Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη: Κρατούνται φυλακισμένοι πολιτικοί

Η στρατιωτική χούντα που πήρε την εξουσία με πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα πως μπορεί να κρατήσει "μέχρι μια εβδομάδα" τους πολιτικούς αξιωματούχους που έχει συλλάβει από χθες.

"Μπορεί να κρατηθούν μέχρι μια εβδομάδα αναλόγως του βαθμού εμπλοκής τους" στην πολιτική κρίση που οδήγησε στο πραξικόπημα, δήλωσε ο συνταγματάρχης


Βινθάι Σουβαρί, εκπρόσωπος του στρατου.
Η πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα και πολλά μέρη της κυβέρνησής της κρατούνται σήμερα από τη χούντα η οποία κατέλαβε την εξουσία, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για πολιτικές εκκαθαρίσεις.
"Οι στρατιωτικοί τους χώρισαν και τους έθεσαν υπό κράτηση σε διάφορα μέρη", επιβεβαίωσε στρατιωτική πηγή.
Η 46χρονη πρώην πρωθυπουργός, η οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία στις αρχές Μαΐου με μια αμφιλεγόμενη δικαστική απόφαση, φέρεται ότι κρατείται σ' ένα στρατόπεδο.
Σύμφωνα με το στρατιωτικό νόμο, οι συλληφθέντες μπορεί να παραμείνουν υπό κράτηση για μια εβδομάδα, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.
"Πηγαίνει καλά", διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με την Γινγκλάκ ο αντιστράτηγος Τιρασάι Νακουάνις, διευκρινίζοντας πως η ταχύτητα της απελευθέρωσής της "θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία της".
Καθώς πολλοί αξιωματούχοι του κόμματος της Γινγκλάκ κρατούνται και οι ίδιοι ή παραμένουν άφαντοι, παραμένει πολύ δύσκολο να αποκτήσει κανείς μια ιδέα για την έκταση της καταστολής. Η χούντα αρνήθηκε να ανακοινώσει τον αριθμό των συλληφθέντων κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.
Όπως και δεκάδες άλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων πολλοί υπουργοί, η Γινγκλάκ, μητέρα ενός μικρού αγοριού, εμφανίσθηκε χθες, Παρασκευή, αφού εκλήθη από τη νέα χουντα. Της επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια, όπως και σε 154 άλλα πρόσωπα.
Σήμερα η χούντα κάλεσε άλλες 35 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί και ο Σόντι Λιμθονγκούλ, ιδρυτής του μοναρχικού κινήματος των "κίτρινων πουκάμισων" κατά της Γινγκλάκ.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε σήμερα "να απελευθερωθούν όλοι αυτοί που συνελήφθησαν αυθαιρέτως" και "να αποκατασταθεί επειγόντως η δημοκρατία".
"Αυτό είναι μια εκκαθάριση για να απαλλαγούν από αυτούς που απειλούν εν δυνάμει την κυβέρνηση που θα προκύψει από το πραξικόπημα", αναλύει ο αμερικανός πολιτειολόγος Πολ Τσέιμπερς.


Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/449904/praxikopima-stin-tailandi-kratoyntai-fylakismenoi-politikoi#ixzz32cD5OKEN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.