Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

ΕΠΟ: 52,1 εκατ. ευρώ στα ταμεία της σε δέκα χρόνια χάρη στην Εθνική ομάδα

Μέγας χορηγός της ΕΠΟ είναι η Εθνική ομάδα... Τη «χρυσή» δεκαετία, δηλαδή από το 2004 μέχρι σήμερα, του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει εισπράξει από την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ μόνο ως πριμ συμμετοχής σε μεγάλες

Τα υπόθετα του Άδωνι

Του Κώστα Βαξεβάνη

Θα μπορούσε κάποιος χαριτολογώντας να πει πως ο Άδωνις Γεωργιάδης, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, είναι ο βασικότερος αβανταδόρος της φαρμακοβιομηχανίας, αφού σε λίγο καιρό, αν συνεχίσει την πολιτική του, γιατροί, νοσηλευτές, παραΪατρικό προσωπικό και σίγουρα ασθενείς, θα πρέπει να πάρουν χάπια για να τον αντέξουν. Αλλά και να μην έχεις σχέση με όλα αυτά, αρκεί να τον ακούσεις σε κάποια από τις δεκάδες τηλεοπτικές του εμφανίσεις, για να αποκτήσεις σχέση με σκευάσματα, τουλάχιστον αυτά που αφορούν την πίεση.

Αλλά ας αφήσουμε τα χαριτολογήματα και ας πάμε στην ουσία. Ο υπουργός Υγείας (ναι είναι υπουργός και μάλιστα Υγείας, δεν είναι απλώς «Άδωνις»), ανήγγειλε πως θα κάνει πιο φτηνά 6.000 φάρμακα.

Οταν τα'λεγε ο Κανέλλης...

Γιώργος Κυρίτσης

Μια πολύ πετυχημένη πρόβλεψη του έγκριτου αρθρογράφου

Η σταλινική κατρακύλα μπορεί να μην γίνεται αντιληπτή απο την πλέμπα και τους αναρχοάπλυτους που συναποτελούν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως από τη Σκουφά που είναι ύψωμα, από τα μετερίζια που λέγονται Φίλιον και Ντα Κάπο, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή. Από τότε που κάποιοι πρωτοπόροι έδειξαν στις κυρίες του Κολωνακίου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα ατίθασο πετ του 3% όπως πίστευαν, αλλά ο Αντίχριστος. Ακόμα χειρότερα, εισάγει καινά δαιμόνια. Πρώτος ανάμεσα στους πρώτους, ο κ. Η. Κανέλλης των "Νέων".

Πόσα βγάζουν κάθε δευτερόλεπτο οι κολοσσοί της τεχνολογίας [λίστα]

Μία ιστοσελίδα οικονομικού περιεχομένου, το Happier, αποφάσισε να κάνει έρευνα για τα κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας και αποκάλυψε σοκαριστικά αποτελέσματα.

Στην κορυφή είναι η Samsung, με έσοδα που φτάνουν τα 6.486 δολάρια το δευτερόλεπτο, «επίδοση» με την οποία δείχνει την πλάτη της στην Apple (4.539). Ο Μπιλ Γκέιτς είναι μεν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά η Microsoft είναι πολύ πίσω στη σχετική λίστα, αφού η εταιρεία του βγάζει 2.331 δολάρια/ δευτερόλεπτο.

Το ουρλιαχτό

Αύγουστος Κορτώ

Κάθεται και γράφει – από το πρωί, κάθεται και γράφει.

Γράφει το καινούριο του βιβλίο, που τον απασχολεί όσο τίποτε άλλο στον κόσμο· ίσως μονάχα ο έρωτας να ξεπερνά το βιβλίο του σ’ ενδιαφέρον, όμως ο έρωτας είναι ασφαλής, ενώ το βιβλίο μόνο κι απροστάτευτο – αν δεν το φροντίσει, θα πεθάνει στα χέρια του.

Στους δρόμους εσχάτως φασαρίες: φοιτητές, φοιτητές, πόσοι φοιτητές, εξοργισμένοι, βαριεστημένοι, ψυχωμένοι ή γκομενίζοντες, μπορείς να βγάλεις τρελά γκομενάκια σε πορείες, αυτό δα το ξέρουνε κι οι πάπιες.

Ο Καλαμάτας που 'χει δύναμη μεγάλη!

Παπαλάμπραινα

Τη χώρα απ' τη φωτιά ποιος θα τη βγάλει, ο Καλαμάτας που 'χει δύναμη μεγάλη!

Ήταν ένα τραγουδάκι από διαφήμιση και έγινε πια η στρατηγική της χώρας... Ξεχάστηκε ο Σοκολάτας, αλλά ήρθε ο Καλαμάτας!

Θαύμα! Θαύμα!

Ποδόσφαιρο: To Fair Play της χρονιάς στην ΕΠΣ Ηλείας!

Η φωτογραφία - fair play της χρονιάς στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αυτή που δείχνει τον ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα Φιγαλείας, Πλάνα, να οδηγείται εκτός γηπέδου από δύο αντιπάλους, οι οποίοι εκτελούν χρέη... φορείου.
Βλέπετε, σύμφωνα με τα τοπικά Μ.Μ.Ε. της Ηλείας, ελλείψει φορείου τα δύο παιδιά,

Γιατί σιωπούν οι διανοούμενοι;

Του Θωμά Τσαλαπάτη

Το πνευματικό μαρτυρολόγιο, από τον Μαγιακόφσκι έως τον Έζρα Πάουντ, δεν περιέχει, βλέπετε, μόνο αγγέλους - ωστόσο και οι δαίμονές του είναι ισάξιοι των αγγέλων του, αφού από μόνοι τους θα μπορούσαν να σώσουν την τιμή των λεγόμενων διανοουμένων. Ακόμη και ο «φασισμός» του Έζρα Πάουντ, λ.χ., αναδίδει περισσότερη ανθρωπιά από ολόκληρο το ηθικά και συναισθηματικά αφασικό εκείνο μόρφωμα που αποτελεί σήμερα τον κόσμο των «οργανικών» διανοουμένων. Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος, «Τι απέγινε το άλας της γης;» Από το βιβλίο Μέρες του 2004

Η κρίση, με το ξήλωμα των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των κατακτήσεων προσδιόρισε την κατάσταση του παρόντος ως μια μόνιμη ρευστότητα, ως μια πραγματικότητα υπό συνεχή αίρεση, ορίζοντας την αμφιβολία ως τη μόνη βεβαιότητα.

Ομιλία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Αίγιομιλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 8:00 μ.μ. στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Αίγιο, με θέμα "Πολιτικές θέσεις για την Χρυσή Αυγή του ελληνισμού".

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο γραμματέας της Τοπικής μας Μερτής Βασίλειος, καθώς και ο υπεύθυνος διοικητικής μέριμνας της Τοπικής Οργάνωσης Ν. Παπαηλιόπουλος.

Η κυβέρνηση, η τρόικα και το σημείο «βρασμού» της κοινωνίας

Πέτρος Σταύρου

Ο ανορθολογισμός και η άτεγκτη στάση της πολιτικής της τρόικας, στην παρούσα φάση, στηρίζεται σε έναν ορθολογικό στόχο. Να καταστήσει όλα τα κράτη του νότου αξιόχρεα, για να μη διακινδυνεύσει την πλήρη διάλυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, και για να μην επιτείνει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες μεταξύ των κρατών μελών.

«Για πρώτη φορά», λένε τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, δηλαδή σχεδόν όλα, πως «γίνεται διαπραγμάτευση με την τρόικα». Λοιπόν ναι, θα συμφωνήσουμε. «Κόντρες» γίνονται, αλλά δεν είναι της διαπραγμάτευσης. Είναι οι «κόντρες» της νέας τροπής που παίρνουν οι αντιφάσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ίσως ακούγεται υπερβολικό αλλά δεν είναι.

Ο τυφώνας Haiyan: Όπου φτωχός κι η μοίρα του

Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές σχεδόν πάντα προκαλούνται από τη συνέργεια διαφόρων παραγόντων. Ένας μεγάλος σεισμός για παράδειγμα στην Καλιφόρνια είναι πιθανό να προκαλέσει πολύ λιγότερα θύματα απ’ ότι ένας σεισμός, αντίστοιχης έντασης σε μια λιγότερο προνομιούχα περιοχή του πλανήτη, ας πούμε στην Αιτή, όπου το 2010 σεισμός, περί τα 7 ρίχτερ άφησε πίσω του γύρω στους 300,000 νεκρούς. Το ότι αυτό είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί στην Καλιφόρνια οφείλεται σε γενικές γραμμές, στην καλύτερη ποιότητα των κτιρίων, στην συνεχή εκπαίδευση των πολιτών, στην προετοιμασία και την έγκαιρη αντίδραση και κινητοποίηση της πολιτείας. Για όλα αυτά απαιτούνται χρήματα και οργάνωση.

Οι Φιλιππίνες δεν έχουν τίποτε απ’ όλα αυτά. Έτσι, ένα ιδιαίτερα ισχυρός τυφώνας, από τους πιο ισχυρούς που πέρασαν ποτέ από την περιοχή, και αρκετά ισχυρότερος του τυφώνα Κατρίνα, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια του κυβερνητικού μηχανισμού αντιμετώπισης έκτακτων φαινομένων, καθώς και οι ελλιπέστατες υποδομές προκάλεσαν την καταστροφή που βλέπουμε εδώ και μια βδομάδα στις οθόνες μας.

Ο Αδωνις στους διαδρόμους της Βουλής με το τεράστιο ακουστικό παλαιάς κοπής τηλεφώνου-Εξηγεί γιατί το χρησιμοποιεί [εικόνες]

Στιγμή δεν αποχωρίζεται ο Αδωνις Γεωργιάδης το απίστευτο αξεσουάρ του iPhone κινητού του, μια γαλάζια συσκευή hands free με ακουστικό από τηλέφωνο παλαιάς κοπής. Μιλώντας, μάλιστα, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες που τον είδαν να περπατά στους διαδρόμους της Βουλής με το τεράστιο ακουστικό στο αυτί, τους αποκάλυψε και τους λόγους για τους οποίους το έχει πάντοτε μαζί του.

«Εχει τρομερή ακουστική», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στο μπλε ακουστικό εξηγώντας, παράλληλα, ότι όταν χρησιμοποιούσε τα κλασικά hands-free δεν άκουγε καλά και τα

Φιλελεύθεροι; Ποιοι φιλελεύθεροι;

Αυγουστίνος Ζενάκος

Ας μην γελιόμαστε. Φιλελεύθεροι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν

Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και τα θεωρείς «μια κάποια λύση, γιατί κάτι πρέπει να γίνει, τέλος πάντων», ενώ φωνάζεις ολημερίς για τη «βία» των αντιδράσεων σε άδικους νόμους, δεν είσαι φιλελεύθερος. Όταν μαθαίνεις ότι η αστυνομία της χώρας σου βασανίζει κατά σύστημα και δεν το θεωρείς αυτό μείζονα εκτροπή, ενώ διαλαλείς ότι το «χαλί στον φασισμό στρώνεται από τις κραυγές "χούντα! χούντα!"», δεν είσαι φιλελεύθερος.

Σούπερ Λιγκ: Ο Σιδηρόπoυλος «σφυρίζει» στο ΠΑΟΚ-Αρης

Ο Τάσος Σιδηρόπουλος του συνδέσμου Δωδεκανήσου, ορίστηκε από την ΚΕΔ να διευθύνει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ ΠΑΟΚ και Αρη, που θα γίνει την Κυριακή στο γήπεδο της Τούμπας, για τη 12η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.
Ο Χρήστος Μήτσιος από το σύνδεσμο

Δυο λέξεις... από ολόκληρο λεξικό

Ρέα Βιτάλη

Μια ζωή με τις λέξεις πάλευα, με τις λέξεις έπαιζα. Τις διάλεγα. Όπως διαλέγουμε βότσαλα το καλοκαίρι. Πολύτιμα τα βότσαλα. Σμιλεμένα. Με την αλμύρα, με τις στρογγυλάδες τους. Τι να μου πουν οι πολύτιμοι λίθοι. Χαρά στους πολύτιμους! Βότσαλα! 

Μια ζωή με τις λέξεις. Πότε σφαίρα, πότε χάδι… έννοια… πάντως, λέξεις. Είναι που με κατηύθυνε εκείνη. Η πρώτη. Όταν κατέφευγα να χωθώ σε φτερούγες προστατευτικές. Όταν επιζητούσα να βγει μπροστά, κάποιος άλλος, να διορθώσει για χάρη μου μια αδικία. «Γράψ’ του» με προέτρεπε και έβαζε το εργαλείο στα δικά μου και μόνο χέρια. Τον λόγο.

Δεν θα... χαριστεί ο Φέτελ στον Γουέμπερ

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ είναι εδώ και καιρό πρωταθλητής και απλώς κυνηγά… ρεκόρ. Ο Μαρκ Γουέμπερ διεκδικεί...
την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα των οδηγών και θέλει να κλείσει την καριέρα του στη Formula 1 με νίκη. 

Όμως η Red Bull δεν σκοπεύει να ενεργήσει χαριστικά απέναντι στον Αυστραλό πιλότο στο Grand Prix του Ιντερλάγκος, με το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή το πρωτάθλημα.

Η λοιμική της Ευρώπης

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ

Στη νύχτα της αλαφιασμένης Ευρώπης διακρίνονται στο βάθος δύο προβολείς. Δυστυχώς, δεν φωταγωγούν διέξοδο ή κάποια σωτήρια εναλλακτική, αλλά υπόσχονται περισσότερο σκοτάδι. Ο ένας δείχνει τη λεωφόρο της ραφιναρισμένης ακροδεξιάς που συσπειρώνεται. Ο άλλος φωτίζει το ανατριχιαστικό σπήλαιο του καθαρού φασισμού και της νεοναζιστικής εκδοχής... Στις ερχόμενες ευρωεκλογές ενδέχεται αυτό το μαύρο κύμα να σκεπάσει απειλητικά την Ευρώπη...

Τι σιτίζει τον καλπάζοντα ευρωσκεπτικισμό και τι σημαίνει η αναμενόμενη άνοδος του συνολικά φαιού τόξου; Πρόκειται απλώς για ψήφο διαμαρτυρίας έναντι της ασκούμενης πολιτικής ή (και) για αγωνιώδη αναζήτηση απαντήσεων και λύσεων σε κεντρικά θέματα που αφορούν τη δομή, τους προσανατολισμούς και την εν γένει πορεία της Ενωσης;

Καλά Χριστούγεννα, κυρία Μέρκελ

του Κώστα Αργυρού

«Τα δύο κόμματα της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα υπογράψουν ένα κείμενο 150 με 200 σελίδων, που θα είναι πολύ λεπτομερές στις αναφορές του και πάνω σε αυτό θα βαδίσουν έτσι ώστε να αποφύγουν τις παρεξηγήσεις.». Αυτό μας έλεγε αυτές τις ημέρες στο Στρασβούργο ένας Γερμανός ευρωβουλευτής, που έχει εικόνα για το πώς διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο.

Θα είναι λοιπόν, με άλλα λόγια, μια κυβέρνηση στα μέτρα της Άνγκελα Μέρκελ. Τεχνική και πολύ συγκεκριμένη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διαπραγματεύσεις διαρκούν τόσες εβδομάδες και εμπλέκουν εκατοντάδες ειδικούς και από τα δύο κόμματα.

Λιστοκρατία

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Οι προγραφές είναι παλιά τραγική ιστορία της ανθρωπότητας. Τύραννοι, συνωμοτικές ομάδες, δογματικές σέχτες, ιερατεία, πανεπιστημιακά κατεστημένα, συνδικάτα επαγγελματικά αλλά και του εγκλήματος συγκροτούσαν λίστες με τα πρόσωπα ή τις ομάδες που θεωρούσαν πως έπρεπε να βγουν από τη μέση, γιατί, τάχα, δημιουργούσαν προβλήματα ή είχαν αντίθετες απόψεις ή πίστεις.

Ετσι προγράφονταν οι προτεστάντες από τους καθολικούς, οι Εβραίοι από τους ναζιστές, οι μαύροι από τους λευκούς με τις κουκούλες, οι αιρετικοί από την Ιερά Εξέταση, ο Γαλιλαίος από τους Ιησουίτες, οι τροτσκιστές από τον Στάλιν, οι κομμουνιστές από τον Μεταξά, οι μετανάστες από κάθε φασιστοειδές εθνικισταριό, οι ανάπηροι από τη Σπάρτη και συγγραφείς τύπου Ρουσντί από τους Αγιατολάχ.

Να μείνει εδώ ο Προμηθέας

Σπύρος Κιτσινέλης

Στη συνείδηση του ανθρώπου η φλόγα της φωτιάς έχει συνδεθεί με κάτι πολύτιμο και ένα υπέρτατο αγαθό μιας και βοήθησε πολύ στην εξελικτική του πορεία και επιβίωση. Η φωτιά, δηλαδή η ελεγχόμενη δημιουργία και χρήση της έδωσε στον άνθρωπο ζέστη τις κρύες μέρες του χειμώνα, φως τα βράδια και προστασία από κάθε πραγματική ή φανταστική απειλή. Δεν είναι τυχαίο ότι στον γνωστό μύθο ο Προμηθέας που έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους τιμωρείται παραδειγματικά από τους θεούς, διότι η φωτιά ήταν δύναμη και μυστικό μόνο δικό τους. Η φλόγα συμβολίζει το ιερό, το ζωογόνο ακόμα και το μεταφυσικό, αφού η καύση ενός υλικού παράγει άϋλο φως. Φως αποκαλούν οι χριστιανοί τον θεό και είναι δύσκολο να βρεθεί θρησκευτική ή γενικά πνευματική δραστηριότητα χωρίς τη χρήση της φλόγας και του φωτός που παράγει.

Τώρα έχουμε την τεχνολογία για να μετατρέπουμε τη νύχτα σε μέρα και η φωτιά εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του τρόπου ζωής μας εφόσον η ενέργεια που χρειαζόμαστε για όλες τις σύγχρονες δραστηριότητές μας παράγεται με καύση.

Από τις θυσίες στον καιροσκοπισμό...

Από τον ΠΕΤΡΟ ΜΑΚΡΗ

Πολύ σύντομα, η Ιστορία θ' αποδείξει ότι όλα τα πρόσφατα παζαρέματα, με αποσκιρτήσεις, διαγραφές και αυτομολήσεις βουλευτών, σε αντίπαλα στρατόπεδα, κάθε άλλο παρά ιδεοπολιτική πάλη μαρτυρούν.

Το πιο βέβαιο είναι ότι αυτές τις ημέρες, της κινούμενης άμμου των συντεταγμένων, αλλά και αυτοσχέδιων πολιτικών δυνάμεων, ο καβγάς γίνεται για την πολιτική-επαγγελματική επιβίωση όλων εκείνων που πίσω από τη φενάκη των «σωτήρων του έθνους» υποκρύπτουν την πιο ευτελή ιδιοτέλεια.

Save the βουλευτές αδερφέ!

Του Ρεμπελίσκου

Εντάξει, ο Τζαμτζής δήλωσε ότι προτιμάει το σκατό του να το βουτάει στον καφέ γιατί δεν έχει παξιμάδι, και έπεσαν πάνω του να τον φάνε γιατί αυτές οι γεύσεις είναι πολύ γκουρμέ για την Ελλάδα. Η δήλωση του Γιώργου Καλαντζή την Τρίτη όμως πως “υπάρχουν βουλευτές που δεν έχουν για να ζήσουν” μας αναγκάζει να δούμε κατάματα το δράμα του Έλληνα βουλευτή.

Ο Έλληνας βουλευτής είναι υποχρεωμένος να τρέχει σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες. Σε γλέντια και πανηγύρια, επετείους και γιορτές. Σε γενέθλια, συνεστιάσεις, μέχρι και σε παιδικά πάρτι.

Δεσμώτης του ιλίγγου...

Χριστόφορος Κάσδαγλης

Πολύ καλά έκανε ο κ. Βενιζέλος και παρέμεινε οίκοι. Δεν είναι μέρες αυτές να κυκλοφορείς στους ...δρόμους και σε συνεδριάσεις κυνοβουλευτικών ομάδων, γιατί εκεί δαγκώνουν. Το «ατύχημα», άλλωστε, ως γνωστόν παραμονεύει.

Καλά θα κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να παρατείνει αυτή του την απόφαση για το εύλογο χρονικό διάστημα των επόμενων μηνών. Ίσως μάλιστα πρέπει να το κλιμακώσει και να παραμείνει κληνήρης, να συγκαλέσει ιατρικό συμβούλιο και να αποσπάσει αναρρωτική άδεια μήπως και την αποφύγει τελικά αυτή την κυνοβουλευτική ομάδα.

Μπάσκετ: Στην Αργεντινή ο Βασιλακόπουλος για τις «wild card» του Παγκοσμίου

Αναχώρησε για το Μπουένος Αϊρες ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, προκειμένου να λάβει μέρος στη συνεδρίαση της FIBA World, η οποία θα λάβει χώρα στην πρωτεύουσα της Αργεντινής το προσεχές

Οι «υγειονομικές βόμβες» και η «νοσηρότητα» στο μεταναστευτικό λόγο

Της Χριστίνας Πάντζου

Στο κρίσιμο οκτάμηνο από το Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, ο κυνισμός πότισε το λεξιλόγιο στον ελληνικό Τύπο. Τον επικύρωναν οι «σκούπες» για τις οποίες διαβάσαμε εκατοντάδες φορές, αναφορικά με επιχειρήσεις που απευθύνονταν σε ανθρώπους, οι οποίοι όμως έπρεπε να σαρωθούν από τους δρόμους και το βλέμμα μας, σαν αναλώσιμα, μιαρά και επικίνδυνα απορρίμματα. Είναι αυτοί τους οποίους η Χρυσή Αυγή αποκάλεσε «σκουπίδια», συναντώντας περίσσια κατακραυγή από τα ίδια μίντια που κατά κόρον πρόβαλαν (επίσης με περίσσια ευκολία) τις «σκούπες» και τις επιτυχίες τους. Η μεγάλη «σκούπα για τη λαθρομετανάστευση» συμπληρώθηκε από μικρότερες «σκούπες» για την εγκληματικότητα, την παραβατικότητα, το παραεμπόριο, τα ναρκωτικά, την πορνεία, κι όλα αυτά συσχετισμένα στα δημοσιεύματα με την παρουσία των μεταναστών, που έτσι μεταμορφώνονταν σε πηγή κάθε δεινού του τόπου.

Αλλά εκεί όπου αυτή η πρακτική απέκτησε διαστάσεις εκστρατείας αποστροφής προς τους μετανάστες ήταν με την έκταση που δόθηκε και το λόγο που χρησιμοποιήθηκε για να μιλήσουν γι’ αυτούς ως «άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία».

Πλεόνασμα αποτυχίας!

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Με περισσή υπερηφάνεια η κυβέρνηση επιδεικνύει την «επίτευξη» πρωτογενούς πλεονάσματος ως το μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες με την τρόικα. Ενα πρωτογενές πλεόνασμα, που ουσιαστικά εμφανίζεται στα χαρτιά, αφού την ίδια ώρα το κράτος δεν έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις του, που ανέρχονται σε μερικά δισεκατομμύρια.

Εστω, όμως, ότι η χώρα έχει πετύχει αυτό το στόχο. Αποδεικνύεται από τις μέχρι τώρα συζητήσεις ότι δεν αρκεί ως μέσο διαπραγμάτευσης. Οι δανειστές αμφισβητούν τις επιδόσεις ανά τομέα, αλλά και τα στοιχεία που προβάλλει η κυβέρνηση.

Λευτέρης Πανταζής: «Παρακαλούσα τον Θεό να μην χάσω τη φωνή μου»

Ο Λευτέρης Πανταζής πέρασε μια περιπέτεια με την υγεία του που παραλίγο να του κοστίσει την ίδια του την ζωή. Ο τραγουδιστής μετά από αυτό αναθεώρησε πολλά πράγματα και έβαλε άλλες προτεραιότητες στην ζωή του.
«Ήρθα αντιμέτωπος με τον θάνατο. Όταν περνάς από τέτοιες δοκιμασίες χτυπά το λεγόμενο καμπανάκι. Βίωσα πού δύσκολες στιγμές. Προσευχήθηκαν πολύ όσοι με αγαπούν και εισακούστηκαν», εξήγησε στο Πρώτο Θέμα ο τραγουδιστής και συνέχισε:

Η διαχείριση του πένθους των παιδιών στο σχολείο

Της Ειρήνης Κρυσταλλίδου

Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με εμπειρίες θανάτου και πένθους των μαθητών. Έτσι έχουν την μοναδική ευκαιρία να προσφέρουν στήριξη και βοήθεια στα παιδιά που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση. Ωστόσο η προετοιμασία των εκπαιδευτικών στο θέμα του θανάτου και στη διαχείριση του πένθους των μαθητών δεν εντάσσεται στην επίσημη εκπαίδευσή τους. Η παρούσα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Κρυσταλλίδου Ειρήνη, διερευνά τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για την εκπαίδευση τους στο θέμα του θανάτου και της διαχείρισης του πένθους των μαθητών, το φόβο θανάτου που επιδεικνύουν, τις στάσεις τους απέναντι στο θάνατο και την άνεση με την οποία συζητούν για το θάνατο με τους μαθητές τους (Κρυσταλλίδου, 2013).

Για την επίτευξη των στόχων αυτών 316 εκπαιδευτικοί που υπηρετούσαν σε σχολεία των νομών Κοζάνης, Λάρισας και Αττικής συμπλήρωσαν γραπτό ερωτηματολόγιο.

Ανάγκη για ελάσσονα έστω εθνική συνεννόηση

Του ΑΝΘΟΥ ΛΥΚΑΥΓΗ*

Εάν διαχωρίσουμε αυτά που για όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα είναι apriori -και αυτονοήτως- απορριπτέα (όπως είναι τα φασιστικά σύνδρομα και οι αναπαραγόμενες δράσεις), τότε χωρίς αναστολές και αστερίσκους πρέπει να πούμε ότι: Οποιεσδήποτε και αν είναι οι διαφορές και οσοδήποτε και αν αυτές διαχωρίζουν τους μεν από τους δε (ιδεολογικά και όχι μόνον), η κατάσταση του τόπου επιβάλλει -όσο ποτέ πριν- ελάσσονα έστω εσωτερική συνεννόηση.

Με ό,τι αυτή σημαίνει. Και σημαίνει καταλλαγή, αποφόρτιση εντάσεων, απάμβλυνση διαγκωνισμών και τελικά σύγκλιση όσον αφορά την αναγκαιότητα και αποτροπής αποσυνθετικότερου διχασμού και συναναλήψεως εθνικών ευθυνών. Κι εννοούμε, τόσο από τους θεσμικούς διαχειριστές όσο και από εκείνους που εξίσου θεσμικά βρίσκονται απέναντι ως αντιπολιτευόμενες δυνάμεις.

Βάζοντας την Πολιτική μέσα στο σχολείο

Του Χαράλαμπου Μπαλτά

Η σχολική χρονιά 2012/2013 είναι αφιερωμένη στον αντιφασιστικό αγώνα, 1 στην επιστροφή της ιδιότητας του πολίτη, στην απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών και στη δυνατότητα να έχουν πολιτικό άσυλο οι κατατρεγμένοι της γης. Συγχρόνως αυτή η χρονιά είναι επίσης αφορμή για στοχασμό. Θέλουμε την πολιτική μέσα στα σχολεία ή δεν την θέλουμε; Νοείται μάθημα Πολιτικής στο σχολείο με παιδιά που δεν θα γίνουν πολίτες; Το σχολείο, το οποίο υπερασπίζει την ισότητα, μπορεί να νοηθεί να κάνει μια τέτοια διάκριση και το μάθημα να γίνεται μόνο για τα παιδιά που θα γίνουν πολίτες;

Ας δούμε κάποιες έννοιες. Η ιδιότητα του πολίτη σήμερα αποτελεί ένα νέο αντικείμενο στοχασμού. 2 Η χρήση όμως της έννοιας πολίτης σημαίνει τον αποκλεισμό αυτού που δεν είναι πολίτης, είτε ως προς την ιθαγένεια και την υπηκοότητα, είτε ως προς την πλευρά της πολιτικής συμμετοχής.

Συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. – Ουκρανίας


Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Νικολάι Αζάροφ επανέλαβε χθες ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στην διαδικασία για την σύναψη συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δήλωση αυτή του Αζάροφ, κατά την διάρκεια μιας συνόδου στην Αγία Πετρούπολη στην οποία συμμετείχαν ηγέτες διαφόρων κρατών της πρώην σοβιετικής ένωσης, σημειώθηκε εν μέσω των αμφιβολιών διαφόρων πλευρών για το εάν και κατά πόσον το Κίεβο προτίθεται να υπογράψει πράγματι τη συμφωνία αυτή στη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Το ανώτατο παίδεμα

Η κατάσταση στην ανώτατη παιδεία έχει φτάσει κυριολεκτικά στο απροχώρητο. Δύο από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, παραμένουν εδώ και δέκα εβδομάδες κλειστά, λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο είναι ορατός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Η ανώτατη εκπαίδευση έχει βυθιστεί σε βαθιά κρίση. Τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπα με τη διαρκή απαξίωση του έργου και της αποστολής τους. Και δυστυχώς, βασική υπεύθυνη για όλα αυτά είναι η κυβέρνηση και η αλλοπρόσαλλη πολιτική της.

Πάτρα: Καταγγελία- ΣΟΚ για το Σκαγιοπούλειο στα χέρια της Εισαγγελέα- Από κακοδιαχείριση έως κακοποιήσεις και βιασμοί ανηλίκων

Σοκάρει η καταγγελία που έχει στα χέρια της η Εισαγγελέας Διονυσία Παπαδοπούλου για το Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα της Πάτρας, για την οποία έχει ήδη διαταχθεί  προκαταρκτική εξέταση.
Στην καταγγελία που έφτασε στα χέρια της κ. Παπαδοπούλου περιγράφονται αντριχιαστικά πράγματα που φτάνουν αππό την κακοδιαχείριση και την κλοπή ακόμη και των χρημάτων που έχουν τα παιδιά από τα κάλαντα έως τις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανήλικων αγοριών  τροφίμων του Σκαγιοπουλειου.

Ο ρατσισμός είναι εδώ!

Της Άντας Ψαρρά

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με ένα νομοσχέδιο - τρικ που κατέθεσε στη Βουλή χθες και με μοναδικό στόχο την «εξομοίωση» του αντιρατσιστικού νομικού οπλοστασίου με εκείνο των ευρωπαϊκών κρατών, στην ουσία κλείνει ένα ακροδεξιό μάτι στη σημερινή νομοθετική εξουσία.

Οι αλλαγές απλά αναμασούν την απόλυτη άρνηση της κυβέρνησης να εμποδίσει το ρατσιστικό, ξενόφοβο και μισαλλόδοξο εγκληματικό έγκλημα κάθε μορφής. Οι αγωγές και τα προβλεπόμενα πρόστιμα όπως και η απλή αναφορά στο Ολοκαύτωμα -έτσι, για να υπάρχει- δεν κρύβουν τις προθέσεις του επιτελείου Σαμαρά.

Βόλεϊ: H κλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδας ανδρών και γυναικών


Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΟΠΕ η κλήρωση της Β' φάσης του Κυπέλλου Ανδρών-Γυναικών, με τη συμμετοχή των ομάδων που προκρίθηκαν από τα τοπικά πρωταθλήματα και αυτών που «μπαίνουν» από τις εθνικές κατηγορίες.
Ο πρόεδρος της ΚΕΠ, Χρήστος Σύλλας

Αυλωνάρι: Κάποτε ήταν το χρηματιστήριο της περιοχής!

Πριν δεκάδες χρόνια τέτοια εποχή, ήταν ανοιχτές οι πόρτες και τα παράθυρα του κτιρίου. Μέσα ήταν δεκάδες άτομα που δούλευαν και ζούσαν με αξιοπρέπεια την οικογένεια τους. Το κτίριο αυτό ήταν... λιοτρίβι και ήταν το χρηματιστήριο της περιοχής μιας και το 80% των κατοίκων εκεί έχει ελιές.

Δεν ιδρώνει το αυτί του Κυριάκου...

Το 2008, με βάση επίσημη μελέτη του ΟΟΣΑ, απασχολούνταν στη γενική κυβέρνηση το 7,9% του εργατικού δυναμικού, όταν ο μέσος όρος στις χώρες - μέλη του ήταν διπλάσιος φτάνοντας στο 15,9%. 

Γιατί έχει τόση σημασία;

Η «προσώρας» πολιτική

Του Σπύρου Λυκούδη

Το κόμμα μας, η Δημοκρατική Αριστερά, παρουσιάζει εικόνα που ούτε τα πρόσωπα που την απαρτίζουν τιμά ούτε την ιστορία της Ανανεωτικής Αριστεράς. Αναφέρομαι στο παραλυτικό αποτέλεσμα που επιφέρουν από τη μια η δυσκαμψία μας στις προσκλήσεις διαλόγου που μας απευθύνονται και από την άλλη οι συνεχείς, αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών μας για το μείζον ζήτημα των στρατηγικών συμμαχιών.

Μόνο που, πλέον, δεν πρόκειται για ζήτημα στρατηγικής αλλά για ζήτημα ταυτότητας του κόμματος.

Η εικόνα που παρουσιάζουμε, του αθροίσματος προσώπων που καταθέτουν καθημερινά τον αυθορμητισμό τους μπροστά στα δημοσιογραφικά μικρόφωνα, είναι ένδειξη του προβλήματος.

Αναζητείται φιλότιμο στη Βουλή

Με τις πρώτες σταγόνες της βροχής… δεν χάθηκε το καλοκαίρι, όπως θα έλεγε κι ο ποιητής, αλλά το φιλότιμο. 

Στο φουλ καίνε τα καλοριφέρ της Βουλής,

Γιατί δεν βλέπουμε ξένες σειρές στα μεγάλα κανάλια

Από τη Χριστίνα Κατσαντώνη
Πλέον πιθανή απάντηση; Γιατί τις έχουμε ήδη “κατεβάσει” -αλλά ας μείνει μεταξύ μας.
Μα τι συμβαίνει με τις κορυφαίες ξένες σειρές και δεν κερδίζουν την προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού, όταν προβάλλονται ελεύθερα, από μεγάλα κανάλια; Ούτε το Breaking bad στο Mega,ούτε το Homeland στον Alpha κατάφεραν να σταθούν αντάξια των προσδοκιών, παρά το ότι ανήκουν στις πλέον δημοφιλείς σειρές σε όλο τον κόσμο!

4 κλωστές...

Η τύχη της κυβέρνησης μοιάζει να κρέμεται από τέσσερις κλωστές: Τις διαθέσεις της τρόικας, τα εσωτερικά πολιτικά συμφέροντα της Γερμανίας και τις...πολιτικές αντοχές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

Οι περισσότεροι στοιχηματίζουν πως η τελευταία κλωστή είναι που θα σπάσει πρώτη.

Πύργος: 6,5 χρόνια κάθειρξη για τις «κατσαβιδιές»

Με κάθειρξη 6 ετών και 6 μηνών, χωρίς η έφεσή του να έχει ανασταλτικό ως προς την έκτιση της ποινής αποτέλεσμα «πλήρωσε» ο Σ.Κ. 28 χρ. από την Πάτρα τις «κατσαβιδιές» σε ένα συντοπίτη του για... τον οποίο ο 28χρονος είχε υπόνοιες ότι του έκλεψε το μηχανάκι.

Το περιστατικό διεπράχθη στις 24/1/2013. Τότε εκλάπη το μηχανάκι του 28χρονου, ο οποίος κάλεσε τον 53χρονο πατέρα του και δύο φίλους του προς αναζήτηση του δράστη.

Μετά από αρκετή ώρα εντόπισαν τον ύποπτο και ο 28χρονος που κρατούσε ένα κατσαβίδι στα χέρια

Nτόρις Λέσινγκ: Μοντέρνα, έντιμη και αντισυμβατική

Χρυσούλα Παπαϊωάννου

Τα βιβλία της Ντόρις Λέσινγκ, που πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 94 ετών, γαλήνια και ατάραχη στον ύπνο της, θα μείνουν στην Ιστορία για πολλούς λόγους, αφού «κύκλωσε» ό,τι την ενδιέφερε στην προσωπική της ζωή. Μ’ ένα εξαιρετικό δείγμα μεταμοντέρνας γραφής ύμνησε τη γυναικεία χειραφέτηση και τον πολιτικό στοχασμό, αμφισβήτησε τη βρετανική αποικιοκρατία, εντρύφησε στον μυστικισμό και ανακατεύτηκε με την επιστημονική φαντασία. Αλλά και μόνο ένας βαρβάτος…

θεσμικός λόγος, όπως είναι το βραβείο Νόμπελ που κέρδισε το 2007, φτάνει. Πέρα από τα γραπτά που, όπως λέει και η λαϊκή ρήση, μένουν, στη μνήμη μας έχει μείνει και μια εικόνα της που - καμιά φορά, για να επικαλεστούμε και μια άλλη ρήση - είναι ισχυρότερη από τις λέξεις.

Σημαντική πρόοδο στα οικονομικά της Ελλάδας βλέπουν οι Βρυξέλλες

Την εκτίμηση ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα αλλά ότι χρειάζεται ακόμη περαιτέρω εργασία σε οισμένα ζητήματα πριν υπάρξει οριστική συμφωνία, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ ανέφερε ότι ένα από τα ζητήματα προς επίλυση είναι το δημοσιονομικό κενό σε συνάρτηση με τον προϋπολογισμό του 2014.

Πάει μακριά η βαλίτσα...

Η τρόικα έφυγε, για να ξαναγυρίσει (2 Δεκεμβρίου)...Η διαπραγμάτευση με την τρόικα τραβάει εις μάκρος.

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και...οπως μετέδωσε ο  ανταποκριτής του ΑΝΤ-1, Θανάσης Τσίτσας από την Ουάσιγκτον, "ολα τα θέματα μένουν ανοικτά".

Τούβλο και χαράτσι

Έφεραν και νέο χαράτσι στα ακίνητα αφού οι εμπορικές αξίες είναι στο ναδίρ… Ο υπολογισμός του νέου φόρου για τις αστικές περιοχές και για περιουσία άνω των 300 χιλιάδων ευρώ θα γίνει με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν πριν από έξι χρόνια και οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα της κρίσης.

Μάλιστα, προβλέπουν έναν φόρο για κάθε ακίνητο και έναν πρόσθετο φόρο για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 χιλιάδων ευρώ. Το νέο καθεστώς θα ισχύσει από το 2014.

Μουντιάλ 2022: Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας

Κάποιες από τις χώρες που φιλοδοξούσαν να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022, διοργάνωση που τελικώς ανατέθηκε στο Κατάρ, βρίσκονται ενδεχομένως πίσω από την έρευνα δημοσίευσε η βρετανική

Φαρμακοποιοί: Καταστροφικό το νομοσχέδιο Άδωνη Γεωργιάδη

Για καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση υπερψήφισης του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας. Οπως επισημαίνει, «οι διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου διαμορφώνουν ένα... μη βιώσιμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής και καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία της αγοράς, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύoυν την ελληνική οικονομία.

Παρόλο που τα γενόσημα φάρμακα έχουν ήδη υποστεί μειώσεις που ξεπερνούν το 50% και

Στόχος για έσοδα 3,5 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις το 2014 - Τι βγαίνει στο "σφυρί"

Στόχο για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 3,560 δισ. ευρώ θέτει ο Προϋπολογισμός του 2014.
Όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού «το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία είναι εδαφικές εκτάσεις, που, εκ των πραγμάτων, απαιτούν σημαντικό χρόνο προκειμένου να διαμορφωθούν προς αξιοποίηση.

Είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο κερδίζει η Γερμανία λόγω της κρίσης

Μία από τις πιο κερδισμένες χώρες της κρίσης είναι η Γερμανία από την κρίση που έχιε πλήξει την Ευρωζώνη, λόγω... των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού.

Όπως δημοσίευσε η Καθημερινή, ο Πέτερ Μπόφινγκερ τόνισε πως η Γερμανία εξοικονομεί κάθε χρόνο περί τα 20 δισ. ευρώ. Ο ένας εκ των «πέντε σοφών» οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης κάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να επιστρέψει την