Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

La Repubblica: Ο Τσίπρας μοιάζει με τον Μπαντέρας

Για μια μέρα ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν ο αρχηγός της ιταλικής αριστεράς, όπως γράφει η Repubblica, στην περιοδεία του στην Ιταλία, προκειμένου να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 Κινήθηκε με το τρένο, όπως πάντα, όπως οι εγχώριοι αρχηγοί συνοδευόμενοι από τα στρατεύματά τους.

Αναμνηστικές φωτογραφίες, αυτόγραφα,
σφιγμένες γροθιές. Είχε 24 ώρες για να πει πως η «Άλλη Ευρώπη», αυτή που δεν στραγγαλίζει τους πολίτες με τις πολιτικές λιτότητας, είναι δυνατή, γράφει η Repubblica.

«Είναι 39 ετών, Έλληνας και μιλά αγγλικά. Χρησιμοποιεί μέτρια γλώσσα (μόνο στους τόνους), χαμογελά πάντα, αν και λιγάκι ειρωνικά. Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε αν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, είναι λιγότερο ενθουσιώδεις από της ιταλικής αριστεράς, απάντησε 'Una faccia una razza]! «Αν η Αθήνα 'τραβήξει', μπορεί να συμβεί ακόμα και στη Ρώμη», γράφει η εφημερίδα.

Στην τελευταία του αποστολή στην Ιταλία, ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξήγησε πως δεν είναι σαν τον Γκρίλο, δε θέλει την καταστροφή του ευρώ: «Το ευρώ είναι ένα εργαλείο για να αλλάξει η ζωή μας, ένα κοινό νόμισμα στην Ευρώπη, στην οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κτήτορες και ενοικιαστές. Δεν έχω τα μαλλιά και τα γένια του Γκρίλο».
Η πολιτική είναι ένα σοβαρό πράγμα, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, που αρκετοί τον παρουσιάζουν με τον Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ. Προσπαθεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην Ευρώπη, να ξεφύγει από τις πολιτικές που έχουν καταστρέψει το κράτος πρόνοιας, τη δημιουργία εκατομμυρίων ανέργων, την Ευρώπη που σκοτώνει τις ελπίδες των νέων. Θέλει μια νέα αρχή, ίσως ακόμη και ένα νόμο κατά της διαφθοράς: «Από εσάς την Expo, από εμάς τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004» λέει. Una faccia, una razza, προσθέτει το άρθρο.

Ο κόσμος σταματά για να τον ακούσει. «Με συγχωρείτε, ποιος είναι αυτός;» ρωτά κάποιος. «Είναι ο Τσίπρας, από τη Λίστα Tsipras. Και ιδού. Κάνει καλή εντύπωση στις κυρίες: «Μοιάζει με τον Μπαντέρας» λένε. Και κατακτά τους παλιούς συντρόφους που σμίγουν με τους μαθητές όταν μιλά στην πλατεία σηκώνοντας τις σφιγμένες γροθιές του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.