Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Την Παρασκευή το νέο Αναπτυξιακό Μοντέλο Ελλάδα 2021

Με τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για το το νέο Αναπτυξιακό Μοντέλο Ελλάδα 2021 οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες – προς το παρόν – προγραμματίζονται για την Παρασκευή, εισέρχεται στην τελική  της ευθεία  η επιχείρηση success story για τις διπλές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζονται και άλλες αναπτυξιακού
χαρακτήρα ανακοινώσεις με την πορεία του ΕΣΠΑ και το νέο πακέτο κονδυλίων, ενώ αναζητούνται συμμετοχές «έκπληξη» για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για να κλείσουν τα κενά χρηματοδότησης τα οποία αποτελούν προς το παρόν το «θολό» σημείο του αναπτυξιακού σχεδιασμού, μαζί με την τύχη του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό.

Απουσία κονδυλίωνΣύμφωνα με πληροφορίες  η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς θετικές ειδήσεις συμφωνιών για επενδύσεις, αλλά και για  νέες πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων καθώς το μνημόνιο περιορίζει δραστικά τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης. Το νέο ΕΣΠΑ που στόχος ήταν να ξεκινήσει εμπροσθοβαρώς, τελικά καταγράφει μόνο 650 εκατ. ευρώ εκταμιεύσεις εντός του 2014 στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ  το ΠΔΕ θα περικοπεί κατά 400 εκατ. ευρώ το 2015 στα 6,4 δισ. ευρώ για να επανέλθει μετά στα 6,7 δισ. ευρώ.

Αλλά και στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων καταγράφεται ανεπάρκεια χρηματοδότησης προς τις νέες τεχνολογίες που αναδεικνύονται σε κορυφαίο στόχο επενδύσεων έως το 2020, λόγω των περικοπών του μνημονίου. Γίνεται λόγος και για πολλά εμπόδια στηχρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό τομέα.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο: "Ελλάδα 2021"Υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ. Χατζιδάκη οργανώνεται η επίσημη παρουσίαση, το πιθανότερο την Παρασκευή (αν και δεν αποκλείεται επίσπευση) , του σχεδίου ανάπτυξης της οικονομίας για την επόμενη επταετία (2021). Περιλαμβάνει τις 13 Οριζόντιες και 8 Τομεακές πολιτικές αλλά και πρόβλεψη για μείωση φόρων.

Προαναγγέλλει μειώσεις φόρων αρχικά επί των κερδών  επιχειρήσεων και σε δεύτερο στάδιο των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και της φορολογίας στην ενέργεια και στα φυσικά πρόσωπα, αλλά και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους ανέργους  και αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο. Κάνει λόγο και για στοχευμένες δράσεις που θα πρέπει να προωθηθούν  για την "ανακούφιση" από τις φορολογικές επιβαρύνσεις σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες όπως η έρευνα και η ανάπτυξη, καθώς και η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων».

Απευθύνει και κάλεσμα στους εταίρους (έχει παρουσιαστεί ήδη από  τον ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup)  για την συμμετοχή  τους στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (Institution of Growth – IfG).  Κάνει λόγο για την δημιουργία πρόσθετων υπο – ταμείων υπό την «ομπρέλα» του, εφόσον υπάρχει υψηλή ζήτηση για μεγάλα έργα σε άλλους υπο – τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Οριζόντιες πολιτικές1. Δημοσιονομική εξυγίανση
2. Δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος και η διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων
3. Κατάργηση των εμποδίων εισόδου στις αγορές
4. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας – ιδιωτικοποιήσεις
5. Διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου – εξωστρέφεια
6. Βελτίωση της φορολογικής πολιτικής
7. Αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας
8. Έμφαση στην καινοτομία
9. Αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες
10. Οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο
11. Καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας
12. Επιτάχυνση και βελτίωση του συστήματος δικαιοσύνης.
13. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής
 
Οι 9 Τομεακές πολιτικές
• Τουρισμός
• Πρωτογενής τομέας και η βιομηχανία  ειδών διατροφής
• Logistics
• Έρευνα  τεχνολογία και καινοτομία
• Φάρμακα
• Δομικά υλικά και μέταλλα
• Ναυτιλία και συναφείς υπηρεσίες
• Εμπορεύσιμες υπηρεσίες
  νέο αναπτυξιακό μοντέλο: "Ελλάδα 2021".

Έρχεται και το ΕΣΠΑΠαράλληλα ετοιμάζονται και οι ανακοινώσεις για την πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ αλλά και για το νέο πακέτο το οποίο στοχεύει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά  40 δισ. ευρώ  έως το 2020 για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.  Το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 έχει κατατεθεί  επισήμως στις Βρυξέλλες και η έγκρισή του αναμένεται το Φθινόπωρο.

Στόχος του είναι  αυτή τη φορά να αποφευχθεί μία «καθυστερημένη έναρξη των έργων/δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 με κάθε μέσο».  Οι δράσεις  που είναι δυνατόν να προκαλέσουν αυξημένες οικονομικές ροές κατά τα πρώτα χρόνια υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ είναι κατά κύριο λόγο σύμφωνα με το κείμενο δράσεις που ήταν ενταγμένες στην προγραμματική περίοδο 2007-2013, των οποίων καθυστέρησε η υλοποίηση λόγω των συνεπειών της κρίσης όπως η ενίσχυση στοχευμένων κατηγοριών ΜΜΕ, μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, έργα νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών για ευρυζωνικές υποδομές,  βιολογικοί καθαρισμοί,  διαχείριση απορριμμάτων,  έργα εξοικονόμησης Ενέργειας, όπως το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», αλλά και  δράσεις που αφορούν σε θέματα απασχόλησης, κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας.

Ειδικά για τα έργα που αφορούν στο Κοινωνικό Ταμείο  (ΕΚΤ), προτεραιότητα θα δοθεί σε στοχευμένες δράσεις σε ομάδες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης και παραμονής στην αγορά εργασίας (π.χ μακροχρόνια άνεργοι, νέοι ΝΕΕΤs), στην σύνδεση  της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και αναβάθμισης του θεσμού της μαθητείας.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.