Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Στο κυνήγι των συντάξεων μαϊμού το υπουργείο Οικονομικών. Τα "λαβράκια" της απογραφής

Βρέθηκαν 2.999 συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν ημερομηνία προγενέστερη κατά τουλάχιστον έξι μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναζητήθηκαν αρχικά μέσω ΔΙΑΣ οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις συνολικού ποσού 57.127.388 ευρώ για τις περιπτώσεις αυτές. Έχει ανακτηθεί συνολικά ποσό ύψους 37.797.425 ευρώ με τους παρακάτω τρόπους:

- 25.740.188 ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων μέσω ΔΙΑΣ.
- 12.057.237 ευρώ επιστράφηκαν είτε με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων του λογαριασμού, είτε καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους. Υπάρχει ακόμα ένα ποσό 19.329.964 ευρώ, που η διαδικασία αναζήτησης συνεχίζεται. Το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι οι επόμενες ενέργειες που πρόκειται να γίνουν, αφορούν την αναζήτηση των χρημάτων αυτών από τους κληρονόμους και ο καταλογισμός συνδικαιούχων ή κληρονόμων στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από την διαδικασία της καταγραφής εκτιμάται ότι είναι 1.236.665 ευρώ ανά μήνα.
Από τη συνολική διαδικασία καταγραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου, προκύπτει ακόμα ότι δεν έχουν απογραφεί ως τώρα 833 συνταξιούχοι, από τους οποίους οι 415 περιπτώσεις είναι συνταξιούχοι Ο.Γ.Α. / Εθνικής Αντίστασης. Υπάρχουν 179 περιπτώσεις που στάλθηκαν προς διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα, με την άμεση ανταπόκριση της Δ/νσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετά από έρευνα η οποία διήρκησε πάνω από δώδεκα μήνες, διαπιστώθηκε ότι 92 συγκεκριμένες περιπτώσεις απάτης τελέστηκαν κατά την περίοδο από το 1991 μέχρι και το 2012. Η συνολική ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, από αυτές τις 179 περιπτώσεις, ανέρχεται στα 12.864.730 ευρώ.
Από το σύνολο των μη απογραφέντων συνταξιούχων ήδη έχουν διαγραφεί 1.102 συνταξιούχοι με αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αναζήτησης των μη καταγεγραμμένων συνταξιούχων, και μετά από διασταύρωση και έλεγχους μέσω των ληξιαρχείων και των εκλογικών καταλόγων όλων των Δήμων της χώρας, προέκυψε ότι:
- Βρέθηκαν 948 συνταξιούχοι που έχουν αποβιώσει. Η Δ/νση Συντάξεων του Δημοσίου για όλες αυτές τις περιπτώσεις έχει αναζητήσει από τα αρμόδια ληξιαρχεία τις αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.
- Άλλοι 576 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας είναι εν ζωή. Έχει ήδη καταγραφεί ένας μικρός αριθμός από αυτούς (συνολικά 57 συνταξιούχοι).
- Υπάρχουν όμως και 529 Συνταξιούχοι οι οποίοι δεν ευρέθησαν.
Για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, οι οποίοι είτε δεν έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα για την καταγραφή τους, ενώ η σύνταξή τους εξακολουθεί να παραμένει σε αναστολή από τον Οκτώβριο του 2012, συνεχίζεται η αναζήτηση με όλους τους εφικτούς τρόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.