Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Πρώην σύμβουλος του Μπαρόζο: "Λάθος οι πολιτικές της ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα"«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή άνοιξη» είναι ο τίτλος συνέντευξης, στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitic, του Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην οικονομικού συμβούλου του ...
προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρεται και στις συστάσεις που υπέβαλε για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της θητείας του στις Βρυξέλλες.

Πρώην σύμβουλος του Μπαρόζο: Λάθος οι πολιτικές της ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα
Συγκεκριμένα, ο Φ. Λεγκρέν επισημαίνει ότι η πρώτη σύσταση που έκανε προς την Επιτροπή, όταν ξεκίνησε τη συνεργασία μαζί της, στα τέλη του 2010, ήταν ότι επρόκειτο για μια τραπεζική κρίση και πως η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά κρίσιμη.

«Κατά την άποψή μου, το κλειδί επίλυσης της κρίσης ήταν η αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Όσον αφορά την Ελλάδα, συμβούλευσα να γίνει απομείωση του χρέους και τόνωση επενδύσεων», σημειώνει.

Μιλώντας στη συνέχεια για το πρόβλημα της πολιτικής λιτότητας, ο Φ. Λεγκρέν αναφέρει ότι δεν θεωρεί κακό να έχουν οι χώρες υγιή δημόσια οικονομικά, αλλά τονίζει ότι το πραγματικό πρόβλημα εντοπιζόταν στο τραπεζικό σύστημα και ότι συμβούλευσε την Επιτροπή να αντιμετωπίσει το ίδιο το πρόβλημα και όχι τα συμπτώματα.

«Αντί να κάνουν αυτό, οι ιθύνοντες κατέληξαν, λανθασμένα, όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, ότι η ευρωζώνη αντιμετώπιζε στο σύνολό της μια δημοσιονομική κρίση και, χωρίς να επιτεθούν στα τραπεζικά προβλήματα, επέλεξαν τη συλλογική λιτότητα, προκαλώντας σοβαρές υφέσεις που επιδείνωσαν τα δημόσια οικονομικά. Προκάλεσαν έτσι πανικό, και οι επενδυτές προσπαθούσαν να καταλάβουν ποια χώρα ήταν η επόμενη Ελλάδα. Ενώ ο πανικός κατέστρεφε την ευρωζώνη, οι πολιτικοί ιθύνοντες απαιτούσαν όλο και περισσότερη λιτότητα», υπογραμμίζει.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες αυτής της διαχείρισης, ο Φ. Λεγκρέν λέει ότι ήταν «καταστροφικές». «Στην Ελλάδα, όπου το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, τα παιδιά ψάχνουν τροφή μέσα στους κάδους και τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν φάρμακα. Στην Ισπανία, όπου πάνω από ένας στους τέσσερις είναι άνεργος, οι αυτοκτονίες αποτελούν σήμερα την πρώτη αιτία θανάτων, μετά τα φυσικά αίτια», επισημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.