Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

«Φτάνουμε στο τέλος της ύφεσης»

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Προαναγγελία για το τέλος της ύφεσης μετά από 23 τρίμηνα συνεχούς πτώσης του ΑΕΠ αποτελεί η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση του ΑΕΠ κατά 1,1% το α’ τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η επιβράδυνση του ρυθμού της ύφεσης κατά περίπου πέντε εκατοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα έτος (το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6% το α΄ τρίμηνο 2013), θα επιβεβαιώσει την εκτίμηση για ανάπτυξη με ρυθμό τουλάχιστον 0,6% για το σύνολο του 2014. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συγκεκριμένη εκτίμηση στηρίζεται στις προσδοκίες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο β΄ και στο γ΄ τρίμηνο του έτους, λόγω της περαιτέρω «διόγκωσης» του τουριστικού κύματος προς τη χώρα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, με την πρόβλεψη για «τέλος της ύφεσης» συνηγορεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ επιβραδύνεται σταθερά από το α΄ τρίμηνο 2013 (-6% το α΄ τρίμηνο πέρυσι, -4% το β΄ τρίμηνο, -3,2% το γ΄ τρίμηνο και -2,3% το δ΄ τρίμηνο). Σημειώνεται, εξάλλου, ότι τα δύο τελευταία τρίμηνα με θετικό πρόσημο ήταν το α΄ τρίμηνο 2008 (+0,3%) και το β΄ τρίμηνο 2008 (+0,4%).

Πάντως, σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ περιορίστηκε το α΄ τρίμηνο φέτος σε 41,009 δισ. ευρώ -στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο από το α΄ τρίμηνο 2005 (44,305 δισ. ευρώ)- έχοντας μειωθεί κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο (42,501 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2013). Στα τελευταία έξι έτη δε, η Ελλάδα απώλεσε σχεδόν το 25% του εθνικού προϊόντος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.