Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Ανάχωμα σε μεγαλύτερη λιτότητα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Την αντιστάθμιση των δημοσιονομικών μέτρων (περικοπές δαπανών, αύξηση φορολογικού βάρους) με διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα φέρουν ρευστό στα κρατικά ταμεία, επιθυμεί η κυβέρνηση.

Ο σχεδιασμός για τη νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα περιλαμβάνει ως εναλλακτικό σχέδιο στα δημοσιονομικά μέτρα, σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων, ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί η επιτάχυνση στην υλοποίηση των συσσωρευμένων ή

ημιτελών διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες προκαλούν προβλήματα στην οικονομία και αποτελούν ανάχωμα στην ανάπτυξη.

Ήδη στο οικονομικό επιτελείο για ακόμα μια φορά έχουν βάλει στόχο να αλλάξουν την εικόνα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι οι δύο ταχύτητες με τις οποίες εφαρμόστηκε από τη μία η προώθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και από την άλλη η αναδιάρθρωση της οικονομίας ήταν από τις κύριες αιτίες της μεγαλύτερης διάρκειας και υψηλότερης έντασης που εμφάνισε η ύφεση, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πλέον στην κυβέρνηση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, βάζουν ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων, να δοθεί ώθηση μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών σε μια σειρά από κλάδους που εμφανίζουν μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα θα περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων αναπτυξιακών εργαλείων, που θα ανακοινώνονται σταδιακά, με τα οποία θα δημιουργηθούν ευκαιρίες επενδύσεων, ώστε να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις της παρατεταμένης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πριν όμως από αυτό, πρώτη προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα θα είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης των αλλαγών που απαιτούνται στον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα γραφειοκρατίας, πολυδιάσπασης και διαφθοράς, ώστε να μη υπάρχουν καθυστερήσεις και εμπόδια στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Στόχος πλέον είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων, δημιουργώντας ένα “φιλικό” επενδυτικό περιβάλλον, ώστε να υπάρξει τόνωση της παραγωγικής δραστηριότητας και αντιστροφή της πτωτικής πορείας που ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των βασικών συνιστωσών του ΑΕΠ κατά τα έτη 2008-2013, φθάνοντας σωρευτικά το 60%.

Επιτάχυνση εκτιμούν ότι θα υπάρξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκλογών και στο μέτωπο των αποκρατικοποίησεων, καθώς προς το παρόν οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δουν την πορεία των πολιτικών εξελίξεων.

Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, η κυβέρνηση ήδη υπολογίζει ότι με τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα αντισταθμίσει την υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα του προϋπολογισμού και παράλληλα θα μπορέσει να κλείσει τις όποιες “τρύπες” θα ανοίξουν από την επιδιωκόμενη χαλάρωση της φορολογίας.

Πριν από όλα αυτά βέβαια, θα πρέπει πρώτα να λυθεί το πρόβλημα της παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών. Στην κυβέρνηση πλέον εκτιμούν ότι μετά την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζικών ιδρυμάτων μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και της έκδοσης ομολογιακών δανείων, σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις που έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 2013, θα ενισχυθεί η παροχή ρευστότητας προς τις νέες επενδύσεις. Ωστόσο, η αγορά θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση των stress tests της ΕΚΤ, ώστε να καθοριστούν οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες και να εξομαλυνθεί η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Πάντως όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, το μεγαλύτερο στοίχημα θα είναι οι εξαγωγές να διατηρηθούν και φέτος σε ανοδική τροχιά. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η νέα αύξηση θα προέλθει κυρίως και ίσως αποκλειστικά από τη διεύρυνση της παροχής υπηρεσιών, εξαιτίας της περαιτέρω ενίσχυσης του διεθνούς τουριστικού ρεύματος και της κλιμάκωσης των μεταφορικών δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνει νέος σχεδιασμός αναφορικά με το σκέλος των αγαθών, ώστε οι επιχειρήσεις να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μειωμένη κατανάλωση που παρατηρείται στο σύνολο της ευρωζώνης, με την στροφή τους σε άλλες αγορές που εμφανίζουν μεγαλύτερη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.