Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Καταγγελία για μεγάλες αυξήσεις σε μη συνταγοραφούμενα φάρμακα κάνουν οι φαρμακοποιοί


Καταγγελία για μεγάλες αυξήσεις σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κάνουν οι φαρμακοποιοί. Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο του ...
Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), «μόλις ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (σ.σ. για την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ και τη διάθεσή τους εντός φαρμακείων μέχρι το 2017) τα πιο καλοπουλημένα  μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αρχίζουν να αλλάζουν συσκευασία και να πωλούνται στην αγορά κατά 30-40% ακριβότερα».

Ο ΠΦΣ αναφέρει ενδεικτικά τα σκευάσματα μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας, των οποίων  η τιμή αυξήθηκε κατά 32% (πρόκειται για το αναλγητικό Voltaren και το αποσυμφορητικό Otrivin).

«Οι φόβοι και οι επιφυλάξεις των φαρμακοποιών, οι οποίοι κατά το υπουργείο Ανάπτυξης  σκέφτονται «συντεχνιακά», για την αύξηση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ μετά την απελευθέρωση του καναλιού πώλησης τους , επιβεβαιώνονται πλήρως. Φαίνεται πως το περιβόητο πολυνομοσχέδιο του ενός άρθρου ,αρχίζει να έχει αποτελέσματα. Όχι όμως αυτά που υπόσχονταν το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά  ακριβώς το αντίθετα. Οι καταναλωτές αρχίζουν να πληρώνουν περισσότερα για τα προϊόντα αυτά που μέχρι σήμερα πωλούνταν μόνον από τα φαρμακεία» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι φαρμακοποιοί.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ωστόσο ότι η αλλαγή της δοσολογίας ή της συσκευασίας ενός φαρμάκου αποτελεί πάγια τακτική των φαρμακευτικών εταιριών προκειμένου να επαναλανσάρουν τα δημοφιλή τους προϊόντα, ΜΗΣΥΦΑ ή συνταγογραφούμενα, επιτυγχάνοντας νέα και συνήθως υψηλότερη τιμή.

Σημειωτέον ότι και τα δύο σκευάσματα βρίσκονται μέσα στο τοπ 10 των ευπώλητων ΜΗΣΥΦΑ στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία για το έτος 2013. Το Voltaren ήταν στην 5η θέση με 874.700 πωλήσεις και το Otrivin στην 7η θέση με 670.550 πωλήσεις.

attikipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.