακού με τη Μπενφίκα

Το πιο κρίσιμο μέχρι στιγμής  παιχνίδι του δίνει ο Ολυμπιακός, σήμερα, Τρίτη (21:45, Novasports2), καθώς υποδέχεται την Μπενφίκα στην 4η αγωνιστική του Champions League.
Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν τη νίκη προκειμένου να πάρουν προβάδισμα στην «μάχη» για την κατάκτηση της δεύτερης

Ο Σαμαράς και ο Παπούλιας έχουν ενημερωθεί για τις δολοφονίες;

Γράφει ο Νίκος Γαλάνης
Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,αγαπητέ Πρόεδρε της Δημοκρατίας, μήπως δεν σας έχουν ''ενημερώσει'' ότι την Παρασκευή το απόγευμα περίπου στις επτά στο Ν.Ηράκλειο έγινε...
δολοφονική επίθεση κατά απλών μελών ενός νόμιμου κόμματος;

Μήπως δεν σας έχουν ενημερώσει ότι δύο νέα παιδιά δολοφονήθηκαν και ένας ακόμη νέος είναι σοβαρά τραυματισμένος;

Η,μήπως σας έχουν ενημερώσει, αλλά τα

Παρακαλώ να ξαναπαίξει το βίντεο…

«Κοιτάχτε πως πυροβολεί το κτήνος»…

Δεν χόρταινε να το βλέπει ο Ντερμπεντέρης…

Ο Ντερμπεντέρης ζήτησε, για μεγαλύτερη «δημοσιογραφική» απόλαυση, να ξαναπαίξουν το βίντεο: Το τέρας. Πώς να το πω! Το…κτήνος. Κοιτάχτε πως πυροβολεί το κτήνος!

Πέραν του αποτρόπαιου του θεάματος, η ώρα είχε πάει 9 παρά 25, η τρόικα είναι στην Αθήνα, αλλά οι τηλεθεατές ακόμη δεν είχαν ακούσει επ’ αυτού λέξη…

http://nonews-news.blogspot.gr/

Αυτά είναι τα 6 βήματα για να πλουτίσεις σύμφωνα με «χρυσό» εγχειρίδιο του 1937

Εκατοντάδες είναι τα εγχειρίδια και οι οδηγοί που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επιχειρώντας να διδάξουν το κοινό τις μυστικές συνταγές εύκολου...και γρήγορου πλουτισμού, ορθής επενδυτικής στρατηγικής, ελάφρυνσης από χρέη και άλλων φλέγοντων συναφών...
θεμάτων. Κανένα από αυτά όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με το «χρυσό» εγχειρίδιο που συνέταξε και εξέδωσε το 1937, επί Οικονομικού Κραχ των ΗΠΑ, ο τότε σύμβουλος του Προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ, Ναπολέων Χιλ.

Για τη συγγραφή του, ο Χιλ «πέρασε από

O απώτερος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

Κλιμακώνει την αντεπίθεσή της έναντι της κυβέρνησης η αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή τα ναυπηγεία αλλά και τα καυτά ζητήματα της οικονομίας. Με αφορμή αυτά τα δύο σκιαγραφούνται οι τακτικές και πολιτικές επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, ακόμη κι αν η οικονομία είναι ένα πεδίο μάχης εκ των ων ουκ άνευ, σε αιχμή πρώτου μεγέθους έχει αναδειχθεί το ζήτημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των προπληρωμένων υποβρυχίων που επί μια δεκαετία και πλέον δεν έχουν παραληφθεί, πλην του γνωστού ενός που… γέρνει.

Το ζήτημα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως ευαίσθητο για την εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία των δύο και, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει, εφόσον κατά τα λεγόμενα της ηγεσίας υπάρχει οσμή σκανδάλου, η οποία εκθέτει την κυβέρνηση σε μια στιγμή που βυθίζει ολόκληρη την κοινωνία, προκειμένου να είναι αρεστή σε εκείνους που τη διατηρούν στην εξουσία, τους δανειστές και την τρόικα.

Αδύναμος κρίκος
Η επικείμενη κατάθεση του αιτήματος για Εξεταστική Επιτροπή κορυφώνει την αγωνία των κυβερνητικών εταίρων, δεδομένου ότι αφενός πλήττεται περαιτέρω ο «αδύναμος κρίκος» της κυβέρνησης, δηλαδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου τροφοδοτούνται περαιτέρω οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., προσθέτοντας ένα ακόμη πεδίο ενόχλησης και αντιδράσεων για τα στελέχη που διαφοροποιούνται ως προς τους πολιτικούς χειρισμούς Σαμαρά.

Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να κρατάει στα χέρια της ένα «χαρτί», το οποίο, αν μη τι άλλο, σε τακτικό επίπεδο επιταχύνει την κυβερνητική φθορά και διευρύνει τα όποια ρήγματα στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει απώτερος στόχος της Κουμουνδούρου, αυτός σχετίζεται με την πρόθεσή της να συμβάλει ως καταλύτης στις πολιτικές διεργασίες, αποδυναμώνοντας τους αντιπάλους της και προσελκύοντας δυνάμεις που «απελευθερώνονται» από το υφιστάμενο «φθαρμένο» πολιτικό σκηνικό, όπως έχει κατά καιρούς ειπωθεί από κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου.

Ηγετικά στελέχη του κόμματος αρνούνται ότι είναι επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ η στοχοποίηση προσωπικά του Βενιζέλου (όπως λένε, άλλωστε, η πόλωση «παίζεται» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ) κι αποδίδουν σε μιντιακά και πολιτικά κέντρα την προσπάθεια να εμφανιστεί μια εικόνα, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμμονή με το πρόσωπο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως, επισημαίνουν ότι η αντιπαράθεση είναι εξίσου τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον αντιπρόεδρο και ΥΠΕΞ της κυβέρνησης. Δέχονται ωστόσο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι «αδύναμος κρίκος», όμως προσθέτουν με νόημα ότι «δεν φταίμε εμείς γι’ αυτό» και πως δεν είναι «στόχος μας να απαξιώσουμε το ΠΑΣΟΚ».

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε τη θέση του από τις απόψεις Τζιτζικώστα, Καμμένου και Χ.Α., που δημοσίως χαρακτήρισαν το ΠΑΣΟΚ «εγκληματική οργάνωση».

Άλλωστε, το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να κάνει προβολές στο μέλλον, προσπαθεί να εκτιμήσει το μετά Βενιζέλου τοπίο στο πάλαι ποτέ Κίνημα και δεν μένει αδιάφορο στην προοπτική μιας πολιτικής δύναμης που αποποιούμενη το «βαρύ» και «φορτισμένο» παρελθόν της μπορεί, αν όχι να στηρίξει τον «κυβερνητικό» ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον να μην συνιστά απειλή.

Τα παραπάνω αποτελούν σενάρια επί χάρτου μέσα σε ένα εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο, εξαιτίας του οποίου η Κουμουνδούρου πλέον αποφεύγει όλο και πιο πολύ να τοποθετηθεί συγκεκριμένα αναφορικά με τις συνεργασίες και τις συμμαχίες.

Μάλιστα, κορυφαία στελέχη συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν μπορεί καν να προβλεφθεί τι ισχύ θα έχουν μετά τις εκλογές οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις, επομένως δεν έχει νόημα να προσδιοριστούν εκ των προτέρων οι συνεργασίες.

Αυτό που έχει αποκρυσταλλωθεί ως θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας του θα επιδιωχθούν πολιτικές συνεργασίες και η ευρύτερη δυνατή στήριξη στη Βουλή και την κοινωνία. Το στίγμα αυτών των συνεργασιών προσπάθησε να αποδώσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στον Real FΜ, όπου με αφορμή ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είπε τα εξής: «Θα αναζητήσουμε συγκλίσεις και συνεργασίες με δυνάμεις ή πρόσωπα που θα είναι διατεθειμένα να υπηρετήσουν το πρόγραμμα που θα έχει εγκρίνει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και πρόσωπα με καθαρό πολιτικό και κοινωνικό μητρώο. Το θέμα της εντιμότητας, της διαφάνειας, της καθαρής περπατησιάς στον δημόσιο βίο είναι για μας σημαντικό κριτήριο μαζί με την εργατικότητα και την ικανότητα». Επιμένοντας στο ζήτημα του προγράμματος, σε άλλο σημείο ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» σε συνεργασίες με «λογικές συγκλίσεις και μετατοπίσεις», όμως «δεν είναι δυνατόν ο ελληνικός λαός να δώσει εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ και να υλοποιήσουμε ένα άλλο πρόγραμμα, είτε της Ν.Δ. είτε των ΑΝΕΛ είτε του ΠΑΣΟΚ».

Εν ολίγοις, τόσο η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να διαμορφώσει την επιθυμητή κοινωνική πλειοψηφία όσο και η αντικειμενική πραγματικότητα της πολιτικής ρευστότητας αποτελούν το πρίσμα μέσα από το οποίο αντιμετωπίζει το θέμα των συμμαχιών.

Συνολική εξέταση
Όσον αφορά το θέμα της Εξεταστικής (σύμφωνα με τον σχεδιασμό επίκειτο η κατάθεση της πρότασης εντός της εβδομάδας), παρά το γεγονός ότι αρχικώς υπήρξε εστίαση στο διάστημα Βενιζέλου, δηλαδή από το 2010 και μετά, διατυπώθηκαν δεύτερες σκέψεις από στελέχη του κόμματος. Έτσι, η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται σε συνολική εξέταση του θέματος, συμπεριλαμβάνοντας και την περίοδο Τσοχατζόπουλου αλλά και την πενταετία της Ν.Δ., καθώς – όπως λέγεται από στελέχη – υπάρχουν ευθύνες και στη γαλάζια διακυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι πέρα από το «οικονομικό» και «πολιτικό» σκάνδαλο των συμβάσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει τρεις ακόμη διαστάσεις στις ομιλίες του και στις ερωτήσεις του στη Βουλή: το επιχειρησιακό ζήτημα, δηλαδή την αδυναμία του Πολεμικού Ναυτικού να επιτελέσει το έργο του όσο τα υποβρύχια σαπίζουν στα ναυπηγεία, το θέμα των εργαζομένων που κρατούνται «όμηροι» και απλήρωτοι αλλά και το γεγονός ότι δίνονται δισεκατομμύρια σε έναν «ψευτοεπενδυτή» και τα ναυπηγεία ρημάζουν, ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν στοιχείο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της εσωκομματικής μειοψηφίας, ζητείται να αναδειχθεί περαιτέρω το θέμα της ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων και των επιπτώσεων στην οικονομία και τους εργαζόμενους και να μην περιοριστεί μόνο στο ζήτημα των συμβάσεων.

Πρόβλημα επιβίωσης
Όσον αφορά την οικονομία, τα πράγματα σχεδόν λειτουργούν από μόνα τους: η ρευστότητα σπανίζει, η ανεργία θερίζει, οι όποιες καταθέσεις έχουν εξανεμιστεί, ενώ χαράτσια και επικείμενοι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αποτελειώνουν τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Το τελευταίο θέλησε να το υπογραμμίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας ερώτηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τον οποίο παραλλήλισε με «δήμευση περιουσιών», στοχεύοντας στα αντανακλαστικά του συντηρητικού κοινού που ιεραρχεί ψηλά τις αξίες του φιλελευθερισμού περί ατομικής ιδιοκτησίας.

Σε κάθε περίπτωση τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι τα ζητήματα της οικονομίας και οι επιπτώσεις τους στην κοινωνία και την εργασία, εν γένει δηλαδή το πιεστικό πρόβλημα της επιβίωσης που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες νοικοκυριά, είναι αυτό που θα κρίνει τις προτιμήσεις του εκλογικού ακροατηρίου σε μια επικείμενη εκλογική μάχη, όποτε κι αν αυτή έρθει.

Η εν λόγω αντεπίθεση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει και το… κόστος της, με την έννοια ότι απαιτεί υπέρβαση των όποιων εσωκομματικών διαφωνιών και διαφοροποιήσεων. Αυτό τουλάχιστον ήταν το μήνυμα της ηγεσίας προς τους βουλευτές και τα στελέχη της Γραμματείας στην κοινή συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης στη Βουλή, η οποία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της ψηφοφορίας για την τροπολογία της αναστολής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Υπενθυμίζεται ότι την εν λόγω τροπολογία υπερψήφισε η Αριστερή Πλταφόρμα, παρά τη δημόσια διαφωνία της με το αιτιολογικό ότι δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα, σε αντίθεση με τη βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ψήφισε «παρών», και τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος απουσίασε, καταγγέλλοντας εκ των υστέρων λογικές «μαντριού» που, όπως σημείωσε, έχουν εξαπλωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του προς τους βουλευτές, η οποία ήταν ανοιχτή στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε ωριμότητα, αυτοσυγκράτηση, εγρήγορση, ενότητα και συνειδητοποίηση του ιστορικού τους ρόλου. Προέταξε δηλαδή την «κρισιμότητα των στιγμών» με την έννοια τόσο της ιστορικής πρόκλησης για τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας όσο και με την έννοια της «λυσσώδους αντίδρασης» των «συνασπισμένων συμφερόντων της διαπλοκής». Στη συζήτηση που ακολούθησε στην κλειστή συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε τη στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να τηρήσει την κομματική γραμμή μαζί με τους βουλευτές της μειοψηφίας, καθώς, όπως είπε, «τον τιμά», αν και το ιστορικό στέλεχος του κόμματος επέμεινε στην άποψή του και με συνέντευξη στην «Αυγή» χαρακτήρισε «λάθος» την ψήφιση της τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τη δυσαρέσκεια της Κουμουνδούρου για το «ατόπημα» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, συνέχεια δεν δόθηκε ούτε επίσημα, ούτε στο πλαίσιο της συνεδρίασης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεπεράστηκε. Η ίδια υπερασπίστηκε τη στάση της από νομική κυρίως σκοπιά. Ο Μανώλης Γλέζος από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πιο ήπιους τόνους επέμεινε στο θέμα δημοκρατικότητας στη λήψη των αποφάσεων, για το οποίο έκανε ουσιαστικά λόγο με τη δήλωσή του περί «μαντριού» (χθες πάντως επανήλθε με δημόσιες δηλώσεις του προσθέτοντας την αιχμή ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πειστική απέναντι στην κοινωνία). Σε γενικές γραμμές, πάντως, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σε κλίμα ενωτικό, με προτροπή από όλες τις πλευρές για καλύτερο συντονισμό της Κ.Ο. με το κόμμα...

http://www.topontiki.gr/

Ξεκινάει η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Απόλλωνας Πάτρας-Ρέθυμνο

Ξεκινάει από  Τρίτη 5 Νοέμβριου 2013 η διάθεση των εισιτηρίων για το παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής της Basket League ΟΠΑΠ ανάμεσα στον Απόλλωνα Πατρών και το Ρέθυμνο AEGEAN, ενώ αποφασίστηκε η διάθεση «πακέτου» εισιτηρίων που θα περιλαμβάνει και τον επόμενο εντός έδρας αγώνα με τον Άρη σε ευνοϊκότερη τιμή. 

Συνωμοσία της Πυρίτιδας: Remember, remember, the 5th of November

Remember, remember, the 5th of November The Gunpowder Treason and plot; I know of no reason why Gunpowder Treason Should ever be forgot.

Δημοφιλείς μέχρι και σήμερα μεταξύ των μικρών παιδιών, οι στίχοι αυτοί εξακολουθούν να υπενθυμίζουν στους Άγγλους γιατί το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου σε κάθε πόλη και χωριό της Βρετανίας πυροτεχνήματα λάμπουν στον αέρα.

Η 5η Νοεμβρίου γιορτάζεται στη Βρετανία ως η Νύχτα του Γκάι Φωκς (Guy Fawkes Night ή Bonfire Night), σε ανάμνηση της αποτυχημένης προσπάθειας του Φωκς να ανατινάξει το Βρετανικό Κοινοβούλιο στις 5 Νοεμβρίου 1605 και να οργανώσει τη "Συνωμοσία της Πυρίτιδας" σαν αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α' και στα σκληρά μέτρα του προτεστάντη βασιλιά απέναντι στους Καθολικούς. Στις αρχές του 17ου αιώνα, στα προάστια της πόλης του Λονδίνου, τρεις Καθολικοί Βρετανοί συναντώνται μυστικά για να αποφασίσουν τη δράση τους. Ο βασιλιάς Ιάκωβος Α' της Αγγλίας είχε μόλις αναλάβει την εξουσία της χώρας.

Παρότι είχε υποσχεθεί χαλάρωση των αντικαθολικών νόμων, φαινόταν ότι ο νέος βασιλιάς θα αποδεικνυόταν ακόμη περισσότερο αυστηρός στην εκτέλεσή τους από τον προκάτοχό του. Οι Ρόμπερτ Κάτεσμπι, γνωστός Καθολικός του Νορθαμπτονσάιρ, ο ξάδερφός του Τόμας Ουίντουρ, και ο φίλος του Ράιγκτ, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα σχέδιο που περιλάμβανε την ανατροπή του βασιλιά και την ανατίναξη της Βουλής των Λόρδων, κατά την έναρξη της Βουλής στις 5 Νοεμβρίου 1605, με σκοπό να προκαλέσουν μια γενική εξέγερση που θα επέτρεπε την επιστροφή του καθολικισμού στη χώρα.

Τον Μάιο του 1604, στο σχέδιο εντάχθηκε και ο Γκάι Φωκς, μισθοφόρος από το Γιορκσάιρ, ο οποίος είχε διακριθεί στον Ισπανικό Στρατό. Λόγω της εμπειρίας του, ο Φωκς θα μετατραπεί στον "εγκέφαλο" της δράσης της ομάδας, η οποία διευρυνόταν διαρκώς. Αρχικά, ο Κάτεσμπι νοίκιασε ένα διαμέρισμα κοντά στο Παλάτι του Ουέστμονστερ και η ομάδα άρχισε τη διάνοιξη μιας σήραγγας κάτω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Η πρόοδος, ωστόσο, ήταν αργή για τους κυρίους, οι οποίοι δεν ήταν συνηθισμένοι σε σκληρή χειρωνακτική εργασία. Τελικά, το Μάρτιο του 1605, ο Τόμας Πέρσι κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις διασυνδέσεις του στην Αυλή για να νοικιάσει ένα κελάρι κάτω από τη Βουλή των Λόρδων.

Το σχέδιο του τούνελ εγκαταλείφθηκε γρήγορα και σύντομα ο Φωκς κατάφερε να γεμίσει την υπόγεια αποθήκη με περίπου 30 βαρέλια πυρίτιδας, που κρύφτηκαν κάτω από άνθρακα και κομμάτια ξύλου. Τα πάντα ήταν έτοιμα για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο. Ενδεχομένως να είχαν προετοιμαστεί πολύ νωρίς, διότι ορισμένα από τα μέλη άρχισαν να αμφιβάλλουν για το σχέδιο, εκφράζοντας ανησυχίες για τους Καθολικούς που θα βρίσκονταν παρόντες στο Κοινοβούλιο την ώρα της έκρηξης. Δέκα ημέρες πριν τη σχεδιαζόμενη επίθεση, ο Λόρδος Μοντίγκλ, ένας μεταρρυθμιστής Καθολικός, έλαβε ένα σημαντικό γράμμα, που τον συμβούλευε για τη δική του ασφάλεια να βρει μια δικαιολογία για να βρει μια δικαιολογία να απουσιάσει από το Κοινοβούλιο την 5η Νοεμβρίου.

Ο συγγραφέας της επιστολής ουδέποτε ταυτοποιήθηκε, ωστόσο, ο Λόρδος ήταν γαμπρός του Φράνσις Τρέσμαν, μέλος της ομάδας της Πυρίτιδας. Ο Μοντίγκλ έδειξε αμέσως το γράμμα στον Ρόμπερτ Σέσιλ, υπουργό της κυβέρνησης. Παρότι με σημαντική καθυστέρηση, οι στοές κάτω από το Κοινοβούλιο ερευνήθηκαν την 4η Νοεμβρίου και η πυρίτιδα ανακαλύφθηκε. Μόλις ενημερώθηκαν ότι τα σχέδιά τους είχαν αποκαλυφθεί, ο Ρόμπερτ Κάτεσμπι και ο Τόμας Ουίντουρ εγκατέλειψαν το Λονδίνο και συναντήθηκαν με την υπόλοιπη ομάδα στο Ουαρουικσάιρ, χωρίς να εξασφαλίσουν την υποστήριξή της. Κατάφεραν να ταξιδέψουν, μένοντας σε φίλους και σε υποστηρικτές, αλλά τρεις μόλις ημέρες μετά συνελήφθησαν.

Ο Κάτεσμπι, ο Πέρσι και ο Ράιγκτ σκοτώθηκαν, ενώ ο τραυματισμένος Ουίντουρ μεταφέρθηκε στο Λονδίνο. Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν λίγες ημέρες αργότερα. Όλοι οι συνωμότες, εκτός από τον Τρέσμαν, εκτελέστηκαν. Πώς μπόρεσαν αυτοί οι άνδρες να διεισδύσουν τόσο εύκολα στα άδυτα της αγγλικής κυβέρνησης; Και γιατί τα κελάρια ερευνήθηκαν τόσο καθυστερημένα;

Ενδέχεται ο Ρόμπερτ Σέσιλ να είχε οργανώσει όλη τη συνωμοσία για να εκφοβίσει τον βασιλιά, ώστε να αναγνωρίσει την καθολική απειλή; Μία δημοφιλής θεωρία υποστηρίζει ότι ο Γκάι Φωκς ήταν ένας προβοκάτορας, όπως και οι άλλοι συνωμότες, όπως ο Τρέσμαν, που δρούσε ως διπλός πράκτορας. Είναι πιθανό, ωστόσο, οι πράκτορες του Σέσιλ να μην διαπίστωσαν ποτέ ότι επρόκειτο για μια ήδη σχεδιασμένη συνωμοσία. Ο τελευταίος αποκάλυψε τη συνωμοσία μόλις την τελευταία στιγμή, προσδίδοντας δραματικότερο τόνο στην επιχείρηση. Στην πραγματικότητας, ο βασιλιάς μπορεί να μην βρέθηκε καμία στιγμή σε πραγματικό κίνδυνο.

Πηγή: britannia.com

tvxs.gr