Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Ρωσία: «Μάχη» για το φυσικό αέριο

Δεν επηρεάζει τις συμφωνίες με τη Μόσχα η αντιστροφή της ροής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από την Ευρώπη μέσω Σλοβακίας, όπως διεμήνυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Ουκρανία επιχειρεί να αυξήσει τις προμήθειές της φυσικού αερίου από την Ευρώπη μετά την κίνηση της Ρωσίας να διπλασιάσει σχεδόν την τιμή του φυσικού αερίου προς το Κίεβο, ενώ η Μόσχα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η αυτό ενδεχομένως να παραβίαζε τους όρους των συμβολαίων μεταξύ της Σλοβακίας και της κρατικής Gazprom.
«Δεν έχουμε ενστάσεις σχετικά με αυτό», τόνισε πάντως ο Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με
τον Σλοβάκο ομόλογό του, ερωτηθείς σχετικά με τις προσπάθειες της Σλοβακίας να στείλει φυσικό αέριο στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να συμβάλει στη διευθέτηση της διένεξης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, για την τιμή του φυσικού αερίου έως την 1η Ιουνίου, ενώ δύο γύροι συνομιλιών σχεδιάζεται να διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ - ο οποίος πρόκειται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντρ Νόβακ, και τον επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας αερίου Gazprom στο Βερολίνο, ώστε να καθοριστεί μια ημερομηνία για την πραγματοποίηση νέων συνομιλιών με το Κίεβο - όσον αφορά στη διένεξη, είπε ότι θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια τιμή η οποία θα βρίσκεται ανάμεσα στις απαιτήσεις των δύο πλευρών.
«Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα που τερματίζεται την 1η Ιουνίου. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε στους δύο γύρους συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα ανοιχτά ερωτήματα», επισήμανε ο Έτινγκερ μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, ενώ συμπλήρωσε πως:
«Την επόμενη Δευτέρα σχεδιάζεται να γίνει ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία».
Σημειώνεται ότι με μια επιστολή του προς Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τούς κάλεσε να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει και να συμβάλουν να διευθετηθεί η διένεξη για το αέριο. Η Μόσχα έχει απειλήσει ότι θα διακόψει τις εξαγωγές εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου.
«Θα κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να πληρώσει» τις οφειλές της, πρόσθεσε.
«Το κύριο πρόβλημα είναι η τιμή. Η Ουκρανία επιμένει σε μια τιμή 268,50 δολαρίων ανά 1000 κυβικά μέτρα και η Ρωσία επιμένει στην αξίωσή της για 485 δολάρια.
«Θέλουμε να διαπραγματευθούμε μια τιμή σε όρους αγοράς για την Ουκρανία ώστε να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι θα βρισκόταν με (δεδομένες) τις απαιτήσεις που προβάλλει ο κ. Πούτιν από 1ης Απριλίου», δήλωσε ο Έτινγκερ. Μια τιμή «κάπου στη μέση θα φαινόταν να είναι ένα καλό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Ουκρανία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για τη μισή και πλέον ποσότητα του αερίου που καταναλώνει κάθε χρόνο, αρνείται να πληρώσει την τιμή που ζητεί η Μόσχα, κατηγορώντας τη ρωσική ηγεσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια για να τιμωρήσει το Κίεβο, διότι προσπαθεί να απελευθερωθεί από την επιρροή της.
Η Γκάζπρομ, πάντως, εμφανίζεται ανυποχώρητη, υποστηρίζει ότι τηρεί τους όρους μιας συμφωνίας που είχε συναφθεί με την Ουκρανία το 2009 κι απειλεί να διακόψει τις παραδόσεις αν το Κίεβο δεν αποπληρώσει το χρέος του…


Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/447720/rosia-mahi-gia-to-fysiko-aerio#ixzz32AAAITuT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.