Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Την πρώτη ανεξάρτητη εφημερίδα της αποκτά η Κούβα

Μια ψηφιακή εφημερίδα με την ονομασία «14ymedio» θα είναι από σήμερα το πρώτο ανεξάρτητο μέσω ενημέρωσης της Κούβας. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα «εκμοντερνισμού» μια χώρας όπου μέχρι τώρα όλα τα ΜΜΕ ελέγχονταν από το κράτος.

Δημιουργός της η αντιπολιτευόμενη κουβανέζα μπλόγκερ Γιοάνι Σάντσες, μια 38χρονη
φιλόλογος η οποία έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για τα χρονικά της καθημερινής ζωής στην Κούβα που αναρτά στο μπλογκ της.

«Θα είναι ένας χώρος για να περιγράφουμε την Κούβα από το εξωτερικό», για να υπάρχει ενημέρωση για «την εθνική πραγματικότητα», και «ένα μέσο ενημέρωσης που, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει και θα συνοδεύσει την απαραίτητη μετάβαση που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας», έγραψε η Γιοάνι Σάντσες στο μπλογκ της «Generacion Y» ανακοινώνοντας την κυκλοφορία της εφημερίδας.

Η εφημερίδα θα προχωρήσει στην πρώτη έκδοσή της στις 08:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας), με «ρεπορτάζ, ειδήσεις και ένα τετράδιο πολιτιστικών, πρακτικών και αθλητικών σελίδων», έγραψε χθες, Τρίτη, το βράδυ στο λογαριασμό της στο Twitter.

Μολονότι οι αρχές φαίνονταν ως τώρα να αδιαφορούν πλήρως για το γεγονός αυτό, η δημιουργός της υποστηρίζει πως «διάφορα μέλη της συντακτικής ομάδας της έχουν ήδη δεχθεί τα πρώτα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από την Κρατική Ασφάλεια».

«Όμως δεν έχουμε κανένα λόγο να αισθανόμαστε ένοχοι. Η 14ymedio γεννιέται χωρίς να έχει τίποτε να κρύψει. Οι πληροφορίες σχετικά με την εκδοτική γραμμή της, τις δεοντολογικές δεσμεύσεις της και τη χρηματοδότησή της θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα», εξήγησε ανακοινώνοντας την έναρξη της έκδοσης.
Αυτό το νέο ψηφιακό μέσο ενημέρωσης αντλεί την ονομασία του από το 14ο όροφο όπου ζει και εργάζεται η Γιοάνι Σάντσες στην Αβάνα και από το έτος 2014, καθώς και από το Υ που δημιούργησε τη φήμη της και τη «λέξη 'medio' με όλες τις δημοσιογραφικές συνεκδοχές της», εξήγησε η μπλόγκερ, η οποία επικρίνεται τακτικά από τους οπαδούς του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Οι κουβανικές αρχές θεωρούν εν γένει όλους τους αντιπολιτευόμενους «μισθοφόρους» στην υπηρεσία των ΗΠΑ και καταγγέλλουν την Γιοάνι Σάντσες ως την αιχμή του δόρατος ενός «κυβερνοπολέμου» που έχει εξαπολυθεί από την Ουάσινγκτον εναντίον της Κούβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.