Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Πιθανό σενάριο για εκλογές την άνοιξη του 2015 και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο βλέπει η BofA


Τα βλέμματα της στην Ελλάδα ξαναστρέφει η BofA Merrill Lynch, η οποία ξεκίνησε σήμερα τη δημοσιοποίηση μηνιαίας έρευνας για την ελληνική οικονομία επιχειρώντας μία συνολική ανάλυση των μακροοικονομικών προοπτικών σε συνάρτηση πάντα και με τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τις προοπτικές βασικών εταιρειών αναζητώντας πάντα ευκαιρίες.

Στην πρώτη της έκθεση υπό τον μόνιμο τίτλο "olympic torch" (ολυμπιακή δάδα) η επενδυτική σημειώνει ότι η ανάπτυξη συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, αν και οι κίνδυνοι παραμένουν. Διατηρεί την εκτίμηση της για ανάπτυξη στο 0,3% και επιτάχυνση σταδιακά του ρυθμού ανάκαμψης αρκεί να μην υπάρξουν πολιτικά σοκ τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο κίνδυνο για την επενδυτική.

Επιπρόσθετα θεωρεί πως σημαντικές προκλήσεις παραμένουν η εφαρμογή της φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης, τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι πολιτικοί κίνδυνοι, ειδικά σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.

Εν τω μεταξύ προειδοποιεί πως η χαμηλή - ακόμα - επίδοση του ονομαστικού ΑΕΠ ίσως αποτελέσει αρνητική εξέλιξη για τα δημοσιονομικά έσοδα, τα οποία είναι χαμηλότερα των στόχων.


Tην ίδια ώρα όμως βγαίνει "buy" σε Alpha και Πειραιώς μετά την πρόσφατη διόρθωση βλέποντας περιθώρια ανόδου 23% και 29% αντίστοιχα.

Παράλληλα διατηρεί "buy" για τη μετοχή του ΟΤΕ και "neutral" για τον ΟΠΑΠ.


Σε ότι αφορά το πολιτικό ρίσκο η BofA επισημαίνει την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών για την Ελλάδα. "Θεωρούμε ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου, κάτι που με τη σειρά του θα εκληφθεί ως αρνητική εξέλιξη για τις αγορές λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που θα επικρατήσει, τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και μία πιθανή νέα καθυστέρηση των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας (OSI)".

Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να υλοποιηθεί, σύμφωνα με την επενδυτική εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίσει με μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές. "Ωστόσο με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις θεωρούμε κάτι τέτοιο απίθανο".

Εάν πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με μικρή διαφορά τότε ναι μεν στην αγορά θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πυροδοτήσει σοκ. Εξάλλου για να θέσει τις βάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει εθνικές εκλογές θα πρέπει πρώτα να κερδίσει με μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές με δεδομένο ότι οι τελευταίες πολλές φορές χρησιμοποιούνται για "ψήφο διαμαρτυρίας".

Από την άλλη εφόσον κερδίσει η ΝΔ με μικρή διαφορά τότε η αγορά θα αντιδράσει θετικά. "Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες προκήρυξης πρόωρων εκλογών και θα καταδείξει υπεροχή των κυβερνητικών κομμάτων", σημειώνει η BofA.

Αυτό που θεωρεί πολύ πιθανόν όμως η Merrill Lynch είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών έπειτα από αποτυχημένη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι προγραμματισμένη για το Φεβρουάριο του 2015. Κάτι όμως που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βιώσει μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο της συγκυβέρνησης στο να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, με δεδομένο κιόλας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία κρέμεται από μία κλωστή.

Μάλιστα θεωρεί τόσο μεγάλο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω της αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας απ' τη Βουλή που υπογραμμίζει πως ακόμα και στην περίπτωση πρόκλησης πρόωρων βουλευτικών εκλογών από το αποτέλεσμα της 25ης Μαϊου... έπειτα από κάποιους μήνες θα ξαναπάμε στις κάλπες! Κάτι που πάλι θα φουντώσει την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.