Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Ουκρανία: Αμφισβητεί τη νομιμότητα των εκλογών η Ρωσία


Ειρωνικά σχολίασε η Ρωσία τον «δημοκρατικό χαρακτήρα» των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία «υπό τον ήχο των κανονιών», καταγγέλλοντας την στρατιωτική επιχείρηση των...
ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ένοπλων φιλορώσων αυτονομιστών.

«Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί εάν η διεξαγωγή εκλογών υπό τον ήχο
των κανονιών συνάδει με τους δημοκρατικούς κανόνες που διέπουν μία εκλογική διαδικασία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, οκτώ ημέρες πριν προς τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία.

Στο Κίεβο, η εκλογική επιτροπή κάλεσε τις αρχές να ενεργήσουν το ταχύτερο δυνατόν για να αναλάβουν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος, όπου περί τα δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανόν να μην μπορέσουν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Σε ανακοίνωσή της, η εκλογική επιτροπή κρούει τον κώδωνα προειδοποιώντας ότι δεν είναι σε θέση να οργανώσει την ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών σε πολλές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που κήρυξαν στις 13 Μαΐου την ανεξαρτησία τους έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Η εκλογική επιτροπή αναφέρει ότι η ασφάλεια των αντιπροσώπων της απειλείται σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και κάνει λόγο για «απειλές και πιέσεις» κατά των μελών των τοπικών επιτροπών στην ανατολική Ουκρανία.

Η επιτροπή επικρίνει την αρνητική στάση ή την απουσία αντίδρασης της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας όταν τα μέλη της καταγγέλλουν πράξεις των αυτονομιστών και καλεί τον προσωρινό πρόεδρο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ να λάβει «μέτρα για την ασφάλεια».

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, περί τα 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι, από τα 36 του ουκρανικού εκλογικού σώματος, είναι πιθανόν να εμποδιστούν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόνο το ενα τρίτο των ψηφοφόρων των ανατολικών περιοχών δηλώνει έτοιμο να λάβει μέρος στην ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.