Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Γιούνκερ - Σουλτς: Η Τουρκία δεν έχει θέση άμεσα στην ΕΕ

Διεύρυνση, λαθρομετανάστευση, συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και ο κίνδυνος από τα νεοναζιστικά κόμματα ήταν ανάμεσα στα θέματα του τελευταίου τηλεοπτικού debate των Σουλτς και Γιουνκέρ πριν τις ευρωεκλογές. 
Επί 75 λεπτά οι δύο αντίπαλοι για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησαν σε καίριες ερωτήσεις των 175 πολιτών που ήταν προσκεκλημένοι της εκπομπής «Εκλογική Αρένα» στο στούντιο της πρώτης δημόσιας τηλεόρασης ARD. Και για άλλη μια φορά έγινε σαφές ότι τα κοινά σημεία στις θέσεις των Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και Μάρτιν Σουλτς είναι περισσότερα από τις διαφορές τους.

 Η Τουρκία μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες
Οι δύο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τάχθηκαν κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον. Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι καταρχήν είναι υπέρ της ένταξης της χώρας, επισημαίνοντας ωστόσο η Τουρκία υπό την νυν κυβέρνηση Ερντογάν τείνει να απομακρύνεται από τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. «Όποιος απαγορεύει το twitter, δεν έχει αντιληφθεί το μέλλον», τόνισε ο Σουλτς.   
«Η Τουρκία πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Γιουνκέρ, διευκρινίζοντας ότι μέχρι το 2019 δεν πρόκειται να γίνει νέα διεύρυνση. «Πριν από ενδεχόμενη διεύρυνση η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τα θεμέλιά της». Ωστόσο, και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του ενταξιακού διαλόγου, καθώς «αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι θετικές και επενεργούν θετικά στις δημοκρατικές προόδους στη χώρα».  
Περισσότερη αλληλεγγύη στις μεσογειακές χώρες  
Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και των επανειλημμένων ανθρώπινων τραγωδιών στην Μεσόγειο, Γιουνκέρ και Σουλτς ζήτησαν περισσότερη αλληλεγγύη προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. «Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τους αυτές τις χώρες», είπε ο Σουλτς. Παράλληλα υποστήριξε την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκά κοινού νόμου που να ρυθμίζει προβλήματα μετανάστευσης.   
 «Η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει παρόμοιες διαδικασίες, όπως αυτές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να μεταναστεύσει στην ΕΕ, αλλά ο καθένας να μπορεί να έχει μια ευκαιρία», υπογράμμισε ο επικεφαλής υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Η ΕΕ θα πρέπει να ρυθμίσει τη νόμιμη μετανάστευση. Προς το παρόν δεν υπάρχει αλληλεγγύη με τις μεσογειακές χώρες. Επίσης η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει την αναπτυξιακή της βοήθεια, που έχει μειωθεί. Με περισσότερη αναπτυξιακή βοήθεια θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να ανεβαίνουν στις βάρκες του θανάτου», κατέληξε. 
Τέλος,  οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών παρατάξεων κάλεσαν τους ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές. «Μεγάλη συμμετοχή είναι απαραίτητη για να μην εισέλθουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κόμματα που υπερασπίζονται τις απόψεις του Αδόλφου Χίτλερ» τόνισε ο Σουλτς, ενώ ο Γιουνκέρ υπογράμμισε ότι δεν θέλει να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν με τις ψήφους των φασιστών και των ρατσιστών. «Είναι κάτι που δεν πρόκειται να το δεχθώ», διευκρίνισε. 
Πηγή: www.dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.