Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Στην Κρήτη η πρώτη νίκη των εργαζομένων της ΕΡΤ. Έφεση θα ασκήσει η κυβέρνηση

Δικαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό 20 πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Ηρακλείου. Το δικαστήριο έκρινε τις απολύσεις τους άκυρες και παράνομες.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, ο τρόπος που καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ είναι άκυρος γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που αφορά στις ομαδικές απολύσεις. Δηλαδή δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της έγκαιρης ενημέρωσης των εργαζομένων πριν την απόλυση, δεν έγινε διαβούλευση για το ζήτημα και γενικά δεν εφαρμόστηκε ό,τι άλλο προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση.

Παράλληλα η δικαστική απόφαση επιδικάζει αποδοχές υπερημερίας άμεσα εκτελεστέες δηλαδή από την επίδοση της απόφασης στο ελληνικό δημόσιο το οποίο θα θα πρέπει να καταβάλει τα ποσά και αν δεν γίνει αυτό οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατάσχεση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.
Ωστόσο δεν ρυθμίστηκε το θέμα της επαναπρόσληψης τους.    
Η απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την ΠΟΕΣΥ που εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ, για τη δικαίωση του αγώνα τους κόντρα στο αντιδημοκρατικό «μαύρο» που επέβαλε η κυβέρνηση στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, που έκρινε άκυρη την απόλυση των 20 εργαζομένων της ΕΡΤ Ηρακλείου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του προέδρου του Δικαστηρίου κ Ελευθερίου Σισκάκη ο τρόπος που καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ είναι άκυρος γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που αφορά στις ομαδικές απολύσεις. Δηλαδή δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της έγκαιρης ενημέρωσης των εργαζομένων πριν την απόλυση, δεν έγινε διαβούλευση για το ζήτημα και γενικά δεν εφαρμόστηκε ό,τι άλλο προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση.
Ο δικαστής αποφαίνεται ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου και ότι η σχέση εργασίας των ανθρώπων της ΕΡΤ ήταν ιδιωτικού δικαίου ενώ δέχεται τις πρόσθετες παρεμβάσεις που έκαναν τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων -ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΠΗΝ και δικηγορικός σύλλογος Ηρακλείου.
Παράλληλα, επιδικάζει αποδοχές υπερημερίας άμεσα εκτελεστέες δηλαδή από την επίδοση της απόφασης στο ελληνικό δημόσιο το τελευταίο θα πρέπει να καταβάλει τα ποσά και αν δεν γίνει αυτό οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατάσχεση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.
Η ΠΟΕΣΥ χαιρετίζει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στο Ertopen, ΕΡΤ3 και των ραδιοφωνικών περιφερειακών σταθμών που κρατούν από τις 11 Ιουνίου 2013 ζωντανή την πραγματική ελεύθερη δημόσια ραδιοτηλεόραση με 24ωρα δεοντολογικά ποιοτικά ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.
Ιδιαίτερα καθοριστική στη «μάχη της Κρήτης» ταυτόχρονα με τον αγώνα της ΠΟΕΣΥ και της ΠΟΣΠΕΡΤ, ήταν η συμβολή της ΕΣΗΕΠΗΝ, τόσο στις δικαστικές αίθουσες όσο και στο πλευρό των εργαζομένων της δημόσιας ραδιοφωνίας της Περιφέρειας. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση, με την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ".
Κεδίκογλου: Θα ασκηθεί έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ
Ο Σίμος Κεδίκογλου εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου που έκρινε ως άδικη τις απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ.
"Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου δικαστηρίου προφανώς δεν έλαβε υπόψη την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ.
Στην απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου θα ασκήσει έφεση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και θα κριθεί σε ανώτερο δικαστήριο", τόνισε ο κ. Κεδίκογλου.
Κοινή δήλωση Aλεξάνδρας  Χριστακάκη, (απολυμένη  δημοσιογράφος ΕΡΤ, υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), και Ράνιας Σβίγκου, (Μέλος του Γραφείου Τύπου, υποψήφια  ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ):
Με ανακοίνωση που υπογράφεται από την Αλεξάνδρα Χριστακάκη και τη Ράνια Σβίγκου, αντέδρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
"Πολιτική δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ αποτελεί η  δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει άκυρες  τις απολύσεις των 20  εργαζομένων στην ΕΡΑ Ηρακλείου Κρήτης, μετά το «μαύρο» της 11ης  Ιουνίου. Πρόκειται για την πρώτη   δικαστική απόφαση , η οποία  ενισχύει την αποφασιστικότητα  και  την επιμονή των εργαζομένων στην ΕΡΤ, να  συνεχίσουν τον αγώνα τους για την  επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Την ώρα που συνεχίζεται το «ναυάγιο» της ΝΕΡΙΤ, καθώς εγκαταλείπουν  ως ποντικοί το σκάφος, όσοι μέχρι χθες ήταν «καπετάνιοι» και εδραίωσαν με την ηγετική τους παρουσία το πραξικοπηματικό λουκέτο  και την φίμωση,  οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, και με νέα «όπλα»  ενισχύουν το όνειρο  και τον αγώνα τους. Όταν οι πρώην επικεφαλής ανακαλύπτουν διαφθορά , ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις  στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, την ίδια ώρα δικαιώνονται οι  εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Μαζί με την δικαστική λύση χρειάζεται και  πολιτική για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στις 25  ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί φεύγουν, η ΕΡΤ έρχεται…". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.