Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Ο South Stream έχει απρόσμενη υποστήριξη


Ένα από τα ακριβότερα και σημαντικότερα έργα υποδομών αγωγών φυσικού αερίου της Gazprom -ο αγωγός προς την Ευρώπη, μέσω των Βαλκανίων, South Stream- για το οποίο υπήρχε...
φόβος ότι θα ανασταλεί εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία, σπεύδει να στηρίξει η Αυστρία.

Η Αυστρία θα λάβει ως αντάλλαγμα τη δυνατότητα να μεταφέρει το δικό της αέριο που θα εξορύσσεται από τη Μαύρη θάλασσα, μέσω του μελλοντικού αγωγού της Gazprom. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι αντίπαλοι του «Νότιου Ρεύματος» χάνουν ένα ισχυρό επιχείρημα που διέθεταν, μιας και η Gazprom πλέον δεν θα μπορεί να αποκαλείται ως μονοπωλιακός ιδιοκτήτης της γραμμής μεταφοράς φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζουμε ότι εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, η ΕΕ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παγώσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον South Stream. Βασική ένσταση της Κομισιόν, την οποία απηύθυνε προς την Gazprom, ήταν η αναντιστοιχία του σχεδίου South Stream με τους κανόνες του Γ΄ ενεργειακού πακέτου. Όπως αναφέρει η αναλύτρια της εταιρίας επενδύσεων και εμπορικών συναλλαγών «Alpari», Άννα Κοκάρεβα, «σύμφωνα με το συγκεκριμένο πακέτο, το 50% της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού πρέπει να παραχωρηθεί σε εναλλακτικούς προμηθευτές. Ως εκ τούτου, όλα εξαρτώνται από τον όγκο του αερίου που θα μεταφέρει η Αυστρία από τη Μαύρη θάλασσα. Βέβαια, είναι απίθανο αυτό να είναι αμέσως το 50% της συνολικής μεταφορικής ισχύος, κάτι που σημαίνει ότι η απαίτηση θα παραμείνει ανικανοποίητη και αυτή η αιτία θα δώσει την αφορμή για συνέχιση της πίεσης προς τη Gazprom και τη Ρωσία».
Το αέριο της Μαύρης θάλασσας

Το μνημόνιο που υπογράφηκε στις 29 Απριλίου, μεταξύ της αυστριακής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV και της Gazprom, για την κατασκευή διακλάδωσης του South Stream στην Αυστρία, θα επιτρέψει στη Gazprom να συνεχίσει τις εργασίες του προγράμματος. Η OMV, από την πλευρά της, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον South Stream για προμήθειες φυσικού αερίου από το κοίτασμα της Μαύρης θάλασσας «Domino 1», όπου η εταιρία μαζί με την ExxonMobil ανακάλυψε σημαντικά αποθέματα. Σύμβουλος, ο οποίος εργάζεται και με τις δυο εταιρίες, αναφέρει ότι «η OMV επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση στον South Stream για τη μεταφορά δικού της αερίου από τη Μαύρη θάλασσα στην Ευρώπη, ενώ ο South Stream έχει ανάγκη να χορηγήσει πρόσβαση σε τρίτη πλευρά ώστε να τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ».

Ως το 2020 η OMV σκοπεύει να εξορύσσει από τη Μ. θάλασσα και το κοίτασμα «Domino 1» αρκετό αέριο για την ικανοποίηση του 70% των ετήσιων αναγκών της Αυστρίας. Και η μεταφορά μέσω του South Stream θα είναι η οικονομικότερη και πιο προσιτή επιλογή, θεωρούν κύκλοι του κλάδου.

Η προνομιακή θέση των Αυστριακών

Πρέπει να αναφερθεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή του μνημονίου του φυσικού αερίου διήρκεσαν σχεδόν επτά χρόνια. Η αυστριακή εταιρία ισχυρίζεται πως στην επίτευξη της συμφων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.