Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Κόπωση στις πωλήσεις των smartphones

Μείωση 20% των πωλή­σεων «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς

Δείγματα κόπωσης έδειξε κατά το α' τρίμηνο του 2014 η ελληνική αγορά των smartphones, καθώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών δείχνει να στρέφεται προς άλλες φορητές συσκευές όπως είναι τα tablets. Την ίδια στιγμή, όμως, οι
εταιρείες κινητής τηλεφωνίας βλέπουν να υπάρχει σαφής επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των εσόδων τους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Smartphones
Την τελευταία τριετία τα smartphones ήταν μία από τις ελάχιστες κατηγορίες προϊόντων τεχνολογίας που κινούνταν ανοδικά παρά την οικονομική κρίση και παρά το γεγονός ότι συνολικά η αγορά των κινητών τηλεφώνων παρουσίαζε σημαντική πτώση. Όμως, στο α' τρίμηνο του 2014, η κατάσταση άλλαξε δραστικά καθώς, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι πωλήσεις smartphones μειώθηκαν κατά 20% τόσο σε τεμάχια όσο και σε αξία.

Στο α' τρίμηνο της φετινής χρονιάς διετέθησαν περίπου 550.000 smartphones, η πλειονότητα των οποίων είχαν τιμή πώλησης κάτω από τα 200 ευρώ. Συγκεκριμένα, το 24,3% ήταν κάτω από 100 ευρώ, το 23,7% μεταξύ 101 και 150 ευρώ και το 26% μεταξύ 151 και 200 ευρώ. Συνολικά, το 74% των πωληθέντων smartphones κόστιζε κάτω από τα 200 ευρώ, ενώ το μερίδιο των συσκευών που ήταν μεταξύ 201 και 300 ευρώ ήταν στο 8,2%. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι πάροχοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τις πιο προσιτές συσκευές. Για παράδειγμα, η Wind ανακοίνωσε χθες ότι θα πωλεί αποκλειστικά το νέο Huawei Ascend G750, ένα smartphone με οθόνη 5,5 ιντσών και 8-πύρηνο επεξεργαστή (σ.σ. το πρώτο στην Ελλάδα), με την τιμή του να είναι στα 299 ευρώ.

Υπηρεσίες
Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες κινητής αισθάνονται περισσότερο αισιόδοξες καθώς η πτώση των εσόδων δείχνει να επιβραδύνεται. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το α' τρίμηνο η πτώση στα έσοδα από υπηρεσίες κινήθηκε περίπου στα επίπεδα των 6%-8%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριμήνων. Σημειωτέον πως η Cosmote έκανε λόγο πρόσφατα για πτώση 7,6% στα έσοδα από υπηρεσίες στο α' τρίμηνο, ενώ η Vodafone ανακοίνωσε μείωση 5,3%.

Το 2013 η αγορά έκλεισε με πτώση στα έσοδα από υπηρεσίες της τάξεως του 18%, ενώ η εκτίμηση που υπήρχε για το 2014 ήταν για -10%. Ενδεχομένως, όμως, πλέον οι εκτιμήσεις αυτές να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.