Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Σλοβακία και Λετονία παίρνουν τη σκυτάλη

Μετά τους Βρετανούς και τους Ολλανδούς, Τσέχοι και Ιρλανδοί πήραν χθες τη σκυτάλη των ευρωεκλογών που αναμένεται ότι θα σημαδευτούν από την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, παρά την ήττα που φαίνεται ότι υπέστη το
ακροδεξιό, ευρωφοβικό κόμμα του Χέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία.
Τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής, αφού κλείσουν και τα τελευταία εκλογικά τμήματα στην Ιταλία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα έξιτ πολ που δόθηκαν στη δημοσιότητα ήδη από χθες, στη Βρετανία (εκλέγει 73 ευρωβουλευτές σε σύνολο 751) καταγράφεται μεγάλη άνοδος του λαϊκιστικού, ευρωφοβικού Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ.
Στην Ολλανδία, από την άλλη, το έξιτ πολ διαψεύδει τις δημοσκοπήσεις καθώς δίνει στον Βίλντερς μικρότερο ποσοστό από το αναμενόμενο και μόνο τρεις ευρωβουλευτές. Στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ξενοφοβικό Κόμμα Ελευθερίας (PVV) είχε πέντε ευρωβουλευτές.
"Δεν θέλω να προτρέχω αλλά μου φαίνεται ότι όλα πήγαν καλά", δήλωσε από την πλευρά του ο Φάρατζ ο οποίος προέβλεψε ότι την Κυριακή θα γίνει "σεισμός" στην Ευρώπη.
Την Ιρλανδία και την Τσεχία θα ακολουθήσουν σήμερα η Σλοβακία και η Λετονία. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή. Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα αναμένεται ότι θα επικρατήσουν στην Τσεχία, μολονότι η χώρα αυτή θεωρείτο ανέκαθεν η πιο "ευρωσκεπτικιστική" στην κεντρική Ευρώπη.
Στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται ως φαβορί το κεντρώο, λαϊκιστικό κόμμα ANO, ο εταίρος του στην κυβέρνηση συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό CSSD και η δεξιά αντιπολίτευση του TOP 09.
"Η συμμετοχή στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική για την Τσεχία, δεν μπορούμε να είμαστε μια απομονωμένη νησίδα", δήλωσε μια 55χρονη ψηφοφόρος στην Πράγα ενώ ένας συμπατριώτης της χαρακτήρισε "συνώνυμο του εγωισμού" τον ευρωσκεπτικισμό.
Τόσο στη δυτική όσο και στην κεντρική Ευρώπη, το ποσοστό της αποχής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε αυτές τις εκλογές. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, στις χώρες της Βαλτικής η συμμετοχή μπορεί να φτάσει γύρω στο 40%, ή και στο 50% στη Λιθουανία, όπου οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αντιθέτως, πολύ χαμηλή εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή στη Σλοβακία όπου δεν θα ξεπεράσει το 20%.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.