Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

H Goldman Sachs προειδοποιεί… για την Ελλάδα

Τι περιμένει ο αμερικανικός κολοσσός από τις ευρωεκλογές την Κυριακή στη χώρα μας – Ρυθμιστής το ποσοστό της Ελιάς.  
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες τις ευρωεκλογές και συγκεκριμένα την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα. Μετά την Bank of America και η Goldman Sachs με σημείωμα της προς τους πελάτες της, τους προειδοποιεί να
έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ελλάδα αυτό το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, οι Ευρωεκλογές αποτελούν ένα κομβικό σημείο αναφοράς για το άμεσο μέλλον της Ελλάδας και ενδέχεται -αν τα αποτελέσματα το ευνοούν- να προκληθεί πολιτικός κίνδυνος.
«Θα μπορούσε να απειληθεί η σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού αναλόγως των αποτελεσμάτων. Μία απότομη πτώση της λαϊκής υποστήριξης προς το ΠΑΣΟΚ, τον μικρό εταίρο του συνασπισμού, σε επίπεδα κάτω από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις (περίπου 6 %), θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανοικτή ερώτηση προς την τρέχουσα ηγεσία του κόμματος και την αποστασία των βουλευτών από το κόμμα και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης ».
Στη συνέχεια της ανάλυσης σημειώνεται:
«Λαμβάνοντας υπόψη τη λεπτή κυβερνητική πλειοψηφία στο σημερινό κοινοβούλιο, μια τέτοια αποστασία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο για τις εκλογές πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, το καλοκαίρι του 2016 . Μια σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, σε ποσοστά κοντά στο 30 % και σε διαφορά τουλάχιστον 3 % από τη Νέα Δημοκρατία, θα επέτρεπε στην αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίξει ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα επιθυμούν μια επικείμενη αλλαγή κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι, σε περίπτωση εκλογών, θα είναι κοντά στην εξασφάλιση μιας αρκετά μεγάλης πλειοψηφίας για να σχηματίσει κυβέρνηση (ή να είναι το ισχυρότερο μέλος μια κυβέρνησης συνασπισμού).
Τι επίπτωση θα έχουν όλα αυτά στις αγορές;
Τι θα συμβεί εάν και εφόσον τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά για την ελληνική πολιτική; «Στην αρχή, θα οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την ευρύτερη περιφέρεια . Όμως , μεσοπρόθεσμα , αξίζει να θυμηθούμε ότι, σε αντίθεση με το 2010 και το 2011, η ζώνη του ευρώ έχει πλέον τη θεσμική υποδομή για να γλυτώσει την ευρεία βάση μετάδοσης του προβλήματος. Ετσι σε αυτή την περίπτωση οι κίνδυνοι μετάδοσης από την Ελλάδα θα περιοριστούν» αναφέρει σχετικά η Goldman Sachs.
Τούτου λεχθέντος, η GS υποστηρίζει , επίσης, ότι τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής δεν συνεπάγονται υψηλή πιθανότητα για μια τέτοια εκδήλωση.
Ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα αυτή την Κυριακή μπορεί επίσης να είναι ένας καταλύτης για μια ευρεία συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ένταξη στην κυβέρνηση απαιτεί μια μετατόπιση προς την μετριοπάθεια και ρεαλιστικές λύσεις πρώτα. Μια τέτοια αλλαγή θα εξαλείψει τους κινδύνους « ευρω- εξόδου» σε αυτό το στάδιο και θα βοηθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που μειώνονται εκ νέου από το τρέχον επίπεδο του 6,8 % ( ποσοστά 10 ετών ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.