Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Τουρκία: Οκτώ άτομα προφυλακίστηκαν για το δυστύχημα στο ορυχείο

Την προφυλάκιση οκτώ υπόπτων, με την προσωρινή κατηγορία της «πρόκλησης πολλαπλών θανάτων» στο τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ορυχείο της Σόμα, διέταξε τουρκικό δικαστήριο, την ίδια ώρα που κηδεύτηκαν και τα τελευταία από τα 301 θύματα.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Ραμαζάν Ντογρού, γενικός διευθυντής της διαχειρίστριας
εταιρείας Soma Coal Mining Company, ο εκτελεστικός διευθυντής της, Καν Γκουρκάν, αλλά και ο γιος του ιδιοκτήτη της εταιρείας, Αλπ Γκουρκάν.
Σημειώνεται ότι αρχικά συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν ως ύποπτοι για το δυστύχημα 26 άτομα, εκ των οποίων προφυλακίστηκαν οκτώ. Στους υπόλοιπους, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενδεχομένως να απαγγελθούν κατηγορίες αργότερα.
Η προκαταρκτική έκθεση σχετικά με τα πιθανά αίτια του δυστυχήματος, την οποία ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχινέρ, υποδηλώνει ότι η φωτιά ενδεχομένως να προκλήθηκε από υπερθέρμανση, ενώ φλεγόμενα κάρβουνα προκάλεσαν την ταχύτατη εξάπλωσή της.
Αυτό ήταν το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο στην ιστορία της χώρας, ξεπερνώντας σε απολογισμό θυμάτων κι εκείνο που είχε σημειωθεί στο Ζονγκουλντάκ το 1992, με 263 νεκρούς ανθρακωρύχους.
Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα με τους διαδηλωτές να κατηγορούν τους ιδιοκτήτες των ορυχείων ότι δεν λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας, και την κυβέρνηση Ερντογάν για τους φιλικούς δεσμούς που διατηρεί με τους βιομηχάνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.