Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

«Αυξήθηκε η χρήση πραγματικών σφαιρών από τους Ισραηλινούς»

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε την αύξηση της χρήσης πραγματικών σφαιρών από τους ισραηλινούς στρατιώτες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα για τον θάνατο…
δύο εφήβων στις 15 Μαΐου στη διάρκεια των
διαδηλώσεων για τη Νάκμπα.
Η UNRWA παρατηρεί «από τις αρχές του 2013 μια σταθερή αύξηση του αριθμού των παλαιστίνιων προσφύγων που σκοτώνονται και τραυματίζονται» από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας, ο Κρις Γκάνες, κάνοντας λόγο για 17 πρόσφυγες νεκρούς το 2013, σε σύνολο 27 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη την ίδια χρονιά, έναντι κανενός το 2012.
Η τάση αυτή συνεχίζεται το 2014 με «μέχρι στιγμής επτά παλαιστίνιους πρόσφυγες να έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, μεταξύ αυτών δύο παιδιά, με το τελευταίο περιστατικό (να έχει καταγραφεί) στις 15 Μαΐου 2014» κι ένα σύνολο 11 νεκρών στη Δυτική Όχθη, πρόσθεσε ο Γκάνες.
Εξάλλου ο αριθμός των προσφύγων που έχουν τραυματιστεί αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την UNRWA, η οποία αποκάλυψε «μια σταθερή αύξηση του αριθμού των τραυματισμένων προσφύγων με πραγματικές σφαίρες, τουλάχιστον 43 μέχρι στιγμής έναντι δέκα την ίδια περίοδο το 2013».
Οι στατιστικές αυτές «δικαιολογούν την έρευνα και τη δράση στην οποία καλούν ο ΟΗΕ και οι άλλες πλευρές», καταλήγει ο Γκάνες, υπενθυμίζοντας ότι «τα παιδιά και το δικαίωμά τους στη ζωή αξίζουν ιδιαίτερη προστασία, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο».
Ο ΟΗΕ και η αμερικανική διπλωματία ζήτησαν χθες Τρίτη από τις ισραηλινές αρχές τη διεξαγωγή μιας αμερόληπτης έρευνας για τον θάνατο δύο παλαιστίνιων εφήβων, ηλικίας 16 και 17 ετών, που σκοτώθηκαν στις 15 Μαΐου κοντά στη φυλακή Όφερ στη διάρκεια των διαδηλώσεων για τη Νάκμπα (καταστροφή στα αραβικά) που αποτελεί για τους Παλαιστίνιους η δημιουργία του Ισραήλ το 1948 και την τραγωδία των προσφύγων.
Μια ηγέτιδα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), η Χανάν Ασράουι, κατηγόρησε σήμερα τον ισραηλινό στρατό για «την εσκεμμένη εκτέλεση δύο εφήβων» και «για έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Η μη κυβερνητική οργάνωση «Υπεράσπιση των Παιδιών – Διεθνής» (Defense des Enfants-International) και η ισραηλινή ΜΚΟ B’Tselem διένειμαν ένα βίντεο με τη σκηνή, στις οποίες φαίνονται οι δύο νεαροί Παλαιστίνιοι να περπατούν κάτω από ένα κτίριο προτού ξαφνικά καταρρεύσουν, προφανώς τραυματισμένοι από πυρά.
Ένας ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο διοικητής Άριε Σαλικάρ, δήλωσε πως από την έρευνα του στρατού για τους θανάτους αυτούς δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής πως ρίχτηκαν πυρά με πραγματικές σφαίρες. «Η ταινία αυτή είναι κατασκευασμένη και δεν αντανακλά την πραγματικότητα της ημέρας εκείνης, την πραγματικότητα της βίας», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.