Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Οι μύγες επεξεργάζονται τα βήματά τους


Δεν είμαστε μόνο εμείς που σκεφτόμαστε πριν δράσουμε, καθώς βρετανική έρευνα αναφέρει ότι ακόμα και οι μύγες έχουν την απαραίτητη...
νοημοσύνη να κάνουν κάτι ανάλογο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Γκέρο Μίζενμπεκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έκαναν πειράματα με μύγες των φρούτων (δροσόφιλες), που έπρεπε να διακρίνουν ανάμεσα σε διαφορετικές οσμές. Όσο πιο παρεμφερείς ήταν οι μυρωδιές, τόσο η μύγα καθυστερούσε να διαλέξει.

Όπως φάνηκε, τα έντομα δεν λειτουργούν, αλλά αντίθετα το «σκέφτονται», προχωρώντας σε συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών από το περιβάλλον τους, προτού κάνουν κάποια επιλογή για το πώς θα κινηθούν.

Αυτή ακριβώς η συμπεριφορά, δηλαδή η αναβολή της δράσης, ώσπου να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες πληροφορίες για να ληφθεί η κατάλληλη απόφαση, θεωρείται ένα από χαρακτηριστικά της ανώτερης νοημοσύνης στους ανθρώπους και στους πιθήκους.

Οι μύγες οι οποίες, λόγω μετάλλαξης, απέκτησαν το εν λόγω γονίδιο, έγιναν πιο αναποφάσιστες και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να διαλέξουν, αν και η απόφασή τους συνέχιζε να είναι συνήθως η σωστή.

greenweek.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.