Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Παραίτηση Στουρνάρα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για κερδοσκοπία σε Εθνική- Eurobank - Τι απαντά το υπουργείο

Μείζον πολιτικό θέμα αποτελεί κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η επικείμενη έμπρακτη διάψευση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την ...
υποτιμητική κερδοσκοπία σε Εθνική - Eurobank.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως το υπουργείο Οικονομικών, την προηγούμενη εβδομάδα (14 Μαΐου) με ανακοίνωσή του, απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για υποτιμητική κερδοσκοπία, διέψευδε κατηγορηματικά ότι υπάρχει περίπτωση short selling για την Εθνική. Μάλιστα προχωρούσε σε ανάλυση παραδίδοντας μαθήματα για το πώς γίνεται η υποτιμητική κερδοσκοπία, αναφέροντας τα εξής:

«Για την ύπαρξη short selling, ενημερώνουμε λοιπόν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να λάβουν τέτοιου είδους κερδοσκοπικές θέσεις στη μετοχή της ΕΤΕ λόγω της μη ύπαρξης διαθέσιμων μετοχών, που θα μπορούσαν να δανειστούν οι short sellers (τη δυνατότητα να δανειστούν σε υψηλή τιμή ώστε να αποπληρώσουν σε χαμηλότερη τιμή αν υπάρξει πτώση αυτής)».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε χθεσινά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη δηλώσει «ότι έχουν σημειωθεί ευρήματα παραβατικότητας και εντός των επόμενων ημερών οι υπεύθυνοι θα υποστούν σημαντικές κυρώσεις».

«Τι έχει γίνει; Απλά κάποιοι/ος επενδυτές/ής είχαν πουλήσει ανοιχτά εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής σε εξευτελιστικές τιμές, πριν την 19/5/2014, που ήταν η έναρξη διαπραγμάτευσης. Δηλαδή σημειώθηκαν μαζικές πωλήσεις των νέων μετοχών, τρεις ημέρες πριν την παράδοση στους νέους μετόχους (ξένα hedge funds σε μεγάλο βαθμό). Η πρακτική αυτή χαρακτηρίζεται ως ανοιχτές πωλήσεις και αποτελεί παράβαση των κανόνων της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

» Το υπουργείο Οικονομικών, όμως, στην επίσημη απάντησή του διέψευδε αυτά, που ήταν φανερά και σχεδόν εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες του» σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και ότι αν από την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποδειχτούν όλα τα παραπάνω, θα πρόκειται για πλήρη δικαίωση των καταγγελιών του και για έμπρακτη διάψευση των όσων υποστήριξε το υπουργείο Οικονομικών στην επίσημη ανακοίνωσή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζει πως ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να παραιτηθεί για τους εξής λόγους:

» 1. Για την επίσημη διάψευσή του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει υποτιμητική κερδοσκοπία με την Εθνική παραπλανώντας τους πολίτες για να κάνουν τοποθετήσεις σε μετοχές της Εθνικής.

» 2. Γιατί αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι ένα τμήμα των περίφημων 'επενδυτών' είναι κερδοσκόποι της χειρότερης κατηγορίας.

«Άραγε το υπουργείο Οικονομικών, με τη βιασύνη του για επίσημη διάψευση, ποιους κερδοσκόπους κάλυπτε;» αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρεται πως σε «οποιαδήποτε χώρα αν διέψευδε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον υπουργό Οικονομικών, θα είχε παραιτηθεί πριν το ζητήσει η αντιπολίτευση».

Τι απαντά το υπουργείο

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την υποτιμητική κερδοσκοπία απάντησε το υπουργείο Οικονομικών υποβαθμίζοντας το θέμα και κάνοντας λόγο «για ορισμένες, λίγες συναλλαγές» που συνδέονται με ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.