Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Φιλί της ζωής στο ΛΑΓΗΕ Πηγή:www.capital.gr

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες από το λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ για την εξέλιξη του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, ξεκινούν με μία υποσημείωση, ότι έχουν ληφθεί υπόψη η παράγραφος ΙΓ του πρώτου άρθρου του Ν.4046/2012 και η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ από τη ΡΑΕ από 1/4/2014.

Οι δύο αυτές αλλαγές λοιπόν σύμφωνα με

την πρόβλεψη των ανθρώπων του ΛΑΓΗΕ είναι αρκετές ώστε να δοθεί τέλος ένα χρονίζον πρόβλημα της αγοράς ενέργειας και να απασφαλιστεί μια ωρολογιακή βόμβα που απειλούσε με κατάρρευση όχι μόνο τις ΑΠΕ αλλά το σύνολο του οικοδομήματος της αγοράς ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα λοιπόν με το ΛΑΓΗΕ τα μέτρα που ελήφθησαν ήδη καθιστούν σε μηνιαία βάση πλεονασματικό το λογαριασμό οδηγώντας μέχρι το τέλος του έτους το συνολικό έλλειμμα σε 128,37 εκατ. ευρώ (χωρίς τα μέτρα το έλλειμμα προβλεπόταν να είναι 821 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014).

Οι ίδιοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι ο ειδικός λογαριασμός καθίσταται πλεονασματικός για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2015 ενώ το Μάρτιο του 2016 θα έχει πλεόνασμα 162,52 εκατ. ευρώ.  Χωρίς τα μέτρα ο ΛΑΓΗΕ υπολόγιζε ότι το έλλειμμα θα έφτανε στις αρχές του 2016 στο 1,33 δισ. ευρώ απειλώντας με οριστική κατάρρευση το οικοδόμημα της αγοράς των ΑΠΕ. 

Το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί αποτυπωνόταν ανάγλυφα στα απολογιστικά στοιχεία του ΛΑΓΗΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 με συνολικά έσοδα 1,857 δισ. ευρώ ο ειδικός λογαριασμός είχε να κάνει πληρωμές ύψους 2,066 δισ. ευρώ, δηλαδή είχε ετήσιο έλλειμμα 208,99 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ανάλογα με την περίοδο, το μηνιαίο έλλειμμα μπορούσε να φτάσει έως και τα 70 εκατ. ευρώ ανάλογα με την ηλιοφάνεια και την παραγωγή των φ/β.

Πλέον μετά το newdeal που περιόρισε δραστικά τις τιμές των φωτοβολταϊκών αλλά και τη νέα αύξηση στο ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνεται από τους καταναλωτές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κίνδυνος χρεωκοπίας του ΛΑΓΗΕ δεν υφίσταται, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι ειδικοί του λειτουργού της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.