Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Πως ο κ. Θεοχάρης ταρακούνησε τον κ. Draghi

Πολλοί αναλυτές πρόσεξαν ότι η …ατυχής διαχείριση την περασμένη Πέμπτη από τις ελληνικές αρχές της υπόθεσης αναδρομικής φορολόγησης των ελληνικών ομολόγων «ακούσθηκε» και συνεχίζει να «ακούγεται» σε όλες τις υπερχρεωμένες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Η ρευστοποίηση ελληνικών ομολόγων επεκτάθηκε σε ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας με τις αποδόσεις τους ξαφνικά να ανεβαίνουν ακολουθώντας – από

απόσταση είναι αλήθεια – το ξεπούλημα των ελληνικών, ακόμα και μετά την απόσυρση της περιβόητης εγκυκλίου του ΥΠΟΙΚ.

Το συμπέρασμα όπως επισημαίνεται αρμοδίως στις αγορές ομολόγων είναι απλό και σαφές: αν κάποιος πέσει όλοι θα τον ακολουθήσουν με τις αγορές να αντιδρούν σε κλάσματα του δευτερολέπτου, καθώς η γνώση ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν έχει ξεπερασθεί, μπορεί ανά πάρα στιγμή και για οποιαδήποτε αφορμή να μεταδώσει το πρόβλημα σε όλες τις υπερχρεωμένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Μια ματιά στα spreads του ευρωπαϊκού νότου καταδεικνύει λίγες ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές ότι ο κίνδυνος δεν αφορά την Ελλάδα αλλά την Ευρωζώνη και το ευρώ, κάνοντας φανερό ότι ο συλλογισμός της κας Μέρκελ που την έπεισε το καλοκαίρι του 2012 ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χρεοκοπήσει, εξακολουθεί να είναι «εν ενεργεία».   

Και το δεύτερο συμπέρασμα είναι επίσης απλό και σαφές: η ΕΚΤ δεν μπορεί πλέον να κάνει πίσω. Από τον Ιούνιο και μετά την διακοπή του αμερικανικού QE ο Draghi είναι υποχρεωμένος να πιάσει με το χέρι την ευρωπαϊκή στρόφιγγα και να αρχίζει να την ανοίγει…

Το μάθημα από το μικρό ελληνικό ατύχημα της περασμένης εβδομάδας μπορεί να πέρασε κάπως στα «ψιλά» (ενδεχομένως και σκόπιμα) αλλά ήταν απολύτως ενδεικτικό για το τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή μετά το βράδυ της επόμενης Κυριακής.

Είναι προφανές ότι οι αγορές ομολόγων μπορεί να είδαν εδώ και μερικούς μήνες την χρυσοτόκο όρνιθα στα ελληνικά ομόλογα, αλλά είναι έτοιμες με το δάχτυλο στην σκανδάλη να πυροβολήσουν προς κάθε κατεύθυνση, ανά πάση στιγμή. Και όταν πυροβολούν προς την Αθήνα είναι γεγονός ότι μπορεί να μην ανησυχούν και πολλοί.

Όταν πυροβολούν όμως στα τυφλά προς κάθε κατεύθυνση όπως έγινε – και συνεχίζει να γίνεται - τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα στα ιταλικά ή τα ισπανικά ομόλογα ο Draghi είναι υποχρεωμένος να πεταχτεί από το κρεβάτι του και να πάρει τα «αντισυμβατικά» του όπλα.

Θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής αιτία για να επισπεύσει την δράση του; Θα το ξέρουμε πιθανότατα καθώς θα βλέπουμε να βάφεται με κομματικές χρωματιστές σημαίες ο χάρτης της Ευρώπης λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Πρέπει να ευγνωμονούμε (!) όμως τον κ. Θεοχάρη και το ΥΠΟΙΚ για την ευκαιρία που έδωσαν σε όλους να δουν το τι μπορεί να ακολουθήσει… 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.