Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Τι απαντούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων για το “άστοχο” exit poll

“Τo exit poll είναι έρευνα που βασίζεται σε δείγμα. Οι έρευνες παράγουν κατά προσέγγιση εκτιμήσεις της πραγματικότητας”, δηλώνει σε δελτίο Τύπου ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), απαντώντας στη χθεσινή επιστολή του υπουργού Εσωτερικών, με την οποία ζητά να διερευνηθεί ο τρόπος διεξαγωγής του exit poll της περασμένης Κυριακής, αλλά και στις σημερινές του δηλώσεις για ενδεχόμενη απαγόρευση του exit poll την ερχόμενη Κυριακή, μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την αστοχία των αποτελεσμάτων κατά τον α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Όπως σημειώνει ο ΣΕΔΕΑ στο δελτίο Τύπου, “ανταποκριθήκαμε άμεσα και ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία που προβλέπεται από το αυστηρό πλαίσιο αυτορρύθμισης που εδώ και χρόνια ισχύει και εφαρμόζεται διεθνώς και στην Ελλάδα (ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ, ESOMAR)”.

Και συνεχίζει: “Το exit poll είναι έρευνα και βασίζεται σε δείγμα. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κατά προσέγγιση εκτίμηση της πραγματικότητας δεν εξυπηρέτησε ενδεχομένως τις επικοινωνιακές ανάγκες του τηλεοπτικού τρίωρου 19:00 - 22:00 της Κυριακής, δηλαδή την ανάγκη για εκ των προτέρων γνώση των αποτελεσμάτων της κάλπης. Τα exit polls είναι εργαλεία που παγκοσμίως χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της δομής, των συσχετισμών, των μετακινήσεων, της δημογραφικής σύνθεσης του εκλογικού αποτελέσματος. Για αυτό διενεργούνται συστηματικά σε όλες τις προηγμένες δημοκρατικές χώρες”.

Ο ΣΕΔΕΑ καταλήγει: “Κάποια στιγμή θα φτάσουμε, ελπίζουμε, να χρησιμοποιούμε το εργαλείο στον πραγματικό του ρόλο και όχι αυστηρά και μόνο για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.