Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

«Πράσινο φως» από Ε.Ε. στο νέο ΕΣΠΑ

«Είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε με ταχύτητα και θα προχωρήσουμε με ταχύτητα», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το νέο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα της περιόδου 2014-2020, συνολικού ύψους 26,002 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα, τόνισε, είναι η τρίτη χώρα, μεταξύ των 28 κρατών -μελών, μετά τη Δανία και τη Γερμανία, που λαμβάνει το πράσινο φως χωρίς παρατηρήσεις, γεγονός που όπως είπε ο υπουργός είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης προετοιμασίας, που ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν και της συνεργασίας και διαβούλευσης με τις 13 Περιφέρειες, τα υπουργεία και τις υπηρεσίες της ΕΕ.

Όπως σημείωσε ο ίδιος η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το νέο ΕΣΠΑ από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ταχεία έγκριση των επιμέρους Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (τα οποία βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση με τις Βρυξέλλες και πρόκειται να υποβληθούν επίσημα έως τα μέσα του καλοκαιριού), ούτως ώστε το ταχύτερο δυνατόν να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις των νέων δράσεων.

Επισήμανε παράλληλα ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει το χρηματοδοτικό κενόπου παρατηρείται συνήθως μεταξύ δύο προγραμματικών περιόδων, τονίζοντας επίσης ότι το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, μέσα στη χρονιά θα προκηρυχθούν δράσεις από το νέο ΕΣΠΑ για:

- Απασχόληση-εκπαίδευση-κατάρτιση νέων.

-Ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, κ.α.)

-Αντιμετώπιση της φτώχειας

-Υποστήριξη ανέργων για δημιουργία επιχειρήσεων

-Επιταγές (vouchers) για πρόσληψη νέων ανέργων

-Απασχόληση ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας

-Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (συνέχιση του προγράμματος Εξοικονομώ κατ' Οίκον).

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.