Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Ρωσία: Η χώρα μπορεί να αποφύγει τον κίνδυνο ύφεσης το β΄ τρίμηνο, εκτιμά ο ΥΠΟΙΚ

Ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ εκτίμησε σήμερα ότι η χώρα ενδέχεται να αποφύγει τον κίνδυνο ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο.

«Τα προκαταρκτικά μακροοικονομικά δεδομένα για τον Απρίλιο καταδεικνύουν ότι η πιθανότητα μιας ύφεσης της οικονομίας δεν υπερβαίνει το 50%», δήλωσε ο Ουλουκάγεφ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του

Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο ίδιος είχε προβλέψει πως η Ρωσία υπήρχε το ενδεχόμενο να ολισθήσει σε ύφεση μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, αφού το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ρωσικής Ομοσπονδίας συρρικνώθηκε κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο.

Ο Ουλουκάγεφ επισήμανε ακόμη ότι οι εκροές κεφαλαίων, οι οποίες ανήλθαν σε 63,7 δισεκ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επιβραδύνθηκαν τον περασμένο μήνα και ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι πλέον ευνοϊκές σε ό,τι αφορά τη σχεδιαζόμενη πώληση του 19,5% των μετοχών της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Ρωσίας, της Rosneft.

«Η [σ.σ. μερική] ιδιωτικοποίηση της Rosneft φέτος είναι εφαρμόσιμη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Εξάλλου στην ομιλία του στην εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ είπε σήμερα ότι μπορεί να βρεθεί μια «λογική λύση» για τις εταιρείες Visa και Mastercard, οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν έντονα διότι οι όροι της λειτουργίας τους στη Ρωσική Ομοσπονδία έγιναν πολύ πιο αυστηροί.

Οι Visa και Mastercard σταμάτησαν να παρέχουν υπηρεσίες σε διάφορες ρωσικές τράπεζες λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Συνεπεία αυτού του γεγονότος η ρωσική κυβέρνηση τις υποχρεώνει να καταθέτουν ως εγγύηση το 25% του ημερησίου τζίρου τους στην κεντρική τράπεζα μια φορά τον μήνα από 1ης Ιουλίου – μια κίνηση που οι δύο επιχειρήσεις ανέφεραν ότι θα περιπλέξει σημαντικά τη δραστηριοποίησή τους στη Ρωσία.

«Θέλουμε να συναντηθούμε με [στελέχη από τις] Visa και Mastercard, θα συζητήσουμε για το πώς θα συνεργαστούμε. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι θα εξευρεθεί μια λογική λύση», είπε ο Σιλουάνοφ. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.