Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

33 αιώνες των επίσημων αγώνων σε Αρχαία και Σύγχρονη Ελλάδα


Επίσημα οι πρώτες αγωνιστικές εκδηλώσεις έχουν καταγραφεί το 1251 π.Χ στη Νεμέα προς τιμή του Νεμείου Διός. Η πιστοποίηση της επισημότητας των Αγώνων οριοθετείται από την ετήσια μορφή τους, τον μόνιμο φορέα διοργάνωσής τους, την ύπαρξη Ελλανοδικών (κριτών) την αναγγελία των κανονισμών τέλεσής τους, την προπαρασκευή και επιλογή (πρόκριση) των Αθλητών, την αναγγελία των αποτελεσμάτων και την βράβευση των νικητών.

Λογικά τα Νέμεα (ή Νέμεια) θα έπρεπε να είναι περισσότερο αναγνωρισμένα από τα παρακείμενα Ολύμπια, αλλά η διαμάχη της Ολυμπίας με την γειτονική Πίσσα, η αντιπαλότητα στη διοργάνωση επί 300 - 400 χρόνια π.Χ και η προσπάθεια - ως εκ τούτου - βελτίωσης των Αγώνων, έφεραν τις αγωνιστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Ολυμπίου Διός, σε ανώτερη θέση από τις αντίστοιχες προς τιμή του Νεμείου Διός.

Όμως σήμερα αναγνωρίζεται ότι οι πρώτοι Αθλητικοί Αγώνες στον κόσμο άρχισαν το 1251 και φέτος εορτάζουμε τα 3.265 χρόνια από την έναρξή τους. Για την Αρχαία Ολυμπία βεβαιωμένα γνωρίζουμε ότι άρχισαν το 884 π.Χ, ενώ η καταγραφή τους άρχισε το 776 π.Χ με πρώτο Ολυμπιονίκη τον σπρίντερ Κόροιβο.

Στο site της ΕΣΟΑ (www.hoa.gr), δηλαδή των Ελλήνων Olympians, του επίσημου οργάνου των Αθλητών της Ελληνικής και Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δημοσιεύεται με τίτλο «ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ» ο πίνακας με τους 100 πλέον διάσημους εξ αυτών. Είναι μια υπεύθυνη επιλογή, του Γεν. Γραμματέα της ΕΣΟΑ Γιώργου Λιβέρη, από τους 3.000 περίπου Αρχαίους Ολυμπιονίκες, από τους οποίους οι 600 είχαν και ανδριάντα στο Ολυμπιακό Άλσος.

Ο πίνακας έχει σκοπό να γνωρίσει κυρίως στους νέους φιλάθλους ιστορικά ονόματα, αγωνίσματα, καταστάσεις αλλά και κοινές συνθήκες που φανερά συνδέουν τις τότε με τις σημερινές καταστάσεις.

Οι 100 επικρατέστεροι Αρχαίοι Ολυμπιονίκες:

ΑΙΣΧΙΝΗΣ Ο ΗΛΕΙΟΣ: Νίκησε δυο φορές στο Πένταθλο. Είχε δυο αγάλματα στην Ολυμπία. Το Πένταθλο συνέθεταν κατά σειρά τα αγωνίσματα: Τριπλούν, Δίσκος, Δρόμος, Ακόντιο, Πάλη.οι αθλητές αγωνίζοντο ανά δυο. Ο νικητής αναδεικνύετο με 3 νίκες.

ΑΓΗΣΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΟΣΤΡΑΤΟΥ : Από την Τρίταιαν της Αρκαδίας που πρέπει να είναι η Κάτω Βλασιά Καλαβρύτων στη θέση Καστρίτσι. Νίκησε στην Πυγμαχία ανδρών στην Ολυμπία, τους Δελφούς, τη Νεμέα και στα Ίσθμια.

ΑΖΑΝ Ο ΑΡΚΑΣ: Νικητής στην Πυγμαχία Παίδων. Θεωρείται μυθικός υιός του Αρκάδος που κατένειμε την Αρκαδία στους 3 υιούς του: Αζάνα, Αφείδαντα και Έλατον. Η δική του χώρα ονομάσθηκε Αζανία.

ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΑΙΓΙΕΥΣ: Ένας από τους ταχύτερους δρομείς της αρχαιότητας, ο οποίος επί πλέον διατήρησε αυτό το προσόν του για 12 και πλέον χρόνια. Νίκησε στον αγώνα ενός Σταδίου το 49 μ.Χ. ακολούθως νίκησε την επόμενη τετραετία (53 μ.Χ) για να επανέλθει και μετά 8 χρόνια, το 61 μ.Χ στην ίδια πάντα απόσταση των 200 (περίπου) μέτρων.

ΑΚΡΑΓΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΕΥΓΑΣ: Στα Νέμεια πυγμαχούσαν ο Ακραγάντινος και ο Δαμόξενος από τις Συρακούσες. Ο αγώνας δεν τελείωνε και πλησίαζε η νύκτα. Οι Ελλανοδίκες όρισαν να δώσει έκαστος ένα και μόνο τελικό κτύπημα. Ο Δαμόξενος άντεξε το φοβερό κτύπημα στο κεφάλι του. Ακολούθως ο Δαμόξενος κτύπησε με τεντωμένη την παλάμη τον Ακραγάντινο στην κοιλιά. Τα δάκτυλα χώθηκαν μέσα και αποσυρόμενα έβγαλαν και εντόσθια. Οι Ελλανοδίκες θεώρησαν ως 5 (5 δάκτυλα) τα κτυπήματα του Δαξόμενου και στεφάνωσαν τον (νεκρό πλέον) Ακραγάντινο ως νικητή. Στο Μουσείο του Βατικανού υπάρχει άγαλμα των δυο αθλητών. Είναι του Ιταλού γλύπτη Κανόβα (1757 - 1822).

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ: Υπήρξε Ολυμπιονίκης το 416 π.Χ στην αρματοδρομία, όπου μετείχε με 7 άρματα (!). Υπήρξε μια σημαντική συμμετοχή και επιτυχία για την Αθήνα. Ο Αλκιβιάδης γενν. το 452 π.Χ. Ήταν υιός του Κλεινίου και συγγενής του Περικλέους. Διετέλεσε μαθητής του Σωκράτη, ενώ ήταν υπό την κηδεμονία του Περικλέους από 5 ετών, λόγω θανάτου του πατρός του. Ήταν μια ισχυρότατη αλλά και αντιφατική προσωπικότητα. Αναμφισβήτητα είχε μεγάλες πολιτικές, διοικητικές και στρατιωτικές ικανότητες, ενώ πάντα έδειχνε μοναδικό ηρωισμό. Για πρώτη φορά τραυματίσθηκε στη μάχη της Ποτίδαιας σε ηλικία 20 ετών. Ως πολιτικός ήταν ο εμπνευστής της συμμαχίας Αθηναίων, Αργείων, Ηλείων και Μαντινέων εναντίον της Σπάρτης. Σε ηλικία 36 ετών κατέχων υψηλά αξιώματα στην Αθήνα έκρινε εαυτόν ικανό να στεφθεί και ως Ολυμπιονίκης. Δεν ανεχόταν απλά να παρευρίσκεται, έστω και μεταξύ των επισήμων, στην Αρχαία Ολυμπία. Η νίκη των αρμάτων του έκανε εντύπωση και του προσέδωσε κύρος. Είχε ακολούθως μια περιπετειώδη πορεία. Εφονεύθη από τον Σατράπη της Φρυγίας Φαρνάβαζο με δόλο. Πρέπει να ήταν 50 περίπου ετών.

ΑΝΑΥΧΙΔΑΣ ΦΙΛΥΟΣ: Νίκησε στους Ο.Α μια φορά στην παιδική Πάλη και στη συνέχεια δυο φορές στην ανδρική. Κατήγετο από την περιοχή της Ηλείας.

ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ: Ο Άνδρικος, ο οποίος πιθανόν σήμερα θα ετονίζετο στην παραλήγουσα, ήταν ο πρώτος Μεσσήνιος Ολυμπιονίκης στην ιστορία των Αγώνων. Το 768 π.Χ, στην 3η διοργάνωση και στο Δρόμο ενός Σταδίου (192,27μ.). Στη συνέχεια 6 ακόμη Μεσσήνιοι (!) κερδίζουν το Στάδιο ως εξής: 764 Πολυχάρης, 752 Διοκλής, 748 Αντικλής, 744 Ξενακλής, 740 Δωντάδης, 736 Λεωχάρης. Ακολούθως οι φοβεροί δρομείς Μεσσήνιοι χάνονται. Τι συνέβη; Απλά, οι κυρίαρχοι Σπαρτιάτες ή τους «εξαφάνιζαν» ή τους παρουσίαζαν ως Σπαρτιάτες. Το έργο αυτό το είδαμε και το 1936 στους Ο.Α του Βερολίνου. Οι Ιάπωνες παρουσίασαν τον Κορεάτη Σον Κέε - Σουνγκ ως Ιάπωνα Κίτει Σον. Κέρδισε τον Μαραθώνιο. Η αλήθεια έγινε γνωστή μετά το 1946 όταν απελευθερώθηκε η Κορέα. Στους αρχαίους Ο.Α ο πρώτος Λάκων (Σπαρτιάτης) δρομέας και νικητής παρουσιάσθηκε στην 16η διοργάνωση (716π.Χ) και ονομάζετο Πυθαγόρας. Οι Σπαρτιάτες κυριάρχησαν των Μεσηνίων από τον Α' Μεσσηνιακό Πόλεμο που διήρκησε 19 χρόνια 743 - 724 π.Χ.

ΑΝΤΙΟΧΟΣ Ο ΑΠΟ ΛΕΜΠΡΕΟΝ: Ολυμπιονίκης στο Παγκράτιον. Επίσης δυο φορές κέρδισε το Πένταθλο στα Νέμεια και τα Ίσθμια, απόδειξη του πολύπλευρου ταλέντου που διέθετε .

ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΝΟΠΑΤΡΟΥ: Μιλήσιος. Νίκησε στην Πυγμαχία Παίδων. Αφιέρωσε στην Άλτι (άλσος) ανδριάντα από τους Ίωνας. Ο Τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος, με δώρα ζήτησε από τον πατέρα του να γραφτεί ως Συρακούσιος (μορφή μεταγραφής) αλλά η πρόταση απορρίφθηκε με αγανάκτηση.

ΑΡΓΕΥΣ Ο ΑΡΓΕΙΟΣ: Νίκησε στο Δόλιχο Δρόμο. Στον αγώνα δηλαδή των 20 ή 25 Σταδίων, ο οποίος αντιστοιχεί με τα σημερινά 5.000μ. Όταν αναχωρούσε από το Άργος είχε δηλώσει πως εάν νικούσε, την ίδια ημέρα θα τους το γνώριζε. Το απόγευμα της νίκης του οι συμπατριώτες του, όταν τον είδαν στο Άργος, τον ρώτησαν γιατί δεν ήταν στην Ολυμπία. Μόλις έμαθαν ότι νίκησε τον σήκωσαν στους ώμους και τον περιέφεραν στην πόλη.

ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΕΥΣ: γνωστός επίσης και ως Μαιάνδριος. Ήταν ένας από τους (μόνον) 9, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας των Ο.Α, που κατόρθωσαν να κερδίσουν την ίδια ημέρα τόσο στην Πάλη, όσο και το Παγκράτιο. Τη νίκη του σημείωσε στους 198ους Ο.Α το έτος 13 μ.Χ. Οι 9 αυτοί κατά χρονολογική σειρά επιτυχίας ήσαν οι εξής: 1) Ηρακλής ο Αλκμήνης, 2) Κάπρος ο Ήλειος, 3) Αριστόξενος ο Ρόδιος, 4) Πρωτοφάνης Μάγνης, 5) Στρατόνικος Κοράγου Αλεξανδρεύς, 6) Μαρίων Μαρίωνος, 7) Αριστέας Στρατονικεύς, 8) Στράτης Αργεάτης, και 9) Σωκράτης το 149 μ.Χ.

ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΘΡΑΣΙΔΟΣ: από την Ηλεία. Παλαιστής, εκτός από την Ολυμπία νίκησε δυο φορές στα Πύθια των Δελφών. Ήταν ο πρώτος ο οποίος συνέταξε κατάλογο Ολυμπιονικών.

ΑΡΙΣΤΟΞΕΝΟΣ Ο ΡΟΔΙΟΣ: Ένας μόνο από τους 9 Ολυμπιονίκες, οι οποίοι είχαν επιτύχει την ίδια ημέρα να νικήσουν τόσο στην Πάλη, όσο και το Παγκράτιο. Αυτοί θεωρούντο ισάξιοι του μυθικού Ηρακλή. Την επιτυχία του σημείωσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 156 π.Χ.

ΑΡΚΕΣΙΛΑΟΣ: και ο υιός του Λίχας. Ο πατέρας νίκησε δυο φορές στην Αρματοδρομία των Ο.Α. Ο υιός επειδή ήταν αποκλεισμένος δήλωσε το άρμα του με την πόλη των Θηβών. Οι Ελλανοδίκες όταν το διαπίστωσαν τον μαστίγωσαν. Οι Σπαρτιάτες με Βασιλέα τον Άγι, επιτέθηκαν εναντίον των Ηλείων για να τους τιμωρήσουν. Έγινε μάχη στην Ιερά Άλτη. Αργότερα στα αρχεία τους οι Ηλείοι παρουσιάζουν ως νικήτρια της Αρματοδρομίας την πόλη των Θηβών.

ΑΡΡΙΧΙΩΝ Ο ΦΥΓΑΛΕΥΣ: Νίκησε 2 φορές στο Παγκράτιο. Στους 52ους Ο.Α το 572 π.Χ και στους 53ους Ο.Α το 568 π.Χ. Στους 54ους Ο.Α το 564 π.Χ νίκησε μεν τον αντίπαλό του καθώς του εξάρθρωσε το πόδι, αλλά στο μεταξύ ο αντίπαλός του είχε κατορθώσει να του κάνει τόσο ισχυρή λαβή με τα πόδια στη μέση και με τα χέρια στο λαιμό, ώστε μετά τον αγώνα Αρριχίων εξέπνευσε. Οι Ελλανοδίκες θεώρησαν τον Αρριχίονα νικητή ενώ ήταν νεκρός.

ΑΡΤΕΜΙΔΩΡΟΣ ΕΚ ΤΡΑΛΛΕΩΝ: Από το Αϊδίνη της Μικράς Ασίας. Αρχικά απέτυχε στο Παγκράτιο παίδων επειδή ήταν πολύ μικρός. Ακολούθως στους αγώνες των Ιωνικών πόλεων στη Σμύρνη νίκησε στο Παγκράτιο ανδρών. Στους Ο.Α επανήλθε, στους 212ους Αγώνες το 69 μ.Χ νίκησε στο Παγκράτιο Ανδρών. Έστησε ανδριάντα του.

ΑΡΧΙΠΠΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ενώ δεν ήταν ακόμη 20 χρονών νίκησε στους Ο.Α στην Ολυμπία, επίσης στα Ίσθμια, τα Πύθια και τα Νέμεια.

ΑΣΗΜΙΝΑΣ ΒΑΡΚΑΙΟΣ: Νίκησε στην Πάλη Ανδρών. Ήταν Βουκόλος (εκτροφέας μεγάλων ζώων). Γυμναζόταν με ένα ταύρο, τον οποίο έφερε μαζί του στην παρακείμενη πόλη Πίσα, όταν αγωνίσθηκε το 460 π.Χ στους 80ους Ο.Α.

ΑΣΤΥΛΟΣ Ο ΚΡΟΤΩΝΙΑΤΗΣ: Νίκησε σε 3 συνεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες, το 488, το 484 και το 480 π.Χ στο Δρόμο ενός Σταδίου (σήμερα 200μ.) και στο Δίαυλο (σήμερα 400μ.). Ο Πλάτων έγραψε γι' αυτόν ότι ήτο σώφρων, ήρεμος, ανδρείος, συνεχώς ασκούμενος χωρίς να έχει ποτέ σχέση με γυναίκες ή παιδιά. Ο ίδιος επίσης αναφέρεται και ως Αστύαλος

ΓΛΑΥΚΟΣ ΕΚ ΚΑΡΥΣΤΟΥ: του Δαμύλου, γεωργοί. Ο πατέρας είχε μάθει τον υιό να τοποθετεί το ηνίο του αλόγου στο άροτρο όχι με σφυρί, αλλά με κάθετη γροθιά. Στους Ο.Α μετείχε στην Πυγμαχία. Ο αγώνας δεν τελείωνε, τότε ο πατέρας του από το πρανές (κερκίδα της εποχής) του φώναξε. «Την απ' αρότρου». Αναδείχθηκε νικητής. Ακολούθως έγινε ο «Πύκτης Γλαύκος» που νίκησε δυο φορές στα Πύθια, οκτώ στα Νέμεια και οκτώ στα Ίσθμια.

ΓΟΡΓΟΣ Ο ΗΛΕΙΟΣ: Νίκησε τέσσερις στη συνέχεια φορές στους Ο.Α στο Πένταθλο και μια φορά στο Δίαυλο (2 Στάδια ή περίπου 400μ.) και μια φορά στο Δρόμο Οπλίτου. Η απόσταση στο Δρόμο Οπλίτου ήταν ένας Δίαυλος, αλλά ο αθλητής έπρεπε να φέρει πλήρη στρατιωτική εξάρτιση και βεβαίως την Ασπίδα.

ΔΑΜΑΡΕΤΟΣ Ο ΗΡΑΙΕΥΣ: Ο πρώτος που έφερε τις Ολυμπιακές νίκες στην οικογένειά του. Νίκησε στο Δίαυλο Δρόμο Οπλίτου το 520 και το 516 π.Χ. Ο υιός του Θεόπομπος νίκησε στο Πένταθλο. Ο εγγονός του Δαμάρετος ο Β' επίσης στο Πένταθλο. Ο δισέγγονός του Θεόπομπος ο Β' στην Πάλη.

ΔΑΜΙΣΚΟΣ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ: Νίκησε στο Πένταθλο Παίδων παρά το γεγονός ότι ήταν μόλις 12 ετών. Μετά την Ολυμπιακή επιτυχία του αναδείχθηκε επίσης νικητής στα Νέμεια και τα Ίσθμια, στο ίδιο αγώνισμα.

ΔΕΙΝΟΣΘΕΝΗΣ Ο ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΣ: Υπάρχει και μια αναφορά του ονόματός του ως Δεινομένης κατά τη σπαρτιατική διάλεκτο. Νίκησε στο Δρόμο του ενός Σταδίου (192, 27μ. ή 600 πόδια κατά την τότε μέτρηση). Στη Σπάρτη ήταν περιώνυμος για την ταχύτητά του.

ΔΙΑΓΟΡΑΣ Ο ΡΟΔΙΟΣ και Διαγορίδαι. Η πλέον επιφανής οικογένεια Ολυμπιονικών. Πρώτος ήταν ο τεράστιος στο σώμα πατέρας Διαγόρας που κέρδισε το 464 π.Χ στην Ολυμπία στην Πυγμαχία. Ακολούθως ανακηρύχτηκε περιοδονίκης καθώς νίκησε επίσης στους ιερούς αγώνες: Ίσθμια, Νέμεια και Πύθια. Ο πρώτος γιός του Δαμάγητος νίκησε στην Ολυμπία δυο φορές στο Παγκράτιο το 452 και 448 π.Χ. Επίσης το 448 ο αδελφός του Ακουσίλαος νίκησε στην Πυγμαχία. Ο τρίτος γιός του Διαγόρα ήταν ο διασημότερος όλων, αλλά ίσως και όλων των Ολυμπιονικών. Ονομάζετο Δωρεύς και νίκησε 3 φορές στο Παγκράτιο, το 432, 428 και 424 π.Χ. Επίσης 8 φορές στα Ίσθμια, 7 φορές στα Νέμεια, ενώ στα Πύθια «ακονιτί» δηλαδή χωρίς να σκονισθεί, διότι ουδείς αντίπαλος παρουσιάσθηκε. Επίσης ο πατήρ Διαγόρας είχε δυο εγγόνια (από τις κόρες του Καλλιπάτειρα και Φερενίκη) τους Ευκλή και Πεισίδορο. Αμφότεροι ανακηρύχτηκαν Ολυμπιονίκες στην Πυγμαχία. Τον πατέρα Διαγόρα, τους άνδρες της οικογένειας, αλλά και τις Καλλιπάτειρα και Φερενίκη εξύμνησαν τόσο ο αρχαίος ποιητής Πίνδαρος που τους έζησε, όσο και ο σύγχρονος Ιθακήσιος ποιητής Λορέντζος Μαβίλης (1860 - 1912).

ΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΒΡΟΤΟΥ: Από τις ελληνικές Συρακούσες. Με τη συμπαράσταση του πατέρα του Καλλιβρότου νίκησε στους Ο.Α σε Αγώνα Δρόμου, μια φορά στην κατηγορία Παίδων και μια φορά στην κατηγορία Ανδρών. Αλλά νίκησε 5 φορές στα Πύθια, 4 φορές στα Νέμεια και 3 φορές στα Ίσθμια.

ΔΡΟΜΕΥΣ: Κατήγετο από τη Στύμφυλο της Κορινθίας. Αναδείχθηκε νικητής στους Ο.Α δυο φορές στο Δόλιχο Δρόμο (σημερινά 5.000μ.). Επίσης δυο φορές στα Πύθια, τρεις στα Ίσθμια και πέντε στα Νέμεια. Πάντα στην Αντοχή. Συνήθιζε - κατ' εξαίρεση - να τρώει πολύ κρέας.

ΕΠΕΡΑΣΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΓΟΝΟΥ: Ηλείος. Νίκησε στο Δρόμο Οπλίτου (400μ.). Αργότερα έγινε περισσότερο διάσημος για τις μαντικές ικανότητές του. Εκείνη την εποχή θεωρείτο ότι είχε θεϊκή εύνοια.

ΕΠΙΘΕΡΣΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΔΩΡΟΥ: Άριστος Πυγμάχος από την Ερυθραία της Ιωνίας. Απέκτησε τον τίτλο του περιοδονίκη και μάλιστα 2 φορές, καθώς νίκησε δυο φορές στην Ολυμπία, δυο στα Πύθια, δυο στα Νέμεια και δυο στα Ίσθμια. Οι Αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία σταδιακά απέκτησαν το μεγάλο τους όνομα και την αίγλη έναντι των άλλων ελληνικών Αγώνων, κυρίως λόγω της άψογης διοργάνωσής τους και της εκεχειρίας.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ Ο ΚΡΗΣ: Υιός του Φιλάρονος από την Κνωσό. Νίκησε στην Ολυμπία στο Δόλιχο Δρόμο το 472 π.Χ στην 77η διοργάνωση. Τη νίκη και την αντοχή του ύμνησε ο κορυφαίος ποιητής των Αγώνων Πϊνδαρος. Αλλά σύμφωνα με τον Παυσανία ο Εργοτέλης, νίκησε δυο φορές στο Δόλιχο Δρόμο, τη δεύτερη φορά ως κάτοικος της πόλης Ιμέρας της Βορ. Σικελίας. Επίσης αναφέρεται ως νικητής δυο φορές στα Πύθια και μια φορά στα Ίσθμια. Προφανώς συνέβη το εξής, σύμφωνα με άλλα κείμενα. Στην Κνωσό ο Εργοτέλης μετείχε ενός κινήματος κατά της κρατούσης κατάστασης. Το κίνημα δεν σημείωσε επιτυχία και αναγκάσθηκε να φύει στην Ιμέρα. Εκεί τον προέβαλαν ιδιαίτερα ως Ολυμπιονίκη. Μάλλον πρέπει να ακολουθήσουμε τον λυρικό ποιητή Πίνδαρο (518 - 438 π.Χ) διότι ήταν σύγχρονος του Εργοτέλη. Ο Παυσανίας ήταν κυρίως περιηγητής, γεωγράφος, αλλά και ιστορικός, όμως έζησε αρκετά αργότερα, τον 2ο αιώνα μ.Χ και όσα αναφέρει προέρχονται από μαρτυρίες.

ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ Ο ΞΑΝΘΙΟΣ: Η πόλις Ξάνθος ευρίσκετο στη Λυκία της Μικράς Ασίας, σήμερα αποκαλείται Εσέν - Τσάι. Ένας από τους 3 μόνο δρομείς, οι οποίοι ονομάσθηκαν «τριαστές» διότι νίκησαν και στους 3 δρόμους (Σταδίου, Διαύλου, Οπλίτου) την ίδια ημέρα. Οι άλλοι δυο ήσαν ο Φανάς Πελληνεύς και ο Λεωνίδας ο Ρόδιος. Ο Ερμογένης νίκησε στην Ολυμπία στους 215ους Αγώνες (το 81 μ.Χ) και στους 3 Δρόμους, στους 217ους Αγώνες (το 89 μ.Χ) επίσης και στους 3, ενώ ενδιαμέσως στους 216ους Ο.Α νίκησε στον Δίαυλο (400μ.) και τον Οπλίτη Δρόμο (400μ.). Αυτό το 2 φορές που το τρίτωσε, οι αρχαίοι το ανέφεραν ως «δεύτερον ετρίσσευσεν».

ΕΥΑΝΘΗΣ Ο ΚΥΖΙΚΗΝΟΣ: Ολυμπιονίκης στην Πυγμαχία Παίδων και Ανδρών. Επίσης νίκησε στα Νέμεια και τα Ίσθμια. Η Πυγμαχία εισήχθη στους 23ους Ο.Α το 688 π.Χ. Αρχικά οι Πυγμάχοι αγωνιζόντουσαν με γυμνά χέρια, αλλά λόγω των πληγών στη συνέχεια τύλιγαν τις γροθιές τους με ιμάντες.

ΕΥΑΝΟΡΙΔΗΣ Ο ΗΛΕΙΟΣ: Αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης στην Πάλη Παίδων. Ακολούθως νίκησε στην Πάλη Ανδρών στη γειτονική Νεμέα, η οποία τελούσε εξ ίσου σπουδαίους ιερούς Αγώνες. Ήταν άνθρωπος του πνεύματος, ακολούθως κατέλαβε την τιμητική θέση του Ελλανοδίκη. Συνέγραψε κατάλογο Ολυμπιονικών.

ΕΥΘΥΜΟΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ: Το 484 π.Χ (74η διοργάνωση) νίκησε στην Πυγμαχία. Το 480 έχασε από τον Θεαγένη τον Θάσιο, ο οποίος είχε δηλώσει συμμετοχή και στο Παγκράτιο, στο οποίο όμως δεν αγωνίσθηκε λόγω κόπωσης, όπως ισχυρίστηκε. Οι Ελλανοδίκες έκριναν την συμπεριφορά του αντιαθλητική και τον τιμώρησαν. Ο Εύθυμος στους δυο επόμενους Ο.Α, το 476 και 472 π.Χ μετείχε και νίκησε. Έτσι έγινε Τρισολυμπιονίκης στην Πυγμαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.