Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Γεμίζει κι άλλο το.. μαξιλάρι των ρυθμίσεων για χρέη στα Ταμεία

«Βέτο» εξακολουθεί να βάζει η τρόικα στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από το Υπουργείο Εργασίας, παρότι τα χρέη αυτά έχουν φτάσει πλέον τα 13 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 96% των ετήσιων τακτικών εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ . Αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη αναφέρουν πως αυτή η στάση των εκπροσώπων των διεθνών δανειστών είναι περισσότερο «πολιτική», καθώς θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται εμμέσως η
εισφοροδιαφυγή,  παρά σχετίζεται με κάποια «αποτυχία» αυτού του μέτρου αύξησης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Ωστόσο χάρη στο «μαξιλάρι» των ρυθμίσεων απορροφήθηκαν και συνεχίζουν να απορροφούνται – ακόμα και μετά την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης - πολλοί κραδασμοί που προκαλούνται στα ασφαλιστικά ταμεία από την μακροχρόνια ύφεση.

Στο υπ. Εργασίας λένε πως «κάθε άλλο παρά πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας» σε σχέση με τις ρυθμίσεις. 

Συγκεκριμένα:
Το 2013, η τρόικα προέβλεπε την είσπραξη εσόδων από ρυθμίσεις ύψους μόλις 500 εκατ. ευρώ, ενώ το Υπ. Εργασίας προέβλεπε είσπραξη 1 δισ. ευρώ. Η τρόικα, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις δέχτηκε το στόχο των 700 εκατ. ευρώ.   Ωστόσο, η πραγματικότητα διέψευσε εντελώς τις προβλέψεις της τρόικας, μιας και εισπράχθηκαν 1,233 δισ. ευρώ το 2013, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.  Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 7% των ετήσιων εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία.

Συνολικά, όμως, τονίζουν στο Capital.gr, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπ. Εργασίας έχει βελτιωθεί η «συμπεριφορά» των ασφαλισμένων εργαζομένων και των εργοδοτών. Για παράδειγμα, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), το ποσοστό των «συνεπών» ενεργών ασφαλισμένων αυξήθηκε στο β’ εξάμηνο του 2013 στο 68,24% έναντι του 48,75% που ήταν το α’ εξάμηνο.Αυτό σημαίνει πως μόνο το 31,76% είναι δεν πληρώνει τακτικά τις εισφορές τους, αν και σ’ αυτό το ποσοστό υπάγονται και εκείνοι οι οποίοι έχουν κάνει ρυθμίσεις και τις τηρούν.

Ακόμα και στον ΟΑΕΕ «τα πράγματα πάνε καλύτερα από όσο αναμενόταν», λένε από το υπ. Εργασίας. Ουσιαστικά με τις ρυθμίσεις, σχολιάζουν στο Capital.gr  στελέχη ασφαλιστικών ταμείων, πως κλείνουν οι «τρύπες» που δημιούργησε στα ταμεία το «πάγωμα» της οικοδομής και κάθε μεγάλου κατασκευαστικού έργου στη χώρα κατά την τελευταία πενταετία, το οποίο στοίχησε στα ταμεία –και προπαντός στο ΙΚΑ- ανάλογα ποσά με εκείνα που εισπράττονται μέσω των ρυθμίσεων σε ετήσια βάση (έως 1 δισ. ευρώ).

Με άλλα λόγια, οι ρυθμίσεις αποτελούν ένα καλό τρόπο να αντισταθμίζονται οι απώλειες των ταμείων είτε από την ανεργία που συνεχίζει να είναι σε υψηλά επίπεδα, είτε από  περιπτώσεις όπου η πολιτική αστάθεια ή η απειλή πολιτικής αστάθειας «κατεβάζει» τις εισπράξεις από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.