Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

WSJ: Πως θα επηρέαζε τις ΗΠΑ μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Χθεσινό δημοσίευμα της Wall street Journal, αναφέρεται στις επιπτώσεις που θα είχε η αμερικανική οικονομία σε ένα ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το δημοσίευμα βγήκε με αφορμή της κυκλοφορίας του βιβλίου «Stress Test», του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιντερ.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει την «αλλαγή στάσης» του Αμερικανού αξιωματούχου για την
κρίση στην Ευρωζώνη, συγκρίνοντας ταυτόχρονα την περίοδο άσκησης των καθηκόντων του με την σημερινή. Όπως σημειώνεται, «σήμερα που βρίσκεται (ο Γκάιτνερ) εκτός της κυβέρνησης, οι απόψεις του για την έκθεση των ΗΠΑ στην κρίση της Ευρωζώνης έχουν μεταβληθεί».
«Μην πανικοβάλλεστε, δεν υπάρχει τίποτα που να προκαλεί ανησυχία», είχε δηλώσει το 2011, όταν ρωτήθηκε εάν η κρίση στην Ευρωζώνη ενέχει απειλή για το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στο βιβλίο του, σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ωστόσο επισημαίνει ότι «η αναζωπύρωση των αναταράξεων στην Ευρώπη απειλούσε το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Στη συνέχεια, τονίζεται ότι, χθες, επίσης, ο Μαρκ Σόμπελ, που κατείχε «εξέχουσα θέση» στο αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κρίσης και αναμένεται να αναλάβει εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δήλωσε – σε ακρόαση του Κογκρέσου – ότι «εάν η Ελλάδα είχε τότε χρεοκοπήσει και εγκατέλειπε το ευρώ, θεωρώ ότι θα προκαλούσε ενδεχομένως μαζική μετάδοση εντός της Ευρωζώνης, ενώ θα είχε εξαιρετικά επιζήμιες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.