Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Ξεπέρασαν τους 50 οι νεκροί από τις πλημμύρες στα Βαλκάνια

Ανεβαίνει καθημερινά ο αριθμός των θυμάτων από τις από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 ετών που έπληξαν τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη την τελευταία εβδομάδα. 
Με την υποχώρηση των υδάτων από συνοικισμό της πόλης Ομπρένοβατς που είχε πλημμυρίσει και εκκενώθηκε, αποκαλύφθηκε η σκληρή πραγματικότητα. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, βρέθηκαν έντεκα νεκροί για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος τους προκλήθηκε από πνιγμό και ένα άτομο που πέθανε στο σπίτι του από φυσικά αίτια.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους, στη Σερβία, συνολικά, 24 άνθρωποι και χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.
Ο Βούτσιτς επανέλαβε ότι οι αρχές δεν έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης για τις περιοχές του Ομπρένοβατς που βρίσκονται ακόμη κάτω από το νερό και εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά. 
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση με τις πλημμύρες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη κυρίως σε περιοχές που διασχίζει ο ποταμός Σάβα και τώρα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, "αρχίζει η μάχη για να σωθεί το Βελιγράδι".
Στην πρωτεύουσα, χιλιάδες εθελοντές τοποθετούν αμμόσακους κατά μήκος του ποταμού Σάβα, στα σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης. Η κάτω πόλη, ο σιδηροδρομικός σταθμός και ο χώρος όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα σημεία.
Το κύμα υδάτων, που θα απειλήσει την πρωτεύουσα, αναμένεται την Τετάρτη όταν τα νερά από τις περιοχές που πλημμύρισαν θα έχουν υποχωρήσει στην κοίτη του ποταμού.
Συνολικά, τουλάχιστον 50  άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σε Βοσνία, τη Σερβία και την Κροατία.
Στη Βοσνία, οι αρχές κάνουν λόγο για 27 νεκρούς. Στην πόλη Ντομπόι, όταν τα νερά υποχώρησαν αποκαλύφθηκε το μέγεθος της καταστροφής. Εννέα κάτοικοι είναι νεκροί.   
Παράλληλα και στην Κροατία ανακοινώθηκε σήμερα ένας νεκρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.